Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Two Rocks 2013
Bardzo celny cytat, aczkolwiek tutaj Jacek akurat niczego odkrywczego nie mówi. Mówi coś, co dla każdego posiadającego choć odrobinę zdrowego rozsądku człowieka jest intuicyjnie oczywiste.
Odpowiedz
Bragiel napisał(a):Szydercom dedykują tekst Jacka,,Inaczej zdradzą wielbiciele
Że nie pojęli ze mnie wiele".

Śliczny, tyle że to o Tobie.

Bragiel napisał(a):Czyste Schadenfreude-pomyliłem Platona z Sokratesem-na krzyż ze mną.

Chciałbyś, co :)? Niestety, nawet na krzyż trzeba zasłużyć.
Odpowiedz
Nie rozumiemy się-ja nie ispuje się przy zdjęciach Jacka.
Jestem całkowicie heteroseksualny. Jestem nim zafascynowany, kocham go miłością najszczerszą ale nie ma to nic wspólnego z seksualnością czy jakimkolwiek fetyszyzmem.

Chciałbym ruszyć szlakiem Jacka-Polska, Europa, Australia-takoż chciałbym ruszyć szlakiem Mickiewicza. Dwóch wielkich poetów;chciałbym pooddychać powietrzem, którym oni oddychali. I żadne kpiny czy szyderstwa mnie od tego zamiaru nie odwiodą.
Myślę, iż nie jestem sam, że jest nas więcej. I nie chodzi mi o zbieranie papierków po cukierkach, które jadł Jacek-po co te złośliwości. Chodzi mi o zachód słońca na Two Rocks; chodzi mi o szum oceanu; chodzi mi o noc na plaży-a nie o jakikolwiek fetyszyzm typu wąchanie majtejk Jacka.
Po co szyderstwa, sprawia to komuś przyjemność, by wszystko obśmiać, sprowadzić do absurdu?
Chciałbym również podrążyć wątek wysp Oceanii-bo według pewnych informacji Jacek rozważał osiedlenie się bodaj na Tonga czy na VAnuatu, ale wybrał de facto europejską Australię.
Ja mam doświadczenia z Fidżi i Wysp Salomona-doświadczenia, które zmieniły mnie, które pokazały mi, że by cieszyć się życiem nie trzeba mieć 10tyś pensji; że można mieć dziennie miskę ryżku, nie mieć ciepłej wody, nie mieć de facto niczego-a być szczęśliwym.
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
Bragiel napisał(a):Nie rozumiemy się-ja nie ispuje się przy zdjęciach Jacka.

Myślę, że nikt tego tak nie odebrał.

Bragiel napisał(a):Jestem nim zafascynowany, kocham go miłością najszczerszą ale nie ma to nic wspólnego z seksualnością czy jakimkolwiek fetyszyzmem.

Wydaje mi się, że to był po prostu pewien rodzaj skrótu myślowego.

Bragiel napisał(a):Chciałbym ruszyć szlakiem Jacka-Polska, Europa, Australia-takoż chciałbym ruszyć szlakiem Mickiewicza. Dwóch wielkich poetów;chciałbym pooddychać powietrzem, którym oni oddychali.

Może poproś kogoś kto jest obecnie w okolicach Perth, by Ci je przysłał, taniej wyjdzie myślę.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tvn24.pl/ciekawostki-michalki,5/sprzedaja-powietrze-w-sloikach-po-5-euro-za-sztuke,194513.html">http://www.tvn24.pl/ciekawostki-michalk ... 94513.html</a><!-- m -->

Albo wpadaj do Warszawy pooddychać, wszak Jacek spędził tu też sporo czasu, jak nie najwięcej w swoim życiu.

Bragiel napisał(a):I żadne kpiny czy szyderstwa mnie od tego zamiaru nie odwiodą.

Nikt Cię Bragielu od tego nie odwodzi! Po prostu, mam wrażenie, że w ogóle nie rozumiesz tego co się do Ciebie pisze. Albo nie chcesz rozumieć.

Bragiel napisał(a):Po co szyderstwa, sprawia to komuś przyjemność, by wszystko obśmiać, sprowadzić do absurdu?

I znów, można odnieść wrażenie, że kompletnie nie rozumiesz co się pisze w odpowiedzi na Twoje posty, w których wybacz, ale to nie kto inny jak przede wszystkim Ty, sprowadzasz poniekąd swoją fascynację Jackiem, albo tym co o niej i w jaki sposób piszesz, do absurdu.

Bragiel napisał(a):Ja mam doświadczenia z Fidżi i Wysp Salomona-doświadczenia, które zmieniły mnie, które pokazały mi, że by cieszyć się życiem nie trzeba mieć 10tyś pensji; że można mieć dziennie miskę ryżku, nie mieć ciepłej wody, nie mieć de facto niczego-a być szczęśliwym.

Tu akurat Cię rozumiem, bo na Fidżi lub w te okolice sam bym się wybrał.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Bragiel, jak już wyżej wiele osób wspominało, na tym forum znajdują się prawdziwi fani Kaczmarskiego, którzy naprawdę interesują się jego twórczością. Część twoich opinii i wypowiedzi pokrywa się z przekonaniami również moimi, ale po co używasz w swoich wypowiedziach tyle patosu? Sprawiasz wrażenie swoimi wypowiedziami jakbyś wygłaszał moralizatorski epilog na końcu słabego filmu, a nie prowadził dyskusje na forum (na którym poziom wypowiedzi z reguły jest wyższy niż na statystycznym forum, ale bez przesady).
Zamiast pisać coś w stylu: Twórczość Jacka Kaczmarskiego odmieniła moje życie, przepełniła me serce radością, a każdy dzień stał się piękny niczym zachód słońca na oceanem. Moje życie zamieniło się w jeden liryczny ciąg zdarzeń, dzięki jego tekstom, a poszczególne frazy stały się moimi przewodnikami na każdy dzień. Jest to największy poeta Polski, jaki w ciągu tysiącletniej historii naszego narodu chodził po tej ojczystej ziemi.
Możesz napisać:
Uważam, że Jacek Kaczmarski, to jeden z najwybitniejszych polskich poetów. Uwielbiam tą dużą liczbę metafor, ciekawe podejście do tematów, często niepozbawione dystansu, ale z drugiej strony nacechowane ogromną ekspresją. Często na pozór proste historyjki opowiedziane w piosenkach potrafią skłonić do głębszych refleksji.

I uważam, że w tym drugim przypadku nie spotkał byś się z tak drwiącym stosunkiem innych forumowiczów, ewentualnie ktoś mógłby się doczepić do jakieś sformułowania, ale nie do całości wypowiedzi i tego śmiesznego i niepotrzebnego patosu.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Nic dodać, nic ująć, Masximusie!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Jacek, w jednym z wywiadów, wspomniał jak wielkie znaczenie ma świeże powietrze.
Doceniłem jakie to ma znaczenie, gdy pierwszy raz oddetchnąłe fidżijskim powietrzem. Tego się nie da porównać...
Praktycznie w całej Europie jest bardzo ciężkie powietrze-gdy wlatuje/wjeżdza się na Stary Kontynent od razu czuć to w płucach. Zawsze około tygodnia muszę się dostosowywać do tego syfu, jaki niestety, góruje nad Europą i jaki wdychamy.
Ciekaw jestem australijskiego powietrza-podejrzewam, iż jest podobne do fidżyjskiego. Ciekaw jestem również, czy w zachodniej Australii jest coś w rodzaju pory deszczowej-gdy kilka miesięcy leje dzień i noc, czy to jednak nieco inna strefa klimatyczna.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Mam pomysł na biznes: import sprężonego powietrza z Fidżi :). Zdziwicie się, ilu idiotów to kupi ;).
Odpowiedz
Co do deszczu, to sobie posłuchaj lub przeczytaj zapowiedź do piosenki "Czerwcowy wicher przy kominku": <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/zapowiedzi/czerwcowy_wicher_przy_kominku.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ominku.php</a><!-- m -->
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości