Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa dyskografia
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/mury/">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... afia/mury/</a><!-- m -->

Jak się Wam widzi?

Cel taki sam jaki przyświeca całej kuracji odmładzajacej strony - czytelność i szybkość dotarcia do informacji.

Planowane modyfikacje na później (sidebar po lewej z zaawansowaną wyszukiwarką, moze jakis timeline na górze pokazujacy kolejnośc wydań?)

Czemu zakładki?
Bo stara wersja jest przeładowana informacjami podawanymi wszystkie na raz. Do tego wszystkie opisy maleńkie, chyba wzrok mi siada ;)
Odpowiedz
Jedna uwaga, choć to może szczegół...
W pracy Anny Grazi - życiorysie JK - jest napisane:
Cytat:W 1980 r. Kaczmarski, Gintrowski i Łapiński przedstawili kolejny program – „Raj” [...]
A na następnej stronie:
Cytat:Kolejny, a zarazem ostatni przed wprowadzeniem stanu wojennego, program Kaczmarskiego, Gintrowskiego i Łapińskiego – „Muzeum”,powstał w 1981 r.
Na kaczmarski.art.pl zaś są uporządkowane w odwrotnej kolejności i odwrotnie opisane.

Jeśli miałbym coś zasugerować (chociaż jestem świadomy tego, że pewnie to kwestia gustu - lub smaku - jak kto woli...), to wydaje mi się, że poszczególne wydania tego samego albumu mogłyby być zaprezentowane w kolejności chronologicznej - tak, jak w poprzedniej wersji strony. Jednak te okładki starszych wydań dość jednoznacznie wskazywały na album, teraz na każdej stronie odwiedzający widzi pierw te same grafiki Syna Marnotrawnego/Arki Noego. Na pewno to jest mniej czytelne, a sądzę tak choćby dlatego, że teraz, kiedy pisałem pierwszą część tej wiadomości, sam myliłem się, jaki album otworzyłem (wiem, jest tytuł, ale zwraca się pierw uwagę na grafikę). Choć może to dość subiektywna kwestia... Może też lepiej zastosować inne rozwiązanie - np. w informacjach podstawowych umieścić samą grafikę najbardziej charakterystyczną dla albumu/programu, czyli najczęściej tę pomatonowską.

Ogólnie nie chcę być odebrany tak, że się czepiam, bo zmiany bardzo mi się podobają. Na początku wydawało mi się, że naruszono pewne sacrum (zamknięto starą, niebieską stronę, ze słynnym logiem z podpisem JK), ale teraz przekonuję się do tej wersji. Jest nie tylko nowocześniejsza, ale też bardziej praktyczna. Naprawdę zmiany idą w dobrym kierunku ;)

Odnośnie wyszukiwarki utworów, to przydałaby się podobna do tej ze "starej" kaczmarski.art.pl. Miała dość prostą konstrukcję (jeden plik HTML zawierający wszystkie dane - mam go nawet na dysku), a umożliwiała błyskawiczne namierzenie programów, w jakich był dany utwór. Może tylko forma - lista rozwijana - jest trochę przestarzała, ale jej funkcjonalność by się przydała.
Odpowiedz
Faktycznie Muzeum i Raj są poprzestawiane, nie wiem jakim cudem tle lat nikt tego nei zauwważył... poprawione

Co do kolejności, rozważałem obie metody ułożenia i zmieniłem na odwrotną. Dlaczego? Bo te stare to rarytasy nie do zdobycia. Stronę kieruję trochę jednak także dla nowych wielbicieli, starzy to wszystko znają. Starych wydań nie kupi, nowe owszem. Co do grafik, temat niżej pytałem o skany do Syna Marnotrawnego, którego nie mam. Okazało sie, ze sa takie same jak w Arce więc sprawa załatwiona - zamiast okładki całego boksu będą okładki płyt - więc te charakterystyczne :). Godzinę temu odebrałem skaner z paczkomatu.... ;)

Wyszukiwarka utworów wróci, musze ją tylko uzupełnić... ma swoje lata :)
Odpowiedz
A cop do sacrum... ja tego tak nie odbierałem, stara wydała mi sie juz niewygodna przez swój archaizm, troche sie zmieniło przez te lata w trendach i technologi jednak.
Odpowiedz
Przepraszam, za późno przeczytałem tamten wątek ze skanami. Myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie. A jest to też o tyle dobre, że te najstarsze wydania zawierają czasami utwory, których normalnie nie kojarzy się z tymi programami, zaś najnowsze są raczej bardziej "przejrzyste". Na przykład nigdy nie pomyślałbym, że "Ballada o powitaniu" może być w "Muzeum"...

Stara strona wydawała mi się trochę prymitywna pod względem graficznym, ale jak na dość stare użyte technologie (żadnych JS-ów, ręcznie układane listy alfabetyczne), była bardzo praktyczna.
Odpowiedz
No to dobrze że tez Ci sie takie rozwiazanie wydaje najlepsze. Przy małej ilości wznowień było fajnie tak historycznie, ale przy 7 to już sporo pedałowania kułkiem przy myszy, a przy gładziku to już męka ;). Stad też pomysł z zakładkami - skrócić stronę jak się da by nadal było czytelnie.
Odpowiedz
Na 99% płyta "Strącanie aniołów" została wydana przed "Carmagnole 1981". Na tej pierwszej jest data nagrania 15.2.1982, na drugiej nie ma daty nagrania, ale jest pod notką biograficzną jest dopisek "ajk.IX.1982". Jacek sprzedawał te płyty na koncertach właśnie w takiej kolejności.
Warto zamieszczać też skany rewersów okładek płyt, a także takie wersje tytułów, jakie na tych płytach są. W razie potrzeby służę pomocą.

Obok płyt kolumny "Zawartość" i "Autorzy" lepiej połączyć (np. obok tytułów podawać autorów innych niż JK). Teraz, poszukując informacji, trzeba się trochę naklikać, błędów raczej nikt nie wychwyci. Ad "Carmagnole 1981" - JK nie jest autorem wszystkich melodii (Karmaniola: ZŁ, Walka Jakuba z Aniołem i Arka Noego: PG).

No i sugeruję podawać pełne imiona artystów.
Odpowiedz
W tym przypadku posłużyłem się kolejnością z Arki Noego, pozostaje się zastanowić czy się jej trzymamy czy poprawiamy w takim razie.
Skany rewersów - do zrobienia tylko z zakresie wydawnictw oficjalnych i to nie wszystkich. Moze kolejna zakładka jak wejdziemy w etap uzupełniania już po przenosinach?
Tytuły staram sie podawać w oryginale i linkowac tylko do już poprawnych.

Zawartość i Autorzy - pomysł mi się podoba, po przenosinach i dodaniu zakładki z rewersami wdrożmy :)
Pełne imiona - też mi siępodoba, do poprawki po przenosinach :)

Dzięki za sugestie :)
Odpowiedz
Błędy są nieuniknione i na pewno warto je poprawiać, tu należałoby tylko spróbować zweryfikować to, co napisałem.

Ciężko mówić o "poprawnych tytułach", sądzę, że warto pokazywać, jak niektóre tytuły Jacek zmieniał z wydania na wydanie (w wydawnictwach oficjalnych), poprawiając tylko oczywiste pomyłki (np. "Wiersze zdrajców" w wyd. Instytutu Literackiego).

Co do zakładek jeszcze inny pomysł - może najprościej byłoby podawać autorów tylko na stronie z tekstem piosenki? W końcu autorzy piosenki nie zmieniają się z albumu na album, tak byłoby najprościej i najmniejsze ryzyko pomyłki.
Odpowiedz
Przyjrzałem się tej sprawie, niby rok wydania ten sam,ale faktycznie Strącanie jest z lutego a Carmagnole późniejsze. Przestawiłem więc zgodnie z Twoją sugestią :).

Co do tytułów, zostawiam jak było - czyli spisywane z albumów, w przypadku gdy ciężko się domyśleć o co chodzi poprawnie w nawiasach. Zobacz na ostatnie 3 o co mi chodzi :)

Co do pomysłu autorstwa muzyki zamieszczonego przy tekście wiersza... hmmm... rozważam, kusi argument, o mniejszej szanse pomyłki ;)
Odpowiedz
Jakby co, mogę wysłać zestawienie autorstwa muzyki wszystkich wierszy jacka, do których jest muzyka "firmowa".
Odpowiedz
To się uśmiechnę, znacznie to ułatwi sprawę :)
Odpowiedz
W dyskografii warto dodać to wydanie I Przeglądu Piosenki Prawdziwej:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.polskieradio.pl/9/210/Artykul/1204113,Niepokorni-I-Przeglad-Piosenki-Prawdziwej-Hala-Olivia-Sierpien-1981">http://www.polskieradio.pl/9/210/Artyku ... rpien-1981</a><!-- m -->

Mamy tu Jacka w piosence "Między wschodem a zachodem światła", chyba nie ma tego gdzie indziej?
Odpowiedz
A czy wiesz, drogi dauri, czy można gdzieś tego utworu posłuchać?
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.empik.com/niepokorni-1-przeglad-piosenki-prawdziwej-various-artists,p1100125138,muzyka-p">http://www.empik.com/niepokorni-1-przeg ... 8,muzyka-p</a><!-- m --> fragment co prawda, ale nie śpiewa tego Jacek, może dalej... samo wydanie dodane
Odpowiedz