Liczba postów: 966
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Pojawił sie obszerny wywiad z Jackiem Kleyffem na temat innego Jacka K.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,15785324,Uwodziciel.html">http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,157 ... iciel.html</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Uzupełnienie: Wyborcza opublikowała dzisiaj jeszcze dwa inne teksty poświęcone JK:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,15785347,Historii_nie_wyrzucimy_na_smietnik.html">http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,157 ... etnik.html</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,15785403,Kaczmarski_jak_zwierciadlo.html">http://wyborcza.pl/magazyn/1,137770,157 ... iadlo.html</a><!-- m -->
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
pozwolę sobie na odrobinę prywaty: w bieżącym numerze "Faktów i Mitów" można znaleźć mój artykulik o JK. Wolałbym uniknąć dyskusji na temat kontrowersyjności i profilu tygodnika :) Po prosu informuję, gwoli odnotowania :)
Mędrzec widzi w lustrze głupca, głupiec przeciwnie/ H. Steinhaus
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Gwoli ścisłości: chodzi Ci o ten numer?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Dla formalności:
Jedyną gazetą ogólnopolską, która zamieściła notkę 10.04, była Gazeta Polska (codziennie). 11.04. była wzmianka w Gazecie Wrocławskiej. Żaden z tygodników się nie pofatygował. Może ockną się w tym tygodniu. Rozczarowała mnie zwłaszcza "Polityka" - kto jak kto, ale Mirosław Pęczak mógłby skrobnąć artykuł.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Wzmianka w Gazecie Wrocławskiej? Jacek Antczak napisał artykuł na całą stronę!
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Gwoli ścisłości: chodzi Ci o ten numer? tak, o ten :)
Mędrzec widzi w lustrze głupca, głupiec przeciwnie/ H. Steinhaus
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Wzmianka w Gazecie Wrocławskiej? Jacek Antczak napisał artykuł na całą stronę!
Chodziło mi o to, że wspomniano Jacka. A zminimalizowałam znaczenie, bo dzień po rocznicy w gazecie codziennej prawie się nie liczy. O kanonizacji JP II też będą pisać dzień po czy może jednak poświęcą dodatek specjalny w rocznicę?
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
No wiesz, kilkuzdaniowa wzmianka a artykuł na cała stronę to dla mnie nie jest zminimalizowanie znaczenia, ale zmiana znaczenia ;)
Ok, wiem, o co Ci idzie :)
Co do medialnej sraczki po kanonizacji... albo nie, odpuszczę sobie :)
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Co do medialnej sraczki po kanonizacji... albo nie, odpuszczę sobie :) Po? Do kanonizacji jeszcze jak stąd do - nomen omen - nieba, a już się zaczyna! :)
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Karol napisał(a):Jedyną gazetą ogólnopolską, która zamieściła notkę 10.04, była Gazeta Polska (codziennie). <!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75475,15772459,10_lat_temu_zmarl_Jacek_Kaczmarski__Byl__diabli__czysccowy.html">http://wyborcza.pl/1,75475,15772459,10_ ... ccowy.html</a><!-- m -->
Reputacja:
0
dauri napisał(a):Karol napisał(a):Jedyną gazetą ogólnopolską, która zamieściła notkę 10.04, była Gazeta Polska (codziennie). <!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75475,15772459,10_lat_temu_zmarl_Jacek_Kaczmarski__Byl__diabli__czysccowy.html">http://wyborcza.pl/1,75475,15772459,10_ ... ccowy.html</a><!-- m -->
Dauri, to było wydanie elektroniczne (nb. ja zobaczyłam wpis po południu, ale może był już wcześniej). W rocznicę skrupulatnie przejrzałam dostępne papierowe wydania gazet codziennych i temat zauważyła tylko GP.
Reputacja:
0
Karol napisał(a):W rocznicę skrupulatnie przejrzałam dostępne papierowe wydania gazet codziennych i temat zauważyła tylko GP.
Reputacja:
0
Dauri, a to było w części ogólnopolskiej? Bo, słowo honoru, przeglądając GW we Wrocławiu, takiej notki nie widziałam.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Za archiwum GW wynika, że było to wydanie ogólnopolskie. Zresztą, mi też się wydaje, że 10. widziałem na głównej stronie JK.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Akurat zdjęcie na pierwszej stronie pojawiło się w sobotę razem z materiałami, które były zapowiedziane na fragmencie, które udostępnił dauri.
Reputacja:
0
Karol, to było w części ogólnopolskiej, na stronie 13. Połowę miejsca na tej stronie zajmowały reklamy, więc mogłaś przeoczyć. Ale nie wiem, czy ta część jest wszędzie identyczna, mój egzemplarz był kupiony w Warszawie. Na pierwszej stronie nie ma nic o JK.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Na pewno autor mógłby potwierdzić (jeśli jeszcze zagląda na forum ;) )
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Czy rzeczywiście zdaniem prawicy Kaczmarski zapisałby się do PiS? Mam wrażenie, że to dość odosobniony pogląd.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
E, skąd! Wielokrotnie na przykład słyszałem, że dla Kaczmarskiego oczywiste byłoby, że katastrofa Smoleńska to zamach.
Wiesz - zasadniczo każdy uważa się za w miarę rozsądnego, a tym samym własne poglądy uważa za efekt zdrowego oglądu rzeczywistości. Jeśli zatem taka osoba uważa Kaczmarskiego za wspaniale rozumiejącego mechanizmy historii i polityki (a wśród wielbicieli Jacka taki pogląd jest dość powszechny), to wychodzi mu, że dziś Kaczmarski stanąłby po stronie prawdy, czyż nie?
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Ja tego nie słyszałem. Raczej odnoszę wrażenie, że Kaczmarski rzadko pojawia się w prawicowym dyskursie, a jeżeli już - to w masce złowrogiego liberała, ew. osoby, która przyjęła chrzest na (jak to było?) "wiedeńskim łóżku". Ale być może zbyt rzadko sięgam do właściwych źródeł i właściwie trudno byłoby mi też podać jakieś linki na poparcie tego, co napisałem. No ale to raczej Michał powinien wskazać swoje źródła, a nie ja.
Co innego starsze utwory JK - te rzeczywiście można niekiedy usłyszeć.
Reputacja:
1
Ja tam parokrotnie widziałem we wpisach na fejsbuku, u pewnego mocno pisowego znajomego, że dziś Kaczmarski pewnie wiedziałby, którą Polskę wybrać. Z pewnością...
Natomiast, tutaj pozwolę sobie na małą dygresję, jak wiadomo, Gintrowski zwłaszcza w ostatnich latach "zdryfował" mocno na prawo. I sam miałem okazję w pewnym sensie to odczuć. Kiedy przyjechaliśmy do niego na zdjęcia do mojego filmu o JK, pan Przemysław na wstępie zapytał, czy nie jesteśmy może ekipą z TVN, bo jak tak, to będziemy musieli się pożegnać, bo on tej telewizji nie wpuszcza za próg. Dobrze, że nie wiedział, że operator - Maciek, był w tym czasie operatorem TVN24 ;)
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Gintrowski od zawsze był po prawej stronie i ostro zwalczał ROAD, a potem Unię Demokratyczną, i wreszcie Unię Wolności od 1989 r! Pominę jakimi dokładnie 2 słowami nazwał Mazowieckiego w kampanii prezydenckiej 1990 r. ale zapewniam, że trudno by te słowa uznać za komplement dla pogromcy biskupa Kaczmarska
A Kaczmarski - moim zdaniem - wpierałby dziś środowisko Palikota, z profesorem Hartmanem na czele - tam właśnie upatrując ostoję wolności, na punkcie której "miał hopla" (w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu).
Co do tragedii smoleńskiej - zapewne nie miałby wyrobionego do końca zdania, będąc świadom zbyt wielu niewiadomych niezależnych od powłoczki ideologicznej.
Zresztą, prawica i tak kocha JK!
Reputacja:
0
lc napisał(a):Zresztą, prawica i tak kocha JK! Z podawaniem ręki tylko mógłby być mały kłopot...
Reputacja:
0
Reputacja:
1
lc napisał(a):Gintrowski od zawsze był po prawej stronie i ostro zwalczał ROAD, a potem Unię Demokratyczną, i wreszcie Unię Wolności od 1989 r!
Co niespecjalnie przeszkadzało mu regularnie występować z gościem, który wymienionym Uniom hołdował.
To mi znów nasuwa mniej lub dalej idące analogie do naszego niegdysiejszego zespołu :)
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Śmieszne jest też na przykład to, że co poniektórzy przedstawiciele tak zwanej prawicy zarzucają Jackowi miedzy innymi, że występował przed Millerem, Oleksym i Kwaśniewskim. Tymczasem ten osławiony koncert w Auli Politechniki Warszawskiej Jacek grał z... Gintrowskim!*
* A nigdy nie słyszałem, żeby ktoś zarzucał Gintrowskiemu, że śpiewał dla komuchów.
Reputacja:
0
To że JK występował przed każdym, kto go chciał słuchać - jest oczywiste.
Sam nie raz występowałem przed różnymi tuzami czerwonymi i różowymi, podawałem im rękę, nawet na stopie przyjacielskiej gadałem - i nic z tego nie wynikało jeśli chodzi o czystość ideologiczną
Bo nie na tym polega problem dla kogo się śpiewa
tylko
komu się udziela poparcia
- a to nie to samo
Zresztą w praktyce... prawdziwe spory wcale nie mają podłoża ideologicznego lecz zasadzone są na osobistych kwestiach
Dlatego jak ktoś komuś nie podaje ręki... to powody są z reguły bardzo prozaiczne i nie mają nic z magii wielkiej polityki
Reputacja:
0
lc napisał(a):Dlatego jak ktoś komuś nie podaje ręki... to powody są z reguły bardzo prozaiczne i nie mają nic z magii wielkiej polityki Rzeczywiście z magią i wielką polityką taki obyczaj nie ma nic wspólnego. Dobrą ilustracją "kto komu i dlaczego ręki nie podaje" jest wypowiedź Wielce Czcigodnego europarlamentarzysty profesora Ryszarda Legutko ( 8:15 tego nagrania).
Zakładając (to ciągle Twoje słowa, Leszku), że lc napisał(a):Kaczmarski - moim zdaniem - wpierałby dziś środowisko Palikota można chyba domniemać, że panowie nieraz mieliby okazję do uściśnięcia dłoni, co z kolei mogłoby w oczach niektórych wystarczająco "zbrukać" Kaczmara.
|