Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Mam coś dla was - znalazłem taką stronkę, gdzie za darmo można ściągać mp3 z Okudżawą. Polecam bo naprawdę warto. Zdaje się że transfer na tej ruskiej stronie jest troszkę wolny :lol: ale dla najwytrwalszych nie powinno to przeszkadzać.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ml.edison.ru/BO06CD/">http://ml.edison.ru/BO06CD/</a><!-- m -->
Liczba postów: 815
Liczba wątków: 97
Reputacja:
0
tak kiedyś się zastanawiałem... na jakiej gitarze grał Bułat :?: wiem że na akustyku... ale jakiej marki :?: wie może ktoś :wink:
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Reputacja:
0
Ciężko to powiedzieć, aczkolwiek model gitary Bułata był łudząco podobny do dzisiejszego Prince WJ 760 - nawet kiedyś miałem właśnie ten model, bo zafascynowany Okudżawą kupiełm ze względu na identyczny wygląd co do jego gitary. Gitara Bułata była raczej produkcji rosyjskiej, ale co to było nie mam pojęcia.
Z pozdrowieniami
PM
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
[quote="tomekzemleduch"]gdzies przeczytale zdanie ze "Miedzy nami" byl nieudanym romansem JK z innymi instrumentami. Zupelnie sie z tym nie zgadzam. Wedlug mnie plyta jest tak samo dobra jak inne
o kurcze, a to moja ulubiona plyta :o
Z tylu roznych drog przez zycie kazdy ma prawo wybrac z'le
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Cytat:tomekzemleduch napisał(a):gdzies przeczytale zdanie ze "Miedzy nami" byl nieudanym romansem JK z innymi instrumentami. Zupelnie sie z tym nie zgadzam. Wedlug mnie plyta jest tak samo dobra jak inne
o kurcze, a to moja ulubiona plyta
czy ja sie myle czy to nie ten temat??
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Reputacja:
0
To jest temat o Okudżawie więc tu rozmawiamy tylko o Mistrzu Bułacie ew. o piosenkach Kaczmarskiego nawiązujących do Okudżawy - temat o Między nami załóż sobie gdzie indziej.
Pozdrawiam
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Cytat:temat o Między nami załóż sobie gdzie indziej.
osto to zabrzmialo, mozna chyba delikatniej
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Reputacja:
0
fizol napisał(a):osto to zabrzmialo, mozna chyba delikatniej
Zabrzmiało normalnie.
Mam pytanie: ktoś z was prezentował Okudżawę na maturze?
Fishbone - jak twoja prezentacja?
Pozdrawiam
PM
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Zabrzmiało normalnie. No niezbyt...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
:ot: :ot: :ot:
O co wam chodzi??
O Okudżawie powinniśmy rozmawiać a nie o tym czy to zabrzmiało ładnie czy nie. SzAman - to raczej nmie była odpowiedź na moje poprzednie pytanie...
Pozdrawiam
PM
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Bo Twoje poprzednie pytanie było do Fishbone'a, człowieku, który zawsze pisze na temat. Możemy rozmawiać o Okudżawie, co nie znaczy, że można być w tej rozmowie niekulturalnym. Ja rozumiem, że to Twój topic i chciałbyś, żeby tu wszystko było na temat, ale takie stwierdzenie jak:
Petrvs napisał(a):(...) temat o Między nami załóż sobie gdzie indziej. nie jest - co do formy - grzeczne. To brzmi jak: "idź sobie z tej piaskownicy, bo masz zabawki do zabawy w basenie". BTW - gdy Ty w temacie, który ja założyłem (o J.M. Jarre) wdajesz się w nic nie wnoszące do tematu dyskusje ze Sławkiem, ja nie krzyczę zaraz "OFF TOPIC" x3, wyluzuj...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
Dobra - przepraszam - niech będzie. Troszkę nerwy mi puściły.
Reputacja:
0
ludzie :!: dajcie juz spokój ja tu wchodze... myśle-OKUDŻAWA, cos ciekawego sie dowiem... cos przedyskutuje... a tu widze- leszczenie sie na każdym kroku.. ludzie dajcie na luz :wink: porozmawiajmy lepiej o liryce i wspaniałej muzyce
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Petrus, dzięki za adres serwera z Okudżawą. Będę musiał trochę sobie pościągać, o ile nie dobije mnie powolność serwera. I poszukać jego płyt, które na pewno mam w domu. Ech, czasem aż wstyd takiego braku obycia.
Nawiasem mówiąc, czy są wśród kaczmarofili jeszcze jacyś miłośnicy brzmienia, melodii języka rosyjskiego?
A skoro już offtopikujemy, to ja będę bronił albumu "Między nami". Bogactwo instrumentarium jest tam naprawdę czymś zachwycającym. Porównajcie chociażby z płytą "Litania" i tymi wstawkami na syntezatorach, których nie da się słuchać...
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Reputacja:
0
MichałGadziński napisał(a):Nawiasem mówiąc, czy są wśród kaczmarofili jeszcze jacyś miłośnicy brzmienia, melodii języka rosyjskiego? Ja jestem zapalonym miłośnikiem! Nie mniej niż Jacka powiedziałbym nawet. Wysocki, Okudżawa zdecydowanie!
Pozdrawiam
Reputacja:
0
hmmm ja też nic nie brzmi tak dobrze jak rosyjska ballada  Okudżawa i Wysocki  to jest to...
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Reputacja:
0
Słuchajcie, to może zrobimy konkurs na najbardziej popularną piosenkę Okudżawy i Wysockiego? Zasady proste: po jednym głosie na Okudzawę i jednym na Wysockiego - czyli razem podajemy 2 tytuły. Jak się troszkę tego nazbiera to ogłosimy wyniki, ciekawi mnie co lubicie najbardziej z Bulata i Wołodi.
To ja zacznę:
Okudżawa - "Pasliednij Traliejbus" (Ostatni Trolejbus)
Wysocki - "Jeszczio nie wieczier"
Pozdrawiam.
Reputacja:
0
hmmm
chyba... Balonik, bądź Piosenka o robaku
a Wysockiego także "jeszcze nie wieczór"
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 71
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Okudżawa: Modlitwa(Villon)
Wysocki: "Piesnia o sud'bie"
"Mieduwalszczycy skarmią na widok Czarnego Beata, Buwaja Piecyty"
Liczba postów: 390
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Okudżawa - Francois Villon (Modlitwa)
Wysocki - Agent 007
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
A ja się wyłamię z tego zgodnego chóru i powiem, że mnie się ta stylistyka "pogodnych ballad" za bardzo nie podoba  I np. Okudżawy długo słuchać nie potrafię (pomimo często bardzo ładnych tekstów). Choć mam jeszcze to szczęście, żem ogę je rozumieć - coś mi zostało z rosyjskiego z podstawówki
Te ballady są chyba dla mnie, pesymisty, zbyt radosne (przynajmniej jeśli chodzi o muzykę) :|
A w ramach konkursu:
Okudżawa - "Balonik" - jedna z niewlielu piosenek, które znam (do tego całkiem znośna  )
Wysocki - "Pożegnanie z górami" - piosenka po prostu genialna (zwłaszcza dla tych, którzy kochają góry:
"Lecz schodzimy i my, zostawiając nasz szczyt,
cóż, Bogowie też przecież na ziemię schodzili."  )
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zachęcam jeszcze do pisania swoich typów:
Na razie jeśli chodzi o Okudżawę to prowadzi Modlitwa z ilością 2 głosów, a jeżeli chodzi o Wysockiego to piosenka Jeszczio nie wieczier też z ilścią 2 głosów.
Pozostałe piosenki zdobyły po 1 głosie, ale mało tych głosów troszkę, dlatego można jeszcze się dopisywać.
Pozdrawiam
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Z chęcią obwieszczam "swoje typy" Okudżawy:
"Aleksander Siergiejewicz Puszkin"
"Ostatni trolejbus"
"Trzy miłości"
:roll:
Reputacja:
0
Wybierz najlepszą twoim zdaniem z tych trzech i podaj jeszcze Wysockiego
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Zatem "Aleksander Siergiejewicz Puszkin" Okudżawy i "Mgła" Wysockiego.
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ja oddeję głos na "Modlitwę" Okudżawy
Wysockiego niestety nic nie znam (mam braki jeśli chodzi o rosyjską twórczość).
Propozycja Zeratula ("Pożegnanie z górami") brzmi ciekwie (bo kocham góry  ), ale nie znam tego utworu więc nie mogę na niego zagłosować...
Dajcie żyć po swojemu grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
Reputacja:
0
Juta - proponuję ci obejrzeć w niedzielę na tVP 2 koncert piosenek Wysockiego - na pewno coś wtedy wybierzesz. Jeżeli tylko będzie Marian Opania - to on śpiewa tak samo jak Wysocki bo ma taki sam chrypiący głos. Fajnie jeszcze śpiewa Wiktor Zborowski. Ale i tak warto - przynajmniej troszkę się poznasz na Wysockim. A to duże niedopatrzenie że nie znasz Wysockiego - on był pierwowzorem dla Jacka. Słuchać nie musisz ale znać przynajmniej Ochotę na wołkow wypada.
Pozdrawiam!
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Co prawda trochę nie na temat, ale skoro pojawił się juz motyw "Pożegania z górami":
mam tę piosenkę (nawet dwie wersje) znalezioną na rosyjskim serwerze (status prawny nie znany). Chętni - zapraszam na priv.
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Juta - mam jedna płytę Wysockiego - mogę Ci pożyczyć
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
witam, chciałbym oddać swój głos na "modlitwę" oraz na "pożegnanie z górami"
pozdrawiam
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Petrvs napisał(a):Juta - proponuję ci obejrzeć w niedzielę na tVP 2 koncert piosenek Wysockiego - na pewno coś wtedy wybierzesz. Oglądałam i niestety nic nie wybrałam.
Muszę przyznać, że wolałabym poznać te piosenki w wersji orginalnej. W języku polskim na pewno brzmią inaczej. Poza tym wykonanie też się liczy... :wink:
Pozdrawiam
Corchorus
P.S. Zeratul - chętnie skorzystam z Twojej propozycji. Może wtedy coś wybiorę i w końcu oddam swój głos.
Dajcie żyć po swojemu grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
|