Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zagadka kaczmarologiczno - kultowa
Nie, nie chodzi o twórczość Stanisława Staszewskiego, która łączy dwa wspomniane podmioty wykonawcze. Buszując po Empiku, natknąłem się na "Białą księgę" zespołu Kult (tej od konkurencyjnego zespołu Macierewicza nie mieli):

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.empik.com/kult-biala-ksiega-czyli-wszystko-o-wszystkich-piosenkach-weiss-wieslaw,prod23940092,ksiazka-p">http://www.empik.com/kult-biala-ksiega- ... ,ksiazka-p</a><!-- m -->

i wertując ją niedbale, natknąłem się na zdanie, które stało się inspiracją zagadki. Nie zacytuję go z pamięci, ale przecież nie o to chodzi, tylko o informację, jaką przekazuje wyimek z książki

Partia fortepianu w jednym utworów Kultu, jak mówił sam Janusz Grudziński, klawiszowiec zespołu, była zainspirowany twórczością Jacka Kaczmarskiego i Zbigniewa Łapińskiego. "Chciałem oddać te silne, zdecydowane uderzenia w klawisze" - mówił Grudziński i faktycznie, gdyby dokładnie się przysłuchać, to można wysłuchać w piosence delikatny wpływ popisów Łapińskiego z trasy LIVE '90.

Pytanie: o jakim utworze mowa?
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
Może Czarne słońca?
Odpowiedz
Niet. Podpowiedź brzmi: piosenka pochodzi z albumu z błędem. A nawet błędami.
Like a bird that flew
Odpowiedz
Przesłuchałem pobieżnie Mujego Wydafcę i albo to jest partia bardzo krótka i akurat na nią nie trafiłem, albo to jedno z tych skojarzeń, które załapuje się dopiero, jak się wie, co ma się skojarzyć...
Odpowiedz
Po mnie "chodzi" ostatnio "Psalm 151" a nie KnŻ.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Z podpowiedzi wynika, że to Muj wydafca, lecz - podobnie jak Mateusz - nie znajduję (ale to u mnie akurat normalne ;) nawiązań kaczmarowo-łapińskich. I też, jak po Gosi, chodzi za mną Psalm 151.*

---
* A skąd się wziął KnŻ w tym kontekście?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):---
* A skąd się wziął KnŻ w tym kontekście?

Z godziny napisania posta, 3:46 :)

Ja przesłucham sobie Wydafcę i spróbuję poszukać czegoś :)
Odpowiedz
"Krutkie Kazanie Na Temat Jazdy Na Maxa", ewentualnie "Lewe Lewe Loff"?
Odpowiedz
Cytat:Krutkie Kazanie Na Temat Jazdy Na Maxa

Brawo! Dokładnie o tej piosence mówił Janus Grudziński! :)

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=ySRs4tvdzHM">http://www.youtube.com/watch?v=ySRs4tvdzHM</a><!-- m -->
Like a bird that flew
Odpowiedz
Co wygrałam :D?

PS. Ale przyznam, że w tym utworze akompaniament klawiszy bardziej skojarzył mi się z "Czerwonym autobusem", ewentualnie "Osłami i ludźmi" niż "Epitafium dla WW" z Live'90.
Odpowiedz
Cytat:Co wygrałam :D?

Uśmiech Kazika:

[Obrazek: Kazik_Staszewski_mwmedia_3005858.jpg]
Like a bird that flew
Odpowiedz
Uśmiech zabójczy, ale to taka podzielna nagroda... Trzeba było przesłać Zwycięzcy na maila albo co... A KnŻ wyszedł nie z powodu godziny tylko z tego, że wolę Kult. Jak zwykle mój skrót myślowy.
Odpowiedz
reuter napisał(a):
Cytat:Co wygrałam :D?

Uśmiech Kazika:

Kurczę, jak się cieszę, w życiu niczego nie wygrałam (poza paroma złotymi w lotto). To ja korzystając z okazji, chciałam pozdrowić... zaraz, gdzie jest ta kartka...?
Odpowiedz
Nie szukaj... Michał, uśmiechnij się i wklej!
Odpowiedz