Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piosenka "Dom" na stronie "Radia Wolnosci"
Kolejna ciekawostka z archiwum RWE:

fe2068fb-8b4f-4a1e-b299-04bbddbdaa5e.mp3
Piosenki Jacka Kaczmarskiego: "Dom" * "Potop" (I wersja).
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Czy ja czegoś nie dostrzegam czy też chodzi o wykonania opublikowane na płytach Dzieci Hioba (Potop) i Suplemencie (Dom)?
Odpowiedz
Wykonanie "Domu" z "Radia Wolnosci" wydawalo mi sie ciekawsze, energiczniejsze niz to z boxu. Jakos bardziej wpadlo mi w ucho. Bede musial porownac obie wersje, gdy bede mial wiecej czasu. Smile
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Wykonanie "Domu" z "Radia Wolnosci" wydawalo mi sie ciekawsze, energiczniejsze niz to z boxu. Jakos bardziej wpadlo mi w ucho.

Rozumiem.

thomas.neverny napisał(a):Bede musial porownac obie wersje, gdy bede mial wiecej czasu. Smile

Słusznie. Z pewnością będzie to fascynujące doświadczenie, zwłaszcza że porównaniu poddane zostaną dwie publikacje tego samego wykonania (JK wykonał i nagrał ten utwór tylko raz).
Jednak wcale mnie to nie dziwi, a jedynie potwierdza znane prawo psychologiczne, jak wiele zdziałać może siła sugestii. Jedno i to samo wykonanie może wydać się "ciekawsze, energiczniejsze i jakoś bardziej wpaść w ucho", kiedy słuchaczowi towarzyszy satysfakcja "odkrywcy".

Ale oczywiście z niecierpliwością czekam na moment, gdy będziesz miał więcej czasu, bom ciekaw bardzo Twoich refleksji po porównaniu.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
Luter napisał(a):
thomas.neverny napisał(a):Wykonanie "Domu" z "Radia Wolnosci" wydawalo mi sie ciekawsze, energiczniejsze niz to z boxu. Jakos bardziej wpadlo mi w ucho.

Rozumiem.

thomas.neverny napisał(a):Bede musial porownac obie wersje, gdy bede mial wiecej czasu. Smile

Słusznie. Z pewnością będzie to fascynujące doświadczenie, zwłaszcza że porównaniu poddane zostaną dwie publikacje tego samego wykonania (JK wykonał i nagrał ten utwór tylko raz).
Jednak wcale mnie to nie dziwi, a jedynie potwierdza znane prawo psychologiczne, jak wiele zdziałać może siła sugestii. Jedno i to samo wykonanie może wydać się "ciekawsze, energiczniejsze i jakoś bardziej wpaść w ucho", kiedy słuchaczowi towarzyszy satysfakcja "odkrywcy".

Ale oczywiście z niecierpliwością czekam na moment, gdy będziesz miał więcej czasu, bom ciekaw bardzo Twoich refleksji po porównaniu.

Pozdrawiam,
KN.

Chyba zaczynam rozumiec o co Ci chodzilo. No coz, nie pozostaje mi nic innego jak pogratulowac Ci "odkrycie" nagrania "Domu".

Niestety nie mam rownie tyle wolnego czasu co Ty. Wole wrocic do grzebania w "Radiach Wolnosci". Jesli znowu trafie na cos co mi sie spodoba, nie omieszkam to zasygnalizowac.

PZDR
TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Chyba zaczynam rozumiec o co Ci chodzilo. No coz, nie pozostaje mi nic innego jak pogratulowac Ci "odkrycie" nagrania "Domu".

Obawiam się, Thomasie, że nie tylko nie zaczynasz rozumieć, ale coraz bardziej oddalasz się od zrozumienia o co mi chodziło. Zwłaszcza, że specjalnej woli zrozumienia, zdaje się, nie przejawiasz.

Jeśli już wspominasz o moim odkryciu nagrania Domu, to - jeśli to kogoś interesuje - ja na własny rachunek nagranie to odkryłem w dniu jego emisji na antenie RWE, czyli z górą dwadzieścia lat temu. Tak się jednak stało, że nie miałem możliwości nagrania tego akurat Kwadransa, w związku z tym Dom należał do nielicznej grupy piosenek Jacka, o istnieniu których wiedziałem i które nawet słyszałem, ale nie dysponowałem ich nagraniem. Dopiero gdzieś około roku 2000 zgadałem się z Irkiem Bugajskim, z którym wymieniłem się nagraniami. Wśród otrzymanych od Niego nagrań był m. in. Dom, który dane mi było usłyszeć po niemal dwudziestu latach.
Wszystkie te nagrania, a także regularne słuchanie Kwadransów bardzo mi pomogły w poruszaniu się po archiwum RWE i przy składaniu Suplementu, bo generalnie wiedziałem czego i gdzie mniej więcej szukać.
Ponieważ utwór Dom, mówiąc żargonem dźwiękowców, jest zacięty, przeglądałem archiwum w poszukiwaniu wszystkich jego zapisów audio. Dziś nie pamiętam, czy emitowany był tylko raz, pamiętam natomiast, że znalazłem tylko to jedno jego wykonanie.
Tak oto wygląda moja osobista historia utworu Dom.

thomas.neverny napisał(a):Niestety nie mam rownie tyle wolnego czasu co Ty.

Śmiała teza, zważywszy na to, że nie masz pojęcia o moim rozkładzie dnia. Ale być może jest tak jak piszesz. Tyle że jeśli tak jest, to tym bardziej dziwne, bo grzebanie po "Radiach Wolności" zajmuje chyba więcej czasu niż sięgnięcie do opublikowanego pięć lat temu boksu. Ale oczywiście każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z niedoborami czasu.

thomas.neverny napisał(a):Jesli znowu trafie na cos co mi sie spodoba, nie omieszkam to zasygnalizowac.

Z góry dziękuję (w imieniu swoim i pewnie większości Forumowiczów). Proponowałbym jednak nie zakładać nowego tematu w związku z każdym odkrytym przez Ciebie utworem. Tak będzie wygodniej i czytelniej, zwłaszcza że Twoje osobiste odkrycia nader często okazują się wyważaniem otwartych drzwi.

Pozdrawiam serdecznie,
KN.
Odpowiedz