Liczba postów: 240
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Na ustną maturę wybrałam temat: Jak tworzą się zbrodniarze? Literatura źródłem informacji o wpływie różnych czynników ma degradację jednostki. Przedstaw na wybranych przykładach.
Póki co, zastanawiam się nad literaturą. Moglibyście coś doradzić?
Obecnie mam taką koncepcję:
F. Dostojewski - Biesy / Bracia Karamazow
Coś wojennego (Może Reportaż spod szubienicy albo Inny świat)
Jeżeli istnieje coś Jacka, co można by wykorzystać
Może Jądro ciemności
Nie mam pojęcia co jeszcze. Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Może taka książeczka np. <!-- m --><a class="postlink" href="http://lubimyczytac.pl/ksiazka/75237/egzekutor">http://lubimyczytac.pl/ksiazka/75237/egzekutor</a><!-- m --> ?
W warunkach polskich dość oryginalna ;)
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
A co sądzisz o wierszu "Sumienie i historia" ?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Według mnie bardzo wartościowa książka w temacie, który Cię interesuje:
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka...erozolimie
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Reputacja:
0
Zeratul - tej książki niestety nigdzie nie dostanę, poza tym jak na moje okolice to zbyt grząski temat...
Zbrozło - nie wiem, czy nie jest za krótkie, żeby doszukiwać się tam nie wiadomo czego. Generalnie przesłanie tego wiersza można zawrzeć w kilku zdaniach.
Liptus - książka bardzo fajna i nawet się zochotowałam, ale niestety w naszej bibliotece można z niej tylko korzystać na miejscu... :(
Są jeszcze jakieś pomysły? Póki co to są zbrodnie wojenne / polityczne. Może warto skupić się na aspekcie zbrodni popełnionym pod wpływem, np. innych emocji: strachu, gniewu, zazdrości... Przychodzi Wam coś do głowy? Czytał ktoś z Was "Reportaż spod szubienicy" Juliusza Fuczika? Bardzo mi się podobał, można go sobie ściągnąć w postaci pdf, bardzo polecam. Co o tym myslicie? Nadałoby się?
A może "Reportaż z Bośni"? W sumie tam jest trochę o zemście... Albo "Dzień gniewu II" - szaleni naukowcy, którzy mogą kiedyś doprowadzić do zagłady świata... ;)
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Może warto skupić się na aspekcie zbrodni popełnionym pod wpływem, np. innych emocji: strachu, gniewu, zazdrości... Przychodzi Wam coś do głowy? Pachnidło.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Zbrozło - nie wiem, czy nie jest za krótkie, żeby doszukiwać się tam nie wiadomo czego. Generalnie przesłanie tego wiersza można zawrzeć w kilku zdaniach. Przesłanie może i tak, ale na prezentacji można też wiersz omówić, a to już kilka minut dłużej. Ja w swojej prezentacji zanalizowałem i zinterpretowałem wers po wersie cały utwór "Rejtan czyli..." i zostało to docenione ;).
[/size]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Zeratul - tej książki niestety nigdzie nie dostanę, poza tym jak na moje okolice to zbyt grząski temat... ee tam - starczy poszukać (choćby na znanym portalu gryzoniowym)
Ja akurat mam tę książkę w wersji tradycyjnej - temat odważny i przez to i niesztampowy
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
"Pachnidło" u nas tak oklepane, że nauczycielom się w d.... przewraca :) Co do wiersza to mogę po prostu go omówić, odbiegając troszkę od tematu? Nie czepią się tego?
Pozdrawiam,
Aneta
Reputacja:
0
Nie czepią się, jeśli wniosek płynący z analizy tekstu będzie na temat.
Ale jeśli "nie czujesz" tego tekstu, to szukaj innego. Może "Prośba" ?
[/size]
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Nie czepią się, jeśli wniosek płynący z analizy tekstu będzie na temat.
Ale jeśli "nie czujesz" tego tekstu, to szukaj innego. Może "Prośba" ?
Prośba jest spoko, ale nie wiem, czy podołam interpretacji i analizie...
Pozdrawiam,
Aneta
Reputacja:
0
Jakby co - możesz zapytać tu, na forum. :)
Nie jesteś nowa, więc nikt Cię nie zjedzie z góry na dół :).
[/size]
Reputacja:
0
Zbrozło - dzięki ;)
Jeśli chodzi o twórczość Jacka, to mogę powiedzieć, że chyba się trochę znam, bo siedzę w tym temacie już ponad 5 lat i znam większość tekstów z naszej strony na pamięć, więc z wyborem raczej nie mam problemów, gdy potrzeba mi cytatu czy coś do jakiejś pracy ( a zawsze staram się umieszczać właśnie cytaty z Jacka, żeby promować jego twórczość ;) ). Jeśli chodzi o interpretacje utworów to raczej też ogólny sens, wydźwięk utworu potrafię zrozumieć i omówić. Problem jednak w tym, że nie zawsze dostrzegam wszystko lub też czasem interpretuję tekst trochę nie tak jak trzeba - przykład: doszukuję się sensu, który by się fizjologom nie przyśnił, co nie zawsze jest pożądane ;) Dlatego też będzie mi potrzebna wasza pomoc. Jedyne, czego się najbardziej obawiam, to właśnie to, że ktoś mnie zjedzie z góry na dół co nieraz już na naszym forum widziałam ;) Mam nadzieję tylko, że nie będę zadawać bardzo głupich pytań i jakoś przebrnę przez moją prezentację :D
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Aneta napisał(a):Prośba jest spoko, ale nie wiem, czy podołam interpretacji i analizie...
E tam, dasz spokojnie radę. Jeśli jeszcze zapoznasz się z tym co sam Jacek miał do powiedzenia na temat okoliczności powstania tego utworu, to jesteś w domu:-)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/zapowiedzi/prosba.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... prosba.php</a><!-- m -->
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Już się z tym zapoznałam :) Myślę, że jakoś pojadę.
Mam wstępną listę nadających się lektur (stwierdziłam, że nie będę zbytnio kombinować) tylko jest ich trochę za dużo. Trzeba by ją jakoś przebrać. Towarzysze, pomożecie?!
Oto ona:
Quo vadis (zbrodnie na tle religijnym)
Giaur (wątek miłosny, nie wim, nie przerabiałam)
Rozmowy z katem (zbrodnie wojenne)
Prośba ( złość, bezsilność, czasy współczesne)
Biesy/Bracia Karamazow (lubię Dostojewskiego :P , poza tym jest to coś spoza kanonu)
Jakbyście to zredukowali do optymalnego poziomu? :)
Pozdrawiam,
Aneta
|