Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gintrowski odszedł...
i nie wiem co więcej napisać :(((((
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
no... smutno...
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Właśnie wróciłem z filmu "Jacek", czyli niemal z rozmowy z m.in. Gintrowskim, bo przecież to taki film. Hm... Niech spoczywa w pokoju.

"Jeden z bogów mojej młodości".
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=InCxIYtGPms">http://www.youtube.com/watch?v=InCxIYtGPms</a><!-- m -->
...
Odpowiedz
Dziś oglądałem "13 posterunek" i myślałem o nowej muzyce filmowej, o nowej płycie, o tym co dalej i kiedy...
Nie będzie dalej... :(
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Rzadko tu bywam.
Dzisiaj musiałem wejść... :( smutek, wielki smutek
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Dziękuję Panu Przemkowi za wszystko co piękne...
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
No właśnie, jeszcze dziś/w sobotę/ rozmawialiśmy o Nim w trakcie dyskusji po projekcji filmu, a tu dosłownie jak się okazuje, kilka chwil później ta informacja...
Ja usłyszałem tę straszną wiadomość w radiu, o północy, wracając samochodem z Krakowa. Przyznam, że nie pamiętam kompletnie tych paru kilometrów drogi po jej wysłuchaniu...
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kurczę, zaczynam wierzyć, że naprawdę kiedyś wszyscy umrzemy.
Odpowiedz
"Odszedł po długiej i ciężkiej chorobie". Czy Pan Przemysław był na coś chory? Będąc na koncercie w zeszłym roku w listopadzie nie było tego słychać. Jasne, było słychać zmęczenie materiału, no ale to logiczne.
Jestem w szoku.
Odpowiedz
Długo mnie tu nie bylo...Chciałam wyrazić kondolencje dla wszystkich którzy wiedzą i rozumieją ile świat dziś stracił (Minuta Ciszy).
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Odpowiedz
Był ciężko chory, nie wiem zbyt wiele, zwłaszcza że sam dowiedziałem się o tym kilka dni temu, ale to nie była nagła śmierć. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy już w listopadzie choroba dawała o sobie znać.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
MateuszNagórski napisał(a):Kurczę, zaczynam wierzyć, że naprawdę kiedyś wszyscy umrzemy.

Każdego dnia ubywa nas, dzień za dniem, aż kiedyś znikniemy. Smutno, zal. Po Gintrowskim, jak po Kaczmarze, tyle zostanie. A po wielu z nas tak mało, czasem nic prócz kamienia na grobie, czasem i tyle nie. Nie jestem z tych co mówią ''Bóg dal, Bóg wziął'. Ani nie dal, ani nie wziął. Przykro mi, ze odszedł jeszcze jeden, tak wielu ich odchodzi..Nigdy się nie potrafimy z tym pogodzić, ale przecież nikt z nas nie będzie wieczny. Może tez i dlatego śmierć innych dotyka nas tak bardzo (poza innymi aspektami oczywiście), ze uzmysławia nam nasza własną? Tak czy owak, smutna wiadomość.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Cóż… Przykra wiadomość. Kiedy w grudniu zeszłego roku w Głogowie dawał mi autograf, nawet nie przyszło mi do głowy, że to już ostatni raz jestem na Jego koncercie. W czasach, gdy „muzyka wszelka w zgiełku znika” (rozumiejąc muzykę jako wartość, która przekazuje ważne treści) potrzebni byli prawdziwi artyści, jak Przemysław Gintrowski czy Jacek Kaczmarski. Pozostaje mieć nadzieję, że znaleźli już ten wspólny „raj bez granic”.
Odpowiedz
Smutna wiadomość. Nie ma już Kaczmarskiego, teraz Gintrowskiego, nigdy nie zaśpiewają razem. Chyba, że tam... ale to jeszcze za jakiś czas. Zostanie na zawsze jego muzyka i jego głos, z Tria, potem z Dua z Łapińskim. Ostateczne sprawy dotyczą nas wszystkich.

Od jakiegoś czasu wyglądał, jakby był chory, niestety szybko się postarzał. Dziś dowiedzieliśmy się, że był chory faktycznie. Mam nadzieję, że nie cierpiał.
[i]There's only one master:
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Odpowiedz
Drastim napisał(a):"Odszedł po długiej i ciężkiej chorobie". Czy Pan Przemysław był na coś chory?

Nie wiem, na ile to wiarygodne, ale na stronie miasta Szczecin jest informacja o "ciężkiej chorobie nowotworowej".
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/296714/Odszed%C5%82+CZ%C5%81OWIEK+-+Przemys%C5%82aw+Gintrowski.html">http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/296 ... owski.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
Cóż, jeśli mówi się, że ktoś odszedł po długiej i ciężkiej chorobie, to zazwyczaj chodzi o nowotwór.
Aczkolwiek, to chyba musiała być dość szybka sprawa, bo kiedy ja widziałem się z panem Przemysławem przy okazji nagrywania z nim rozmowy do filmu(w październiku ub.r.), raczej nic nie wskazywało na to, że jest chory. Poza tym, sam fakt, że się umówił na spotkanie i chętnie opowiadał o Jacku, także nie świadczył o tym, że coś poważnie jest nie tak. Wydaje mi się, że gdyby było inaczej, to do rozmowy by nie doszło.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Przykre i smutne. Niestety, takie sprawy zawsze zaskakują. Nawet, gdy się ich spodziewa.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Tak czytam te artykuły - czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć na co dokładniej zmarł Pan Przemysław? Jestem w totalnym szoku, co tak szybko może człowieka pożreć.
Odpowiedz
Tak szybko człowieka może pożreć chorobliwa ciekawość!
Odpowiedz
Ok, point taken ;).
Odpowiedz
MateuszNagórski napisał(a):Tak szybko człowieka może pożreć chorobliwa ciekawość!
Dzięki,ze napisałeś to. Ja jakoś nie chciałam, tchórzliwie czekałam aż ktoś to za mnie zrobi .Nie pytajmy o to , nie dzisiaj, może kiedyś.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Wyslano do mnie kilka maili z ta smutna informacja, pozniej zobaczylem to w wiadomosciach i nadal w to nie wierze...
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Jacek-Kurski-zaspiewal-w-holdzie-zmarlemu-Przemyslawowi-Gintrowskiemu,wid,15026752,wiadomosc.html">http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html</a><!-- m -->
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
Na gazeta.pl pojawił się wywiad:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12713968,Nieznany_wywiad_z_Gintrowskim___Myslalem__ze_Polska.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... olska.html</a><!-- m -->
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Jacek-Kurski-zaspiewal-w-holdzie-zmarlemu-Przemyslawowi-Gintrowskiemu,wid,15026752,wiadomosc.html

Matko, jak on fałszuje...
Odpowiedz
Uroczystości pogrzebowe Przemysława Gintrowskiego rozpoczną się 29 pażdziernika br. mszą św. w kościele pw. św.Anny w Wilanowie, przy ul. Kolegiackiej 1. o godzinie 12.00.

Niestety nie wiem, czy uda mi się zwolnić z pracy na ten dzień, ale będę się starać.
Odpowiedz
W poniedziałek? Dopiero w poniedziałek? Szkoda... choć nadal mam szansę pożegnać Pana Przemysława; wie ktoś z Was gdzie (i o której godzinie) będzie chowany? Można domniemywać, że nie przed 14.00, ale czy będzie to jakiś wilanowski cmentarz?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Wydaje mi się, że będzie to cmentarz obok kościoła.
Odpowiedz
Po nabożeństwie w kościele pod wezwaniem św. Anny w Wilanowie przy ul. Kolegiackiej 1 nastąpi złożenie trumny do grobu na cmentarzu w Wilanowie.
Odpowiedz