Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przemowa rewolucyjna - pastisz
Niech żyje wielka rewolucja!
Niech wre bez przeszkód walka klas!
Nie będzie głupia konstytucja
Wiązać proletariackich mas!
Skończył się czas cara tyrana!
Oddajcie władzę w ręce rad!
Zero litości bijcie pana!
Kto nie jest z nami - ten przeciw nam!
Na bój idziemy towarzysze
Który odmieni cały świat!
To nie radosny koncert życzeń!
To krew oddana w ogniu dział!
Chwała dla naszej wielkiej partii!
Prawda pomoże wygrać spór!
Zetrzem reakcję Białej Gwardii
I liberałów słaby chór!
Imperialistów krwawa wojna
Nie jest tą którą trzeba wieść!
Walka domowa choć mozolna
Czerwony sztandar pomoże wznieść!
Mocarstwowego zła agenda
Kłamie że Lenin Niemców szpieg!
Kontrrewolucji propaganda
Nie wzrośnie wśród radzieckich ziem!
Niech żyje Komitet Centralny!
Ziemię dla ludu będziem nieść!
Zwycięstwo bolszewickiej partii!
Chwalić nas będzie wzniosła pieśń!
Kiedy zarzewie rewolucji
Ogarnie ogniem każdy ląd
Dzieci co wzrosną w federacji
Rzekną: miał Lenin słuszny sąd!

Po wielu latach lud ustalił
Gdy terror skosił cały kraj
Że mistrza przerósł uczeń Stalin
Krwią przepełniając władzy dzban.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Temat już trochę przebrzmiały i nieaktualny. Mało uzasadnione jest według mnie użycie stylu sowieckiej propagandy. Trąci trochę "Lewą marsz" Majakowskiego. Poza tym rytm w niektórych momentach się gubi. I jeszcze jedno:
michalf napisał(a):Dzieci co wzrosną w nowej Rosji
Owe dzieci nie wzrosły by w nowej Rosji, bo Rosja od końca 1922 do końca 1991 nie istniała. Bolszewicy nie dążyli przecież do rozszerzenia granic Rosji, tylko do rewolucji światowej. Czego konsekwencją było nadanie nowemu państwu nazwy Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
SzAMaNie, owszem reżim upadł, ale czy to znaczy, że nie można w tej sprawie czegoś napisać? Styl propagandy sowieckiej - już sam tytuł moim zdaniem wyjaśnia dlaczego takiego stylu użyłem. A co do ZSRR - powstał jak sam mówisz w 1922 a ja umiejscawiam tekst w roku 1917. Dziękuję za konstruktywne uwagi Smile

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
według mnie tekst jak najbardziej jest tym co zapowiada tytuł...klimat zdecydowanie (przed)rewolucyjny, a tak też trzeba umieć (chyba) pisać (w razie jak by co Wink )

Pozdrówki
"Przed wszystkim cofaj się przezornie,
Nic nie jest tym, czym miało być.
Groźne - co zdaje się bezbronne,
Siła się umie w słabym skryć."
Odpowiedz
michalf napisał(a):A co do ZSRR - powstał jak sam mówisz w 1922 a ja umiejscawiam tekst w roku 1917.
Tak, ale ZSRR powstał w oparciu o założenia ideologiczne istniejące już w 1917 r. i według tych założeń nie miało być "nowej Rosji" tylko światowy związek republik radzieckich. Tytuł - owszem - tłumaczy formę, ale pisanie o tym reżimie w takiej formie, na jaką się zdecydowałeś spowodowało, że wiersz nie jest aktualny. Zwłaszcza, że w kontekście historycznym okazało się, że Lenin słusznego sądu nie miał, tak więc puenta wiersza nie ratuje. Może chodzi o krytykę komunizmu poprzez posłużenie się style propagandy tegoż? Ale wtedy do kogo ten wiersz ma trafić? W Polsce już prawdziwych marksistów-leninistów została garstka (w tym jakiś odsetek młodych lewackich anarchistów, którzy do końca chyba sami się nie orientują o co w tym do końca chodzi - po prostu wydaje się im to modne). A nawet w Rosji myślą, czy by Lenina w końcu nie pochować. Jeżeli chciałeś ironizować, to nie musiałeś wymyślać - wystarczy przytoczyć rzeczywiste teksty piewców komunizmu (BTW polecam stronę: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pk.bezuprzedzen.pl/">http://www.pk.bezuprzedzen.pl/</a><!-- m --> jeżeli ktoś jeszcze nie odwiedził - materiały troszke późniejsze niż 1917 r., dotyczące głównie PRL, ale poczytać wartoSmile).
Po prostu nie jest dla mnie jasne co chciałeś poprzez ten wiersz wyrazić. I nie trafia on do mnie. Bardziej mi się podoba "Odezwa do Polaków".
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
ano tak "Odezwa do Polaków" bardziej sie podoba, a tutaj klasyczne :beer: za probe. pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Czuję się zmuszony coś jeszcze wyjaśnić: nie pisałem tego dla kogoś konkretnego, a na pewno nie dla marksistów-leninistów. Wiadomości o tym co się w Rosji radzieckiej działo mi nie brak. Ten tekst jest pastiszem. Wszystko co w nim napisałem jest moim zdaniem typowo bolszewickie, od początku do samego końca. Ludzie, którzy przynajmniej odrobinę się orientują w tym czym był ZSRR (w Polsce mam nadzieję o takich nietrudno) sami sobie dopowiedzą to co chcą z tekstu wyciągnąć. Nie użyłem tekstów piewców komunizmu, ponieważ chciałem coś napisać, a nie przepisać. Pointa jest utrzymana w duchu całego tekstu. Zgodzę się z twoim argumentem o "nowej Rosji". Zgodzę się nawet z nieaktualnością. Ja po prostu uważam, że są takie rzeczy o których zapomnieć nie wolno. I do takich należy wydarzenia w Rosji w roku 1917 i kolejnych 80 latach.

Odpowiedz
dla mnie pointa zaistniala jak napisales ze jest. Moze przez to ze nie jest wyrazna, w swoim przekazie, tylko domyslna... chodzi mi o to ze w moim odczuciu wiersz jest zachowawczy nie okresla jasno stosunku tworcy do przkeazu... a skoro mial byc stylizowany i nie na serio to ja tego nie zauwazylem... nie znam autora i co zlego to nie ja Smile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
michalf napisał(a):Wiadomości o tym co się w Rosji radzieckiej działo mi nie brak.
Nie kwestionuję Twoich wiadomości, ale jedynie piszę co mi się nie zgadza, pod kątem wiedzy, którą ja posiadam. Pastisz owszem jest bardzo zgrabny. Zgadzam się - wszystko w nim jest bolszewickie niestety niewyraźna puenta też jest bolszewicka. Przekombinowałeś. Jeżeli chciałeś pisać "ku pamięci", to bardziej odpowiednia wydawałaby mi się inna forma. Ale to tylko moje zdanie. Możesz oczywiście mieć inny pogląd na tą sprawę i mam nadzieję, że Cię nie uraziłem. Dodatkowo zgadzam się w całej rozciągłości z tym, co napisał Spalding w poście powyżej.
Odpowiedz
Jak najbardziej się nie urażam, cieszę się nawet, że mogę poznać twoją opinię. No cóż, uznam tekst za "niedorobiony".

Odpowiedz
Jako stylizacja wiersz jest bardzo udany, jednak nie rozumiem czym się kierowałeś pisząc go. Nie dociera do mnie jakoś sens tego wiersza, nie widzę w nim akcentów ironicznych ani sarkastycznych i po prostu nie rozumiem co chciałeś nam tym utworem przekazać.
Ale nie przejmuj się - ja jestem tylko informatykiem i wiersze to nie moja dziedzina 8)

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
No cóż, chyba uznałem, że już pewne sformułowania "czysto komunistyczne" wywołają jakie odczucia. Nic nie powiedziałem w tekście wprost (a niestety ktoś może odnieść wrażenie, że wprost mówię: "Ej, komunizm jest super!"). Po prostu ten tekst chyba nei moe istnieć bez odpowiedniej "zapowiedzi". No i chyba dodam do tytułu słowo pastisz.

Odpowiedz
Cytat:No cóż, chyba uznałem, że już pewne sformułowania "czysto komunistyczne" wywołają jakie odczucia. Nic nie powiedziałem w tekście wprost (a niestety ktoś może odnieść wrażenie, że wprost mówię: "Ej, komunizm jest super!").
Problem polega na tym, że sformułowania te u różnych ludzi wywołają różne odczucia, a nie zawarłeś w wierszu swojego stosunku do poruszanego tematu. Właśnie "nic nie powiedziałeś wprost", a coś jednak wprost powinieneś powiedzieć. Chodzi mi o tą pointę, której każesz nam się domyślać. Objaśnienie w tytule konieczne nie jest, bo chyba każdy domyśli się, że jest to pastisz. Tłumacząc akurat to dajesz do zrozumienia odbiorcy, że nie masz zbyt wysokiego mniemania o jego inteligencji. Wyjaśnij lepiej nie, że jest to pastisz (bo "koń jaki jest..."), tylko na co tym pastiszem chciałeś zwrócić uwagę. Bo pastisz, tak mi się wydaje, nie powinien być opisem, tylko komentarzem.
Odpowiedz
Ok. Zastanowię się nad tym i jeśli przyjdzie mi do głowy coś zgrabnego, wplotę.

[ Dodano: 2005-04-25, 13:08 ]
Dodałem coś w rodzaju krótkiego komentarza na końcu. No i zmieniłem "nowej Rosji" na federacji z nadzieją, że tym razem będzie uznane za bardziej pasujące.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości