Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IX Koncert Pamięci Jacka Kaczmarskiego w Toruniu, 21.04
Nie wiem dlaczego ta informacja nie znalazła się tu wcześniej ... Gdyby ktoś miał wolny wieczór i był w okolicy - zapraszamy.

IX Koncert Pamięci Jacka Kaczmarskiego w Toruniu, sobota, 21.04 godz. 19, klub Od Nowa ul. Gagarina 37a

Podczas koncertu usłyszymy utwory z repertuaru Jacka Kaczmarskiego, Przemysława Gintrowskiego i Włodzimierza Wysockiego.

Na scenie wystąpią amatorzy - miłośnicy twórczości artysty, głównie studenci z Torunia. Wykonawcy zaprezentują własne aranżacje i interpretacje wybranych utworów wymienionych bardów. Nie zabraknie zarówno klasycznych wykonań, jak i rockowego brzmienia.

Wystąpią :

Piotr Brzozowski
Bill D’oa
Agata Gajkowska
Artur Jabłoński
Julia Janiak
Paulina Karczmarek
Marta Lityńska
Dawid Malicki
Dagmara Michalska
Bartosz Nowak
Adrian Stelmaszyk
Piotr Tylicki
Zespół „REDAIAL”
Zespół "Sleever"

Koncert poprowadzą Hubert Kotarski i Przemysław Dintar.
Odpowiedz
Dzięki, Agatko! Zabrakło tej informacji, ale lepiej późno niż wcale! :)
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Fajnie było?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Było fajnie. Chyba muszę kogoś pogonić, by wrzucił kto i co śpiewał. Było fajnie do chwili, gdy na koniec wystąpiły dwa zespoły, jeden nawet grał JK, "Obławę" i coś jeszcze. Ale generalnie był to taki chaos i beznadziejne nagłośnienie, jeden wielki jazgot, aż się zastanawialiśmy, czy Od Nowa wytrzyma (w sensie budynku). To zładowało, niestety, nastrój. Za głośno było nawet na zewnątrz, a słów nie dało się zrozumieć, choć jeden z solistów prosił, by się wsłuchiwać, bo mądry tekst (autorski). Mnie to kompletnie zaskoczyło, bo czegoś takiego jeszcze w Od Nowie nie było. Oczywiście najlepiej wypadli Agata, Artur i Adrian, Paulina też, choć dla mnie ma świetny, ale zbyt liryczny głos do Kaczmara.
Odpowiedz
Kto i co śpiewał:
CZĘŚĆ I
1. Adrian Stelmaszyk: Sprawozdanie z raju, Kantyczka, Psalm zaręczynowy (P. Gintrowski), Hymn (+ Artur Jabłoński), Wędrówka z cieniem, U wrót doliny
2. Dawid Malicki: Przyśpiewka byle jaka o europejskości Polaka, Modlitwa o wschodzie słońca
3. Dagmara Michalska: Dobre rady pana ojca, 1788, Kantyczka z lotu ptaka (+ Marta Lityńska, Artur Jabłoński), Pieśń o śnie
4. Bartosz Nowak: Ze sceny, Landszaft z kroplą krwi, Portret płonący, Bal kreślarzy (S. Staszewski)
5. Agata Gajkowska: Przechadzka z Orfeuszem, Stalker, Listy, Poranek

CZĘŚĆ II
1. Artur Jabłoński: Nie lubię, Rublow, Sara, Lament Tytana, Posiłek (+ Adrian Stelmaszyk), Żegluga
2. Paulina Karczmarek: Pochwala człowieka, Artyści
3. Piotr Tylicki: Zegar (+ Agata Gajkowska), Piosenka o radości życia
4. Piotr Brzozowski: Nie dorosłem do swych lat (S. Staszewski), Celina (S. Staszewski)
5. Marta Lityńska: Dzień gniewu, Czerwony autobus, Władca ciemności
6. Redaial: Obława, Dylemat (+ Marta Lityńska)
7. Sleever: Dzieci Hioba, Joanna D'arc
Odpowiedz
Nie byłem, nie słuchałem, ale z tej setlisty wyłania się obraz Kaczmara słuchanego przez młodych. Nie "tylko bobry i bobry"*, jak u wielu starych.

----
* czytaj "Mury" i "Mury"
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Dzięki, Agatko, że podałaś pełny "rozkład jazdy". Przyznaję, o ile jeszcze w zespole "Redaial" udało mi się rozpoznać "Obławę" i "Dylemat", o tyle w Sleever nic... :(
Największym zaskoczeniem była dla mnie "Przyśpiewka byle jaka...", która - mimo zupełnie innej formy i muzyki - mimo wszystko mnie zainteresowała. :)
Odpowiedz