Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ulica Jacka Kaczmarskiego
Niedawno słyszałem, że w Krakowie ma powstać ulica Jacka Kaczmarskiego i jakaś budowla gdzie mają być śpiewane piosenki Mistrza. Nie wiem czy to tylko plotki, ale fajnie by bylo.... Czy wiecie coś o tym? i co o tym myśłicie
Odpowiedz
Pomysł jest w sumie dobry... jednak wszystko zależy od tego gdzie i jaka to ma być ulica...
Odpowiedz
Z tego co slyszalem to ma byc jakas wieksza ulica. nie jakis ciemny zapomniany zakątek Krakowa... zobaczymy
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Mat, a gdzie słyszałeś :o , bo podpytałem znajomego Radnego :beer: i o takiej inicjatywie nikt w Radzie Miasta Krakowa nic nie wie Sad
Odpowiedz
no to moga byc tylko plotki.... Sad uprzedzalem... ale gdzies w jakiejs gazecie chyba wyczytalem... nie pamietam- starosc nie radosc
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Fajnie by było ale Jacek K. swoimi tekstami narobił sobie chyba tyle samo (a nawet więcej) wrogów niż przyjaciół wśród wszystkich opcji politycznych, więc jaką uliczkę dostanie (o ile w ogóle).
Co by jednak nie mówić ZASŁUŻYŁ.
Odpowiedz
W Warszawie mogłaby powstać... ale jeśli nikt bie wyjdzie z inicjatywą do końca kadencji Kaczora, to wątpię, aby powstała kiedykolwiek.

PS. A wiecie jakie liche są ulice (uliczki) w warszawie: Shulza i Stachury? ;/
Pijmy tanie wino
Zatrzymajmy czas
Odpowiedz
A nie uważasz, że zanim wyjdzie się z taką inicjatywą - nadanie ulicy imienia Jacka kaczmarskiego - powinno zapytać się rodziców Jacka i Alicję Delgas, co sądzą o takim pomyśle? Poza tym wydaje się, że to środowisko artystyczne powinno wyjść z inicjatywą zbierania podpisów pod petycją do Rady Miasta, by wskazana ulica, park lub na przykład most nosił imię Jacka Kaczmarskiego.
Odpowiedz
no coz... po śmierci Jacka przez jakis krotki czas krazyly takie pogłoski... telewizja polska program pierwszy... w telekspresie.... a szczegółów nie znam
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Miał być jeszcze Gdańsk, Bydgoszcz i pewnie nie tylko. Ale o żadnym nadaniu nie słyszłąem wkoncu.
Odpowiedz
Park to znacznie lepszy pomysł niż ulica... Big Grin Na ulicy, jest ruch i zgiełk, zaś w parku można nachwilę przystanąć i wpaść w zadumę, na ulicy o to trudniej. A to wszak ma być poświęcone pamięci wielkiego poety, prawda? Pozatym jestem sceptyczny co do pogłosek na ten temat...
Odpowiedz
Park, czy skwer mają jedną poważną wadę w porównaniu do ulicy. Są, niestety, mniej trwałe. I zostałby... hipermarket im. JK. ;/
Pijmy tanie wino
Zatrzymajmy czas
Odpowiedz
A w tym hipermarkecie zamiast muzyki umcy umcy utwory Jacka.
Chętnie poszła bym tam na zakupy Smile
Odpowiedz
nie wiem jak wy, ale mnie podobalby sie pomysl powstania klubu, w ktorym mozna by sie spotkac, posluchac utworow Jacka, zaprezentowac swoje umiejetnosci muzyczne...
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
hmm klub? jeśli tak to najlepiej w krakowie na starym mieście, tylko jak tam znaleźć miejsce ;/
Pozatym jeśli w takim hipermarkecie można by dostać łatwo płyty, książki, kasety, śpiewniki i tomiki wierszy Jacka plus nuty z akompaniamentami Łapińskiego albumy gintowskiego poezję Okudżawy i Wysockiego to ja jestem za... :oops: Nawet często bym go odwiedzał... :mg:
Odpowiedz
No właśnie. Przy okazji tego wątku znów można pomarzyć o stworzeniu Muzeum Jacka Kaczmarskiego. Ale nie takiego tradycyjnego jakie znamy, ale muzeum "żywego" w którym oprócz eksponatów, można było by organizować warsztaty dla młodych twórców, koncerty, imprezy itp. Była idea by takie muzeum stworzyć w Osowej, ale na razie to tylko pomysł. Jak zwykle wszystko rozbija się o pieniądze i szeroko pojęty opór materii....
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
co prawda hipermarket to by on nie byl... ale taki sklepik Big Grin trza bedzie pomyslec
:wink:
Odpowiedz
Żywe muzeum to idea dużo lepsza od ulicy, skwerku, sklepiku czy hipermarketu, ale gdyby miało z tego w końcu wyjsć muzeum martwe to sądzę że już nawet ten nieszczęsny hipermarket to lepszy pomysł... Wg. mnie nic nie mogło by bardziej zaszkodzic pamieci Jacka niż fakt zrobienia z jego twóczości zakurzonego, muzealnego eksponatu...
Najpierw nasienie
kiełkuje, rośnie, pnie się do góry
----------
A gdy wychyli pierwsze listki z cienia - radość
Odpowiedz
A co gdyby taki park powstal w Nowej Hucie...??
Odpowiedz
Kraków to dobre miejsce.... a propo tych śpiewników to ktoś pierwsze musiałby je wydac... na co czekam
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Nie wiem, czy są to przepisy ogólnopolskie, czy tylko warszawskie, ale żeby w stolicy ,,miec swoją ulicę" musi upłynąć co najmniej 5 lat od daty śmierci osoby, której ulica ma być poświęcona. To tylko jeden z wymogów.
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Odpowiedz
I jak to z wymogami bywa są od niego odstępstwa...Wink No bo jest jako żywo w Warszawie ulica człowieka który jak jest najbardziej żyw... (ale to trochę inna bajka...)

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
Ul. Jana Pawła - to fakt.
O wymogu 5-ciu lat czytałem w gazecie (już nie pamiętam kiedy i w której - skleroza :glupek: ). Artykuł był o poświęceniu ulicy Stanisławowi Barei Confuseduper:
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Odpowiedz
Witam!
Wczoraj (24 października 2004 r.) w Węgrowie odbyła się uroczystość nadania
jednej z ulic tego powiatowego miasta nazwy Jacka Kaczmarskiego. W
uroczystości wzięli udział: Pani Alicja Delgas, Pan Janusz Kaczmarski,
burmistrz i wiceburmistrz miasta, Andrzej Brzezik (nauczyciel historii,
spiritus movens nadania ulicy imienia JK) i jeszcze kilkadziesiąt osób.
Ulica Jacka Kaczmarskiego to usytuowana w centrum miasta aleja łącząca dwie
spore ulice w Węgrowie. Nie odbywa się tam ruch samochodowy, co daje
nadzieję na to, że w przyszłości będzie tam deptak z klombami, ławkami etc.
Po uroczystości przecięcia wstęgi uczestnicy spotkania przeszli do domu
kultury, gdzie odbył się pokaz video koncertu Jacka (wraz ze Zbigniewem
Łapińskim) z 30 listopada 1993 (grano przedpremierowe wykonanie programu
Sarmatia). Koncert był rewelacyjny!

KN.
Odpowiedz
:-o szkoda ze mnie tam nie bylo
Sad
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
-------------
Odpowiedz
Leszka Długosza... <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje40/text14p.htm">http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje40/text14p.htm</a><!-- m -->
Na tej stronie są jeszcze inne jego wiersze i drugi tekst związany z Jackiem Kaczmarskim - wspomnirnie Jacka Płoskiego
Pozdrawiam,
M.[/code]
Odpowiedz
Pomysł z tą ulicą, parkiem, mostem itd. jest dobry. Ale żeby nie została wybrane jakieś miejsce na uboczu miasta, albo w samym środku wśród hałasu i nie zliczonej ilości aut :| I najlepiej w jakimś znanym mieście, a nie małej wsi zakopanej gdzieś głęboko na mapie...
"Pod Zawratem sobie tuptam, patrzę: trup tu, patrzę: trup tam"
Odpowiedz
tak sie zastanawiam czy park to dobry pomysl... widzac jak sa traktowane parki w mniejszych miastach odrzuca mnie od tego pomyslu... czy Park im. Jacka Kaczmarskiego jest tak jak to czesto bywa miejscem posiadowek alkoholowo-dewastacyjnych, czy jest to miejsce gdzie pieski beda mialy swoj wychodek? Za bardzo nie podoba mi sie ten pomysl... dla mnie idealnym miejscem dla uczczenia pamieci Mistrza bylby jakis obiekt kulturalny w ktorym mlodzi artysci mogliby zaprezentowac swoje zdolnosci... cos na wzor Piwnicy pod Baranami :lol:
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Przychylam się do opinii mojego przedmówcy. Najlepiej byłoby, żeby znalazł się jakiś teart poszukujący patrona, albo dom kultury, czy coś w tym guście.
Odpowiedz