Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
WItam!
Mam nietypowy problem.
Mamie mojego kolegi przypomniała się piosenka, którą śpiewał Jacek Kaczmarski z kimś innym.
Ja osobiście nie mam pojęcia o jaką piosenkę chodzi.
Oto co na jej temat się dowiedziałem:
- w tekście podobno jest: "O la la o li, O la la o le"
- śpiewał z kimś innym, ten ktoś miał brodę (podejrzewam ze to Gintrowski)
- był jakiś teledysk do tego
- była to piosenka rozrywkowa
Za ew. pomoc dziękuje.
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Wydaje mi się, sądząc po tym "O la la o li...", że chodzi o piosenkę pod tytułem "Gaj" do tekstu Agnieszki Osieckiej. A muzykę napisał Grechuta:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://free.art.pl/osiecka/pio5.html#03">http://free.art.pl/osiecka/pio5.html#03</a><!-- m -->
Z tym, że tam jest "Ole, ole, ole, ola, oli". Sama piosenka w bardzo fajnej aranżacji znajduje się np. na płycie Raz Dwa Trzy "Czy te oczy mogą kłamać". Jakkolwiek to jest tylko moje przypuszczenie i mogę się mylić, bo nigdy nie słyszałem wykonania o którym piszesz. Więc gdybym Cię niechcący wiódł w maliny, to wybacz :]
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
Nie wywiodłeś mnie bo mi też się to z tym kojarzy, ale to nie jest to.
Sam byłem zdziwiony i odrazu o tym pomyslałęm ale nie. Dlatego zwróciłęm się z tym do grona "znawców"
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
W sumie na stronie A. Osieckiej, we wspomnieniach widnieje wypowiedź Jacka na temat jej poezji: "Przyznam, że jestem daleki od takiego widzenia świata, od tej >liryki egzystencjalnej<...", więc tak na zdrowy chłopski rozum nie wydaje się, żeby Jacek wykonywał jakieś utwory Osieckiej. Ale skojarzyłem już po napisaniu tego posta ;/ Nic innego mi na myśl nie przychodzi...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Nie kojarzę bym coś takiego słyszał w wykonaniu JK
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Ja kojarze taką piosenkę - te słowa, ale nie śpiewał jej Jacek. To był jakis zespół rozrywkowy, albo solista. Może Andrzej Zaucha ?? Kojarzą mi się w refrenie jeszcze słowa wkoło, wesoło, bawić się - jakoś tak ...
[ Dodano: 2005-04-25, 00:06 ]
Był teledysk na pewno, bo w latach 80 go slyszałem i widziałem nie raz w TV, ale to na pewno zdecydownaie nie Gintrowski, ani tym bardziej Kaczmarski. To by było niemozliwe z wielu względów. Pamietam melodię, głos wokalisty, ale za cholerę nie mogę skojarzyc nazwiska lub nazwy zespołu.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 109
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Przemku, google twierdzą, że to Krzysztof Ścierański i Ryszard Sygitowicz nagrali piosenkę o refrenie
Cytat:O-la-la-o-li, o-la-la-o-le,
jak kolorowo i wesoło wkoło żyje się,
a na teledysku Sygitowicz i Ścierański doili krowę.
----------
Z kronikarskiej rzetelności poszytej wisielczym humorem dodam, że w 1982 roku grupa "Pod Budą" (brodaty Andrzej Sikorowski) wydała płytę z piosenką:
O la ri ja, o la ra
które to słowa powtarzały sie w refrenie, np :
Cytat:O la ri ja, o la ra
już na rynku festyn trwa
cały tekst, jak kto ciekaw, tutaj
Zgadza się brodacz i kategoria rozrywkowa, natomiast nic poza tym ;--))
Tzn, moge sobie wyobrazić poziom roztargnienia, który nakłada tekst
Cytat:Już na rynku festyn trwa
tańczy złodziej z kimś kto zakuł go w kajdany
i idiota z profesorem nauk trzech
z kalekami najpiękniejsze tańczą panny
na
Cytat:Niecodzienne zbiegowisko na śródmiejskim rynku
W oknach, bramach i przy studni, w kościele i w szynku.
Straganiarzy, zakonników, błaznów i karzełków
Roi się pstrokate mrowie, roi się wśród zgiełku.
i
Cytat:biją dzwony i ktoś siedzi na balkonie
kontra
Cytat:Siedzę w oknie, patrzę z góry, cały świat mam w oku,
Ale do tego nawet moje roztargnienie jest niewystarczające. Zarówno melodie jak i brody róznią się diametralnie.
To był taki dowcip skojarzeniowo-komparatystyczny, a teraz idę spać
Reputacja:
0
Dziękuje Bardzo
Wydaje się że właśnie o to chodziło!
Pozdrawiam
|