11-05-2012, 06:10 PM
Też nie mogę wiedzieć, skąd wzięło się to błędne przekonanie, ale mam wrażenie, że właśnie wybitnie nieteistyczna wymowa tej piosenki mogła mieć coś z tym wspólnego.
Temat maturalny
|
11-05-2012, 06:10 PM
Też nie mogę wiedzieć, skąd wzięło się to błędne przekonanie, ale mam wrażenie, że właśnie wybitnie nieteistyczna wymowa tej piosenki mogła mieć coś z tym wspólnego.
11-07-2012, 07:37 PM
Luter napisał(a):Tak! Rublow to jeden z kluczowych utworów w tym temacie, choć - z innych względów - również dla maturzysty trudny do omówienia.Gdybym ja miała ten temat na maturze, myślę, że wybrałabym „Rublowa” – to ciekawy przykład, bo widziany przez pryzmat dzieła innego artysty. Jednak napisałam „ewentualnie” mając na myśli to, że trzeba by trochę odbiec od tematu, ponieważ taki obraz Boga wynika z obrazu świata wpływającego na sztukę, której tematem jest poszukiwanie Absolutu. PS Marysiu, jak już dokonasz selekcji materiału, to daj znać ;) Jestem ciekawa, na co się zdecydujesz. A tak przy okazji – pozdrawiam rówieśniczkę, też mnie w tym roku szkolnym czeka matura.
11-08-2012, 07:54 PM
Ja bym pomyślał jeszcze choćby nad "Wiatrem"
Czy przewrócony kielich Ma splamić plan i ład? Czy ktoś się z nas ośmieli Oskarżyć wiatr? i "Araratem" Czy ktoś, kto zamiast betlejemskiej gwiazdy Widzi nad sobą tylko beton władczy, Sławi za wyrok siłę, co go miażdży, Bo kocha Bóg tych, których doświadczył?
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
11-08-2012, 10:35 PM
Skoro tak, to koniecznie również Rozterka i Piosenka o gwoździach.
11-09-2012, 11:36 AM
Tak się właśnie zastanawiałam, dlaczego nie sięgnąć po Raj i to, co najbardziej się rzuca w oczy. "Śniadanie z Bogiem" też mi tu nie pasuje choć nie do końca interpretuję to jak Luter.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
11-09-2012, 11:35 PM
MacB napisał(a):I HiobJa bym wybrał Dzieci Hioba
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
11-09-2012, 11:42 PM
Torrentius napisał(a):MacB napisał(a):I HiobJa bym wybrał Dzieci Hioba A ja tylko jego siedem córek...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
11-10-2012, 12:06 PM
Przemek napisał(a):Torrentius napisał(a):MacB napisał(a):I HiobJa bym wybrał Dzieci Hioba Widać spełniasz prośby Machalicy, jemu wyraźnie brakuje takich żartów. <!-- m --><a class="postlink" href="https://dl.dropbox.com/u/24752226/czarny_suchar.mp3">https://dl.dropbox.com/u/24752226/czarny_suchar.mp3</a><!-- m -->
11-10-2012, 01:10 PM
Doooobre! A dalej było pewnie:
A u Jegorki zachowuj się skromnie A nuż objąć zechce ciebie stara A jak obejmie nie zapomnij o mnie I nie zapomnij przysłać mi suchara
11-17-2012, 11:47 AM
Cześć.
Kolega spytał mnie o jakiś utwór do prezentacji pt. "Rozmowa człowieka z Bogiem". Co sądzicie, bym mu podsunął 1788?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach. My chcemy Boga w książce, w szkole, W godzinach wytchnień, w pracy dniach. [/size] [b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b] |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|