12-03-2005, 06:48 PM
MacB napisał(a):W marcu był chory - ok, ale teraz mamy dzięki Bogu grudzień. Podzielił się swoją wiedzą?To było do mnie? :|
Bo nie przypominam sobie, by ktoś u mnie był w marcu chory

Osobliwe pytania do historyków z tego forum
|
12-03-2005, 06:48 PM
MacB napisał(a):W marcu był chory - ok, ale teraz mamy dzięki Bogu grudzień. Podzielił się swoją wiedzą?To było do mnie? :| Bo nie przypominam sobie, by ktoś u mnie był w marcu chory ![]() ![]()
12-03-2005, 06:55 PM
ann napisał(a):Chodziło raczej o Petrvsa (MacB napisał(a):W marcu był chory - ok, ale teraz mamy dzięki Bogu grudzień. Podzielił się swoją wiedzą?To było do mnie? :| ![]() MacB napisał(a):PozdrawiamPetrvs napisał(a):mój profesor od historii zna odpowiedź, ale chce żebyśmy się nieco sami pogłowili i wydedukowali skąd on jestOsobiście stawiałbym na szlak bursztynowy. I przychylam się do poniższych opinii. Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
12-03-2005, 07:40 PM
ann napisał(a):To było do mnie?Oczywiście, że nie (jak słusznie zauważył Zeratul) - tylko te cytaty tak się nieszczęśliwie ułożyły. A może to chaos mojej wypowiedzi?
Znajdzie się słowo na każde słowo
12-04-2005, 04:54 PM
Wolałam się upewnić d
![]()
12-04-2005, 05:21 PM
Ann,
"Polska Piastów" Wyrozumskiego została wydana w 1999 - stąd moje przypuszczenie, że odchodzi się od teorii z Dagobertem, Dźgomą itp. Dowiat "Chrzest Polski" już jakiś czas temu napisał. Tak czy inaczej, Ann, ów zaginiony dokument musiał się odnosić do państwa piastowskiego. Longum mare? No przecież nie o Morze Czarne chodzi. Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
12-04-2005, 05:37 PM
Szymon napisał(a):"Polska Piastów" Wyrozumskiego została wydana w 1999"Dzieje Polski Piastowskiej" - jak podajesz tytuł to dokładnie. Chyba, że chodzi Ci o książkę Jasienicy :] Poza tym - z tego co się orientuję (o ile o dobrej książce myślę; to ta wydana w ramach "Wielkiej historii Polski" wyd. Fogra?) jest po prostu przedrukiem (choć być może p. Wyrozumski coś dodał) jego Historii Polski do 1505 r. (tej ze starych czworaczków). Osobiście polecałabym coś nowszego - choćby historię Polski średniowiecznej Szczura. Szymon napisał(a):Longum mare? No przecież nie o Morze Czarne chodziAle spotkałam się z tłumaczeniem, iż Longum mare to [kraina] wzdłuż morza - czyli Pomorze (w miejsce standardowego tłumaczenia - długie morze). Do mnie osobiście ta kraina wzdłuż morza bardzie przemawia ![]() Ot - taki nieistotny szczegół.
12-04-2005, 06:50 PM
Racja - "Dzieje Polski Piastowskiej". Znam profesora Szczura - specyficzna to persona... Biję się w piersi - wiadomej pozycji nie czytałem, ale mam zamiar to nadrobić. Oczywiście longum mare może oznaczać także Pomorze, nie uważam tego za nieistotny szczegół. Tylko o czym by to Twoim zdaniem świadczyło?
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
12-07-2005, 09:13 PM
Moje pytanie dotyczy dużo odleglejszego okresu historycznego, ale nie chcę dla jednej kwestii zakładać nowego tematu, mnożąc niepotrzebnie byty
![]() ![]()
12-10-2005, 09:00 AM
Szymon napisał(a):Znam profesora Szczura - specyficzna to persona...Dlaczego "specyficzna"? Staszek to całkiem sympatyczny chłop, do tego niezły wykładowca - to, że studenci mogą z nim mieć pewne problemy, to sprawa zupełnie drugorzędna, taki już los studentów. Nota bene na tym wydziale jest kilka innych większych kos, takich odsiewających po 80-90% ![]()
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled teď čekají nová převtělení amulet v kruhu tváře mění
12-10-2005, 03:18 PM
Specyficzna w sensie sposobu bycia. Osobliwa postać - ale nie w sensie pejoratywnym. Wykładowca jak najbardziej na poziomie - im więcej takich tym lepiej.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
01-22-2006, 08:23 PM
Karol napisał(a):Moje pytanie dotyczy dużo odleglejszego okresu historycznego...Karol - zadałaś ciekawe pytanie, sama jestem zainteresowana tematem. Tak sobie czekam, obserwuję forum ![]() Jest to mój pierwszy post na forum, choć nie ukrywam, że jestem tu już od dłuższego czasu :oops: Pozdrawiam zatem wszystkich forumowiczów ![]() Beata
01-22-2006, 08:33 PM
Witamy na forum.
No, muszę powiedzieć, że to baardzo interesujący post. Ciekawe rzeczy... Gdybym miał troche czasu to powróciłbym do swych studiów na temat Holocaustu. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|