Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gintrowski, koncert w Cytadeli
Witam,

Czy ktoś może dysponuje i jest w stanie podzielić się nagraniem z tego koncertu? Moje właśnie wczoraj poszło się kochać wraz z całym dyskiem twardym, a było tam sporo niepowtarzalnych wykonań (w sensie - Astrolog, Ja itd. na klawiszę i gitarę. Później już tylko PG leciał z podkładów oriekstrowych). Jako, że teraz już na pewno nie wysłucham tych piosenek na żywo w wersji akustycznej (w zasadzie - w jakiejkolwiek), to bardzo mi na tych nagraniach zależy.

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Czy to na tym koncercie grał Levittoux?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Tak jest.
Odpowiedz
Nie wiedziałem, że jest jakieś nagranie tego koncertu.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Było jedno. Drastim je miał, ale się nie podzieli i teraz nie ma jak odzyskać...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Nagranie w sensie mojego prywatnego, niezbyt zaawansowanego technicznie. No nic, popytam w takim razie, czy da radę coś z tym dyskiem zrobić, ale średnio to widzę...
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Było jedno. Drastim je miał, ale się nie podzieli i teraz nie ma jak odzyskać...

Z pewnych źródeł wiem, że istnieje jeszcze jedno nagranie. Niestety jego jakość pozostawia wiele do życzenia...
Odpowiedz
To trzeba je rozpowszechnić, bo i ono w końcu zginie...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Jeżeli jest ktoś zainteresowany - dysponuję nagraniem z Bytomia (Odpowiedź) i Głogowa (przeglądówka, jak wszystkie ostatnie koncerty PG). A co do nagrania z Cytadelii - jeżeli ktoś jest w stanie się podzielić, to byłoby super. Swoją drogą - nie wiedziałem, że tak niewiele osób te koncerty nagrywa, byłem przekonany, że więcej osób będzie ten koncert w stanie udostępnić. Pozdrawiam.
Odpowiedz
No, ja kiedyś co mogłem to nagrywałem, ale to było w latach 90. czyli w czasach kiedy przenośny sprzęt nagrywający nie był tak łatwo dostępny jak dziś. No i było to nagrywane na taśmie. Część udało mi się zdigitalizować, część poginęła. Cóż, wtedy wydawało się, że te koncerty, zarówno PG jak i JK będzie okazja jeszcze nie raz oglądać...
W ostatnich latach, nie bywałem na koncertach PG(oprócz bodajże jednego), bo przykro to stwierdzić, ale to już nie było to samo. Były one po prostu słabe, bez tego żaru co kiedyś, bez takich emocji, no i bez Łapińskiego.
W każdym razie, dzielę się poniżej trzema nagraniami z pewnego koncertu z warszawskiego liceum Zamojskiego, z roku bodajże 1997? Luter mam nadzieję mnie poprawi, bo on wówczas w tej szkole pracował, no i ma zdecydowanie lepszą pamięć do dat, niż ja :)
Jakość tych nagrań jest jaka jest, no ale to tak w ramach wspominania najlepszych artystycznie czasów pana Przemysława. No i przy fortepianie niezastąpiony akompaniator!

<!-- m --><a class="postlink" href="http://w828.wrzuta.pl/audio/ajm3nzKkA5w/zamojski-odpowiedz">http://w828.wrzuta.pl/audio/ajm3nzKkA5w ... -odpowiedz</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://w828.wrzuta.pl/audio/6yrhFB8Wlwy/zamojski-dokad..">http://w828.wrzuta.pl/audio/6yrhFB8Wlwy ... ki-dokad..</a><!-- m -->.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://w828.wrzuta.pl/audio/2OMmLrDCCQS/zamojski-smiech">http://w828.wrzuta.pl/audio/2OMmLrDCCQS/zamojski-smiech</a><!-- m -->
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kubuniu, to była jesień 1993 roku. Dobrze pamiętam ten koncert. Wtedy powstawała Sarmatia i wtedy na właśnie kawce po koncercie pytałem Pana Przemysława, dlaczego nie bierze udziału w pracach nad nowym programem. Był to jednocześnie pierwszy rok mojej pracy w Zamoyu.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):W ostatnich latach, nie bywałem na koncertach PG(oprócz bodajże jednego), bo przykro to stwierdzić, ale to już nie było to samo.
Ja właśnie miałam okazję być wyłącznie na tych granych w ostatnich latach. Oczywiście bardzo mi się podobały pomimo puszczanych zazwyczaj gotowych podkładów, bo wiadomo, że to co innego niż słuchać w domu na płytach. Teraz słyszę, że kiedyś bywało jeszcze lepiej… Rzeczywiście zupełnie inne wykonanie – bardziej wzruszające dzięki emocjonalnej interpretacji (szczególnie „Odpowiedź”). Dziękuję za udostępnienie nagrań.
Odpowiedz
Drastim napisał(a):Jeżeli jest ktoś zainteresowany - dysponuję nagraniem z Bytomia (Odpowiedź) i Głogowa (przeglądówka, jak wszystkie ostatnie koncerty PG).
Ja zdecydowanie jestem zainteresowany.

Jest jeszcze jedno nagranie, które na pewno by wielu zainteresowało, a ja go nie mam. Chodzi mi o jedno z pierwszych wykonań 17 IX po powrocie PG do koncertowania.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Kubuniu, to była jesień 1993 roku.

Oczywiście! Przesadziłem faktycznie z tym 1997. Chociaż, że to było prawie 20 lat temu?! Jak ten czas zap...
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
2 listopada minie 20. rocznica premiery Wojny postu z karnawałem.
Odpowiedz
Cytat:Jest jeszcze jedno nagranie, które na pewno by wielu zainteresowało, a ja go nie mam. Chodzi mi o jedno z pierwszych wykonań 17 IX po powrocie PG do koncertowania.

Z tego, co pamiętam, można takie znaleźć w nagranym przez Drastima koncercie bytomskim.
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
Popatrzę. Wiem, że nagrywałam, ale było przeraźliwie zimno i mnie telepało. A jeśli mam to i tak na VHS.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
reuter napisał(a):
Cytat:Jest jeszcze jedno nagranie, które na pewno by wielu zainteresowało, a ja go nie mam. Chodzi mi o jedno z pierwszych wykonań 17 IX po powrocie PG do koncertowania.

Z tego, co pamiętam, można takie znaleźć w nagranym przez Drastima koncercie bytomskim.
A czy ma ktoś to nagranie (w szczególności Drastim) i byłby gotów się nim podzielić?
Odpowiedz