Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pyszny szaławiło...
Mało wiemy o tobie, coś na Turka chadzał,
Węgra królem obierał i tratował Szweda..
.

Wprawdzie przywołany demot nigdzie do twórczości JK wprost nie nawiązuje, ale we mnie - co chyba nie dziwi - wzbudził pierwsze skojarzenie z zacytowanym utworem. Swoją drogą - a poczytałem trochę dyskusji pod obrazkiem - ciekawa sprawą z tą szablą; owszem - zawsze wiedziałem, iż husaria była niezwykle sprawną formacją bojową, ale że aż do tego stopnia?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Ale z kataną, jako prymitywnym cepem wobec szabli husarskiej - to chyba przegięcie. Zwłaszcza, że wobec hasła "najlepsza broń biała stworzona przez człowieka" - (pomijam już sam idiotyzm określenia: a niby zwierzęta też wykuwają swoją broń białą?) - ów człowiek właśnie oczekuje jakiegoś wytłumaczenia, potwierdzenia, wyjaśnienia takiego peanu. Nie dowiadujemy się NICZEGO z tego demota, a tłumaczenia młotka w komentarzach, że on "tłukł się replikami" są porównywalne z tym, że "grał na replikach gitar Hendrixa i Sewera, i na tej drugiej grało mu się lepiej, ergo - Sewer Mistrz!" :D
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Szabla_husarska">http://pl.wikipedia.org/wiki/Szabla_husarska</a><!-- m -->
tu jest o "najlepszej kawaleryjskiej szabli" (poparte nawet przypisami - oczywiście kierującymi do polskich autorów ;) ) i też są porównania z katanami
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Tak, tak, wszedłem na tę stronę już rano.
Niczego nie ujmując husarskiej szabli - nazwanie katany "prymitywnym cepem" jest, w łagodnej wersji, nadużyciem, a - nazywając rzecz po imieniu - idiotyzmem :)
Odpowiedz
Jakby nie było Simon ma rację - przesadził ktoś z opisem. Użytkowo może i faktycznie lepsza od katany jest, ale wszystko zależy od wykonania. Ze stali damasceńskiej, to raczej nie była robiona...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Ze stali damasceńskiej, to raczej nie była robiona...
Co? Szabla husarska?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
No, szabla husarska :>
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości