Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaczmarski a futuryści.
Witam.

Ostatnio zainteresowałem się futuryzmem, a znając piosenki JK dotyczące tego nurtu i twórców staram się wyśledzić powiązania między tekstami.

Jeśli chodzi o Jasieńskiego to Jacek zaczerpnął charakterystyczną budowę wiersza znaną z "Buta w butonierce" czy "Rzygających posągów". Czytelna jest też aluzja do paryskich epizodów z życia Jasieńskiego. Makaronizmy, rymy oksytoniczne - wszystko to udało mi się powiązać. Pytanie - do jakich utworów sięgał Jacek pisząc Epitafium?

A co jeśli chodzi o innych futurystów? Z nimi szczerze mówiąć mam problem

Wierzyński - na pewno "Czarny polonez", ale jeśli chodzi o Wata to nie bardzo wiem jak go ugryźć.
Odpowiedz
Powiązanie Wierzyńskiego z futuryzmem jest bardzo śmiałym krokiem - rozwiniesz?
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
Za duży skrót myślowy. Chodziło mi oczywiście o twórców żyjących w tamtym okresie, a że zacząłem ich wymieniać od Jasieńskiego... - pewnie stąd to niedopatrzenie, za które oczywiście przepraszam. Wierzyński i futuryzm nijak mają się do siebie.
Odpowiedz
Wierzyński - rytm zaczerpnięty z wierszy z tomu "Wiosna i wino", ale mieszany - 11 i 13-zgłoskowiec, oba występują, ale nigdy w takiej formie, jak u Jacka. "Kielich pór roku" to ewidentne nawiązanie do motywu kielicha występującego we wczesnych wierszach Wierzyna. Nagromadzenie czasowników w bezokoliczniku w zwrotce drugiej też ma swoje odpowiedniki w twórczości pana Kazimierza, a nagromadzenie wyrażeń związanych z ruchem przypomina środki z "Lauru olimpijskiego". Tyle ode mnie, ale pewnie da się znaleźć więcej, na pewno!
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Rzeczywiście, udało się znaleźć ciut więcej. Mimo wszystko dziękuję ;)
Odpowiedz
Co kaczmarski o nich sądził?
Odpowiedz