Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Historycy (i historycy in spe :)) kochają Kaczmarskiego
No, no! Panie i panowie poloniści! Ładnie się tak ukrywać, gdy koleżanka prosi o radę? Podejrzewam, że jest tu kilkoro.
Ja się ujawniam - III rok zaocznych w WSH w Pułtusku (specjalność: komunikacja medialna).
Myślę, że omawianie studiów, to temat na priv., więc zapraszam. Chyba, że mówilibyśmy o studiach Jacka.
Pozdrawiam wszystkich (zwłaszcza ,,ukrytych" polonistów)!
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Odpowiedz
po czesci potwierdzam kolegi teze ze milujacy historie sluchaja JK czesciej niz parajacy sie inna profesja. Ja sam studiowalem w Nowym JOrku historie przez pare semestrow ( podobnie jak polityke ) ale w koncu skonczylo sie na finansach. Inni moj znajomi lubiacy Jacka K to geograf czy informatyk ( choc obaj z ciagotami ku historii Smile )
serecznie pozdrawiam mlosnikow historii
ziuk_NYC
Odpowiedz
Ja jestem historykiem w drodze na III rok (już mam niemal zaklepane Smile) A co do tego, kto lubi JK, to jest różnie, ale chyba humaniści mają szczególne predyspozycje.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Moj historyk w liceum jest zapalonym kaczmarofilem i puszcza nam na lekcjach piosenki JK. to mile, choc wieksza czesc klasy to ignoruje ;/
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Ja, jako młody szczaw :wink: , uczęszczam do LO - z nauczycieli jest jedna osoba, która opętańczo słucha Mistrza - pani doktor biologii.
Tryumf, to tryumf - to tylko jest istotne -
Ty i tylko ty - bo jesteś łotrem!
Odpowiedz
fizol napisał(a):Moj historyk w liceum jest zapalonym kaczmarofilem i puszcza nam na lekcjach piosenki JK. to mile, choc wieksza czesc klasy to ignoruje ;/
A jakie konkretnie piosenki puszcza?
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Odpowiedz
Don_Pedro napisał(a):Ja, jako młody szczaw :wink: , uczęszczam do LO - z nauczycieli jest jedna osoba, która opętańczo słucha Mistrza - pani doktor biologii.
Ona słucha JK :-o
Jestem zaskoczony 8)

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Czy mi się zdaje, czy Zeratul wie, kim jest tajemnica "pani doktor biologii"? 8)
Odpowiedz
ann napisał(a):Czy mi się zdaje, czy Zeratul wie, kim jest tajemnica "pani doktor biologii"? 8)
Nie mylisz się drogi Watsonie Tongue
Don Pedro i ja chodziliśmy (tzn, ja "w czasie przeszłym") do tego samego LO, a pani doktor - z racji wymagań - była postrachem szkoły Big Grin
Zwłaszcz tekst "dopuszczający, dziękuję" po tym, jak gość przez piętnaście minut próbował sobie przypomnieć wszystko co pamięta z poprzedniej lekcji był wspaniały Tongue

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Ann - jak Ci zapewne wiadomo Don Pedro i ja jesteśmy z tego samego miasta (tylko ja się ukrywam Tongue ), zresztą trochę się nawet znamy 8)
Odpowiedz
MichałGadziński napisał(a):A jakie konkretnie piosenki puszcza?
"Marcin Luter", "Dobre rady Pana ojca" ogolnei wiele zwiazanych z historia Big Grin
A nawet na 11 listopada przygotowalismy prezentacje dla calej szkoly "Historia Polski w piosenkach Kacmzarskiego" i jej wyslwietlanie zakonczylo sie ogromnym sukcesem Big Grin Big Grin Big Grin
za Tobą ja,
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Ona słucha JK :o
Kiedy na lekcji ktoś powiedział, że mam "jobla" na punkcie Mistrza, to p. doktor z uśmiechem powiedziała - "No to mamy coś wspólnego" Big Grin Przeżycie jakich mało (Zeratul pewnie wie o co chodzi :wink: ). A zaraz po tym pyta się mnie, czy Gintrowskiego (solo) też słucham. Widać - wie co dobre :wink:

Pozdrawiam
Tryumf, to tryumf - to tylko jest istotne -
Ty i tylko ty - bo jesteś łotrem!
Odpowiedz
fizol napisał(a):"Dobre rady Pana ojca"
To rzeczywiście "fajną" masz klasę, skoro nie rusz ich nawet fraza "niechrześcijańską miłość głoszą i na wierzchu jajca noszą!". ;/
A te związane z historią starożytną też puszcza?
3maj się! :wink:
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Odpowiedz
MichałGadziński napisał(a):niechrześcijańską miłość głoszą i na wierzchu jajca noszą!".
to ich akurat ruszylo Big Grin
MichałGadziński napisał(a):A te związane z historią starożytną też puszcza?
nie, ale inna nauczycielka puszczala "Lekcje histori klasycznej"

pozdr
za Tobą ja,
Odpowiedz
U nas tez historyk puszcza Jacka na lekcjach. Dodatkowo na jednej klasowce w ramach tekstu do interpretacji byl tekst "Samosierry", a na probnej maturze bylo takie zadanie
Uzupelnij nazwisko
Niejaki......zreszta posel z Nowogrodu
(i troche dalej).
W tym samym zadaniu wystapilo - troche off topic, ale sie nie moge powstrzymac

"Lecz ten wodz, choc w zolnierskiej odziezy
Jakiez piekne, dziewicze ma lica!-
jaka piers-ach, to byla dziewica
to Litwinka, dziewica-bohater
wodz powstancow......."
odpowiedzi kolegow
Romuald Traugutt
Piotr Wysocki
Tadeusz Kosciuszko
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
adme napisał(a):"Lecz ten wodz, choc w zolnierskiej odziezy
wodz powstancow......."
odpowiedzi kolegow
Romuald Traugutt
Piotr Wysocki
Tadeusz Kosciuszko
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
nie mogłam się powstrzymać Big Grin
Odpowiedz
ann napisał(a)::rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
nie mogłam się powstrzymać Big Grin
Nie śmiej się Ann - a nuż spotkasz ich w przyszłym roku na uczelni :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
A i ja taką tedęcja zaobserwowałewm osoby które jak to okresliłem lizneły nieco wiecej z historii niz przecietny program szkoły sredniej" chetniej siegają po Kaczmarskiego i pozostają przy nim. Arrow
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):a nuż spotkasz ich w przyszłym roku na uczelni
już mam taką jedną na uczelni, która na pytanie kiedy wybuchła I wojna światowa odpowiedziała w 1917 Wink

poza tym - adme to jeszcze nie maturzystka Smile
jak oni pójdą na studia to mnie - jak dobrze pójdzie- tam już nie będzie Wink
Odpowiedz
wodz powstancow......."
odpowiedzi kolegow
Romuald Traugutt
Piotr Wysocki
Tadeusz Kosciuszko
Takim debilizm NIE ISTNIEJE!! To jest fizycznie niemożliwe!! Nie wierze po prostu...
Odpowiedz
ja nie jestem studentem tylko uczniem szkoły sredniej ale interesuje sie bardzo historią i zapewne pójde ją studiowac albo prawo.Fakt u mnie w szkole jest tez pare osób które bardzo fascynują sie twórczością i życiem Jacka.Również mój nauczyciel historii lubi jego piosenki a jego ulubioną jest ,,Przejście Polaków przez Morze Czerwon''.Jednym słowem kto u nas z historii słucha albo zajmuje sie twórczością Jacka ma u nauczyciela ogromnego plusa Smile

pozdro
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):.Fakt u mnie w szkole jest tez pare osób które bardzo fascynują sie twórczością i życiem Jacka.Również mój nauczyciel historii lubi jego piosenki a jego ulubioną jest ,,Przejście Polaków przez Morze Czerwon''
No nie tylko ta, to jest jedna z tych które pan prof. Władysław Markowski bardzo sobie ceni. Ale to genialny historyk, bardzo słynny zresztą. (O czym się dowiedziałem zupełnie niedawno)
radziu_88 napisał(a):Jednym słowem kto u nas z historii słucha albo zajmuje sie twórczością Jacka ma u nauczyciela ogromnego plusaSmile
Niekoniecznie. Kto umie dedukować i myśleć logicznie ten ma dużego plusa. Jacek to pozaprogramowo. Zresztą ty nie interesowałeś się Jackiem a miałeś piątkę z historii więc siedź Tongue
Odpowiedz
Elrond napisał(a):
wodz powstancow......."
odpowiedzi kolegow
Romuald Traugutt
Piotr Wysocki
Tadeusz Kosciuszko
Takim debilizm NIE ISTNIEJE!! To jest fizycznie niemożliwe!! Nie wierze po prostu...
Istnieje. Mam dowody.

Poza tym na innej czesci tej samej matury probnej napisalam rozprawke, w ktorej zacytowalam "opowiesc pewnego emigranta". Dostalam za to dodatkowe punkty, choc z klucza mi sie nie nalezaly...Winka pod spodem komentarz "dobrze ze cytujesz Kaczmaskiego, ale egzaminator nie ma obowiazku wiedziec czyje to" (byl niepodpisany)
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
Elrond napisał(a):Takim debilizm NIE ISTNIEJE!! To jest fizycznie niemożliwe!! Nie wierze po prostu...
hoho istnieje jeszcze dużo większy, sam nie zdajesz sobie nawet z tego sprawy.. Big Grin
Odpowiedz
Tak czytam i chyba nie przeoczyłem.... Smile
Cech ekonomistów z UG się kłania. Nie wiem jak w innych gr. ale u nas śpiewanie Kaczmarskiego w czasie imprez w akademikach nie było niczym niezwykłym. I z tego co wiem kilku osobom to pozostało...

Żeby nie było, że tylko humniści i informatycy Wink
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Odpowiedz
Przepraszam, że na chwilę zboczę z tematu (o, to jest dobre słowo w tym przypadku - "zboczę"). Ale spojrzałem kątem oka na dane Pervsa i przeczytałem "ginekolog".
Po bliższym przyjrzeniu się ustaliłem, że to chyba jakaś nowa nieznana mi ranga i mój stary znany mi wzrok namieszały wspólnie. Niemniej przez moment przeraziłem się, że będziemy badać poezję JK pod zupełnie nieoczekiwanym kątem.

Pozdrawiam, zwłaszcza Petrvsa
Odpowiedz
zbych napisał(a):Ale spojrzałem kątem oka na dane Pervsa i przeczytałem "ginekolog".
A nie mówiłem?! Tongue
Petrvs napisał(a):Zresztą ty nie interesowałeś się Jackiem a miałeś piątkę z historii więc siedź
A ja się parę ładnych lat interesuję i parę razy miałem tróję z litości wyciągniętą koniec końców na cztery Big Grin
Odpowiedz
Teraz wszedłem w "rangi" na dole strony i widzę, że ten temat był już poruszany przez ludzi młodszych ode mnie. Więc przepraszam za powtarzanie, ale z drugiej strony cieszę się, że to nie jest kwestia mojego daleko posuniętego wzroku i jeszcze dalej posuniętych skojarzeń. Muszę dokładniej czytać forum, a zwłaszcza rangi. Albo zrezygnować z oglądania "Playboya" i obrad sejmu. Widocznie nie da się tego pogodzić.
Odpowiedz
zbych napisał(a):Albo zrezygnować z oglądania "Playboya" i obrad sejmu.
Ja na Twoim, Zbychu, miejscu zrezygnowałbym jedynie z obrad sejmu Wink
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
zbych napisał(a):temat był już poruszany przez ludzi młodszych ode mnie
?? To brzmi jak lekka złośliwość... Młodszym też się może kojarzyć Tongue tym bardziej,że ja nie widzę aż tak wyraźnego elementu plybojowatości w słowie ginekolog...
zbych napisał(a):Muszę dokładniej czytać forum, a zwłaszcza rangi
To też złośliwe jest chyba... nie chciałem Cię oskarżać o powtarzanie,tylko po prostu przeniosłem się tu gdzie dyskusja Smile
Pozdrawiam!
Odpowiedz
Szaman, przekonałeś mnie.

Mistszu, to nie złośliwość pod Twoim adresem i nawet mam stosowne alibi - tzn. kiedy pisałem mój post, to Twojego ostatniego jeszcze nie było. Nie znałem go.

Pozdrawiam
Odpowiedz