Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
mam pytanko: jakie m.in. utwory śpiewał Jacek w tym filmie.
n
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 815
Liczba wątków: 97
Reputacja:
0
tam chyba wykonywal z Gintrowskim Nie rozdziobią nas kruki....
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie
poeta milczy...
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
A mozna prosic o wiecej informacji na temat tego filmu?
Pozdrawiam.
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Wszystko jest poezja. Dokumentacja o życiu poety
O Edwardzie Stachurze
reżyseria: Andrzej Brzozowski
zdjęcia: Michał Bukojemski
śpiew: Grzegorz Bukała, Przemysław Gintrowski, Wacław Juszczyński, Jacek Kaczmarski
produkcja: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych (Warszawa)
Rok: 1990
Gatunek: Film o sztuce, Film biograficzny
Produkcja: Polska
źródło: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.filmpolski.pl">www.filmpolski.pl</a><!-- w -->
n
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Ja troszkez innej beczki. Jakoż już temat o tym filmie został założony tutaj, na forum o JK, pozwolę sobie zapytać czy ktoś posiada lub wie choć mniej więcej tytuł piosenki, ewentualnie akordy do niej, którą Wykonuje aktor na tymże filmie. Piosenka zaczyna się złowami "Jak bez nóg, żyłem z nogami, jak bez rąk żyłem z rękami (...)" Serdecznie dziękuję za ewentualną pomoc :-)
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
To piosenka Stachury o tytule "Gdy odeszła pod chmurami"...
Tu masz tekst gdybyś chciał:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.poema.art.pl/site/itm_64444.html">http://www.poema.art.pl/site/itm_64444.html</a><!-- m -->
Filmu nie oglądałem więc nie wiem która wersja muzyki tam występuje (są zdaje się co najmniej dwie...)
Acha... i tam jest "byłem" a nie "żyłem"...
Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
byłabym bardzo wdzięczna za informację jak można dotrzeć do tego filmu? czy ktoś go już oglądał? to dla mnie bardzo ważne  z góry wieeeelkie dzięki. mój mail: <!-- e --><a href="mailto:anoouk@o2.pl">anoouk@o2.pl</a><!-- e --> POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Mat napisał(a):tam chyba wykonywal z Gintrowskim Nie rozdziobią nas kruki.... Coś takiego! A kto śpiewał - JK czy PG? Czy obaj? Ma ktoś może to nagranie? Będzie w suplemencie do boxu? 
pozdrawiam
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Mateo napisał(a):nie wiem która wersja muzyki tam występuje Wacława Juszczyszyna.
Anouk napisał(a):jak można dotrzeć do tego filmu? Polować w TV. Ze dwa razy widziałem go waśnie w telewizji.
Anouk napisał(a):czy ktoś go już oglądał? Jasne, to obowiązkowa pozycja dla zaczarowanych Stachurą. Mam go na kasecie, jest dokumentem poświęconym życiu i twórczości Steda.
Michal napisał(a):A kto śpiewał - JK czy PG? Z tego, co pamiętam - to obaj. A Łapiński, jak zwykle akompaniuje, i pewnie "wchodził"w refrenie.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Michal napisał(a):Będzie w suplemencie do boxu? Oczywiście, że nie będzie. A dlaczego miałaby być?
KN.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
KN. napisał(a):A dlaczego miałaby być? Właśnie... Dlaczego?
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
hmmmm, biorąc pod uwagę założenia twórców suplementu, to nie mogłoby być - bo to ani piosenka JK, ani wydana oficjalnie na jakiejś płycie, ani z RWE, ani z Radia Wrocław itd
Ale biorąc pod uwagę atrakcyjność piosenki (JK z PG śpiewają Stachurę), jej unikatowść ( mało znana rzecz, chyba prawie nie wykonywana przez Trio) - biorąc to pod uwagę, można by to wydać.
W ogóle istnieje sporo lepiej lub gorzej zarejestrowanych piosenek - śpiewanych we wczesnym okresie przez Trio i samego JK - które mogłby się doczekać wydania na CD (gdyby się komuś chciało dopracować nagrania pod względem technicznym).
Te wszystkie "Kantyczki", "Pokolenia" i inne - to są ciekawe rzeczy mające - wg mnie - sporą wartość.
Mnie osobiście marzy się takie wydawnictwo (marzy się, to znaczy chciałbym je kiedyś zobaczyć w sklepach) - coś na kształt znanej Wam za pewne dwupłytowej "Antolgii" The Beatles - które zwierałoby np. rozmaite niepublikowane albo próbne wersje piosenek później wydanych na oficjalnie wydanych albumach.
Czyli mogłoby zawierać właśnie wczesne wykonania np. Epitafium dla Sergiusza Jesienina, Kantyczkę, Pokolenie, piosenki z repertuaru PG w wykonaniu Kaczmara (Dylemat, Autoportret Witkacego), piosenki wykonywane przez JK z piotrem Gierakiem (Tytani, Lekcja historii klasycznej)albo z Jackiem Majewskim (kiedyś słyszałem "Prapradziadka" na dwie gitary i chyba 'Powtórkę z Odyseii"). Znalazłoby się tego sporo - materiału o wysokiej wartości kolekcjonerskiej, materiału unikatowego, oryginalnego, przedstawiającego JK w nieco innym, ciekawym świetle.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Simon, a na jakim kanale go widziałeś, pamiętasz może?
Masz go na kasecie, mówisz! Wow!! :niespodzianka:  ) A jest taka możliwość ... gdybym opłaciła przesyłkę itp., żeby go od ciebie pożyczyć ?:wzruszony: na trochę oczywiście, tydzień góra. Zrozumiem jeśli odmówisz, bo wiem jaką ta kaseta może mieć dla ciebie wartość (i nie dziwię się), ale naprawdę bardzo mi zależy, a dostępu do filmu szukam wszędzie już od dłuższego czasu  chyba nie ma sensu dodawać że byłam maksymalnie ostrożna, ale na wszelki wypadek jednak dodam...
=)
czekam na odp
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Pawle, nie mylisz się - istnieją nagrania z drugą gitarą Jacka Majewskiego (z "Dwóch skał" znam narazie dwa - Powtórkę z Odysei i Prapradziadka). Do tego dochodzą szalenie ciekawe koncerty "Szukamy Stajenki", kiedy to dwóch Jacków gra na dwie gitarki. I mnie odpowiadałoby takie wydawnictwo  Pozdrawiam!!!
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Mnie osobiście marzy się takie wydawnictwo (marzy się, to znaczy chciałbym je kiedyś zobaczyć w sklepach) - coś na kształt znanej Wam za pewne dwupłytowej "Antolgii" The Beatles - które zwierałoby np. rozmaite niepublikowane albo próbne wersje piosenek później wydanych na oficjalnie wydanych albumach. O taaak... :  Szczerze mówiąc, zawsze tak sobie wyobrażałem suplement do boxu... Ale nic to... Po wydaniu go (przy założeniu, że jakoś się sprzeda) można by może "pocisnąć" trochę gremia bądź osoby odpowiadające za powstawanie tego typu wydawnictw... Genialne byłoby usłyszeć np. wczesne wersje (demo/próbne) znanych utworów, jak np. ta "Litania" z inną muzyką... Mnie w "Antologii" Beatlesów to właśnie sprawiło największą radochę - ulubione utwory w dziwnych zupełnie wersjach - co uświadamia, jak wiele można uzyskać zmieniając tylko aranżację utworu...
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Michal napisał(a):aranżację utworu Albo znaleźć dobrego producenta. Oczywiście, że wydanie piosenek Kaczmarskiego "ze strony B" byłoby dobry, ale chyba mało rentownym przedsięwzięciem.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
A czy "Świadectwo" jest rentowne?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
Nie wiem, jak się sprzedawało. Ale złotą płytą nie będzie, wystarczy spojrzeć jak ograniczona jest dystrybucja.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Oczywiście, że wydanie piosenek Kaczmarskiego "ze strony B" byłoby dobry, ale chyba mało rentownym przedsięwzięciem. Hmmm... myślę, że bardziej rentownym niż ww. "Świadectwo" - mimo wszystko byłyby to IMHO (mimo, iż nie znam) ciekawe, klimatyczne (wyobrażam sobie "brud" tych nagrań  ) nagrania, może jeszcze w fazie powstawania, o czymś takim myślę - skoro byłyby to tytuły raczej znane to dla "postronnych słuchaczy" nie byłoby może wielkiej różnicy pomiędzy jakąkolwiek inną składanką (jakość brzmienia w końcu zawsze można poprawić), za to fani JK z pewnością o wiele chętniej zakupiliby coś takiego niż wymęczone wykonania dobrze znanych piosenek, czyli "Świadectwo" (zwłaszcza, że w przypadku JK nie ma na ogół wykonań "kanonicznych", tzn. dla nas one są kanoniczne - dla mnie na przykład piosenki na "Live" i w ogóle ze znanych mi koncertów z 1990, potem: z "Murów w Muzeum Raju", potem ze studyjnych płyt etc. - natomiast dla kogoś kto chce mieć utwór "Źródło" czy tam "Epitafium dla WW" nie jest w gruncie rzeczy istotne jaką płytę kupi, o czym świadczą chociażby niepublikowane wcześniej, jak mi wiadomo, wykonania Obławy i Epitafium na składankowym i właśnie na takiego odbiorcę nastawionym "Źródle"). Jeśli natomiast miałby to być coś
Paweł Konopacki napisał(a):oryginalnego, przedstawiającego JK w nieco innym, ciekawym świetle. to uważam, że tym większe byłoby zainteresowanie... Można by to jakoś ciekawie "medialnie" rozreklamować, zatytułować np. "Jacek Kaczmarski - w innym świetle"  Opakować w szary papier...  Albo w wilczą skórę - dołączyć kieszonkowy bumerang i wstawić fosforyzujące literki :rotfl:
Lepsze to w każdym razie niż upowszechnianie znanych już piosenek w nowych, słabszych od poprzednich wykonaniach... IMHO już lepiej było po prostu opublikować "Zbroję" i "Przejście..." jako osobne, najlepiej ZIELONE płyty...
Pozdrawiam
Reputacja:
0
Michal napisał(a):myślę, że bardziej rentownym niż ww. "Świadectwo" - mimo wszystko byłyby to IMHO (mimo, iż nie znam) ciekawe, klimatyczne (wyobrażam sobie "brud" tych nagrań ) nagrania Faktycznie, to byłoby coś ciekawszego niż "Świadectwo", więc może więcej ludzi by po to sięgnęło. Ale jak już marzymy, to ja bym wolał zremasterowane wersje - i tak by było słychać, że są stare.
Reputacja:
0
Jak już marzyć... to ja bym chciał "Rublowa" z Gintrowskim i Łapińskim, muzykę do "Petersburg - Dostojewski" (najlepiej ze Stroblem i Jagodzińskim) oraz "Japońską rycinę" i "Czerwcowy wicher..." z Antonim Miłoszem  I inną muzykę do "Między nami" i "O krok..." oraz do "Pana Rejowego..." no, może jeszcze "Kniazia Jaremę" bez Łapińskiego na wokalu i dodatkowe zwrotki do "Zabić kota"...
Tyle marzeń na dziś... Ech... 
pzdr
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Michal napisał(a):Jak już marzyć... to ja bym chciał "Rublowa" z Gintrowskim i Łapińskim A Jacek Rublowa na Wojnie postu z karnawałem nie umieścił wyłącznie dlatego, że jest to piosenka do solowego wykonywania, więc PG i ZŁ musieliby siedzieć bezczynnie, co psułoby formułę koncertu.
KN.
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
A mnie się marzy muzyka do Księcia! Nawet ją sobie wyobraziłem... szkoda, że nie mam słuchu :/ Zresztą i tak chciałbym to usłyszeć w wykonaniu autorskim... co ze względów obiektywnych jest wszakże niemożliwe.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
KN. napisał(a):A Jacek Rublowa na Wojnie postu z karnawałem nie umieścił wyłącznie dlatego, że jest to piosenka do solowego wykonywania, więc PG i ZŁ musieliby siedzieć bezczynnie, co psułoby formułę koncertu.
:o Coś podobnego...
Szymon napisał(a):A mnie się marzy muzyka do Księcia! Do Makiawela :rotfl: ?
Ciężka sprawa... Ale wpadnij kiedyś w wakacje to Ci napiszę
|