Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
W związku z tym że uruchominy został osobny dział poświęcony graniu utworów Mistrza mam prośbę do wszystkich gitarzystów.
Jeżeli ktoś umie dobrze grać jakieś/jakąś piosenki/piosenkę Jacka, ma rozpracowaną grę tych piosenek, które gra się techniką apoyando (w całości lub w niektórych zwrotkach) niech się podzieli tymi umiejętnościami. Niech zapisze je w postaci tabulatury i niech opublikuje w dziale muzyka swe osiągniecia. Ja na razie zamieściłem trzy utwory (Bajka, Przyjaciele i Nasza klasa), nad kolejnymi pracuję (m.in. Powtórka z Odysei, Tren spadkobierców, Upadek Ikara ...)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Wyniki pracy przysyłajcie mnie albo Arturowi  Wrzucimy wtedy na stronę
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Mam pewną propozycję: może zacząć robić taby w jakimś narzędziu? Praca jest szybsza i przyjemniejsza, a użytkownicy będą mogli nie tylko obejrzeć tab ale też odsłuchać. Dla przykładu zrobiłem "Pompeję II" w edytorze Tabledit (w załączniku) Nie jest to jednak skończony tab - brak intro itp.
Darmowy viewer/player TEFview można ściągnąć stąd: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tabledit.com/download/downlo_e.shtml">http://www.tabledit.com/download/downlo_e.shtml</a><!-- m -->.
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Dauri
PS. Próba dołączenia załącznika zakończyła się komunikatem "Rozszerzenie tef jest niedozwolone". W związku z tym pytanie do moderatora: co zrobić? Mogę załączyć w zipie, ale czy to nie łamie regulaminu?
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
daj w zipie
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
dauri napisał(a):PS. Próba dołączenia załącznika zakończyła się komunikatem "Rozszerzenie tef jest niedozwolone". W związku z tym pytanie do moderatora: co zrobić? Mogę załączyć w zipie, ale czy to nie łamie regulaminu? .tef już chodzą. trudno przewidzieć wszystkie potrzebne rozszerzenia
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Artur napisał(a):.tef już chodzą. trudno przewidzieć wszystkie potrzebne rozszerzenia  A nie można zdefiniować rozszerzeń zabronionych zamiast dozwolonych? Byłoby chyba łatwiej :| :roll:
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
To jest ciekawa sprawa, bo w jednym oknie definiuje sie zabronione a w drugim zakazane co jest nielogiczne przecież, bo na co nie zezwoli się to jest zakazane przecież
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
No to próbuję w TEF-ie...
Jeżeli ktoś ma doświadczenie z innymi edytorami tabów niż Tabledit, sugestie będą mile widziane.
Pozdrawiam
Dauri
Liczba postów: 42
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
A czy nie prościej robić taby w najpopularniejszym narzędziu tabowym czyli GuitarPro?
Rozszerzenia plików gp4 lub gpt (starsze wersje).
Reputacja:
0
erem napisał(a):A czy nie prościej robić taby w najpopularniejszym narzędziu tabowym czyli GuitarPro?
Rozszerzenia plików gp4 lub gpt (starsze wersje). A Ty zapewne nabyłeś ten program drogą kupna (  )? - za jakieś marne 30$ o ile mnie pamięć nie myli? :wredny:
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Są darmowe, ale bez wielu funkcji programy GP.
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
Reputacja:
0
blaise14 napisał(a):Są darmowe, ale bez wielu funkcji programy GP. Ciekawe gdzie - na stronie GP o tym nie słyszeli
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Trial, sheeware
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
a jakby ktoś z gitarzystów zajrzał tutaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=102492#102492">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 492#102492</a><!-- m --> też by było fajnie
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
witam .może mi ktoś napisać jak zagrać funkcje DO i GO i co to wogołe znaczy to ,,O,, szukałem w necie wszędzie i nie ma takiej funkcji jak DO i GO.z góry dzięki
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Szukaj pod hasłem "akordy zerowe".
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Ja używam darmowego (warto zaznaczyć) edytora Power Tab Editor. Link do strony: http://www.power-tab.net/
Co do akordów zerowych, to dwa linki mogę podać:
O akordach zerowych (budowa, tworzenie): http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=2102
Akordy zerowe (schematy): <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/taby/akordy_zerowe.txt">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... zerowe.txt</a><!-- m -->
Yyyy
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Żeby nie tworzyć kolejnych tematów - ma ktoś taby do "Ofiary"?
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Andrzeeej napisał(a):Żeby nie tworzyć kolejnych tematów - ma ktoś taby do "Ofiary"? Nie trzeba tworzyć kolejnego tematu, ponieważ... taki temat już jest !!
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=445&hilit=ofiara">viewtopic.php?f=21&t=445&hilit=ofiara</a><!-- l -->
I stamtąd
Przemek napisał(a):W ofierze kapodaster na 2 progu zakładamy i gra się mnie jwięcej w tym stylu:
-|------------------------------------------------------|
-|--22222222222222222222222-2222222222222222222222222---|
-|-0-----------------------0----------------------------|
a
-|-------------0---0-1-0-1-0---0------------------------|
-|-1-0-1-3-1-3---3-----------3---3-1-3-1-0-1-0----------|
-|--2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-1-1-|
-|-0----------------------------------------------------|
a
-|-------------0---0-1-0-1-0---0------------------------|
-|-1-0-1-3-1-3---3-----------3---3-1-3-1-0-1-0----------|
-|--2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-1-1-|
-|-0-----0-----0-----0-----0-----0-----0-----0----------|
-|--------------------------------------------------0---|
a
-|---------------------0-------0---1----0-------------------------0-------0--1----0------
-|-1--0--1--3--1----3-------3--------------0----1--0-1---3---1--3------3--------------0--
-|--2--2--2--2--2----2---2----2--2---2----2--2----2--2--2--2--2--2-2-----2----2-----2--2-
-|---------------------------------------------------------------------------------------
-|-0-------------------0------------------------0-----------------0----------------------
-|---------------------------------------------------------------------------------------
pi-ja-ny li-sto-nosz ze swia-ta mo-dli-szek przy-wo-zi mi li-sty i ni-szczy mi ci-szę
Teraz trzeba te taby wkleić do notatnika z czcionka Curier New i powinno być ok ...
I salwę w płuca czy też sznur na szyję
By nie powiedział kto, że jeszcze żyje
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dziękuję. Piwko
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Ma ktoś tabulaturę do "u wrót doliny" ?
[i]"Szczera i prawdziwa miłość między ludźmi dojrzałymi, bez względu na to, do jakiej płci należą i czy działa duchowo, czy cieleśnie zawsze okazuje się korzystną i twórczą."[/i]L. Hirschfield
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Witam, czy ma ktoś tabulaturę do "Źródła"? Byłbym bardzo wdzięczny.
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
nuty i akordy nie wystarczą ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
1
Nie wystarczą, chyba że ktoś ma doskonały słuch.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Czy naprawdę piosenki JK trzeba grać i śpiewać identycznie, jak Autor?
Reputacja:
1
Niektóre trzeba co najmniej nie grać gorzej. A "Źródło " do takich się zalicza. Równie dobrze można zapytać, czy naprawdę Chopina trzeba grać identycznie jak autor zapisał w nutach?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 2
Reputacja:
0
Hmm, niestety nie mam tak dobrego słuchu by zagrać Źródło po samych akordach i nutach. Ponawiam więc pytanie. Czy ktoś ma może do tego tabulatury/ ew. czy mógłby je zrobić?
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Czy naprawdę piosenki JK trzeba grać i śpiewać identycznie, jak Autor To zależy co się chce osiągnąć/przekazać/zaprezentować.
Można oczywiście wybrać piosenki, które się następnie przerobi na jakąś tam swoją modłę, z dodaniem podbudowy ideologicznej nt. własnej ich interpretacji. Tyle że - jak uczy doświadczenie - przeróbki takie nie tylko nie są nową jakością, ale nie wnoszą kompletnie żadnej wartości dodanej, a jedynym piętnem, jakie odciska na utworach wykonujący je artysta, jest popsucie melodii, pogubienie rytmu, a nawet zarżnięcie rymu, czyli mówiąc dosadnie - spieprzenie całości. Wykonawca ma za to słuszne poczucie wkładu własnego w tym spieprzeniu, co - paradoksalnie - pełni rolę elementu autorskiego, a to z kolei legitymizuje go jako prawowitego wykonawcę tych przeróbek.
Drugim sposobem artystycznego zmierzenia się z twórczością JK jest próba stworzenia propozycji artystycznej z zachowaniem konwencji stworzonej i wypracowanej przez samego autora. W tej sytuacji pojawiają się jednak dwa inne problemy i wynikające z nich ograniczenia. Pierwszy z nich, to ryzyko wpadnięcia w pułapkę wtórności, wtłoczenia się w schemat odtwórcy, narażenia się na zarzut braku elementu autorskiego, tej wartości od siebie dodanej. Drugim istotnym problemem rodzącym się w tej sytuacji jest konieczność zachowania wysokiego poziomu artystycznego. Cokolwiek by bowiem nie mówić o JK i Trio (że amatorzy, że nie muzycy, że nie estradowcy itd), konwencja wypracowana i przez nich prezentowana opierała się między innymi na perfekcji artystycznej ich własnej, autorskiej formuły występów. Okazuje się, że przeskoczenie tego drugiego ograniczenia jest bodajże trudniejsze od poradzenia sobie z ograniczeniem pierwszym. Pierwsze ograniczenie można bowiem ominąć, pisząc na przykład autorską muzykę do wierszy JK (na przykład płyta Tunel wg Jacka Kaczmarskiego). Wtedy powstaje automatycznie problem jakości elementu autorskiego, jakim jest ta własna muzyka do teksów, czyli zahaczamy niejako o sytuację nr 1, no a poza tym wciąż zostaje problem obronienia się w formule narzuconej przez JK i Trio, a tu poprzeczka stoi bardzo wysoko.
Wszystkie dotychczasowe próby artystycznej adaptacji twórczości JK do swoich potrzeb wykonawczych sprowadzają się do jednego z dwóch wyżej opisanych schematów bądź są jakimś stanem pośrednim tychże.
Żadnej jednak ze wszystkich dotychczasowych prób nie sposób uznać za udaną.
Zatem pytania:
pkosela napisał(a):Czy naprawdę piosenki JK trzeba grać i śpiewać identycznie, jak Autor jak też:
KN napisał(a):Czy naprawdę trzeba i należy w ogóle brać się za śpiewanie piosenek JK, zamiast pozostawić je Autorowi? wciąż pozostają otwarte.
Pozdrawiam,
KN.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Żadnej jednak ze wszystkich dotychczasowych prób nie sposób uznać za udaną. Mam inne zdanie.
Luter napisał(a):(Pytania) wciąż pozostają otwarte To dobrze.
Mnie przekonuje to, co mówili Cicha i Poprawa, przy okazji Nadziei i SFP, na temat własnego wkładu w piosenkę, a także rozumieniu twórczości innych przez siebie.
Z ogółem tego, co napisałeś powyżej, trudno się nie zgodzić, ale ja cały czas szukam i czekam na wykonania nowe, które mnie poruszą. I to niezależnie od tego, czy będą trzymały autorskie konwencję i sposób interpretacji, czy też zostaną w pewien sposób zaadoptowane przez inną stylistykę.
Z jednej strony poruszają coś w słuchaczu faceci występujący tylko z gitarą (czy bardziej rozbudowanym, ale klasycznym dla oryginalnego Tria składem), z drugiej, nie zapomnę pierwszego wrażenia po wysłuchaniu "strachowej" wersji "Szklanej góry", czy "karolinowej Obławy". Dlatego mam nadzieję, że jeżeli ktoś nie będzie tylko "podrabiał", to na tę wartość dodaną (VAT?) będzie większa szansa.
Przyszło mi jednak do głowy, że wypada zaapelować do bardziej muzycznie rozgarniętych, żeby nie pozostawiali podobnych do powyższej próśb bez odpowiedzi. Przecież to jeden ze sposobów na popularyzację twórczości JK. Sam zainteresowałem się w końcu dokładniej kim był Patron tego forum, kiedy po raz któryś okazało się, że śpiewane z gitarą w różnych okolicznościach "okołoogniskowych" piosenki są Jego autorstwa.
Niech sobie oba nurty istnieją. I niech "odtwarzaczy" i tych, co uważają, że mogą wnieść w tą twórczość coś nowego będzie jak najwięcej. Wygramy na tym my, bo będzie w czym wybierać, a i pamięć pozostanie.
To co? Ktoś spróbuje tab do "Źródła"?
|