Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radio Wolności
Dzisiaj ruszyła beta wersja serwisu, w którym na razie zgromadzono blisko 10 tysięcy archiwalnych dźwięków i audycji m.in. z RWE i RFI, a wśród których już teraz nie zabrakło tych związanych z JK.
Na razie tylko dwa, ale pewnie z czasem pojawi się ich więcej.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.polskieradio.pl/68/862">http://www.polskieradio.pl/68/862</a><!-- m -->
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Wspaniale! Dzieki za informacje. Juz sobie otworzylam na nazwisku Jacka i patrze na spis.

e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Juz sobie otworzylam na nazwisku Jacka i patrze na spis.

Widzę, że doszło jeszcze słuchowisko według 'Złego' Tyrmanda, której autorem adaptacji jest m.in.JK.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Na razie tylko dwa, ale pewnie z czasem pojawi się ich więcej.
Mnie, na hasło "Kaczmarski" wyszukiwarka zwraca trzy wyniki, ale za to jeden z proroctwami:
Cytat:Emigrant Jacek Kaczmarski, data emisji: 01-01-1980 *
Rozmowa z Jackiem Kaczmarskim o jego twórczości i życiu na emigracji. Autor: Anna Rzeczycka.

------
* podkreślenia moje
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Ja znalazłem więcej. Osoby -> więcej -> znaleźć Kaczmarskiego. Cztery strony materiałów.
Odpowiedz
Widzę teraz, że to głównie "Piosenki Jacka Kaczmarskiego". W każdym razie, poza nimi jest więcej niż te trzy materiały znalezione przez wyszukiwarkę.
Odpowiedz
mot napisał(a):Ja znalazłem więcej. Osoby -> więcej -> znaleźć Kaczmarskiego. Cztery strony materiałów.

Ja tez znalazlam po nazwisku:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.polskieradio.pl/68/787/Tag/11376">http://www.polskieradio.pl/68/787/Tag/11376</a><!-- m -->

e.
Odpowiedz
Przyznacie, że to jest coś! Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Przyznacie, że to jest coś! Smile

To mało powiedziane! To absolutna rewelacja!
Odpowiedz
W kazdym razie ja przyznaje.Jeszcze nie sluchalam, bo w pracy jestem, przejrzalam tylko co jest.

e.
Odpowiedz
Ja na razie tez nie mam za bardzo czasu posłuchać, ale wygląda na to, że wieczór i noc z głowy Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Jak tylko usłyszałem o tej inicjatywie, nie mogłem posiadać się z radości Smile. Nie tylko ze względu na Kaczmarskiego (choć te cztery strony materiału to nie byle co Wink ).
Odpowiedz
Poza wywiadami, rozmowami i przemyśleniami jest też wiele nieznanych piosenek choćby taka "Ballada o sportowej synagodze " Wink))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Pewnie chodziło mu o tą poznańską, którą przerobiono na basen: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Synagoga_w_Poznaniu">http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Synagoga_w_Poznaniu</a><!-- m --> Wink
Odpowiedz
Takze ""A ja to się tam świni..."

A tak na serio :

O rany julek ! cholerna radosc...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
I jeszcze np.:
"Wrzasnęli hasło wojna" "Jeśli siadasz przy tym stole" "Niecodzienne zbiegowisko", "Szopen"...
czy w wypadku hasła 'Gintrowskiego' - "Margrabia Wielkopolski" lub tytuł całego programu "Kamień".

Kurcze, straszne niechlujstwo w tych opisach. Nie rozumiem, tak ciężko było sprawdzić właściwy tytuł itd?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Przemek napisał(a):jest też wiele nieznanych piosenek choćby taka "Ballada o sportowej synagodze "

A jak Ci się podoba "Śmierć Jasienicy"?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Właśnie! Śmierć Jasienicy jest największą perełką!

Wspaniała strona!!!

Pozdrawiam,
Filip
Odpowiedz
No coz, nie wszyscy znaja na pamiec wszystkie teksty niszowego JK... Po prostu spisywali ze sluchu.

Ze strony glownej :
Cytat:W jubileuszowym roku 85-lecia Polskie Radio wykonało cyfryzację tysięcy archiwalnych taśm, zgromadzonych w Narodowym Archiwum Cyfrowym. Jednak dopiero opisanie tych nagrań i dołączenie haseł tematycznych pozwala wyszukiwać konkretne treści. Pracujemy nad tym, szlifujemy bazę, opisy, funkcjonalność strony. Za kilka miesięcy dzieło zostanie ukończone, stając się dźwiękową ilustracją historii najnowszej Polski.
Tymczasem decydujemy się pokazać serwis w wersji roboczej.

Dla mnie najwazniejszy jest sam fakt upublicznienia bo juz na pierwszy rzut oka dopatrzylem sie kilku perelek. Za to bylbym sklonny byc wdzieczny tym ktorzy sie uzerali z tym nieznanym im Kaczmarczykiem (czy jakos tak)... A ze nie zawsze dobrze opisane ? No coz, kazdy moze sie pomylic, nawet w tytule tej dyskusji jest "Radio Wolnosci" zamiast "RadiA Wolnosci"...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):No coz, kazdy moze sie pomylic, nawet w tytule tej dyskusji jest "Radio Wolnosci" zamiast "RadiA Wolnosci"...

Słuszna uwaga!
Bardzo bym prosił w takim razie moderatora/ów o zmianę tytułu wątku.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Tytuły są spisane po prostu z bazy danych archiwum RWE. Takich przykładów jest bardzo dużo, co bardzo utrudniało szukanie piosenek do "Suplementu", bo niby była do dyspozycji wyszukiwarka, ale nie wystarczyło wpisać tytułu, by otrzymać informację o wszystkich wykonaniach znajdujących się w archiwum.
A właściwy tytuł oczywiście było trudno sprawdzić. Gdybyś dostał dwadzieścia nieznanych piosenek i miał im przypisać tytuły, tez byś nie zrobił tego bezbłędnie.
Odpowiedz
Luter napisał(a):A właściwy tytuł oczywiście było trudno sprawdzić.

Ale przecież Jacek był w sumie w tamtym czasie w miarę 'pod ręką'.

Luter napisał(a):Gdybyś dostał dwadzieścia nieznanych piosenek i miał im przypisać tytuły, tez byś nie zrobił tego bezbłędnie.

Oczywiście, natomiast sam przyznasz, że niektóre tytuły są po prostu totalnie bez sensu. Najlepszy przykład to choćby ta nieszczęsna "Ballada o sportowej synagodze". Big Grin
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
A ja bym nie malkontencił. Cool W końcu to wersja beta, nie?
Choć po prawdzie stawia to faktycznie w złym świetle nie tyle archiwistów, co tych, co przekazywali do archiwum i składowali w RWE. Archiwiści, którzy to digitalizowali mieli za zadanie zdigitalizować i udostepnić, a nie dokonywać "redakcji" i korekty zapisów w fiszkach. Pewnie opisy były digitalizowane jakimś programikiem do rozpoznawania tekstu. Jak zapis był nie do końca czytelny, zamieniało spaloną na sportową. Miejmy nadzieję, że potem będzie udostepniony jakiś kontakt ze stroną, żeby zgłaszać takie różne byki i byczki do korekty.
Już widzę, jak na kilka dni zamiera forum, bo wszyscy każdą wolną chwilę poswięcą na grzebanie w radiu. Big Grin

P.S. Nie wiem, jak szukacie, ale na hasło "Kaczmarski" wyszukało mi blisko 80 odnosników. Czasem to piosenki, czasem koncerty (np. m.in. z Karelem Krylem!!), rózne wywiady indywidualne, jak i zbiorowe dyskusje. Chyba jednak ktoś juz tam sporo korekt wykonał.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Odpowiedz
Nie zdzaiwie sie jesli zaistnieje i zacznie sie bystro rozwijac temat "Jakiego programu izywacie do nagrywania tego co wlasnie leci na karcie dzwiekowej Waszego kompa ?" etc :]
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
A mnie wyskakuje "błąd 503" Sad
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):A mnie wyskakuje "błąd 503" Sad

No wiesz.Jak komp takie swinstwo moze robic. Probowales linku bezposrednio do Kaczmarskiego, ktory podalam? Sprawdzalam przed momentem-dziala! Wczorajszy wieczor, dzis i weekend zejda na sluchaniu! REWELACJA.
A dla mnie jeszcze nostalgia za czasem, gdy moj Tato siedzial z tranzystorem przy uchu sluchajac RWE i pozniej Jacka.. Ze tez wtedy sie zaraziilam sie kaczmaroza...

e.
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Nie zdzaiwie sie jesli zaistnieje i zacznie sie bystro rozwijac temat "Jakiego programu izywacie do nagrywania tego co wlasnie leci na karcie dzwiekowej Waszego kompa ?" etc :]

Wystarczy Adacity Big Grin, ale oczywiscie jak ktoś jest gotowy potem jeszcze poprawiać cyfrowo to, co zcyfrowane, to każdy program się nada. Strona ma jednak pewną zasadniczą wadę i nie chodzi o nagrywanie. Po wyszukaniu czegoś może się okazać, że opublikowany jest fragment audycji i nie jest to zaznaczone w linku, do tego w informacji pod linkiem jest sporo informacji... niezgodnych z tym, co opublikowane! Już się podnieciłem na koncert Kaczmarskiego i Kryla w jednym kawałku a tu d... blada. Po kilklu piosenkach Kaczmarskiego audycja jest urwana w pół zdania (a właściwie dźwięku) - słychać, jak Kaczmarski zaczyna śpiewać i... ciach! Kryla oraz innych ani słychu. Może kiedy będzie sie można logowac do odsłuchu, audycje będą w całości. A kiedy to już będzie wersja ostateczna, okaże sie, że odsłuch będzie płatny. Mam nadzieję, że nie, bo w końcu chciałbym mieć coś porządnego z tego cholernego abonamentu (czytaj: złodziejskiego haraczu). :/
Druga kwestia to niemozność odsłuchu od dowolnego momentu. To poważna uciążliwość. W pracy odsłuchałem jakąs audycję, ale nie skończyłem, w domu muszę odsłuchiwać od nowa całość. To poważna niedogodność, zwłaszcza przy długich audycjach. Siłą rzeczy zmusza to człowieka do zgrywania audycji z netu.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Nie zdzaiwie sie jesli zaistnieje i zacznie sie bystro rozwijac temat "Jakiego programu izywacie do nagrywania tego co wlasnie leci na karcie dzwiekowej Waszego kompa ?" etc :]
Jakby co - dostęp do nagrań nie jest jakoś szczególnie utrudniony:
1. Kopiując link do audycji uzyskamy coś takiego: javascriptTonguelayMiniPlayer('/f2d9cf0b-5423-4383-a4f3-901c8cf63716.file','Dyskusja w Monachijskim Klubie Niezależnej Myśli Politycznej','',true)
2. Uzupełniając nazwę pliku z nawiasu o <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.polskieradio.pl">http://www.polskieradio.pl</a><!-- m --> uzyskujemy: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.polskieradio.pl/f2d9cf0b-5423-4383-a4f3-901c8cf63716.file">http://www.polskieradio.pl/f2d9cf0b-542 ... 63716.file</a><!-- m -->
3. Jest to gotowy plik audycji, który wystarczy ściągnąć zmieniając przy zapisywaniu rozszerzenie z .file na .mp3 (i ewentualnie nazwę na tę podaną obok pliku w punkcie 1.)
Można mieć nadzieję, że kiedyś obecne "głębokie ukrycie" zastąpi zwykły przycisk do pobierania audycji...

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Jakby co - dostęp do nagrań nie jest jakoś szczególnie utrudniony
A po co sobie życie utrudniać. Szczęśliwi użytkownicy Firefoxa mogą zainstalować dodatek DownloadHelper, który wykona wszystkie czynności oprócz zmiany rozszerzenia z .file na .mp3.
Tak więc, ten przycisk do pobrania w Firefoxie już jest dostępny Smile
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
piotru napisał(a):Już się podnieciłem na koncert Kaczmarskiego i Kryla w jednym kawałku a tu d... blada. Po kilklu piosenkach Kaczmarskiego audycja jest urwana w pół zdania (a właściwie dźwięku) - słychać, jak Kaczmarski zaczyna śpiewać i... ciach! Kryla oraz innych ani słychu. Może kiedy będzie sie można logowac do odsłuchu, audycje będą w całości.
Niektóre audycje są po prostu pocięte na kilka części (inna sprawa, że dość niechlujnie) - tak jest chyba właśnie z koncertem Krylowo-Kaczmarowym (3 części).
Dodatkowo nagrania muszą być otagowane osobami w nich występującymi, bo wyszukiwarka dla Kaczmara znajduje części koncertu z Kaczmarem, dla Kryla - z Krylem (wyszukiwanie osób nie następuje tu np. po nazwie audycji - w tej we wszystkich częściach wymienieni są wszyscy artyści)

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz