Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezentacja Maturalna - Inspiracje literackie i malarskie JK
Kaczmarski inspirował mnie od dawna. Dlatego wybrałem temat prezentacji maturalniej:
"Omów inspiracje literackie i malarskie w utworach Jacka Kaczmarskiego"

To forum to chyba najlepsze miejsce, żeby znaleźć pomoc w tym zakresie :-)
Więc zwracam się do was o rady i wskazówki.

1. Macie jakieś szczególne pomysły jak powinna wyglądać taka prezentacja (15 minut przed komisją, z wcześniej zatwierdzoną bibliografią)

2. Jakie waszym zdaniem utwory mi się przydadzą (literatura podmiotu)? Może na forum jest spis utworów według inspiracji...?

3. Jaką wybrać bibliografię wśród literatury przedmiotu? Znacie ciekawe opracowania, interpretacje, opinie itp.?

4. ...

Z góry dzięki za pomoc :-)
Odpowiedz
1. A czy ty masz jakiś pomysł?

2. Namiastka spisu, o jakim mówisz: http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/obrazy.php uwzględnia tylko inspiracje malarskie, ale skoro Kaczmarski inspiruje Cię od dawna (zapewne jego twórczość też), to nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem utworów inspirowanych literaturą.
Natomiast nie jestem pewien czy zawsze da się łatwo wyodrębnić, który konkretnie utwór danego artysty był inspiracją dla tekstu JK.

Spośród nich wszystkich wybierz sobie, powiedzmy, trzy w miarę różnorodne do dogłębniejszego opisania i analizy.

3. Jak chcesz, to możesz szperać tu, http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/index.php
Najczęściej w bibliografiach "kaczmarowych" przezentacji pojawiając się chyba opracowania:
- "Kaczmarski w świecie tekstów" Krzysztofa Gajdy
i od niedawna "Lekcja historii jacka Kaczmarskiego" Iwony Grabskiej i Diany Wasilewskiej
http://youtube.com/ProjektTatarak
Odpowiedz
Dzięki.
No właśnie jeśli chodzi o inspiracje malarskie, to nie mam problemu. Wiem na pewno, które wykorzystam ("Krzyk", "Upadek Ikara", "Ambasadorowie", "Encore" i może coś jeszcze).
Ale ciężko mi znaleźć utwory inspirowane literaturą i tu proszę o pomoc. Możliwe, że znam takie utwory, ale nie wiem co było ich wzorem, bo ciężko jest to czasem wychwycić nie znając konkretnego dzieła.

Jeśli chodzi o samą prezentację, to póki co wyobrażam sobie ją pod postacią jaką dyktuje mi znaczenie słowa omówienie. Czyli pokazanie po kolei utworów i ich inspiracji, i wszelkiej analizy z tym związanej.
Odpowiedz
ggoostav napisał(a):Ale ciężko mi znaleźć utwory inspirowane literaturą

To co pierwsze mi przychodzi do głowy, to: "Lalka czyli polski pozytywizm", "Epitafium dla Sowizdrzała", czy choćby całe Podróże Guliwera, a także Trylogia.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Obrazowe:
-Z XVI portretem trumiennym rozmowa
-Rozstrzelanie
-Program "Muzeum" (Arka Noego, Dzieła Malczewskiego)
-Portrety zbiorowe (i ogółem większość programu "Wojna Postu z Karnawałem" w tym utwór tytułowy)

Literackie:
-Starość Piotra Wysockiego (bazował tutaj na jego pamiętniku)
-Cały program "Raj"- wszystko tutaj mamy z Biblii (Wygnanie z Raju, Pusty Raj)
-Wykonywane razem z Gintrowskim utwory Z. Herberta (U wrót doliny, Cesarz, Mur[tutaj nie ma Y])
-Powtórka z Odysei (dzieła Homera)
-Nie jestem pewny ale Kasandra może opierać się o mitologię. A jak nie to z mitologii: Przechadzka z Orfeuszem,
-Z Biblii jeszcze: Hiob, Dzieci Hioba, Walka Jakuba z aniołem, cały zestaw jego kolęd.
-Robinson Cruzoe
-Rycerze Okrągłego Stołu

Warto by się zastanowić nad jego dziełami (Nie lubię, Obława) które są inspirowane twórczością Wysockiego.
"Być swoim własnym Światowidem,
Cudzych nie wyśmiewając bożyszcz"
Odpowiedz
trochę posłuchałem i znalazłem kilka literackich utworów:
"Lekcja Historii Klasycznej"
"Teza Don Kichota"
"Trylogia..." 3 utwory
"Dwadzieścia Lat Później"
"Robinson Crusoe"
"Spotkanie z Wallenrodem"

Jak jeszcze coś znacie to będę wdzięczny
Odpowiedz
To tu masz jeszcze inne "literackie" utwory
Podróże Guliwera - 4 piosenki masz; Moby Dick; Krótka rozmowa między Panem Chamem i Plebanem; Scheda po Tolkienie; Lalka, czyli polski pozytywizm; Kariera Nikodema Dyzmy; Obłomow Stoltz i ja; Ostatnia mruczanka, czyli spleen Kubusia Puchatka; Kara Barabasza; Dwadzieścia lata później; O zachowaniu przy stole;
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Odnawiam temat, bo czas się przygotować do prezentacji... :-)

Nie potrafię znaleźć dobrego "problemu" dla tego tematu prezentacji (Omów inspiracje literackie i malarskie w utworach Jacka Kaczmarskiego), tzn. bardziej szczegółowego określenia treści prezentacji. Przykładem może być "Literatura i obrazy z różnych epok, jako forma wyrażenia własnej refleksji o historii, w twórczości J.K.".

Ponadto prezentacja ma trwać 15 min i nie wiem ile utworów będę w stanie omówić. Póki co wybrałem więcej i nie wiem które zostawić i w jakiej liczbie. Mam: Krzyk, Upadek Ikara, Ambasadorowie, Encore, Rozstrzelanie, Reytan raport, Pusty Raj, Lekcja historii klasycznej, 20 lat później, Ostatnia mruczanka, Spotkanie z Wallenrodem. Potrzebuję pomocy. Zależy mi na "łatwości" przygotowania.

Będę jeszcze pisał, jak będę potrzebował ratunku.
Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedz
No to co za problem nieco zmienić cytowany przez Ciebie temat i napisac np. taki:
Malarstwo i literatura , jako metafora wspólczeności w twórczosci Jacka Kaczmarskiego. Temat samograj na 5 prezentacji.
albo np. taki
Współczesne odniesienia w piosenkach Jacka Kaczmarskiego inspirowanych malarstwem i literaturą historyczną.
to właściwie ten sam temat, tylko inaczej sformułowany. Kaczmar pisał io teraźniejszości, inspirując się malarstwem i książka ...Proste!
A potem lecisz np. utworami z "Muzeum", "Wojną postu z karnawałem", albo piosenkami inspirowanymi "lekturami dzieciństwa", trylogią Sienkiewiczowską etc

możesz oczywiście rzucić się na nieco ambitniejsze zagadnienia i np. zrobić taki temat:
Uniwersalny wymiar piosenek Jacka Kaczmarskiego inspirowanych literaturą i malarstwem historycznym

generalnie jest tego sporo :)
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
• Dzieła literackie i malarskie, jako natchnienie do wyrażenia własnych emocji i wizji świata.
• Spojrzenie na życie, przemijanie, i uczucia z punktu widzenia jednostki, na tle szerszych wydarzeń historycznych
• Wartość literacka twórczości Jacka Kaczmarskiego
Coś takiego mam :-)
Odpowiedz
ggoostav napisał(a):• Dzieła literackie i malarskie, jako natchnienie do wyrażenia własnych emocji i wizji świata.
• Spojrzenie na życie, przemijanie, i uczucia z punktu widzenia jednostki, na tle szerszych wydarzeń historycznych
• Wartość literacka twórczości Jacka Kaczmarskiego
Coś takiego mam :-)

Ad. 1
Dość sztampowe. A żeby nie było sztampą, musiałbyś sięgnąć np. do psychologii emocji, co w tak małej pracy odpada, bo się nie wyrobisz.

Ad. 3
Ryzykowne i za obszerne. Ryzykowne, bo nie wiesz, jakie poglądy ma komisja, a po co dyskusja ma się przerodzić w światopoglądową. Obszerne - bo rzeczywiście jest o czym pisać, ale to sobie zostaw na pracę magisterską na polonistyce :).

Ad. 2
Moim zdaniem - najlepsze, ciekawe i dość neutralne. Ale efekt pracy zależy od klucza, czyli jak ustawisz te relacje jednostka-tło.
Odpowiedz
Ja tam się na tym nie znam, ale jeżeli chcecie się dowiedzieć jakie są najlepsze gry hazardowe, to warto wejść na https://twojtyp.pl/gry/najlepsze-gry-hazardowe.html .
Odpowiedz