Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SOSSolidarność w duńskim radiu i bibliotece.Jacek Kaczmarski
Nie wiem, czy już było, wyszukiwarka mi nie pokazała.
Jest tego bardzo dużo duńskim radiu sprzed czasów elektronicznej archiwizacji. Może uda mi się dobrać, ale na razie dyrektor radia był nieco niechętny..Nie mam uprawnień, by tam grzebać.Chwilowo przesłucham i przeczytam to co w bibliotece. Oczywiście podam zawartość książeczki. Tylko czasu mi trzeba.

SOS Solidarność

Forfatter/ophav /autor
Helle Mysjkin.
Titel /tytuł
SOS Solidarność / udgivet af Fonden for Polske Underground-Sangere v. Helle Mysjkin og Bronislaw Swiderski /wydane przez Fundusz dla Polskich Podziemnych Piosenkarzy przez Helle Mysjkin i Bronisława Swiderskiego
Materialetype /typ materiału
Kassettelydbånd /kaseta
Udgivelse:
Fonden for Polske Underground-Sangere
Fysisk beskrivelse
1 kassettebånd : Mono + 1 hæfte /kaseta i książeczka
ISBN, pris, mm.
kr. 50.00 (særpris); kr 50.00 (særpris) /cena
Indhold/zawartość
Indhold: Kaczmarski, Jacek: Obława = Klapjagt; Czerwony autobus = Den røde autobus; Zbaw mnie od nienawiści = Skån mig for had; Świadkowie = Vidner; Zródło = Kilden / Jacek Kaczmarski, sang og guitar. Kelus, Jan Krzysztof: Ballada o Szosie E7 = Balladen om motorvej E7; Dostalismy od histori = Historien gav os en arv; Piosenka o moźe = Måske ... / Jan Krzysztof Kelus, sang og guitar. Przyjaciół nikt nie b / dzie mi wybierał = Venner skal ingen vælge for mig; Kiedy przydzie ktoś by podpalić dom = Når de kommer for at brænde dit hus af; Boźe nasz = Min Gud, hvor strejken er lang; Jeźdźcy Apokalipsy = Apokalypsens riddere; Sejm Kalek = De handicappedes parlament; Zachodni bankierzy = De vestlige bankierer. Przyjaciół nikt nie bȩdzie mi wybierał = Venner skal ingen vælge for mig; Kiedy przydzie ktoś by podpalić dom = Når de kommer for at brænde dit hus af; Boźe nasz = Min Gud, hvor strejken er lang; Jeźdźcy Apokalipsy = Apokalypsens riddere; Sejm Kalek = De handicappedes parlament; Zachodni bankierzy = De vestlige bankierer
Noter
Tekst- og kommentarhæfte med teksterne i dansk oversættelse./Tekst i komentarz w tlumaczeniu dunskim
Optagelser fra Solidaritets Festival for Forbudte Sange, Gdansk, august 1981 (de anonyme optagelser). Sangene med Kaczmarski indspillet i Paris 1982./utwory Jacka Kaczmarskiego nagrane w Paryżu w 1982/ Jacek Kaczmarski: Obława = Klapjagt ; Czerwony autobus = Den røde autobus ; Zbaw mnie od nienawiści = Skån mig for had ; Swiadkowie = Vidner ; Zródło = Kilden / Jacek Kaczmarski, sang og guitar. 41 Jan Krzysztof Kelus: Ballada o Szosie E7 = Balladen om motorvej E7 ; Dostalismy od histori = Historien gav os en arv ; Piosenka o moźe = Måske ... / Jan Krzysztof Kelus, sang og guitar.
Numre
Plademærke og -nummer: Fonden for Polske Underground-Sangere ZP 1
Klassemærke
DK5: 78.7941. DK5: 78.794 : 5. DK5: 78.794 : 5. DK5: 78.7941. DK5: 78.794:5.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
No i wypożyczyłam w bibliotece. Tylko zeszycik, bo taśmy nie miałabym na czym posłuchać.. Może kiedyś będę w Århus i uda się.. W każdym razie nagrania pochodzą z koncertu Jacka w Paryżu 15.01.1982. Jeśli coś z tego konceru jest na oficjalnie wydanych płytach, chętnie bym sie dowiedziała. Wiadomo,ze konert koncertowi nierówny..No i oszczędziłoby mi jazdy po coś, co jest powszechnie znane.A ja w tej chwili zwyczajnie nie zdążę przejrzeć wszystkiego.
Zeszycik jest dwustronnym maszynopisem 32 stronicowym, spiętym w środku kilkoma spinaczami. Okładka, na której jest pieść zaciśnięta na mikrofonie pochodzi z Solidarnościowego Festiwalu Piosneki Zakazanej.
Słowo wstepne napisane przez Helle Mysjkin jest opism celu fundacji.Z gory przepraszam za ułomne tlumaczenie. HM pisze,ze ksiazeczka byla rozprowadzana wśród przyjaciol, poza systemem. Twórcy Funduszu mieli nadzieje powiedzieć coś o polskiej tradycji, dać Duńczykom możliwość zapoznania się z ta częścią polskiej kultury i myśli, ktore sa bardziej rozpowszechnione i prawdziwsze niż to co prezentowane jest przez strony oficjalne. Autorzy mieli rowniez nadzieje, ze ten skromny fundusz pomoże w zakupie czystych tasm i strun do gitar dla artystow pracujach poza systemem.
I konczy slowami : to co wyroslo w czasie zakazow, bedzie nadal żyć w czasie zakazu.
Druga strona to pare slow o Jacku, zawsze w drodze, zawsze gotowym, by śpiewać, Jacku, ktory chce Zachodowi powiedziec: '' Solidarność, to nie tylko polityka i ekonomia, to przede wszystkim rewolucja moralna, to zobaczenie wreszcie wartosci czlowieka''
Zaprezentowane są tlumaczenia 4 utowrow JK z tego paryskiego koncertu.
''Oblawa''
''Czerwony autobus''
''Modlitwa. O wschodzie slonca''
''Swiadkowie'' (kończą sie na Więc teraz ja się nim opiekuję tak, jak on mną przez lat cztery i informacja ,ze dalsza część jest po rosyjsku)
''Źródło'' (Zdecydowanie lepsze jest tłumaczenie norweskie w wykonaniu Simena Øverli)
Tłumaczenia nie sa dobre, w zasadzie pokazują mi poraz kolejny, ze Jacka trudno tlumaczyc. Gry slow nieprzetłumaczalne (próbowałam z ''Ofiarą'' i utykam ciągle na '' mysli mysliwce, co sa odrzutowe''. Najlepsze co mi przychodzi to ''tankar som tankar'', czyli mysli jak czołgi- niezgodne z teksem, ale oddające choć trochę grę slow i utykam, no bo jakie to czołgi :/ Tu poety trzeba, a nie tłumaczenia amatorskiego Smile )

I tak na przyklad bracie, braciszku przetlumaczono jako kochany bracie
''Czerwony autobus'' kończy sie slowami ..autobus jedzie dalej
I nie są to zabiegi literackie, choć podejrzewam, ze tłumaczem był współautor zeszyciku Bronisław Swiderski
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%82aw_%C5%9Awiderski">http://pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5% ... 9Awiderski</a><!-- m -->

Dla Was to jako ciekawostka, dla mnie trochę pomocy, by kolegom w pracy wytłumaczyć czego słucham.
Sprobuje jeszcze dotrzec do tych programow radiowych.Mam wrażenie, ze pani Mysjkin coś ma z nimi wspólnego. Jeśli znajdę daty nadawania, dostane z archiwum do posłuchania!
A na razie kserokopia okładki
[Obrazek: 41280011.th.jpg]
Odpowiedz
[Obrazek: 10gb3bs.jpg]
Odpowiedz
A więc młody Kaczmar nie gardził szeroko pojętymi zasadami chrześcijańskimi. Nie wiedziałem o tem.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Bo niektóre zasady chrześcijańskie są ogólnoludzkie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A nawet niektóre ogólnoludzkie zostały przyjęte przez chrześcijaństwo.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Tak, tak, ale zauważcie, że JK nie mówi o zasadach ogólnoludzkich, ale o chrześcijańskich. To tak jakby utożsamiał dobre zasady z chrześcijaństwem lub chrześcijaństwo z dobrymi zasadami. ;P
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz