Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Artur napisał(a):zagrożeni tylko użytkownicy internet explorera A co to konkretnie oznacza? Jakie nowa wersja niesie ze sobą zagrożenie dla użytkowników IE, do których się zresztą zaliczam? :wink:
Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Już nie niesie, ta poprawka tyczyła tylko was. Zresztą przy tej przeglądarce to bezpiecznym się nigdy nie jest. W tym przypadku chodziło o:
Kod: Pojawiła się dziura we wszystkich wersjach phpBB mniejszych niż 2.0.19 umożliwiająca odczytanie cookies każdego użytkownika który korzysta z przeglądarki InternetExplorer. Umożliwia to zalogowanie się na jego konto podstawiając ciastka.
Reputacja:
0
To może dlatego miałem zawirusowany komputer przez ostatnie parę tygodni ze wskazaniem, że jakieś "ciało obce" go używa...
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Już nie niesie, ta poprawka tyczyła tylko was. Zresztą przy tej przeglądarce to bezpiecznym się nigdy nie jest. W tym przypadku chodziło o:
Kod: Pojawiła się dziura we wszystkich wersjach phpBB mniejszych niż 2.0.19 umożliwiająca odczytanie cookies każdego użytkownika który korzysta z przeglądarki InternetExplorer. Umożliwia to zalogowanie się na jego konto podstawiając ciastka.
Forum, na którym zwykle przebywa moja siostra właśnie "shackowali". Możliwe, że właśnie tą metodą - goście prawdopodobnie włamali się na konto jakiegoś moda - nie mieli dostępu do bazy więc kasowali tematy ręcznie 
Admin zablokował forum, gdy zauważył, że zniknęła mu nagle większosć postów ;/
Najlepsze jest to, że admin w ogóle nie robił kopii zapasowych :o
Swoją drogą - na jakiej zasadzie było możliwe to przejęcie cookies - tylko lokalnie, czy zdalnie też?
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Najlepsze jest to, że admin w ogóle nie robił kopii zapasowych A nasz Admin takowe sporządza? W każdym bądź razie, całe szczeście, że niebezpieczeństwo zdaje się być zażegnane.
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
2
Zeratul napisał(a):Możliwe, że właśnie tą metodą - goście prawdopodobnie włamali się na konto jakiegoś moda - nie mieli dostępu do bazy więc kasowali tematy ręcznie pracowici, w życiu by mi się nie chciało.
Zeratul napisał(a):Swoją drogą - na jakiej zasadzie było możliwe to przejęcie cookies - tylko lokalnie, czy zdalnie też? Lokalnie by się pewnie nie przejeli. Przecież logujac się wysyłasz zawartość cookies. Widać z IE wtedy dało się podebrać.
Szymon napisał(a):A nasz Admin takowe sporządza? Codziennie pomiedzy 23 a 24 jest robiona kopia całej bazy danych. Jeżeli bedziesz w tych godzinach naforum moze nawet zauważysz kiedy. Wyskakuje informacja o tym i przez kilka sekund foum jest zablokowane.
Szymon napisał(a):W każdym bądź razie, całe szczeście, że niebezpieczeństwo zdaje się być zażegnane. Oj lepiej mieć te kilka kopi
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Codziennie pomiedzy 23 a 24 jest robiona kopia całej bazy danych. Jeżeli bedziesz w tych godzinach naforum moze nawet zauważysz kiedy. Wyskakuje informacja o tym i przez kilka sekund foum jest zablokowane. Zauważyłem, tylko jakoś nigdy nie wczytywałem się w tę informację :wink:
W każdym bądź razie chwała Ci, Arturze, za przezorność. Nie ma nic gorszego w komputerowo-internetowym świecie jak Forum (względnie dysk twardy itp) szlag trafi.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
2
Nowa wersja forum: 1.12.3
Poprawiono zauważone błędy, dodano nowe statystyki
Reputacja:
0
Zauważyłem jeszcze jeden irytujący błąd: czasem (przynajmniej u mnie) czytając temat widzę, że ma on jeszcze jedną stronę (ostatnią i następna w stosunku do tej, którą akurat czytam). Jednak strona faktycznie nie istnieje - tzn. po kliknięciu na nią "przenosi" tam kilka ostatnich postów z bieżącej strony, które już zdążyłem przeczytać 8o
Delikatnie mówiąc lekko to dziwne
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Dochodzi do tego oczywiście zmiana postów w shoutbox-ie
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Dochodzi do tego oczywiście zmiana postów w shoutbox-ie Jak to możliwe, że u Ciebie nie działa, a u mnie na przykład, bez problemu? :o
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
2
Zeratul napisał(a):Delikatnie mówiąc lekko to dziwne Nie spotkałem się z tym, zawsze tak jest?
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Ja tez tak mam.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Reputacja:
0
michalf napisał(a):Ja tez tak mam. Ale co: shoutbox czy dodatkowe strony?
Artur napisał(a):Nie spotkałem się z tym, zawsze tak jest? Nie zawsze, ale często - zwykle kiedy nieczytany post jest przy końcu strony 
Żeby się dało zrozumieć o co chodzi - screeny:
strona 5 tematu o szkole, nowy post Szymona na końcu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona5.jpg">http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona5.jpg</a><!-- m -->
strona 6 tematu o szkole, nowy post Szymona na końcu (przeniosło też dwa wcześniejsze posty z poprzedniej strony)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona6.jpg">http://atos.wmid.amu.edu.pl/~d287520/strona6.jpg</a><!-- m -->
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
2
Obecna wersja 1.12.4. Niepowinno być już problemów z wywalaniem, troszkę przyśpieszyć powinno.
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Obecna wersja 1.12.4. Niepowinno być już problemów z wywalaniem, troszkę przyśpieszyć powinno. Taaak  Teraz tylko skasował mi (jednorazowo na szczęście  ) oznaczenia tematów z postami nieprzeczytanymi - teraz "Zobacz posty nieprzeczytane" wygląda dość ciekawie  :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://zeratul.students.wmid.amu.edu.pl/screen.jpg">http://zeratul.students.wmid.amu.edu.pl/screen.jpg</a><!-- m -->
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
2
hihi
Powinno wyczyścić te nieczytane, bo znów zmieniono mechanizm zaznaczania, były problemy przy większej ilości stron na starym. Ale by sprawdzić musimy poczekać na więcej postów, czyli po Krakowie.
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
a co jest pomieszane z nieprzeczytanymi? bo mi się pokazuje wątek jako nieprzeczytany po czym okazuje się że nic w nim nie ma czego nie czytałam i przekierowuje mnie w ogóle na pierwszą stronę...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
adme napisał(a):bo mi się pokazuje wątek jako nieprzeczytany po czym okazuje się że nic w nim nie ma czego nie czytałam Mi też się, prawdę mówiąc, zdarzyło tak już parę razy.
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Reputacja:
2
Upewnij się czy nie ma nic nieprzeczytanego np. na przedostaniej stronie. A jak się wkurzysz o jednego posta to pomaga też zrestartowanie go, czyli zaznacz wszystkie jako przeczytane
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
A u mnie jest obleśnie niebiesko. To jakaś wada czy tylko zły gust Administratorów?
śni inny byt jurajski gad
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Nie to ładne co ładne ale co się komuś podoba  .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Popieram Patrycję - lepsze było zróżnicowanie kolorów. Jeden kolor męczy oczy i nie można długo tu siedzieć.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 858
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
oczy bardziej by się chyba męczyły gdyby był kontrast niebieskiego z różowym tudzież innym oczojebnym kolorem czerwonawo-zielono-brunatnym  niebieski jest w porządku
Reputacja:
0
no ale zielony i czarny to jest raj dla oczu
Reputacja:
0
Jak był niebieski i trochę brązowego, to bardzo mi to odpowiadało.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
2
Nigdy nie było brązowego :o
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
No w sumie... To chyba zależy od indywidualnej wrażliwości na kolor
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Nigdy nie było brązowego No to taki rudawy w przyciskach "odpowiedz" albo obok tematów.
Reputacja:
0
i śliczne pomarańczowe strzałeczki też zabraliście ;(
Reputacja:
2
No, i przerobiłem własnoręcznie i brytalnie na niebieskie  .
|