Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułat Okudżawa
Oj widze ze musze zebrac kase i nadrobic zaleglosci.... dzieki z pozdrowieniami MAT
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Zbieraj, zbieraj... Ja też muszę nazbierać, bo widziałem gdzieś na aukcjach Wirtualnej Polski Ballady i Romanse Wertyńskiego. A jeśli chodzi o Okudżawę, to radzę kupować tylko takie płytki gdzie on sam śpiewa po rosyjsku, a nie gdzie są śpiewane jego piosenki w innych językach. Big Grin
Odpowiedz
wiem wiem.. posłuchałem modlitwy w wykonaniu naszej ukochanej Hani Banaszak... i podziekowalem
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Ty mi nawet o niej nie wspominaj, bo tak jak ona pokaleczyła taką przepiękną piosenkę to chyba nikt tak nie potrafi :x To było najgorsze wykonanie jakie w życiu słyszałem!
Odpowiedz
ale przeciez ludzie sie tym zachwycaja.... i ona jest zapraszana na wiele śpiewanek Bułata... ludzie albo nie maja sluchu albo sa uposledzeni od hip-hopu, ze im to sie podoba :x
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Jak takie byle co może się podobać! Toż to taki kicz, że ja na miejscu tej pani Banaszak to bym się wstydził więcej na scenie pokazać! Bułat w grobie się przewracał jak usłyszał takie ... brak mi słowa żeby określić co. :?
Odpowiedz
A podobno w dobrym tonie jest o gustach nie dyskutowac ... Smile kazda interpretacja czyjejs tworczosci jak najbardziej powinna byc interpretacja a nie kalka. A i pokusze sie o stwierdzenie ze kazda interpretacja, znajdzie swoich amatorow... i oszczedzcie ich prosze Smile.... chocby jeden zostal - to wystarczy :beer:
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Może masz rację - nie powinniśmy byli nawet tego zaczynać. Zgodzę się że interpretacja nie powinna być kalką, ale jak ktoś robi z takiej pięknej pieśni jaką jest Modlitwa Okudżawy - pierwszą lepszą pioseneczkę rockową, to to jest już drobne przegięcie. :?
Odpowiedz
zgadza sie... sa ludzie ktorzy potrafia zarznac nawet najlepsza piosenke... i nie powinni sie za nia brac... ale coz w koncu juz tak jest... niektorzy maja przerost ambicji
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Ja uważam że dobrze, że ludzie mają ambicje, aczkolwiek we wszystkim a zwłaszcza w takich sprawach jak publiczne występy powinni zasięgać rad i opinii drugich osób a nie być przekonanym o własnej doskonałości i nieomylności. Powinno wystąpić zjawisko zwane krytycyzmem a nawet samokrytycyzmem i tego właśnie w tym wykonaniu Modlitwy p. Banaszak zabrakło. 8)
Odpowiedz
Po pierwsze powiedzcie mi, dlaczego nagle nie moge tu pisac polskimi czcionkami? Gdzie indziej pisze nimi. Pewnie to moja wina, ale nie wiem jaka. A jesli nie powiecie - to wybaczcie mi to.
Pisze w ten kulawy sposob, zebyscie darowali winy biednej Pani Banaszak. Ona i tak nalezy do ambitniejszego nurtu polskiej piosenki. A poza tym ma poczucie humoru i dystans do tego, co robi, a to rzadkie wsrod artystow estradowych. Zreszta zalezy, co porównac. Jesli glos - to wypadnie na niekorzysc Okudzawy, a przeciez nikt nie bedzie twierdzil, ze on jest gorszy. Trudno porównywac inne z innym. Rondelek z odkurzaczem, choc jedno i drugie to gospodarstwo domowe. BO i HB spiewaja w innej intencji i do innych sluchaczy. Potraktujcie jej spiew jako popularyzacje jego dokonan, jesli inaczej nie mozecie. Nie moge sobie przypomniec, jak Banaszak spiewa "Modlitwe", choc dalbym glowe, ze to slyszalem. Widocznie nie zrobila tak negatywnego wrazenia na moich przytepionych zmyslach.
Odpowiedz
Zbychu! Zgadza się co do tego - bo gdybym jej nie traktował przez pryzmat popularyzacji Okudżawy to nie wiem jak bym się zachował i co o niej myślał. Ale w każdym bądź razie na moich i nie tylko na moich przytępionych zmysłach zrobiło to okropne wrażenie. Mój tata, jak siedzieliśmy i słuchaliśmy tego koncertu (w przeciwieństwie do wszystkich członków mojej rodziny On jest całkowitym afonem) kiedy p. Banaszak zaczęła śpiewać to powiedział "O Boże..." i wyszedł z pokoju. I skoro taki afon jak on nie mógł przeboleć tej interpretacji to co dopiero uszy wrażliwych na piękno muzyki? Czcionkę ci wybaczamy - nie wiem co się dzieje, u mnie wszystko w porządku. Pozdrawiam :beer:
Odpowiedz
Zbych Smile nie przebijesz się głową przez beton Smile ostatnie słowo musi być ... i zdanie
Petrvs Smile nie każdy ma gust taki jak ty , uszanuj Smile i spodziewam się, ze nie każdego przekonasz ...
Znikam z tematu Smile zrobiło się jałowo Smile :drunk:
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Jeżeli ci się to podobało to ja to szanuję jak najbardziej, owszem nie każdy ma gust taki jak ja, ponadto wiem że jestem czasem ograniczony bo pewnych rzeczy nie potrafię zrozumieć i nie zrozumiem, taka moja jest natura - a w takim wypadku wy to uszanujcie. Rzeczywiście zrbiło się jakoś jałowo - przejdźmy do rzeczy bardziej przyjemnych. Na mnie na przykład duże wrażenie zrbiło wykonanie modlitwy przez tego włocha z białą bródką i kucykiem. Moim zdaniem skukces śpiewaka nie zależy od tego jak śpiewa, tylko od tego czy przeżywa to co śpiewa... Czy wkłada w to choć odrobinę serca... To właśnie mnie urzeka w poezji!
Odpowiedz
w takim wypadku wracam Smile
i tu masz swieta racje Smile Kiedys Zbyszek Stefanski (z grupy "Bez Jacka"), po wysluchaniu kilku piosenek mojego przyjaciela, ktore ten skomponowal do wierszy innych autorow, zapytal go : "stary czy ty wogole rozumiesz co spiewasz" . I chyba wlasnie o to w tym wszytkim chodzi Smile przynajmniej z mojego punktu widzenia... Smile Jesli ktos rozumie co spiewa i w jakis sposob sie z tym identyfikuje, wklada w to jakas czesc siebie to jest to wyczuwalne przez sluchaczy! Smile
(Josif Brodski)
Odpowiedz
I wreszcie doszliśmy do jakiegoś jednego krótkiego wspólnego sensownego wniosku! Big Grin
Odpowiedz
Czy wiecie, które utwory Bułata Okudżay odnoszą się do krytyki politycznej. Oraz czy macie polskie tłumaczenie piosenki "Woroszyłow, nasz czerwony komendant" ??
Odpowiedz
W którym roku Okudżawa napisał Ostatni Trolejbus? W ogole ta piosenka to dla mnie mistrzostwo - mam ją ciągle w uszach i nie mogę przestać jej śpiewać. Big Grin Zadziwiające, z jakich nadzwyczaj prozaicznych zdarzeń można czerpać inspiracje do pisania wielkich dzieł, wielkich pieśni i poezji - za to podziwiam Okudżawę, za prostotę i jasność... Big Grin
Odpowiedz
Która z piosenek Okudzawy jest wyrazem buntu politycznego ??
Odpowiedz
Co ci z tym buntem! Chcesz buntu do w Wysockim poszukaj! Okudżawa nie jest wcale przykładem buntu, tylko nostalgicznej liryki! Miłości! Choć może kilka utworów z podtekstem politycznym się wtrącić to jednak Okudżawa a polityka to całkiem dwa różne aspekty. :|
Odpowiedz
Petrvs, słyszałem, że Bułat Okudżawa był pierwszym radzieckim pisarzem, który pisał o Katyniu. Czy to prawda ??
Odpowiedz
Co wy tak coś chcecie wpisać na siłę Okudżawę w nurt protestsongowo-patriotyczny? Odbiło wszystkim? :lol: . jak tak się dobrze przyjrzeć, to pod pieśni patriotyczne można podciagnąć większość jego pieśni "wojennych", choćby - nie pamietam tytułu - Wy, słyszitie, grachocziut sapagi...
Z łacińską transkrypcją to przezabawnie wyglada :lol: :lol: :lol:
A politycznie - i nie wiem, czy aby nie szczerze, zwłaszcza gdyby odnieść to do obecnych czasów i wyczynów amierikanskich gierojew - podpada "Piosenka amerykańskiego żołnierza.
Odpowiedz
Co do Bułata Okudżawy, jeżeli znacie to... moglibyście podać tutaj jakąkolwiek stronkę z jego tekstami (przetłumaczonymi najlpiej). Chciałbym... się o nim dowiedzieć jak najwięcej! Wink Czekam na waszą reakcje Smile
"za oknem nic nie ma,
więc trzymam się ciebie rękami obiema,
by wiedzieć że chociaż ty jesteś"
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://xh.nesti.pl/k-36.html">http://xh.nesti.pl/k-36.html</a><!-- m -->

to tak na sam początek (nie ma tu orginalnych tekstów... tylko tłumaczenia...)

resztę można sobie doszukać... wszak proste to jest niemiłosiernie...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
To jest bardzo ciekawa strona:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://okudzawaewy.webpark.pl/index.htm#">http://okudzawaewy.webpark.pl/index.htm#</a><!-- m -->

od razu przy kliknięciu na tekst można usłyszeć jego melodię
Odpowiedz
Właśnie na 4 trwa koncert Bułata Okudżawy...
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Kurczę, nie mam TV 4. Szkoda... ;/ Jak było? Co śpiewał? Ale żałuję, że wcześniej nie wiedziałem....
Odpowiedz
Chyba nikt wcześniej nie wiedział o tym koncercie. W ostatnich dniach są przecież całkowicie pozmieniane programy poszczególnych stacji. Ja trafiłam na ten koncert przypadkiem.
Okudżawa stał na scenie z gitarą. Gdzieś z boku, całkiem niemalże schowany, ktoś grał na pianinie.
Usłyszałam tylko kilka piosenek. Między innymi: Piosenkę o piechocie, Piosenkę o nadziei, Pożegnanie Polski. Reszty niestety nie potrafię wymienić z tytułu.

Słoneczności
AP
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
A może ktoś z was przypadkiem nagrywał to? Sad
Odpowiedz
mam nagrane ale tylko z piec czy szesc utworow i jakosc slabiutka bedzie bo kasete zlapalem pierwsza lepsza. koncert byl bardzo fajny, jesli by ktos wiedzial o powtorce tego koncertu w TV prosze dac znac.
pozdrawiam
ziuk_NYC
Odpowiedz