Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strona Wysockiego
Karol napisał(a):Lodbrok - słyszałam. I nie zmieniam zdania
No mnie się nawet podobało Smile . Ale ja jestem słabo osłuchany z Wysockim więc trudno mi porównywać.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Witajcie!
Wiem, że temat już był, ale nie znalazłem nigdzie takiego podsumowującego przekierowania piosenek Kaczmarskiego do piosenek Wysockiego (jeśli gdzieś jest, to tylko proszę o linka). Poniżej wypowiedź KN. i moja prośba: Jeśli ktoś byłby tak miły i wskazał dokładne tytuły odpowiadających im (czy też będących inspiracją) piosenek Wysockiego, albo pierwszych zdań, to będę wdzięczny. Część jest prosta i znam, ale idąc dalej tym tropem - może komuś oprócz mnie przydałaby się prosta tabelka. Teksty można sobie znaleźć samemu, ale warto mieć mapę Wink.
Pozdrawiam,
a.
KN. napisał(a):Utwory JK inspirowane twórczością Włodzimierza Wysockiego:

Ze sceny
Nie lubię
Obława I
Obława z helikopterów
Koń wyścigowy
Czołg
Cios w cios…
Pada ciemność…
Wydarzenie w knajpie
Spotkanie w porcie
Siedzimy tu przez nieporozumienie
Cud
Piosenka o radości życia
Góry
Statki
Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego
Odpowiedz
Z tych, które ja pamiętam:
admiral napisał(a):Utwory JK inspirowane twórczością Włodzimierza Wysockiego:

Ze sceny - podobno Песня певца у микрофона
Nie lubię - Я не люблю
Obława I - Охота на волков
Obława z helikopterów - Охота с вертолетов
Koń wyścigowy - Бег иноходца
Czołg - WW nie napisał takiej piosenki, ale podobno miał taki pomysł. Pewne skojarzenia są w utworze "Дорожный дневник"
Cios w cios - Песня про сентиментального боксера
Pada ciemność - В темноте
Wydarzenie w knajpie - Случай в ресторане
Spotkanie w porcie - Рассказ технолога Петухова (Jurij Wizbor, nie Wysocki)
Siedzimy tu przez nieporozumienie - "Зк" Васильев и Петров "зк"
Cud - Дайте собакам мяса...
Piosenka o radości życia - Скажи еще спасибо, что живой (Подумаешь — с женой не очень ладно...)
Góry - Горная лирическая (Ну вот, исчезла дрожь в руках...)
Statki - Корабли (Корабли постоят)
Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego - zapewne niejedna tu była inspiracją, ale z pewnością m. in. Банька по-белому
Linoskoczek - piosenka zainspirowana utworem "Канатоходец"
Odpowiedz
Admirale witaj na forum! Dzięki Tobie za pomysł a MJ za odpowiedź.

Pozwoliłem sobie wyedytować post MJ , tak by wszystko było w jednym miejscu.
Uzupełniłem tam informacje o utworach "Czołg", "Pada ciemność", "Siedzimy tu przez nieporozumienie", sprostowałem "Góry" i dodałem "Linoskoczka".

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Dla mniej wtajemniczonych w języku rosyjskim:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rosjapl.info/muzyka/wysockipiosenki.php">http://www.rosjapl.info/muzyka/wysockipiosenki.php</a><!-- m -->

[ Dodano: 31 Październik 2006, 22:33 ]
No i oczywiście strona oraz tłumaczenia w wielu językach. Może komuś się przyda:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wysotsky.com/">http://www.wysotsky.com/</a><!-- m -->
Wolę wolność pełną niebezpieczeństw, niż bezpieczną niewolę!
Odpowiedz
Dzięki Daniel. Ekstra. Piwo bez najmniejszego wahania. :piwko:
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz