Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
XI Nadzieja
Jakieś ciekawostki? Wspomnienia? Wrażenia? Najbardziej mnie interesuje "Kaczmarski 1 z 10" - kto wygrał, czy walka była zacięta, czy starczyło pytań?
A może jest szansa na publikacje tych pytań?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Wygrał Zbrozło, bo udało mu się nie przegrać (brzmi, jak brzmi, ale tak było!). Konkurs był świetny, bo i zawodnicy się dobrze bawili i publiczność. Naprawdę jeden z lepszych pomysłów.
Konkurs ciężko podsumować tak na szybko, ale coś postaram się później napisać.
Odpowiedz
To może po kolei:

Mimo małego falstartu organizacyjnego konkurs przebiegł rewelacyjnie. Korzystając z doświadczeń ubiegłorocznych, założyłem, że nie zgłosi się więcej niż trzydziestu kandydatów. W związku z tym zrezygnowałem z wprowadzenia wymogu wcześniejszej rejestracji. Ze strony organizatorów na miejscu wszystko było przygotowane perfekcyjnie - sala na eliminacje, 30 stolików, kartki z informacją, gdzie odbędą się eliminacje rozwieszone w strategicznych miejscach itd. Niestety, nie zadbałem o lepszą organizację przygotowań, w związku z czym okazało się, że wiele osób w ogóle o eliminacjach nie wiedziało. Informacje były wprawdzie na Fejsbuku, ale po raz kolejny wyszły wady tego medium polegające na tym, że żyje ono z dnia na dzień, z godziny na godzinę, a to co sprzed trzech dni jest już stare i trudno do tego dotrzeć. Poza tym towarzystwo kaczmarofilskie słusznie zwróciło mi uwagę, że eliminacje powinny odbyć się w internacie. Wszystko to jest oczywiście dobrą wskazówką na przyszły rok.

W związku z opisanymi niedoróbkami informacyjnymi (powstałymi wyłącznie z mojej winy) do eliminacji zgłosiło się tylko sześć osób (Zbrozło, Reuter i Kraśny byli ze mną umówieni, że startują bez eliminacji). Eliminacje okazały się więc niepotrzebne i się nie odbyły. Ostatecznie Reuter nie wystartował, za niego wystartował natomiast Adam Leszek. Pojawił się też Kamil Hyszka i Wojti, w efekcie mieliśmy dziesięciu grających. Mimo że niektórzy kandydaci zostali zwerbowani trochę z łapanki, o poziom się nie martwiłem, wiedząc, że prezentują oni dużą wiedzę z tematu.

Układając pytania popadałem trochę w skrajności - od lęku, że są one one za łatwe na naszych środowiskowych wyjadaczy i szybko zabraknie mi pytań po lęk, że stres i kilka sekund na odpowiedź spowodują, że grający będą padali jak muchy i zabawa nie wypali. Po dłuższej analizie uznałem, że do drugiej rundy konkursu potrzebuję około 60 pytań. W końcu zabezpieczyłem się, przygotowując sto pytań, przy czym gdzieś od połowy powoli zaczęły się pojawiać pytania coraz trudniejsze - tak, żeby zapobiec wyczerpaniu się zasobów. Testując pytania na kilku zaufanych osobach zauważyłem również, że pojęcie trudności jest bardzo subiektywne. Na przykład pytanie według mnie bardzo łatwe - jakim utworem Jacek zaczynał recital "Live" - w teście okazało się bardzo trudne. W końcu w konkursie otrzymał je Oli i nie miał z nim najmniejszego problemu.

Konkurs wypadł rewelacyjnie - dzięki ogromnej wiedzy grających, którzy odpowiadali rewelacyjnie, a przy tym świetnie się bawili. Dość powiedzieć, że w drugim etapie odczytałem aż 64 pytania, zaś w trzecim 38 (a więc tylko dwóch pytań z trzeciej części nie udało mi się odczytać).

Do finału awansowali: Adam Leszek, Kraśny i Zbrozło. Taktycznie rozegrali to tak, że Adam i Kraśny ścigali się, biorąc serie po kilka lub kilkanaście pytań na siebie, zaś Zbrozło odpowiadał na pytania, ale na siebie nie wskazywał. W efekcie błędu strategicznego Kraśny stracił szanse i odpadł pierwszy, mając 232 punkty. Z drugiej strony, gdyby nie brał pytań na siebie, Adam przypuszczalnie by go prześcignął. Tak czy inaczej, Adam odpadł jako drugi z liczbą 161 punktów. Wygrał więc Zbrozło, mając punktów 81 i jest on niewątpliwym zwycięzcą konkursu. Absolutnie nie podzielam bowiem złośliwych komentarzy, że Zbrozło wygrał chytrością, nie biorąc pytań na siebie. Przekonany jestem, że gdyby Zbrozło brał pytania na siebie, również zgromadziłby kilkaset punktów. Zasady konkursu są jednak jasne i wiadomo, że wygrywa nie ten, kto zgromadzi najwięcej punktów, tylko ten, kto najdłużej zachowa szanse.

Powyższe nie zmienia oczywiście faktu, że wszyscy uczestnicy konkursu (za wyjątkiem Wojtiego, który odpadł w pierwszym etapie, nie odpowiedziawszy na żadne z dwóch pytań), a finaliści w szczególności, popisali się ogromną wiedzą, odpowiadając błyskawicznie na bardzo trudne niekiedy pytania. Jeszcze raz serdecznie im gratuluję i szczerze ich podziwiam.

Pytania wrzucę za kilkanaście minut.
Odpowiedz
Oto pytania konkursowe AD 2014.
Układając pytania, podzieliłem je na cztery umowne kategorie - od najłatwiejszych (1), poprzez średnie (2), trudne (3) do tak zwanych "koszących" (4). W pierwszym etapie padły same pytania z jedynką, w drugim trudność stopniowo rosła. W tabelce kolejno: Nr pytania, nr ewentualnego pliku dźwiękowego (jeśli pytanie jest muzyczne), oszacowana przeze mnie trudność, treść pytania.

Link do ilustracji pytań muzycznych: <!-- m --><a class="postlink" href="http://jacek-kaczmarski.pl/wp-content/uploads/Konkurs-2014.zip">http://jacek-kaczmarski.pl/wp-content/u ... s-2014.zip</a><!-- m -->

Etap I:

Nr M T Pytanie
1 1 W którym roku urodził się Jacek Kaczmarski?
2 1 Z jakiej piosenki pochodzi cytat: "A ja dosiadam świni…"
3 1 Z którego programu pochodzi utwór "Nad spuścizną po przodkach deliberacje"?
4 1 Czyją twórczością inspirowany jest utwór Karnawał w "Victorii"
5 1 Dlaczego w 1984 roku Jacek zamieszkał na stałe w Monachium?
6 1 W programie "Wojna postu z karnawałem" słowo "heretyk" pada dwa razy. Wymień co najmniej jedną postać, do której się to określenie odnosi
7 M01 1 Jak brzmi tytuł utworu, którego początek usłyszeliśmy?
8 1 Który program powstał wcześniej: "Sarmatia" czy "Pochwała łotrostwa"?
9 1 Czy Zbigniew Łapiński komponował muzykę do wierszy Jacka, czy opracowywał tylko akompaniament?
10 1 Czy program "Sarmatia" powstał przed czy po progamie "Wojna postu z karnawałem"
11 1 Jak brzmi tytuł utworu, z którego pochodzi cytat: "Żak profesorom krzywy"
12 1 Czy piosenka "Romans historiozoficzno-erotyczny…" pochodzi z programu "Dwie Skały"?
13 M02 1 No właśnie! Kto jest najwytrwalszy na wszystkich frontach robót?
14 1 Zacytuj pierwsze słowa piosenki "Źródło"
15 1 Malarstwo której szkoły inspirowało Jacka Kaczmarskiego bardziej - włoskiej czy holenderskiej?
16 1 Czy "Pochwała łotrostwa" to solowy program Jacka Kaczmarskiego - napisany i wykonywany samodzielnie?
17 1 Jak brzmi tytuł pierwszego (najstarszego) programu Jacka we współpravcy z PG i ZŁ?
18 1 Jak brzmi tytuł ostatniego programu poetycko-muzycznego Jacka Kaczmarskiego?
19 1 Kto jest autorem muzyki do piosenki "Mury"? Proszę podać imię i nazwisko
20 M03 1 Proszę podać tytuł utworu, którego początek usłyszeliśmy

Etap II:

Nr M T Pytanie
1 1 Wymień tytuł jednej z powieści Jacka Kaczmarskiego
2 1 Czy oprócz autorskich "Kwadransów" Jacek Kaczmarski prowadził w RWE również inne audycje?
3 1 Czy Jacek Kaczmarski spotkał kiedykolwiek osobiście Włodzimierza Wysockiego?
4 2 Czy istnieje wiersz Jacka inspirowany obrazem "Zaszlachtowany wół"?
5 2 Wymień tytuł utworu Jacka, w którym autor wymienia nazwisko Gintrowski
6 M04 1 Proszę podać tytuł utworu, którego pierwsze takty usłyszeliśmy
7 2 Jaką piosenką Jacek rozpoczynał recital "Live'90"?
8 2 Dokończ: Wszyscyśmy z fałszu afiszy…
9 2 Do którego wiersza z cyklu o Don Kichocie Jacek Kaczmarski napisał muzykę?
10 2 Czyją grafiką inspirowana jest piosenka "Astrolog"?
11 M05 1 Tłumaczeniem utworu którego artysty jest piosenka, której fragmentu wysłuchaliśmy?
12 2 Dokończ: "I cierpią, gdy śmieje się z nich świat zwycięski…"
13 2 Z jakiego programu pochodzi utwór "Pożegnanie Okudżawy"?
14 2 Jak nazywało się wydawnictwo, które wydało pierwszą oficjalną płytę CD Jacka Kaczmarskiego?
15 2 Czy Jacek Kaczmarski jest autorem słów do utworu "Kołysanka" z programu "Szukamy stajenki"?
16 2 Podaj tytuł wiersza inspirowanego portretami pędzla Fransa Halsa"
17 2 "Ale teleturnieje mnie biorą, ta wiedza". Z którego wiersza pochodzi ten cytat?
18 M06 2 Z jakiej płyty (poza zbiorowymi wydaniami dyskografii Jacka Kaczmarskiego) pochodzi ten utwór?
19 3 Kto jest autorem muzyki do piosenki "Arka Noego"?
20 3 W jakim mieście odbył się pierwszy recital trasy koncertowej "Live"?
21 M07 2 Proszę podać tytuł utworu oraz nazwę programu, z którego pochodzi ten utwór
22 1 Piosenki którego zapomnianego polskiego artysty spopularyzował Jacek Kaczmarski, śpiewając je między innymi na płycie "Bankiet"?
23 1 Cykl wierszy Jacka Kaczmarskiego, opisujący znaki Zodiaku nosi tytuł "Mój Zodiak" czy "Optymistyczny horoskop"?
24 2 W którym programie zawarł Jacek cykl utworów dotyczących pierestrojki?
25 M08 1 Proszę podać tytuł utworu, którego końcówkę usłyszeliśmy
26 2 Obrazem jakiego malarza inspirowana jest piosenka "Zatruta studnia"?
27 2 "Na ziemi co zawsze pod wodą lub śniegiem' - jak brzmi tytuł utworu zaczynającego się od tych słów?
28 2 Czy Przemysław Gintrowski pracował twórczo nad programem "Sarmatia"?
29 M09 1 Proszę podać imię i nazwisko artysty, z którym Jacek wspólnie napisał i śpiewa tę piosenkę?
30 2 Wymień co najmniej dwa tytuły utworów z programu "Kosmopolak"
31 2 Czy do wiersza "Pompeja lupanar" Jacek napisał muzykę?
32 2 "W kamieniu, krzewie i potoku" - z jakiego utworu pochodzą te słowa?
33 2 Kto jest autorem wiersza "Władca Ciemności" z programu "Raj": Jacek Kaczmarski czy Zbigniew Herbert?
34 2 W którym z miast – w Paryżu, w Lund czy w Monachium – znajdował się klub "Nasza Wiosna", w którym Jacek Kaczmarski występował w latach 80. XX wieku?
35 2 Czy antologia poezji "Ale źródło wciąż bije…" została wydana za życia Jacka Kaczmarskiego?
36 2 Tłumaczeniem utworu którego artysty jest "Ballada dla Obywatela miasteczka P."?
37 2 "Winni to ty lub ja". Proszę podać tytuł utworu Jacka Kaczmarskiego, z którego pochodzi ta pointa
38 2 Który utwór zamyka program "Muzeum"?
39 2 Co robi urzędnik nalany na wieść o planie wydawniczym związanym z twórczością Osipa Mandelsztama?
40 2 Z jakiego utworu pochodzi cytat: "Nosisz w sobie jedno życie, nosisz w sobie wszystkie śmierci"?
41 M10 2 Komu dedykowany jest utwór, którego fragment słyszeliśmy?
42 3 Jaki tytuł nosi pierwszy rozdział najnowszego wydania antologii poezji Jacka Kaczmarskiego?
43 3 Pierwszy flirt obracał serce w gardle, drugi się zatracał w prześcieradle. A co robił trzeci flirt?
44 3 W jakim kraju podmiot liryczny "Opowieści pewnego emigranta" snuje swoją opowieść?
45 3 Co woli zrobić Sancho Pansa zanim pomyśli kogo bić?
46 M11 3 Jak brzmi tytuł utworu, którego fragment usłyszeliśmy?
47 2 Na terenie którego państwa znajduje się obecnie miejsce wygnania Owidiusza z Rzymu?
48 2 Jak brzmi drugie imię Jacka Kaczmarskiego?
49 1 Czy Przemysław Gintrowski występował ze Zbigniewem Łapińskim również bez Jacka, czy zawsze tylko w trio?
50 M12 1 Proszę podać tytuł utworu, którego końcówkę usłyszeliśmy
51 1 Jacek napisał wiele piosenek epitafijnych. Proszę wymienić co najmniej dwa tytuły
52 1 Jak brzmi pełny tytuł utworu, z którego pochodzi cytat: "A my damy w banię..."
53 1 Wymień co najmniej jeden tytuł utworu Jacka inspirowanego obrazem Bronisława Wojciecha Linkego
54 2 Czy do wszystkich piosenek (bez wyjątku) z programu "Mimochodem" Jacek sam napisał słowa i muzykę?
55 2 Jaki pseudonim miała dziewczyna Jacka, której poeta zadedykował utwór "Optymistyczny horoskop"?
56 2 Podaj przykład dowolnego wiersza Jacka Kaczmarskiego, do którego muzykę napisał Zbigniew Łapiński?
57 2 "Słabsi będą zawsze" – komu dedykowany jest utwór, z którego pochodzi ta myśl?
58 M13 2 Komu poświęcony jest utwór, którego fragment usłyszeliśmy?
59 2 Z jakiego programu/płyty Jacka pochodzi utwór "Konfesjonał"?
60 2 Kto jest autorem muzyki do utworu "Kołysanka dla Kleopatry"?
61 2 "Generale Sowiński, dlaczego cię nie widzę?" - jak brzmi tytuł utworu, z którego pochodzą te słowa?
62 M14 2 No właśnie! Co może zrobić każdy zgodnie z zaleceniem autora utworu "Ulotka wyborcza"?
63 3 Proszę wymienić tytuł przynajmniej jednego z dwóch dzieł malarskich (grafiki Duerera lub obrazu Altdorfera), którymi inspirowany jest utwór "Siedem grzechów głównych"
64 3 W którym roku Jacek Kaczmarski oficjalnie zadebiutował na Warszawskim Jarmarku Piosenki?

Etap III:

Nr M T Pytanie
1 1 Podaj przykład dowolnego wiersza Jacka Kaczmarskiego, do którego muzykę napisał Przemysław Gintrowski?
2 2 W którym roku odbyła się trasa koncertowa "Live"?
3 2 Do kogo zwraca się podmiot liryczny piosenki "Koncert fortepianowy" albo komu ten utwór jest dedykowany? Chodzi o nazwisko
4 2 Z jakim wydarzeniem (proszę podać konkretne dane i rok tego wydarzenia) skojarzył się Jackowi obraz Bruegla "Wpzk", co zaowocowało napisaniem utworu pod tym samym tytułem?
5 2 Komu Jacek zadedykował piosenkę "Starzejesz się, stary..."?
6 2 Z jakiego utworu pochodzi cytat "frajda trwa"?
7 2 Kto jest autorem muzyki do utworu "Antylitania na czasy przejściowe"
8 2 "Potrzask", to podtytuł któej Obławy? 1, 2, 3 czy 4?
9 M16 2 Według rysunku którego artysty Jacek napisał utwór, którego fragment usłyszeliśmy - proszę podać imię i nazwisko
10 2 Jakimi słowami zaczyna się utwór "Afganistan"? Jest to parafraza wiersza Adama Mickiewicza
11 2 Wymień tytuł wiersza Jacka dedykowanego Wojciechowi Młynarskiemu
12 3 Komu dedykowany jest ostatni tomik poezji Jacka pt. "Tunel"?
13 2 Proszę podać imiona rodziców Jacka Kaczmarskiego
14 3 Dokończ: "Ciężko na końcu iść, tłum gnojem cię obrzuci, lecz…"
15 3 Której epoki literackiej dotyczyła praca magisterska Jacka Kaczmarskiego?
16 M17 2 Z okazji której rocznicy jakiego wydarzenia powstał utwór, którego fragment usłyszeliśmy?
17 1 Czy istnieje wiersz Jacka pod tytułem "Arka Noego II"?
18 2 Czy piosenka "Zbroja" napisana została w Polsce czy na emigracji?
19 2 Którą piosenkę Jacka uważamy za najstarszą (jest ona datowana najwcześniej)?
20 2 Jak nazywała się koleżanka Jacka z RWE, którą poeta wymienia z nazwiska w jednej ze swoich piosenek?
21 M18 2 Kto jest narratorem zaprezentowanego fragmentu utworu "Dwie rozmowy z Kremlem"?
22 2 Dokończ: "Jaka zostanie po nas świętość…"
23 2 Ile odbyło się tras koncertowych z programem "Wojna postu z karnawałem"?
24 2 Jaki tytuł nosi wywiad-rzeka przeprowadzony z Jackiem Kaczmarskim przez Grażynę Preder w 1995 roku?
25 M19 3 Komu poświęcony jest utwór, którego fragment usłyszeliśmy - proszę podać imię i nazwisko
26 2 Co na ból istnienia wdychają ludzie w utworze "Pochwała człowieka"?
27 2 Jak nazywał się (proszę podać imię i nazwisko) bohater powieści "Autoportret z kanalią", alter ego książkowego Kaczmara?
28 2 Kto wypowiada słowa: "Dlaczego śmiercią mnie straszycie/ Wszystko najgorsze już poza mną/ Dni rozstrzygnięte na torturach/ Śmierć moim wybawieniem nazwą"
29 2 Wymień tytuł jednej z dwóch piosenek Jacka, inspirowanych opowieścią wujka Ignasia
30 2 Kto jest podmiotem lirycznym wiersza "Lekcja anatomii doktora Tulpa"?
31 2 W którym rozdziale (proszę podać tytuł) "Antologii poezji" Jacka Kaczmarskiego znajduje się "Rublow"?
32 2 Kto w imieniu Jacka podjął się napisania cyklu kolęd, co zaowocowało powstaniem programu "Szukamy stajenki"
33 2 Jak ma na imię fryzjer - główny bohater utworu "O fryzjerze na parterze"?
34 3 W którym roku trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński zagrało po raz ostatni?
35 3 Tłumaczeniem utworu którego artysty jest piosenka "Pijak"?
36 3 Czy istnieją nagrania utworów Jacka Kaczmarskiego, w których autor gra na innym instrumencie niż gitara?
37 M20 2 Proszę podać pełny tytuł utworu, którego fragment usłyszeliśmy
38 3 Komu dedykowany jest utwór "Ambasadorowie"?

Pytań nieodczytanych nie ujawniam, bo może wykorzystam je w przyszłości (jeśli odbędzie się konkurs w tej formule).

Miłego rozwiązywania!
KN.
Odpowiedz
Wspaniałe!
Odpowiedz
Dzięki.
A jak należało odpowiedzieć na pytanie nr 28?
Odpowiedz
MOje odpowiedzi - tak bez przygotowania i w trakcie innych zajęć.
Nie powiem, zebym wszystko wiedział, ale generalnie tekst trochę wydaje mi się nierówny, w sensie, że kolejne etapy, wydawać by się mogło, coraz trudniejsze, zawierają momentami pytania dość zaawansowane, a momentami banalne, jakby z I Etapu wzięte.

Nr M T Pytanie
1 1 W którym roku urodził się Jacek Kaczmarski? - 1957
2 1 Z jakiej piosenki pochodzi cytat: "A ja dosiadam świni…" Bosch
3 1 Z którego programu pochodzi utwór "Nad spuścizną po przodkach deliberacje"? „Sarmatia”
4 1 Czyją twórczością inspirowany jest utwór Karnawał w "Victorii" - Grzesiuka
5 1 Dlaczego w 1984 roku Jacek zamieszkał na stałe w Monachium? – bo dostal fuchę w RWE
6 1 W programie "Wojna postu z karnawałem" słowo "heretyk" pada dwa razy. Wymień co najmniej jedną postać, do której się to określenie odnosi – Luter, Sowizdrzał
7 M01 1 Jak brzmi tytuł utworu, którego początek usłyszeliśmy? – Nad spuścizną po przodkach deliberacje 
8 1 Który program powstał wcześniej: "Sarmatia" czy "Pochwała łotrostwa"?
9 1 Czy Zbigniew Łapiński komponował muzykę do wierszy Jacka, czy opracowywał tylko akompaniament? – komponował
10 1 Czy program "Sarmatia" powstał przed czy po progamie "Wojna postu z karnawałem" - po
11 1 Jak brzmi tytuł utworu, z którego pochodzi cytat: "Żak profesorom krzywy" – „Jan Kochanowski”
12 1 Czy piosenka "Romans historiozoficzno-erotyczny…" pochodzi z programu "Dwie Skały"?
13 M02 1 No właśnie! Kto jest najwytrwalszy na wszystkich frontach robót? - Germanie
14 1 Zacytuj pierwsze słowa piosenki "Źródło" „Płynie”
15 1 Malarstwo której szkoły inspirowało Jacka Kaczmarskiego bardziej - włoskiej czy holenderskiej? - holenderskiej
16 1 Czy "Pochwała łotrostwa" to solowy program Jacka Kaczmarskiego - napisany i wykonywany samodzielnie? - tak
17 1 Jak brzmi tytuł pierwszego (najstarszego) programu Jacka we współpravcy z PG i ZŁ? –„Mury”
18 1 Jak brzmi tytuł ostatniego programu poetycko-muzycznego Jacka Kaczmarskiego? – „Mimochodem”
19 1 Kto jest autorem muzyki do piosenki "Mury"? Proszę podać imię i nazwisko L.Lach
20 M03 1 Proszę podać tytuł utworu, którego początek usłyszeliśmy 

Nr M T Pytanie
1 1 Wymień tytuł jednej z powieści Jacka Kaczmarskiego – Plaza dla psów
2 1 Czy oprócz autorskich "Kwadransów" Jacek Kaczmarski prowadził w RWE również inne audycje? - tak
3 1 Czy Jacek Kaczmarski spotkał kiedykolwiek osobiście Włodzimierza Wysockiego? - tak
4 2 Czy istnieje wiersz Jacka inspirowany obrazem "Zaszlachtowany wół"? - tak
5 2 Wymień tytuł utworu Jacka, w którym autor wymienia nazwisko Gintrowski – „Testament 95”
6 M04 1 Proszę podać tytuł utworu, którego pierwsze takty usłyszeliśmy 
7 2 Jaką piosenką Jacek rozpoczynał recital "Live'90"? – „Nasza klasa”
8 2 Dokończ: Wszyscyśmy z fałszu afiszy…
9 2 Do którego wiersza z cyklu o Don Kichocie Jacek Kaczmarski napisał muzykę? –„Teza Don Kichota”
10 2 Czyją grafiką inspirowana jest piosenka "Astrolog"? - Rembrandta
11 M05 1 Tłumaczeniem utworu którego artysty jest piosenka, której fragmentu wysłuchaliśmy? 
12 2 Dokończ: "I cierpią, gdy śmieje się z nich świat zwycięski…" – „Nie pomnij, ze mądry nie smieje się z klęski”
13 2 Z jakiego programu pochodzi utwór "Pożegnanie Okudżawy"? – „Między nami”
14 2 Jak nazywało się wydawnictwo, które wydało pierwszą oficjalną płytę CD Jacka Kaczmarskiego? – „Pomaton”
15 2 Czy Jacek Kaczmarski jest autorem słów do utworu "Kołysanka" z programu "Szukamy stajenki"? - tak
16 2 Podaj tytuł wiersza inspirowanego portretami pędzla Fransa Halsa" „Trzy portrety”, „Portret zbiorowy we wnętrzu – dom opieki”
17 2 "Ale teleturnieje mnie biorą, ta wiedza". Z którego wiersza pochodzi ten cytat? – to z „Tunelu” jest, coś tam Polonaise AD….
18 M06 2 Z jakiej płyty (poza zbiorowymi wydaniami dyskografii Jacka Kaczmarskiego) pochodzi ten utwór? 
19 3 Kto jest autorem muzyki do piosenki "Arka Noego"? =- Gintrowski
20 3 W jakim mieście odbył się pierwszy recital trasy koncertowej "Live"? – Kraków?
21 M07 2 Proszę podać tytuł utworu oraz nazwę programu, z którego pochodzi ten utwór 
22 1 Piosenki którego zapomnianego polskiego artysty spopularyzował Jacek Kaczmarski, śpiewając je między innymi na płycie "Bankiet"? – Staszewskiego ojca
23 1 Cykl wierszy Jacka Kaczmarskiego, opisujący znaki Zodiaku nosi tytuł "Mój Zodiak" czy "Optymistyczny horoskop"? – „Mój zodiak”
24 2 W którym programie zawarł Jacek cykl utworów dotyczących pierestrojki? – „Kosmopolak”
25 M08 1 Proszę podać tytuł utworu, którego końcówkę usłyszeliśmy 
26 2 Obrazem jakiego malarza inspirowana jest piosenka "Zatruta studnia"? - Malczewskiego
27 2 "Na ziemi co zawsze pod wodą lub śniegiem' - jak brzmi tytuł utworu zaczynającego się od tych słów? – „Rublow”
28 2 Czy Przemysław Gintrowski pracował twórczo nad programem "Sarmatia"? - nie
29 M09 1 Proszę podać imię i nazwisko artysty, z którym Jacek wspólnie napisał i śpiewa tę piosenkę?
30 2 Wymień co najmniej dwa tytuły utworów z programu "Kosmopolak" – „Koń wyścigowy”, „Konfesjonal”
31 2 Czy do wiersza "Pompeja lupanar" Jacek napisał muzykę? - tak
32 2 "W kamieniu, krzewie i potoku" - z jakiego utworu pochodzą te słowa? – „Japońska rycina”
33 2 Kto jest autorem wiersza "Władca Ciemności" z programu "Raj": Jacek Kaczmarski czy Zbigniew Herbert? - Kaczmarski
34 2 W którym z miast – w Paryżu, w Lund czy w Monachium – znajdował się klub "Nasza Wiosna", w którym Jacek Kaczmarski występował w latach 80. XX wieku? – w Paryżu
35 2 Czy antologia poezji "Ale źródło wciąż bije…" została wydana za życia Jacka Kaczmarskiego? - tak
36 2 Tłumaczeniem utworu którego artysty jest "Ballada dla Obywatela miasteczka P."? - Brassensa
37 2 "Winni to ty lub ja". Proszę podać tytuł utworu Jacka Kaczmarskiego, z którego pochodzi ta pointa - żywioły
38 2 Który utwór zamyka program "Muzeum"? „Arka Noego”
39 2 Co robi urzędnik nalany na wieść o planie wydawniczym związanym z twórczością Osipa Mandelsztama? – dziwi się
40 2 Z jakiego utworu pochodzi cytat: "Nosisz w sobie jedno życie, nosisz w sobie wszystkie śmierci"? – z tego, który zaczyna się od słów „takaś mi przedwczesnym zmierzchem” 
41 M10 2 Komu dedykowany jest utwór, którego fragment słyszeliśmy?
42 3 Jaki tytuł nosi pierwszy rozdział najnowszego wydania antologii poezji Jacka Kaczmarskiego? – mam, ale nie pamiętam
43 3 Pierwszy flirt obracał serce w gardle, drugi się zatracał w prześcieradle. A co robił trzeci flirt?
44 3 W jakim kraju podmiot liryczny "Opowieści pewnego emigranta" snuje swoją opowieść?- USA
45 3 Co woli zrobić Sancho Pansa zanim pomyśli kogo bić? - pospać
46 M11 3 Jak brzmi tytuł utworu, którego fragment usłyszeliśmy? ;(
47 2 Na terenie którego państwa znajduje się obecnie miejsce wygnania Owidiusza z Rzymu? - Rumunia
48 2 Jak brzmi drugie imię Jacka Kaczmarskiego? - Marcin
49 1 Czy Przemysław Gintrowski występował ze Zbigniewem Łapińskim również bez Jacka, czy zawsze tylko w trio? – również bez Jacka
50 M12 1 Proszę podać tytuł utworu, którego końcówkę usłyszeliśmy 
51 1 Jacek napisał wiele piosenek epitafijnych. Proszę wymienić co najmniej dwa tytuły „Epitafium dla Wlodzimierza Wysockiego”. „Epitafium dla emigrantów”
52 1 Jak brzmi pełny tytuł utworu, z którego pochodzi cytat: "A my damy w banię..." „Hymn wieczoru kawalskiego albo…polonistycznych degeneratów”
53 1 Wymień co najmniej jeden tytuł utworu Jacka inspirowanego obrazem Bronisława Wojciecha Linkego – Kapka z człowiekiem
54 2 Czy do wszystkich piosenek (bez wyjątku) z programu "Mimochodem" Jacek sam napisał słowa i muzykę? – raczej nei, była piosenka za Van Ronkiem na przykład
55 2 Jaki pseudonim miała dziewczyna Jacka, której poeta zadedykował utwór "Optymistyczny horoskop"?
56 2 Podaj przykład dowolnego wiersza Jacka Kaczmarskiego, do którego muzykę napisał Zbigniew Łapiński? – „Powrót z Syberii”
57 2 "Słabsi będą zawsze" – komu dedykowany jest utwór, z którego pochodzi ta myśl? – Kuroniowi?
58 M13 2 Komu poświęcony jest utwór, którego fragment usłyszeliśmy? 
59 2 Z jakiego programu/płyty Jacka pochodzi utwór "Konfesjonał"? „Kosmopolak”
60 2 Kto jest autorem muzyki do utworu "Kołysanka dla Kleopatry"? - Gintrowski
61 2 "Generale Sowiński, dlaczego cię nie widzę?" - jak brzmi tytuł utworu, z którego pochodzą te słowa? – „Starość Piotra Wysockiego”
62 M14 2 No właśnie! Co może zrobić każdy zgodnie z zaleceniem autora utworu "Ulotka wyborcza"?
63 3 Proszę wymienić tytuł przynajmniej jednego z dwóch dzieł malarskich (grafiki Duerera lub obrazu Altdorfera), którymi inspirowany jest utwór "Siedem grzechów głównych" – Grafika Durera miała tytuł „Jeźdźcy apokalipsy”
64 3 W którym roku Jacek Kaczmarski oficjalnie zadebiutował na Warszawskim Jarmarku Piosenki? – 1975?

Nr M T Pytanie
1 1 Podaj przykład dowolnego wiersza Jacka Kaczmarskiego, do którego muzykę napisał Przemysław Gintrowski? – Kołyskanka dla Kleopatry
2 2 W którym roku odbyła się trasa koncertowa "Live"? - 1990
3 2 Do kogo zwraca się podmiot liryczny piosenki "Koncert fortepianowy" albo komu ten utwór jest dedykowany? Chodzi o nazwisko - Jaruzelski
4 2 Z jakim wydarzeniem (proszę podać konkretne dane i rok tego wydarzenia) skojarzył się Jackowi obraz Bruegla "Wpzk", co zaowocowało napisaniem utworu pod tym samym tytułem? – z wyborami prezydenckim w 1990 r
5 2 Komu Jacek zadedykował piosenkę "Starzejesz się, stary..."? Gintrowskiemu
6 2 Z jakiego utworu pochodzi cytat "frajda trwa"? – „Pejzaż zimowy”
7 2 Kto jest autorem muzyki do utworu "Antylitania na czasy przejściowe" - Kaczmarski
8 2 "Potrzask", to podtytuł któej Obławy? 1, 2, 3 czy 4? 2
9 M16 2 Według rysunku którego artysty Jacek napisał utwór, którego fragment usłyszeliśmy - proszę podać imię i nazwisko 
10 2 Jakimi słowami zaczyna się utwór "Afganistan"? Jest to parafraza wiersza Adama Mickiewicza
11 2 Wymień tytuł wiersza Jacka dedykowanego Wojciechowi Młynarskiemu – „Piosenka o szeleście”
12 3 Komu dedykowany jest ostatni tomik poezji Jacka pt. "Tunel"?
13 2 Proszę podać imiona rodziców Jacka Kaczmarskiego – Anna, Janusz
14 3 Dokończ: "Ciężko na końcu iść, tłum gnojem cię obrzuci, lecz…" zawsze będę tym, który ostatni się przewróci
15 3 Której epoki literackiej dotyczyła praca magisterska Jacka Kaczmarskiego? - Oświecenia
16 M17 2 Z okazji której rocznicy jakiego wydarzenia powstał utwór, którego fragment usłyszeliśmy?
17 1 Czy istnieje wiersz Jacka pod tytułem "Arka Noego II"? - tak
18 2 Czy piosenka "Zbroja" napisana została w Polsce czy na emigracji? – na emigracji
19 2 Którą piosenkę Jacka uważamy za najstarszą (jest ona datowana najwcześniej)?
20 2 Jak nazywała się koleżanka Jacka z RWE, którą poeta wymienia z nazwiska w jednej ze swoich piosenek? – Alina Grabowska
21 M18 2 Kto jest narratorem zaprezentowanego fragmentu utworu "Dwie rozmowy z Kremlem"?
22 2 Dokończ: "Jaka zostanie po nas świętość…" a jaka obojętność
23 2 Ile odbyło się tras koncertowych z programem "Wojna postu z karnawałem"? - 2
24 2 Jaki tytuł nosi wywiad-rzeka przeprowadzony z Jackiem Kaczmarskim przez Grażynę Preder w 1995 roku? – „Pożegnanie barda”
25 M19 3 Komu poświęcony jest utwór, którego fragment usłyszeliśmy - proszę podać imię i nazwisko 
26 2 Co na ból istnienia wdychają ludzie w utworze "Pochwała człowieka"? - poezję
27 2 Jak nazywał się (proszę podać imię i nazwisko) bohater powieści "Autoportret z kanalią", alter ego książkowego Kaczmara? Daniel Błowski
28 2 Kto wypowiada słowa: "Dlaczego śmiercią mnie straszycie/ Wszystko najgorsze już poza mną/ Dni rozstrzygnięte na torturach/ Śmierć moim wybawieniem nazwą"
29 2 Wymień tytuł jednej z dwóch piosenek Jacka, inspirowanych opowieścią wujka Ignasia - Krowa
30 2 Kto jest podmiotem lirycznym wiersza "Lekcja anatomii doktora Tulpa"? - uczestnicy sekcji ?
31 2 W którym rozdziale (proszę podać tytuł) "Antologii poezji" Jacka Kaczmarskiego znajduje się "Rublow"? – „Wojna postu z karnawalem”
32 2 Kto w imieniu Jacka podjął się napisania cyklu kolęd, co zaowocowało powstaniem programu "Szukamy stajenki" – Z. Łapiński
33 2 Jak ma na imię fryzjer - główny bohater utworu "O fryzjerze na parterze"?
34 3 W którym roku trio Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński zagrało po raz ostatni? - 2000
35 3 Tłumaczeniem utworu którego artysty jest piosenka "Pijak"? – Brassens?
36 3 Czy istnieją nagrania utworów Jacka Kaczmarskiego, w których autor gra na innym instrumencie niż gitara?
37 M20 2 Proszę podać pełny tytuł utworu, którego fragment usłyszeliśmy :(
38 3 Komu dedykowany jest utwór "Ambasadorowie"? - ojcu Jacka
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
No właśnie. W dziele końcowym pt. "Sarmatia" pana Przemysława nie ma - to fakt powszechnie znany. Ale program, jak i poprzednie, skrojony był w zamyśle Jackowym na Trio i - tu mnie najwyżej popraw - PG dostał "swoją" część tekstów do opracowania muzycznego, lecz z tych czy innych powodów zrezygnował z współpracy. Czy jednak w ogóle nie "pracował twórczo" nad tym programem? Ani trochę?
Odpowiedz
No i 16. Czy można napisać, że "Pochwała łotrostwa" jest napisana samodzielnie? A "Nadzieja..."? A "Testament..."?
Odpowiedz
Moim zdaniem to nieuniknione, żeby przy tak rozległym jednak przedsięwzięciu nie ustrzec się, jeśli nie błędów, to przynajmniej niejednoznaczności.
Luter puszczał czasem niepełne odpowiedzi i drobne błędy (i bardzo dobrze, moim zdaniem), lecz zaznaczał jednak prawidłową odpowiedź. Rzuciło mi się w oczy, że nie poprawił trochę Uli, że autorem muzyki do Murów jest Lluís Llach i Grande, a nie Lluís Llach - o ile pamiętam jest to dość mocno zaakcentowane w "Zostały jeszcze pieśni".

MacB podaje przykłady, nad którymi zastanawialiśmy się też na widowni. O ile odpowiedź na pytanie o Pochwałę łotrostwa (dostał je Adam Leszek, zdaje się) "wpisała się w klucz", o tyle na Sarmatii poległ Przemek Pietrzkiewicz. Jest to chyba sytuacja znana każdemu, kto rozwiązywał testy na egzaminach, kiedy nadmiar wiedzy może przeszkadzać. W moim odczuciu jeśli uczestnik potrafiłby obronić swoją odpowiedź (co na przykład próbował zrobić Przemek), powinna ona zostać uznana, bo nie było to zwykłe "strzelanie".
Mam nadzieję w każdym razie, że za rok test ponownie się pojawi w programie Festiwalu w takiej lub równie atrakcyjnej formie - to jest naprawdę nowa jakość.
Odpowiedz
Niktważny, masz błąd w pytaniu: 8 2 "Potrzask", to podtytuł któej Obławy? 1, 2, 3 czy 4? Ma być obława 3 (2 ma podtytuł - z helikopterów) ;)
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Tak na szybko - masz Pawle też błąd w pytaniu o "Siedem grzechów głównych". Grafika Duerera (ta, którą się Jacek inspirował) ma tytuł "Rycerz, śmierć i diabeł" - informacja ta pochodzi od samego Jacka, który podczas niektórych koncertów to mówił.

Co do "Pochwały łotrostwa" to należy uznać ją za program napisany samodzielnie - udział Majka był niejako gościnny, on nie współtworzył całości, a niejako "przy okazji" zaproponował rozwiązania muzyczne w dwóch utworach. Tak samo należałoby odpowiedzieć na analogiczne pytanie dotyczące "Kosmopolaka", mimo że "Rozbite oddziały" mają muzykę tradycyjną, a "Bajka" to formalnie kompozycja profesora Tabisza.

Przemysław Gintrowski nie pracował nad programem "Sarmatia". Nawet jeśli w domowych pieleszach przymierzył się do jednego lub dwóch wierszy, nie podjął współpracy. Podczas drugiej trasy koncertowej Wpzk Jacek ze Zbyszkiem już podgrywali pierwsze takty nowego programu, a Przemek po próbach szedł do garderoby. Przez kilka miesięcy mówiło się, że Przemek się włączy, ale się nie włączył.

Edit:
Dodam jeszcze, że nad programem "Sarmatia" twórczo pracował też np. Kuba Mędrzycki, ale przecież nie o taką pracę w tym pytaniu chodzi.
Odpowiedz
Aneta napisał(a):Niktważny, masz błąd w pytaniu: 8 2 "Potrzask", to podtytuł któej Obławy? 1, 2, 3 czy 4? Ma być obława 3 (2 ma podtytuł - z helikopterów) ;)
Skoro o błędach (a to też przecież nauka dla wszystkich), to i w pytaniu 12. z drugiej serii jest taki paskudny...
Odpowiedz
Luter napisał(a):Co do "Pochwały łotrostwa" to należy uznać ją za program napisany samodzielnie - udział Majka był niejako gościnny, on nie współtworzył całości, a niejako "przy okazji" zaproponował rozwiązania muzyczne w dwóch utworach. [...]
Przemysław Gintrowski nie pracował nad programem "Sarmatia". Nawet jeśli w domowych pieleszach przymierzył się do jednego lub dwóch wierszy, nie podjął współpracy. Podczas drugiej trasy koncertowej Wpzk Jacek ze Zbyszkiem już podgrywali pierwsze takty nowego programu, a Przemek po próbach szedł do garderoby. Przez kilka miesięcy mówiło się, że Przemek się włączy, ale się nie włączył.
Dzięki. Wszystko jasne. Naprawdę ciekawy pomysł z tym "1 z 10" - musiała być wspaniała zabawa dla wszystkich i pewnie niemała satysfakcja dla twórcy. Dla statystyk - naliczyłem u siebie 30 błędnych odpowiedzi; choć pierwszy etap bym przeszedł, to do finału niekoniecznie bym dotrwał...
Odpowiedz
MacB napisał(a):A jak należało odpowiedzieć na pytanie nr 28?
Jeżeli chodzi o pytanie nr 28 z Etapu III, to domyślam się, że należało odpowiedzieć: Podmiot liryczny piosenki pt. "Joanna d'Arc", a odpowiedź "Joanna d'Arc" należało uznać za błędną.
Odpowiedz
Niektórzy chcieli wiedzieć, czemu nie stawiłem się do konkursu, dlatego uznałem, że dobrze będzie to krótko wyjaśnić: w zeszłorocznej formule konkursu, typowo testowej, w której jedynymi rywalami uczestnika samotnie zmagającego się z arkuszem pytań są upływający czas i drobny stres (a także, jak w przypadku kołobrzeskiej Nadziei, zmęczenie materiału po dwóch dniach wrażeń sportowych na boisku i w internacie/hali Łuczniczka/stadionem/kanałem/plaży) czułem się nieźle, natomiast teraz przyznaję się bez bicia: stchórzyłem. Absolutnie nie czułem się na siłach, by podjąć rękawicę i spróbować taktycznych zagrań rodem z 1 z 10, uważając, że przez stres i płatającą figla pamięć na pewno się skompromituję w boju i właściwie to wolę pooglądać całe widowisko z pozycji widowni. Natomiast kiedy zobaczyłem Wojtiego, który odpada po drugim pytaniu, a na którego miejscu mógłbym być, skoczyła mi gula ze złości i do dziś żałuję, że jednak nie skorzystałem z okazji. Skoro słynne i ponoć niebotycznie trudne pytanie o Zodiak Nowy nie sprawiło mi kłopotu...

Mogę tylko żałować i gratulować laureatom nagród, a zwłaszcza Jasiowi, w którego przypadku - jestem pewien - działała Opatrzność. W ogóle jestem zdania, że w tegorocznej edycji Nadziei dochodziło do wydarzeń niewyjaśnialnych poprzez zdrowy rozsądek i proste związki przyczynowo-skutkowe, przez co nabierała ona momentami wymiaru... mistycznego? Choćby mecz z Fundacją - drużyna, w której nie istniał środek pola, której zawodnicy rzygali jak koty podczas i w przerwie spotkania, która zdecydowanie ustępowała rywalom w szybkości, organizacji gry i indywidualnemu porównaniu siły na pozycjach, wygrała 6:5 i potwierdziła supremację w rzutach karnych. Tego nie da się wytłumaczyć, zakładam interwencję z góry :)
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
MacB napisał(a):Dzięki. Wszystko jasne
Niby tak, ale jednak zastanawiam się, czy Luter by uznał odpowiedź o Pochwałę łotrostwa, gdyby uczestnik bronił się Majkiem (jakkolwiek to nie brzmi).

reuter napisał(a):indywidualnemu porównaniu siły na pozycjach
Z tym bym jednak się kłócił. Wydaje mi się, że to jednak było po naszej stronie. Być może nie było to dostrzegalne (np. z powodu mojej i Olego dyspozycji), ale odpalaliśmy wtedy, kiedy było to konieczne (tak, wiem - biorąc pod uwagę okoliczności okołoboiskowe brzmi to dwuznacznie :P ). Poza tym Stop, lodbrok i bryce to naprawdę solidni zawodnicy. Ty też byłeś lepszy od swojego odpowiednika. Nie da się natomiast ukryć, że fizycznie wyglądaliśmy dramatycznie w porównaniu do Fundacji i przez praktycznie całą pierwszą połowę z przodu stał osamotniony Oli (a i tak udało mu się strzelić - podobno, nie widziałem tego :P ).
Odpowiedz
Alek napisał(a):
Niby tak, ale jednak zastanawiam się, czy Luter by uznał odpowiedź o Pochwałę łotrostwa, gdyby uczestnik bronił się Majkiem (jakkolwiek to nie brzmi).

Pewnie bym uznał, gdyby uczestnik użył tego argumentu. Uznałbym, że skoro przywołuje takie szczegóły, to tym samym daje świadectwo, że ma wiedzę, o którą chodziło w pytaniu.

Ogólnie podczas tego konkursu kierowałem się zasadą, żeby w przypadku jakiejkolwiek wątpliwości rozstrzygać na korzyść zawodników. Stąd uznanie odpowiedzi "Pożegnanie z bardem", choć teraz uważam, że tego jednak nie należało uznać. No ale w formułę "Jednego z dziesięciu" wpisane jest też to, że pytania i odpowiedzi padają gęsto, a ewentualne wątpliwości prowadzący musi rozstrzygać "w locie".
Odpowiedz
MacB, rzeczywiście, nie zauważyłam. Tak tylko pobieżnie okiem na to rzuciłam.
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Jeszcze jednej rzeczy nikt jak na razie nie zauważył. Otóż popełniłem błąd, kończąc konkurs po odpadnięciu Adama, tymczasem Zbrozło miał jeszcze dwie szanse, a więc powinny mu zostać odczytane obydwa pytania - nawet gdyby nie odpowiedział na pierwsze. W związku z powyższym niniejszym dodaję Zbroźle 20 punktów za zachowane szanse. Tym samym jego oficjalny wynik to 101 punktów.
Odpowiedz
Luter napisał(a):
Alek napisał(a):

Pewnie bym uznał, gdyby uczestnik użył tego argumentu.
A przy "Sarmatii"? Też byś uznał?
Odpowiedz
Nieźli jesteście. U mnie bez szału.

Etap I:
1. 1957
2. "Mistrz Hieronimus va Aeken"
3. Sarmatia
4. Grzesiuka
5. Pojechal za Inką
6. Marcin Luter
7. Casanova Fellini
8. Sarmatia
9. Komponował muzykę.
10. Po WPzK
11. "Jan Kochanowski"
12. Nie pamiętam
13. Germanie
14. "Płynie rzeka wąwozem jak dnem koleiny, która sama siebie żłobiła..."
15. Hollenderskiej
16. Tak, solowy.
17. "Mury"
18. "Mimochodem"
19. Luis LLach
20. "Straszny rwetes, bracie ośle"
Etap II
1. „Autoportret z kanalią”
2. nie pamiętam
3. Nie.
4. Nie wiem
5. Testament '95
6. Nie wiem
7. „Nasza klasa”
8. -
9. Teza Don Kichota
10. Rembrandta
11. Boba Dylana
12. „Nie pomni, że mądry, nie śmieje się z klęski”
13. Pochwała łotrostwa
14. Pomaton
15. Nie
16. „Portert zbiorowy we wnętrzu – dom opieki”
17. Oddział chorych na raka
18. „Pamiątki”
19. Gintrowski
20. W Gdańsku
21. „Starzy ludzie w autobusie” - „Mury”
22. Stanisława Staszewskiego
23. „Mój zodiak”
24. nie pamiętam
25. „Nad uśpioną Galileą”
26. Jacka Malczewskiego
27. „Rublow”
28. Ostatecznie, nie.
29. Jacek Kowalski
30. „Bajka”, „Widzenie”
31. Nie
32. Japońska rycina
33. Kaczmarski
34. W Paryżu
35. Nie jestem pewien, ale chyba tak
36. nie wiem
37. -
38. „Arka Noego”
39. „Dziwi się”
40. -
41. Markowi Karpińskiemu
42. -
43. -
44. W Stanach Zjednoczonych
45. -
46. „Pieriestrojka w KGB”
47. -
48. Marcin
49. Tak
50. -
51. Epitafium dla Brunona Jasieńskiego, Epitafium dla Sowizdrzała
52. „Hymn wieczorów kawalerskich, czyli żale polonistycznych degeneratów”
53. „Czerwony autobus”
54. Tak
55. Ptica
56. „Rozmowa”
57. -
58. Kramsztykowi
59. „Kosmopolak”
60. Gintrowski
61. Starość Piotra Wysockiego
62. -
63. -
64. 1977
Etap III
1. „Karzeł”
2. 1990
3. Jaruzelski
4. Kampania prezydencka w 1990r
5. Gintrowskiemu
6. „Pejzaż zimowy”
7. Kaczmarski
8. 4
9. Norblina
10. -
11. Piosenka o szeleście
12. Alicji
13. Anna, Janusz
14. -
15. -
16. -
17. -
18. Na emigracji
19. Ballada o istotkach
20. Alina Grabowska
21. -
22. -
23. Dwie
24. Pożegnanie z bardem
25. -
26. -
27. -
28. -
29. -
30. -
31. -
32. Łapiński
33. -
34. 1999
35. -
36. Tak (choćby Przedszkole, wykonywane z Piotrem Gierakiem)
37. -
38. -
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
MacB napisał(a):A przy "Sarmatii"? Też byś uznał?

Jaką odpowiedź na jakie pytanie uznałbym w przypadku "Sarmatii"? Doprecyzuj, bo już się pogubiłem.
Odpowiedz
Kubo, masz sporo błędów, np. pierwszy koncert trasy "Live" odbył się w Krakowie, "Tunel" dedykowany jest "Ukochanym Rodzicom", w Monachium Jacek zamieszkał, bo otrzymał etat w Radiu Wolna Europa, "Potrzask" to "Obława III".
Odpowiedz
Luter napisał(a):Kubo, masz sporo błędów

Spodziewam się. Moje zagłębianie się w życie Jacka miało miejsce i zaczęło się ponad 20 lat temu. Ostatnio mocno już osłabło. A pamięć ulotna. Zwłaszcza po 40tce ;)

Luter napisał(a):np. pierwszy koncert trasy "Live" odbył się w Krakowie

Właśnie, wahałem się między Gdańskiem, a Krakowem. Jakoś wydawało mi się, że Kraków był później.

Luter napisał(a):w Monachium Jacek zamieszkał, bo otrzymał etat w Radiu Wolna Europa

Oczywiście, że tak! Coś mi się pokręciło z tą Inką.

Luter napisał(a):Jaką odpowiedź na jakie pytanie uznałbym w przypadku "Sarmatii"? Doprecyzuj, bo już się pogubiłem.

Jak domniemywam, Maćkowi chodzi o udział Gintrowskiego? Jeśli tak, to jak dla mnie sprawa jest oczywista. Gintrowski nie brał twórczo udziału w tworzeniu "Sarmatii". Owszem, zdaje się dostał teksty, ale chyba nic do nich nie zrobił.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Luter napisał(a):
MacB napisał(a):A przy "Sarmatii"? Też byś uznał?

Jaką odpowiedź na jakie pytanie uznałbym w przypadku "Sarmatii"? Doprecyzuj, bo już się pogubiłem.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jak domniemywam, Maćkowi chodzi o udział Gintrowskiego?
Dobrze domniemywasz, ale sprawa nie jest taka oczywista, bo pytanie brzmiało "Czy Przemysław Gintrowski pracował twórczo nad programem "Sarmatia"?" A tego, czy nie pracował w ogóle chyba się już nie dowiemy*. W końcowym "produkcie" nie ma oczywiście udziału, ale to nie jest tożsame.

----
* Krzysztof potwierdził jedynie, że nie podjął ostatecznie współpracy, przy czym sam przyznaje, że mógł w domowych pieleszach pracę twórczą nad "Sarmatią" zapoczątkować. Ja wiem - to takie czepialstwo i trochę akademickie rozważania, ale póki co rozmów na tym forum nie za wiele, więc niech to będzie potraktowane tak dla poddzierżanja razgawora ;)
Odpowiedz
No, może i coś nad tym programem "dłubał" jak to zwykł mawiać, ale obawiam się, że to było takie dłubanie, z którego absolutnie nic nie wyszło. Prawdopodobnie nic z tego nawet Jackowi nie zaprezentował. Zdaje się, że coś mi o tym podczas zdjęć do naszego filmu wspominał, ale nie jestem pewien. Sprawdzę później.
To już bardziej można powiedzieć, że twórcza praca odbywała się ze strony wszystkich trzech muzyków w przypadku "Anatomii doktora Tulpa", bo tam zdaje się były jakieś zaawansowane propozycje muzyczne, tyle że żadna nie okazała się ciekawa.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zdaje się, że coś mi o tym podczas zdjęć do naszego filmu wspominał, ale nie jestem pewien. Sprawdzę później.
A sprawdzając możesz przy okazji całość wywiadu z Panem Przemkiem jakoś gdzieś wrzucić?
Odpowiedz
Jak widać, niektóre pytania budzą wątpliwości, więc choćby z tego powodu nie powinny się znaleźć w konkursie. Co do pytania o Sarmatię", to w nim chodziło właśnie o te niuanse, o których tu piszecie, Kubo i Maćku. Powszechnie wiadomo, że Gintrowski miał współtworzyć "Sarmatię", ale ostatecznie JK i ZŁ program zrobili we dwóch. A w pytaniu chodziło właśnie o to, czy Gintrowski rozpoczął współpracę przy "Sarmatii", ale nic z tego ostatecznie nie wyszło, czy też do rozpoczęcia tej współpracy nie doszło. Prawidłowa jest druga odpowiedź.
Odpowiedz
Widzę, że niektórych brakuje, więc podaję swoje odpowiedzi na pytania muzyczne:

M01 - to przecież "Casanova - Fellini", a nie "Nad spuścizną po przodkach deliberacje" :P
M02 - oczywiście, że Germanie - "Meldunek"
M03 - "Straszny rwetes, bracie ośle..."
M04 - "Zakopywanie głowy"
M07 - To program "Mury" - "Starzy ludzie w autobusie"
M08 - "Odmiennych mową, wiarą, obyczajem..."
M09 - Jacek Kowalski - " Polonez biesiadny"
M10 - Markowi Karpińskiemu - "Z pasa słuckiego pożytek"
M11 - "Zodiak nowy"
M12 - "Reportaż z Bośni"
M13 - Przemysławowi Gintrowskiemu lub Kramsztykowi? - to "Kredka Kramsztyka"
M16 - Na podstawie Piotra Norblina - "Wieszanie zdrajców na rynku Warszawskim w 1794r."
M17 - Z okazji 200 rocznicy III rozbioru Polski? - "Requiem rozbiorowe"
M19 - pamięci Jana Palacha - "Pochodnie"
M20 - "Zbiorcza odpowiedź na listy z kraju, czyli piosenka bez metafor i aluzji"
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz