Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa wersja forum
Artur napisał(a):zagrożeni tylko użytkownicy internet explorera
A co to konkretnie oznacza? Jakie nowa wersja niesie ze sobą zagrożenie dla użytkowników IE, do których się zresztą zaliczam? :wink:

Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Już nie niesie, ta poprawka tyczyła tylko was. Zresztą przy tej przeglądarce to bezpiecznym się nigdy nie jest. W tym przypadku chodziło o:
Kod:
Pojawiła się dziura we wszystkich wersjach phpBB mniejszych niż 2.0.19 umożliwiająca odczytanie cookies każdego użytkownika który korzysta z przeglądarki InternetExplorer. Umożliwia to zalogowanie się na jego konto podstawiając ciastka.
To może dlatego miałem zawirusowany komputer przez ostatnie parę tygodni ze wskazaniem, że jakieś "ciało obce" go używa...
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Artur napisał(a):Już nie niesie, ta poprawka tyczyła tylko was. Zresztą przy tej przeglądarce to bezpiecznym się nigdy nie jest. W tym przypadku chodziło o:
Kod:
Pojawiła się dziura we wszystkich wersjach phpBB mniejszych niż 2.0.19 umożliwiająca odczytanie cookies każdego użytkownika który korzysta z przeglądarki InternetExplorer. Umożliwia to zalogowanie się na jego konto podstawiając ciastka.
Forum, na którym zwykle przebywa moja siostra właśnie "shackowali". Możliwe, że właśnie tą metodą - goście prawdopodobnie włamali się na konto jakiegoś moda - nie mieli dostępu do bazy więc kasowali tematy ręcznie Wink
Admin zablokował forum, gdy zauważył, że zniknęła mu nagle większosć postów ;/
Najlepsze jest to, że admin w ogóle nie robił kopii zapasowych :o

Swoją drogą - na jakiej zasadzie było możliwe to przejęcie cookies - tylko lokalnie, czy zdalnie też?

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Zeratul napisał(a):Najlepsze jest to, że admin w ogóle nie robił kopii zapasowych
A nasz Admin takowe sporządza? W każdym bądź razie, całe szczeście, że niebezpieczeństwo zdaje się być zażegnane.
[b][i]
[/i][/b]
JK
Zeratul napisał(a):Możliwe, że właśnie tą metodą - goście prawdopodobnie włamali się na konto jakiegoś moda - nie mieli dostępu do bazy więc kasowali tematy ręcznie
pracowici, w życiu by mi się nie chciało.
Zeratul napisał(a):Swoją drogą - na jakiej zasadzie było możliwe to przejęcie cookies - tylko lokalnie, czy zdalnie też?
Lokalnie by się pewnie nie przejeli. Przecież logujac się wysyłasz zawartość cookies. Widać z IE wtedy dało się podebrać.
Szymon napisał(a):A nasz Admin takowe sporządza?
Codziennie pomiedzy 23 a 24 jest robiona kopia całej bazy danych. Jeżeli bedziesz w tych godzinach naforum moze nawet zauważysz kiedy. Wyskakuje informacja o tym i przez kilka sekund foum jest zablokowane.
Szymon napisał(a):W każdym bądź razie, całe szczeście, że niebezpieczeństwo zdaje się być zażegnane.
Oj lepiej mieć te kilka kopi Wink
Artur napisał(a):Codziennie pomiedzy 23 a 24 jest robiona kopia całej bazy danych. Jeżeli bedziesz w tych godzinach naforum moze nawet zauważysz kiedy. Wyskakuje informacja o tym i przez kilka sekund foum jest zablokowane.
Zauważyłem, tylko jakoś nigdy nie wczytywałem się w tę informację :wink:
W każdym bądź razie chwała Ci, Arturze, za przezorność. Nie ma nic gorszego w komputerowo-internetowym świecie jak Forum (względnie dysk twardy itp) szlag trafi.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Nowa wersja forum: 1.12.3
Poprawiono zauważone błędy, dodano nowe statystyki
Zauważyłem jeszcze jeden irytujący błąd: czasem (przynajmniej u mnie) czytając temat widzę, że ma on jeszcze jedną stronę (ostatnią i następna w stosunku do tej, którą akurat czytam). Jednak strona faktycznie nie istnieje - tzn. po kliknięciu na nią "przenosi" tam kilka ostatnich postów z bieżącej strony, które już zdążyłem przeczytać 8o
Delikatnie mówiąc lekko to dziwne Wink

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Dochodzi do tego oczywiście zmiana postów w shoutbox-ie Wink
Zeratul napisał(a):Dochodzi do tego oczywiście zmiana postów w shoutbox-ie
Jak to możliwe, że u Ciebie nie działa, a u mnie na przykład, bez problemu? :o

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Zeratul napisał(a):Delikatnie mówiąc lekko to dziwne
Nie spotkałem się z tym, zawsze tak jest?
Ja tez tak mam.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
michalf napisał(a):Ja tez tak mam.
Ale co: shoutbox czy dodatkowe strony? Wink
Artur napisał(a):Nie spotkałem się z tym, zawsze tak jest?
Nie zawsze, ale często - zwykle kiedy nieczytany post jest przy końcu strony Wink
Żeby się dało zrozumieć o co chodzi - screeny:
strona 5 tematu o szkole, nowy post Szymona na końcu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona5.jpg">http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona5.jpg</a><!-- m -->
strona 6 tematu o szkole, nowy post Szymona na końcu (przeniosło też dwa wcześniejsze posty z poprzedniej strony)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona6.jpg">http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona6.jpg</a><!-- m -->

Pozdrawiam
Zeratul
Obecna wersja 1.12.4. Niepowinno być już problemów z wywalaniem, troszkę przyśpieszyć powinno.
Artur napisał(a):Obecna wersja 1.12.4. Niepowinno być już problemów z wywalaniem, troszkę przyśpieszyć powinno.
Taaak Wink Teraz tylko skasował mi (jednorazowo na szczęście Wink ) oznaczenia tematów z postami nieprzeczytanymi - teraz "Zobacz posty nieprzeczytane" wygląda dość ciekawie Wink :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://zeratul.students.wmid.amu.edu.pl/screen.jpg">http://zeratul.students.wmid.amu.edu.pl/screen.jpg</a><!-- m -->

Pozdrawiam
Zeratul
hihi
Powinno wyczyścić te nieczytane, bo znów zmieniono mechanizm zaznaczania, były problemy przy większej ilości stron na starym. Ale by sprawdzić musimy poczekać na więcej postów, czyli po Krakowie.
a co jest pomieszane z nieprzeczytanymi? bo mi się pokazuje wątek jako nieprzeczytany po czym okazuje się że nic w nim nie ma czego nie czytałam i przekierowuje mnie w ogóle na pierwszą stronę...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
adme napisał(a):bo mi się pokazuje wątek jako nieprzeczytany po czym okazuje się że nic w nim nie ma czego nie czytałam
Mi też się, prawdę mówiąc, zdarzyło tak już parę razy.
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Upewnij się czy nie ma nic nieprzeczytanego np. na przedostaniej stronie. A jak się wkurzysz o jednego posta to pomaga też zrestartowanie go, czyli zaznacz wszystkie jako przeczytane Wink
A u mnie jest obleśnie niebiesko. To jakaś wada czy tylko zły gust Administratorów? Tongue
śni inny byt jurajski gad
Nie to ładne co ładne ale co się komuś podoba Wink.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Popieram Patrycję - lepsze było zróżnicowanie kolorów. Jeden kolor męczy oczy i nie można długo tu siedzieć.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
oczy bardziej by się chyba męczyły gdyby był kontrast niebieskiego z różowym tudzież innym oczojebnym kolorem czerwonawo-zielono-brunatnym Wink niebieski jest w porządku
no ale zielony i czarny to jest raj dla oczu
Jak był niebieski i trochę brązowego, to bardzo mi to odpowiadało.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Nigdy nie było brązowego :o
No w sumie... To chyba zależy od indywidualnej wrażliwości na kolor Wink
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Artur napisał(a):Nigdy nie było brązowego
No to taki rudawy w przyciskach "odpowiedz" albo obok tematów.
i śliczne pomarańczowe strzałeczki też zabraliście ;(
No, i przerobiłem własnoręcznie i brytalnie na niebieskie Big Grin.