02-26-2013, 09:03 PM
lemoid napisał(a):O ile bohaterowie i artyści to sprawa prosta, o tyle zdrajcy to już dla mnie temat trudniejszyTekst Artyści mógłby tu pomóc łącząc niejako te trzy kategorie.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Zdrajcy w utworach JK
|
02-26-2013, 09:03 PM
lemoid napisał(a):O ile bohaterowie i artyści to sprawa prosta, o tyle zdrajcy to już dla mnie temat trudniejszyTekst Artyści mógłby tu pomóc łącząc niejako te trzy kategorie.
Znajdzie się słowo na każde słowo
02-26-2013, 09:42 PM
Może "Krajobraz po uczcie"? Albo "Strącanie aniołów"?
W "Przepowiedni Jana Chrzciciela" poboczny choć istotny wątek... No i "Przyjaciele", choć z założenia ironiczni ;)
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
03-01-2013, 09:50 PM
Myślę, że Jałta z opdowiednią interpretacją się nada.
Koncert fortepianowy w myśl zapowiedzi z Chicago: Cytat:Dedykacja do "Koncertu fortepianowego": Łazienki zimą, o ile nie uznajemy "króla Stasia" za tragicznego kochanka, tylko za kolaboranta. W tym wątku również wspomniany już Rejtan. Spotkanie z Wallenrodem książkowo. Wątek specyficznych zdrajców w Wieszanie zdrajców... oraz Wiosna 1905 i oczywiście Zesłanie studentów Idąc tropem MacB włączyłbym też Marsz intelektualistów Gdyby zahaczyć o prozę, to Daniel Błowski też nie jest postacią jednoznaczną. Uważam też, że obranie drogi w kierunku zdrady ideałów, też jest bardzo dobrym pomysłem, o ile wpisze się w ogólną ideę pracy. Pozdrawiam PiGi
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów - Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża - Różni mowę trybunów od mowy poetów.
03-01-2013, 11:14 PM
To nie jest zapowiedź z Chicago tylko ze Świątecznego koncertu życzeń.
03-03-2013, 07:20 PM
Luter napisał(a):To nie jest zapowiedź z Chicago tylko ze Świątecznego koncertu życzeń. Zgadza się. Dzięki za sprostowanie pomyłki. Pozdrawiam PiGi
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów - Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża - Różni mowę trybunów od mowy poetów.
04-03-2013, 03:36 PM
Przede wszystkim Ostatnia mapa Polski (zdrada króla) i Ofiara (jako człowiek, wobec którego dopuszczono się zdrady) ;)
Pozdrawiam,
Aneta |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|