Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
A wracając do śpiewnika, to ja postuluję by akordy były przy każdym wersie, a nie tylko przy pierwszej zwrotce. Łatwiej się gra, gdy nie trzeba zerkać co chwila do góry
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):A wracając do śpiewnika, to ja postuluję by akordy były przy każdym wersie, a nie tylko przy pierwszej zwrotce. Łatwiej się gra, gdy nie trzeba zerkać co chwila do góry  Ta sprawa jest wysoko na liście "to do" i na pewno zostanie jakoś rozwiązana.
Co do filmików "Jak grać" i tabów, to chciałbym odłożyć tę sprawę na czas nieokreślony z powodu kiepskiego stosunku osiągniętych korzyści do kłopotów związanych z publikacją takich materiałów (wielu autorów, wiele formatów, niełatwe/niemożliwe nanoszenie poprawek); w pierwszej kolejności zajmując się rozbudową zbioru opracowań w ich klasycznej formie. Jeśli będzie zapotrzebowanie, chętnie podejmę temat w przyszłości.
Mam nadzieję, że pomimo ograniczonych mocy przerobowych uda mi się uruchomić na stronie kilka przydatnych funkcjonalności przed końcem października.
Dziękuję za wszystkie opinie i sugestie.
Reputacja:
1
Co do tabów, to tych autorów nie ma zbyt wielu i w zasadzie wszyscy dostępni na forum
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Pamiętam takie nagranie z FAMY, gdzie Jacek grał "Rublowa", było ono bardzo pomocne w załapaniu jak to zagrać. Miło zobaczyć że nie tylko ja się podpieram takim podglądem. Bo czasem ani nuty, ani wsłuchiwanie się, ani eksperymenty nie wiodą skutecznie do celu.
Planuję by wziąć się za bary z Powtórką z Odysei. Sprawa byłaby prawie beznadziejna mimo że jest video z koncertu Jacka. Slabo widać i u Niego wsyzstko odwrotnie. Ale... wpadło mi w oko inne wykonanie przez niejakiego Przemka. Zaczynam powoli łapać.
Drobna prośba, czy mógłbyś podać wzór gry na strunach violinowych. Z góry dziękuję.
Reputacja:
1
Sprobuję
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
1
Mniej więcej tak to idzie:
Kod: tytuł: Powtórka z Odysei
autor: Jacek Kaczmarski
opracował: Przemysław Lipski
e
-|-----0-----------0-----0-----0---------------------|-
-|----0-0---------0-----0-----0-0--------------------|-
-|---0---0---0---0-----0-----0---0--0---0---0----0---|-
-|---------------------------------------------------|-
-|---------2---3-------------------2--3---2----------|-
-|-0-----------------3-----0-------------------3-----|-
e
-|-----0-----------0-----0-----0----------0----0-----|-
-|----0-0---------0-----0-----0-0--------0----0------|-
-|---0---0---0---0-----0-----0---0--0---0----0-------|-
-|---------------------------------------------------|-
-|---------2---3-------------------2--3--------------|-
-|-0-----------------3-----0----------------3--------|-
e a C0 e
-|-------0------0--------0------2-----0---------0----0-|-
-|-----0-------0-------1-------1-----0-0-------0----0--|-
-|---0--------0------2--------2-----0---0--0--0----0---|-
-|-----------------------------------------------------|-
-|----------2------0--------2-------------2--3---------|-
-|-0-----------------------------0----------------3----|-
W sza-fi-ro-we per-spek-ty - wy
e a C0 e
-|-----0-----0--------0----2-----0---------0---0--|-
-|----0-----0-------1-----1-----0-0-------0---0---|-
-|---0-----0------2------2-----0---0--0--0---0----|-
-|------------------------------------------------|-
-|-------2------0------2-------------2--3---------|-
-|-0-------------------------0-------------3------|-
Mo-że nie-bo e-cho gro - mu
C G C0 e
-|-------0-----0-------3-------3---------2-------2-------0-------0---------------------|-
-|-----1------1------3-------0---------1-------1-------0-------0-----------------------|-
-|---0-------0-----4-------0---------2-------2-------0-------0-------------------------|-
-|---------2-----------------------1-------2-------------------------------------------|-
-|-3---------------------2---------------------------------2---------------------------|-
-|---------------3---------------------------------0-----------------------------------|-
Pły-nie O-dys prze-ni-kli - wy Łzy źre-ni-cą szu-ka do - mu
a e Cis0 C H7 e
-|-------0--------0--------0-------0--------2-------2---------0------2-------0----------------------||-
-|-----1--------1--------0-------0--------1-------1---------1-------0------0---0--------------------||-
-|---2--------2--------0-------0--------2-------2---------0--------2-----0-------0------------------||-
-|----------2---------------------------------1-----------------------------------------------------||-
-|-0-------------------------2--------0-----------------3--------2------------------2--3------------||-
-|-------------------0-------------------------------------------------0------------------3---------||-
Wysp szma-ra-gdy skał świą-ty-nie Pat-rzą mil-cząc aż prze - pły - nie
C H7 C0 e C H7
-|-------0--------0--------2------2--------0---------------0-------0---------0--------2-------2--------0------------|-
-|-----1--------1--------0-------1-------0---0-----------0-------1---------1--------0--------1-------0---0----------|-
-|---0--------0--------2--------2------0------0--------0-------0---------0--------2---------2------0------0---------|-
-|----------2-----------------1----------------------2-----------------2------------------1-------------------------|-
-|-3-----------------2---------------------------3-2---------3------------------2----------------------------3-2----|-
-|----------------------------------0------------------------------------------------------------0------------------|-
Wódz ty-się - cy mąż wy - nio - sły Ja - kich ma - ło zna - ły dzie - je
C H e a G H
-|--------0---------0-------2-------2-------0-------0-------0--------0-------3--------3--------2-------2-----|-
-|------1---------1-------4-------4-------0-------0-------1--------1-------0--------0--------4-------4-------|-
-|----0---------0-------4-------4-------0-------0-------2--------2-------0--------0--------4-------4---------|-
-|------------2---------------4--------------------------------2---------------------------------4-----------|-
-|-3------------------2-----------------------2-------0-------------------------2--------2-------------------|-
-|------------------------------------0--------------------------------3-------------------------------------|-
Kre-śli w fa-lach pió-rem wio-sła Swo-ich błę-dów o - dy - se - je U - lu - bie-niec bo-gów stra-teg
a C0
-|---------0-------0-------2-----2-----2-----2-----2------------------------------------------------|-
-|-------1-------1-------1-----1-----1-----1-----1-------------------------------------------------|-
-|-----2-------2-------2-----2-----2-----2-----2----------------------------------------------------|-
-|----------2--------1------------------------------2------------------------------------------|-
-|--0-------------------------------------------------------------------------------------------|-
-|---------------------------------------------------------------------------------------------|-
Je - den mu po - zo - stał sta - tek
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Sprobuję  Niezła próba. Drobna prośba o struny violinowe przyniosła pełen zapis! Wielkie dzięki, bo teraz rzeczywiście wszystko składa się do kupy. Teraz pozostało tylko ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Rozumiem, że chodziło o wiolinowe struny, ale bas się nie zgadza miejscami.
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Jeśli ktoś ma wielką ochotę zagrać to identycznie, jak w oryginale, odsyłam do mojego posta (trzeba przewinąć 5-6 postów do góry) w wątku NUTY i TABY w tym samym dziale.
Na szybko C0 w chwycie potrzebnym do "wiernego" zagrania w załączniku.
[EDIT]
Basowa struna E jest oczywiście nieużywana - powinienem był postawić "x".
Reputacja:
1
Kurde to C0 to takie trochę dla masochistów, ciężko je złapac
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
DX napisał(a):Przemek napisał(a):A wracając do śpiewnika, to ja postuluję by akordy były przy każdym wersie, a nie tylko przy pierwszej zwrotce. Łatwiej się gra, gdy nie trzeba zerkać co chwila do góry  Ta sprawa jest wysoko na liście "to do" i na pewno zostanie jakoś rozwiązana.
Przygotowałem prototyp rozwiąnia, który można podejrzeć tutaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.piosenkaztekstem.pl/songs/song/18">http://www.piosenkaztekstem.pl/songs/song/18</a><!-- m --> (w tym momencie tylko kilka piosenek - na próbę - ma dodane powtórzone akordy), aby wyświetlić (lub ukryć) powtórzone akordy należy kliknąć na link "pokaż / ukryj".
Co o tym myślicie? Czy takie opracowania są istotnie wygodniejsze, czy może raczej szkoda zachodu?
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Według mnie jest to spore udogodnienie, szczególnie w przypadku dłuższych utworów w przypadku których aby powrócić do pierwszej strofy trzeba przesunąć suwak.
Aqua et panis est vita canis
Reputacja:
1
Doskonale DX, to jest TO
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 10
Reputacja:
1
Mi też się podoba, bo właśnie w większości jest tylko do pierwszej strofy i to nawet w śpiewnikach wydanych "na papierze". A tak wersja od razu do śpiewania nic przerabiać nie trzeba.
Reputacja:
0
Dzięki za opinie! Liczba piosenek z dopisanymi powtórzonymi akordami będzie systematycznie rosnąć (począwszy od najdłuższych...).
Kolejne nowości w przygotowaniu!
Reputacja:
0
Przygotowanie kolejnych nowości trochę trwało, ale oto i jest - opracowania w śpiewniku można już wygodnie transponować w górę i w dół.
Chcemy wydrukować Arkę Noego z akordami od "d"? Wystarczy wejść na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.piosenkaztekstem.pl/spiewnik/jacek-kaczmarski/arka-noego/">http://www.piosenkaztekstem.pl/spiewnik ... rka-noego/</a><!-- m --> , kliknąć dwa razy strzałkę w dół a potem "wersję do druku".
Co o tym myślicie / co byście zmienili?
PS Zapraszam do dołączenia do nas na FB: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/piosenkaztekstem">https://www.facebook.com/piosenkaztekstem</a><!-- m --> :)
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 10
Reputacja:
1
Świetny śpiewnik, byle tylko zwiększać liczbę materiałów na stronie.
Posiada wszystko czego zawsze wymagałem od śpiewnika, bo czasem chce sobie coś zagrać na szybko "z monitora", a z reguły chwyty są tylko przy pierwszej zwrotce, opcja z transpozycją też świetny pomysł.
Warto by może też pomyśleć o dziale tabulatur, ale to tylko taka moja skromna opinia. :P
Mam prośbę, żebyście dodali opcję wyświetlania akordów do wszystkich piosenek, bo w niektórych nadal są tylko do pierwszej zwrotki.
Podsumowując - kawał dobrej roboty, oby tak dalej :D
Reputacja:
0
MasximusDecimus napisał(a):Świetny śpiewnik, byle tylko zwiększać liczbę materiałów na stronie.
Dzięki za uwagi! Odnośnie materiałów - uruchomiliśmy (na razie na próbę) nową stronę główną: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.piosenkaztekstem.pl/">http://www.piosenkaztekstem.pl/</a><!-- m --> . W środkowym "widgecie" można podglądać postęp prac.
A odnośnie powtórzonych akordów - pouzupełniałem JK wszędzie gdzie widziałem. Jeśli znajdziesz (albo ktoś inny znajdzie) jakieś braki, to bardzo proszę o kontakt na PW.
|