Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Film o Wałęsie
Niebawem ma się rozpocząć realizacja filmu o byłym prezydencie, którego reżyserem będzie Andrzej Wajda, a autorem scenariusza jest Janusz Głowacki. Co sądzicie o pomyśle i może przede wszystkim o tym kto miałby zagrać Lecha? Bo w tej kwestii toczy się w mediach dysputa - Przekrój ostatnio zasugerował kilka nazwisk. Najbardziej rozbawił mnie pomysł obsadzenia w tej roli Tomasza Karolaka! Kto wie, może to i byłby dobry sposób na odbicie się tego aktora od komediowego emploi, aczkolwiek mimo wszystko, niespecjalnie widzę go w tej roli. Natomiast, z listy propozycji najbardziej przypadł mi do gustu Arkadiusz Jakubik. Kapitalny choćby z głównej roli w "Domu złym". A może właściwym kluczem byłaby osoba nieznana? Może jakiś debiutant? Trochę na wzór Tomasza Kota, który parę lat temu jako jeszcze mało komu znany, zagrał świetnie Riedla w "Skazanym na bluesa".
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tvn24.pl/28377,1692867,0,1,w-roli-glownej,wiadomosc.html">http://www.tvn24.pl/28377,1692867,0,1,w ... omosc.html</a><!-- m -->
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Trudny wybór. Nie przepadam za Gonerą, ale w tym materiale TVN, do którego się odwołujesz, pokazano go tuż przed archiwalnymi materiałami o Wałęsie - na oko z 1980 roku. Byłam zszokowana podobieństwem. Gonera chyba byłby w stanie unieść rolę. Poza tym wydaje się, że nie ma problemów z zapuszczeniem wąsów Wink
Odpowiedz
Ja jestem ciekaw, kto zagra kaczorów :-) Bo przeca w filmie o Wałęsie - nie może zabraknąć tych wybitnych Polaków, patriotów, polityków i co tam jeszcze :-)
Może Bracia Mrok zagrają? :-)))
Odpowiedz
Wydaje mi się, że dylemat, kto ma dostać rolę - znany, czy debiutant - jest postawiony całkowicie błędnie. Bo rolę powinien dostać ten, który ją udźwignie a to nie zależy od stopnia popularności. Oczywiscie takie postawienie sprawy jest całkowicie idealistycznym podejściem. Nie od dzis wiadomo, ze o obsadzie filmów decydują księgowi, którzy dokładnie wyliczają, czy lepszym marketingowo chwytem będzie wciśnięcie debiutanta, czy znanej gęby. Bo przecież nie jest z góry powiedziane, że znany musi przynieść najwięcej kasy.

Co do Kaczorów, jedno jest pewne - żadnego z braci nie zagra Wiktor Zborowski Tongue
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Lecha Wałęsę powinna zagrać osoba, który najdogłębniej zgłębiła jego życie i psychikę - czyli Paweł Zyzak (zwłaszcza w scenie, gdzie młody Wałęsa sika do chrzcielnicy). A Kaczorów - może sam Prezes (komputerowo odmłodzony i zduplikowany)? A jeżeli nie uda się odpowiednio odmłodzić - to może Ziobro albo Dubieniecki? Dla jakości filmu najważniesza jest wiarygodność postaci, kiedy głoszą swoje poglądy.
Odpowiedz
Co do Kaczorów do dla mnie sprawa jest jasna - Kazimierz Kaczor. I mamy załatwioną sprawę wiarygodności.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
Oto moje propozycje obsady:

Wałęsa – Maciej Damięcki
Wachowski – Tomasz Dedek
Mazowiecki - Szymon Szurmiej
Henryka Krzywonos - Gołda Tencer
Kuroń – Henryk Gołębiewski
Kaczmarski – Niktważny lub Simon (dogadacie się)

Tytuł filmu:

Kanał II
Pan Nikt
Wszystko na Sprzedaż II
Piłat i Inni II

Producent – Lew Rywin

Ale mam też wersję rezerwową:

Wałesa – Bogusław Linda
Wachowski – Steven Seagal (gościnnie)
Mazowiecki- Michał Żebrowski
Krzywonos – Grażyna Szapołowska
Kuroń – Paweł Deląg
Kaczmarski – Karolina Cicha
Odpowiedz
lc napisał(a):Kaczmarski – Niktważny lub Simon (dogadacie się)
Leszku, zapominasz, że ja nie śpiewam, chyba tylko "przy goleniu". Big Grin
Odpowiedz
Simon napisał(a):
lc napisał(a):Kaczmarski – Niktważny lub Simon (dogadacie się)
Leszku, zapominasz, że ja nie śpiewam, chyba tylko "przy goleniu". Big Grin
A Twe propozycje obsady jednojajowych?
Odpowiedz
Nie widzę ich w ogóle w tym towarzystwie.
Odpowiedz
lc napisał(a):Nie widzę ich w ogóle w tym towarzystwie.
No tak, elyta. Smile

W tym towarzystwie może i nie, ale w filmie to powinni się pojawić. Smile
Odpowiedz
lc napisał(a):Tytuł filmu:
A może

[Obrazek: z5623857N,Znaczek-z-rysunkiem-autorstwa-...-ktory.jpg]

albo

[Obrazek: maly-brat-patrzy.jpg]

Ewentualnie "Niewinni czarodzieje II"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości