Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Otóż to. "Dwie skały" nie są ostatnim albumem Jacka. "Mucha w szklance lemoniady" to naprawdę wyjątkowo liryczny, wzruszający i pełen nadziei utwór, kiedyś słuchałem tego na okrągło. A ostatnia piosenka z ostatniej płyty Mistrza - jak to niezbyt zręcznie, ale bardzo prawdziwie ujęto we wchodzącej w skład boksu recenzji - "Upadek Ikara" z "Mimochodem", jeszcze lepiej wybrzmiewa wobec śmierci autora i przekornie przykazuje nam pamiętać. Pamiętać o... ? Właśnie. Pamiętać.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Prawda. A jeśli już doszukiwać się niezamierzonej symboliki, to pierwszy w kolejności zarejestrowany na płycie (czy wtedy kasecie) utwór JK „Ze sceny” (który jest tylko na motywach z Wysockiego zdaje się, dość mocno zmodyfikowany) zawiera słowa „ja tu na krótko, kochani”.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Czy pierwszy.... oficjalnie pierwszy
„Pierwszy w kolejności zarejestrowany na płycie” – że zacytuję nieskromnie samego siebie z poprzedniego postu. A jaki był pierwszy?
Reputacja:
2
Pewnie tego i sam Jacek nie wiedział
Całkiem możliwe, choć z pierwszym upublicznionym utworem jest jak z utratą dziewictwa – się pamięta, chyba że po pijanemu. W każdym razie to, co zarejestrowane na płytach zamyka się w klamrze „Ze sceny” – „Upadek Ikara”.
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Ostatnią płytą nie są Dwie Skały. Rzeczywiście pomyliłem płyty. Wymowa piosenki pasowała mi do ostatniej.
Może dlatego,że na ostatnim koncercie Jacka na jakim byłem, "Upadek Ikara " grał w środku programu , zaś "Muchę w szklance lemoniady" na końsu ?
Reputacja:
2
Na ostatnim koncercie w Toruniu zdaje się był Jan Kochanowski...
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Tak tak Arte... jasne
Reputacja:
2
Oczywiście miałem na myśli ostatni wykonywny przez Jacka utwór
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Mnie się coś tłucze po łbie, że w którymś z wywiadów Jacek mówił, iż pierwszym utworem który napisał i który został zarejestrowany, jest 'Ballada o istotkach". Miał bodajże wtedy 14 lat... No ale moja pamięć nie jest najlepszym źródłem wiedzy.... :wink:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Mnie się też tłucze, że mówił o nim jako o pierwszym napisanym, natomiast nie tłucze mi się żadna wiedza co do zarejestrowania. W ogóle tłucze mi się w pamięci znacznie mniej niż bym sobie życzył.
Reputacja:
2
trzeba by przewertować jeszcze raz wywiady.
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Przewertowałam kiedyś całą książkę "A śpiewak także był sam" i najstarszym wierszem jaki znalazłam była "Ballada z morałem". Miał wtedy 14 lat.
Reputacja:
0
To wiem Pytanie - jaki jest pierwszy zarejestrowany?
Liczba postów: 314
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
nie wiem, czy jestem, czy się odbywam
Reputacja:
2
Chodziło o pierwszą zarejestrowaną piosenkę... wróć do poczatku tematu
Reputacja:
0
jajo robie
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
"Mogl mylic sie, zwiedziony chwila... nie byl Polakiem ani Baltem..."
mmm...
Osobiscie do grona moich ulubionych piosenek Mistrza moge zaliczyc niemal wszystkie odnoszace sie do wydarzen historycznych... a juz Jalta i Krajobraz po uczcie to wrecz ARCYMISTRZOSTWO!
Reputacja:
2
Polecam w takim razie Requiem Rozbiorowe. Można go posłuchać na płycie dołaczonej do "Ale źródło wciąż bije..." Zwala z nóg
Tekst:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/r/requiem_rozbiorowe.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... iorowe.php</a><!-- m -->
Liczba postów: 46
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
a ja się złoszczę, bo kupiłem sobie dawno temu "A śpiewak także był sam" i kiedy zobaczyłem, że do "Ale źródło..." jest dołączona płyta to mnie mało szlag nie trafił ;/
tym sposobem chyba jestem zmuszony zostać piratem, ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć nawet empetrójek. i nie posłucham sobie Requiem.
"bo tylko w faszyście nie ma wątpliwości, on wszystko widzi przez biało-czarne szkła i jeśli jednoznacznie oceniamy ludzi, faszystą jesteś ty, faszystą jestem ja..."
Reputacja:
2
Warto jednak rozwazyć kupno. Naprawdę "Ale źródło wciąż bije..." jest lepsze. Poprawiony podziłą na programy, płyta no i wspaniały wstęp Krzysztofa Gajdy ( Jacek Kaczmarski w świecie tekstów). W "Ale śpiewak..." wstęp był troszkę wg mnie nudnawy...
Reputacja:
0
grzEGOrz napisał(a):tym sposobem chyba jestem zmuszony zostać piratem, ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć nawet empetrójek. i nie posłucham sobie Requiem.
jeden album piratem cie nie czyni... Ja sam mam pare oryginalow Jacka, reszta to niestety mp3 (niestety, ale nie wyrabiam z wszystkim, czego chce sluchac... zreszta, prawie cala moja forsa i tak leci na muzyke, wiec...)
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Polecam w takim razie Requiem Rozbiorowe. Można go posłuchać na płycie dołaczonej do "Ale źródło wciąż bije..." Zwala z nóg
Wiem i zgadzam sie zdecydowanie!
Tej akurat plyty nie mam, mam Requiem w mp3-ce, ale w kiepskiej jakosci wiec rozwazam zakup plyty...
Reputacja:
0
Armagedda napisał(a):najpierw zarejestrowal sie Artur, bo jest adminem, potem ty a Artur dal ci admina
A skąd ta pewność?
duchx napisał(a):Tej akurat plyty nie mam, mam Requiem w mp3-ce, ale w kiepskiej jakosci wiec rozwazam zakup plyty...
No samej płyty raczej nie kupisz...
Reputacja:
0
Reputacja:
0
albo bierze sobie sama
Reputacja:
0
ale bierze cos od faceta, albo... nie, niewazne, bo pojdzie ze zboczeniec ze mnie
Reputacja:
0
i tu byś się zdziwił
Reputacja:
0
nie, bo facet przezywa to samo co kobieta,ale w jeden sposob zawsze, a baba przezywa to co facet na 666 roznych sposobow. Z czego ok. 663 moze uzyskac dzieki facetowi
|