mike_di
Niezarejestrowany
Szperanie po necie (,np. w serwisie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.guitarnet.pl">www.guitarnet.pl</a><!-- w --> ) daje mizerne rezultaty jeśli chodzi o tabulatury do utwórów Jacka Kaczmarskiego. Taby przydają się osobom, które ze słuchu grać potrafią raczej słabo (to ja ! to ja !), a zwykłw granie akordami jest jednak mało satysfakcjonujące, przynajmniej jeśli chodzi o niektóre utwory Jacka Kaczmarskiego. Chciałem zatem zasugerować stworzenie na stronie działu "Tabulatury", jeśliby to nie było możliwe to równie dobrze można by skompletować zestaw tabulatur i opisów jak grać stworzonych, czy wklejonych na forum przez samych forumowiczów. Myślę, że taka baza byłaby ciekawą propozycją dla każdego kto interesuje się twórczością Jacka Kaczmarskiego. Pozdrawiam, Michał

.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Ad mike_di:
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem tabulatur. Nie ma w nich nic, poza zapisem dzięków które należy zagrać na gitarze. W tabach nie ma metrum, pauz itp. , Bez umiejętności odtworzenia utworu ze słuchu, z samych tabów i tak nie da się poprawnie zagrać akompaniamentu. A jak się umie odtowrzyć utwór ze słuchu i z nut, to taby są już nie potrzebne.
Taby mogą być więc tylko ewentulaną mizerną pomocą w grze. Nut ani nawet gry tylko ze słuchu w żaden sposób nie zastąpią.
Tym niemniej czasem na życzenie znajomych wykonuję taby.
Jeśli taki dział powstanie, to moge kilka zapisów podrzucić.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
no, ja mam fragmenty utworów. Te fragmenty, które interesowały zamawiających tab. Jesli więc kogoś interesują np. wstępu do piosenek...nie wiem...1788 czy Ofiaty, to podeślę.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Jeśli potrzebna pomoc, to służe z chęcią. Spokojnie mogę nuty (na tej stronie) przerobić na tabulaturę... wystarczy powiedzieć... bo sam na gitarze gram kiepsko, ale nut pisać ntabulaturę potrafię!
"za oknem nic nie ma,
więc trzymam się ciebie rękami obiema,
by wiedzieć że chociaż ty jesteś"
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
A zatem Michale, do dzieła! Wszystko to co zrobisz przesyłaj do Artura a on na pewno będzie to zamieszczał na stronie
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
no jeśli masz zamiar przepisać nuty do jakiegos edytora tabulatur (Finale, Cubase) to efekt bedzie mizerny, bo nuty zawieraja linie melodyczna, a nie zapis akompaniamentu.
Wiem ze nad tabulaturami pracowal docent, ale ile tego juz ma - trudno powiedziec.
Ja osobiscie uwazam podobnie jak Olaff, ze granie z tabulatur w dalszej perspektywie prowadzi do nikad. Podobnie jak granie z nut akompaniamentow fortepianowych.
Pozdrawiam
TS
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Troche tabulatur juz mam zrobionych, myślę że można by już taki dział stworzyć. I jedna informacja dla Pawła

, widziałem tabulaturuy z zapisanym metrum i zdaje się że też były pauzy i masa informacja o sposobie grania. Fakt że trudno się czasem rozczytać z takiej tabulatury

Ale prostsze taby mogą pomóc początkującym lub ułatwić trochę naukę leniwym i nie mającym czasu na rozpracowanie samemu gry. Oczywiście podstawa to dobre poznanie piosenki słuchanie i wsłuchiwanie się w nią w wykonaniu Mistrza (i nie tylko). A tab to taka dodatkowa pomoc i czasem przypomnienie (bo jak już pisałem nie ufam swej pamięci

.
Arturze możesz dodać dział tabami, a ja jeszcze dziś podeślę, to co już jest gotowe.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "