Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Pomoce" ze strony.
Witajcie,

wczoraj w Teleexpressie w dziale muzyka wystąpił Filip Łobodziński z Zespołu Reprezentacyjnego, który promował nowo nagraną płytę z pieśniami Llach'ka, i wspomniał coś co sugerował że Mury Kaczmara to tłumaczenie! Więc pomyślałem sobie, że może mam ułomność 3 kategorii i na prawdę jest to tłumaczenie. Wpisałem w Google frazę i znalazłem to <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/pomoce/mury.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/pomoce/mury.php</a><!-- m -->
Wychodzi na to, że jest jakiś dział POMOCE na tej stronie, tylko nie wiem jak do tego przejść. Ma ktoś link?

Wracając jeszcze do wątku, czy uważacie, że osoba taka jak Filip Łobodziński związana z pieśniami Llach'ka od wielu lata może myśleć, że Mury to tłumaczenie?
Jak Wam się podobają nowe aranżacje w wykonaniu ZR?
Odpowiedz
Nie sądzę, żeby tak myślał, choćby dlatego, że jest autorem rozdziału "Moja osobista historia Murów" w antologii "Zostały jeszcze pieśni... (Jacek Kaczmarski wobec tradycji)", gdzie wyraźnie pisze, że Mury nie były tłumaczeniem.
Nowych aranżacji jeszcze nie słyszałem, ale z przyjemnością posłucham, jak trafi się okazja ;)
Odpowiedz
Rycerzu, chyba źle zrozumiałeś, albo głupio zmontowali.
Łobodziński jest zbyt świadom historii tej pieśni, żeby pozwolił sobie na taki lapsus.
W dodatku, to właśnie jemu zawdzięczamy opisanie tej historii, jak słusznie zauważył Alek.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Osobiście książki nie czytałem, a historia była mi znana, ale przecież mogła trafić rykoszetem.

Fragment jest chyba bez montażu. Filip Łobodziński mówi:
"Lluis Llach'a to największy bard Katalonii, autor między innymi słynnych Murów Jacka Kaczmarskiego i o tym jak ta piosenka dotarła do Polski można tu też przeczytać"

Pewnie to miał być rodzaj nawiązania, a mając kilka sekund trudno ułożyć wypowiedź w jakąś sensowną całość. Co nie zmienia faktu, że dla mnie to zdanie, co najmniej sugeruje nieprawdę.

Macie może jakieś informacie o tym dziale "Pomoc"?
Odpowiedz
Rycerz, cytując Łobodzińskiego napisał(a):autor między innymi słynnych Murów Jacka Kaczmarskiego
Rycerz napisał(a):sugerował że Mury Kaczmara to tłumaczenie
Drugie nie wynika z pierwszego.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
No tak. Llach był tekściarzem tylko. :)
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]