Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura Inspiracje literackie w utworach Jacka Kaczmarskiego
Witam wszystkich.
Poszukuje książek związanych z tematem mojej matury. Szukałem dużo na internecie i nalazł jedna książkę polecana przez ludzi - Jacek Kaczmarski w świecie tekstów / Krzysztof Gajda. - Poznań : Wydaw. Poznańskie, 2003 również ciekawe teksty artykuły znajdują się na tej stronie <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/index.php</a><!-- m -->.
Proszę o pomoc z góry dziękuje Smile
Odpowiedz
A jak brzmi ten temat?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Temat: Inspiracje literackie w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Omów temat, analizując wybrane utwory.
Odpowiedz
1. To miło, że linkujesz nam stronę główną. W życiu byśmy się nie domyślili, że można tu jakiekolwiek teksty znaleźć.
2. Zajebisty temat. W czym problem ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
A no, temat zarąbisty Big Grin najlepiej, Bogusławie, najpierw zastanów się jak chcesz przedstawić jego źródła inspiracji, jak pogrupować, etc, dopiero wtedy szukaj literatury Wink jak chcesz pomocy to pisz na priva, w tym roku zdawałem maturę z polskiego i miałem bardzo podobny temat (literackie i historyczne źródła inspiracji Jacka Kaczmarskiego)
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):2. Zajebisty temat. W czym problem ?
Wiesz potrzebuje jakiś wskazówek dotyczących inspiracji Kaczmarskiego, a za bardzo nie wiem po jakich źródłach szukać. Mam pracę magisterską Anny Grazi bardzo fajna praca dużo ciekawych informacji tylko troszkę mało o inspiracjach co do danych utworów. Autora opisuje dosyć ogólnie ten temat.
Odpowiedz
Bogusław napisał(a):potrzebuje jakiś wskazówek dotyczących inspiracji Kaczmarskiego, a za bardzo nie wiem po jakich źródłach szukać
To proste: szukaj w piosenkach Jacka. Żadne inne źródła nie są Ci potrzebne.
Odpowiedz
A zajrzałeś w ogóle na stronę (niby tak bo linkujesz stronę główną...) czy od razu zarejestrowałeś się na forum wołając "Pomocy!"? Sugeruję zaprzyjaźnić się ze stroną (stroną, nie forum!) a gwarantuję, że ona odwdzięczy Ci się tym samym udostępniając wiele poszukiwanych przez Ciebie informacji. Wystarczy trochę poszukać...
(A być może natrafisz w swym explorerskim zapale na dziwne i tajemniczo brzmiące "Jacek o utworze". Niech Cię to jednak nie przeraża i śmiało przekraczaj one bramy, albowiem to co odkryć tam możesz wielkiej jest wagi i cenności...)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Simon napisał(a):
Bogusław napisał(a):potrzebuje jakiś wskazówek dotyczących inspiracji Kaczmarskiego, a za bardzo nie wiem po jakich źródłach szukać
To proste: szukaj w piosenkach Jacka. Żadne inne źródła nie są Ci potrzebne.
Mylisz się, jest potrzebna jeszcze chociaż minimalna orientacja w literaturze, żeby zorientować się, że coś jest inspiracją.
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):jest potrzebna jeszcze chociaż minimalna orientacja w literaturze
1. Oczywista oczywistość.
2. Od maturzysty powinno się oczekiwać owej minimalnej. Choćby w zakresie lektur objętych programem nauczania.
3. Nie chodzi tylko o literaturę, są tam jeszcze wydarzenia historyczne, historyczne postacie czy obrazy - ba, są nawet podane na tacy konkretne nazwiska artystów malarzy i konkretne ich płótna.
Odpowiedz
Simon napisał(a):
MaryShelley napisał(a):jest potrzebna jeszcze chociaż minimalna orientacja w literaturze
1. Oczywista oczywistość.
2. Od maturzysty powinno się oczekiwać owej minimalnej. Choćby w zakresie lektur objętych programem nauczania.
Optymista... Wink
Simon napisał(a):3. Nie chodzi tylko o literaturę, są tam jeszcze wydarzenia historyczne, historyczne postacie czy obrazy - ba, są nawet podane na tacy konkretne nazwiska artystów malarzy i konkretne ich płótna.
Optymista! Przecież kolega wyraźnie napisał, że jego temat dotyczy inspiracji LITERACKICH, a Ty tu z historią i malarstwem wyskakujesz...
Odpowiedz
Niestety, daleko do optymizmu...
Koledze wystarczyłoby jeno przejrzeć spis piosenek w poszczególnych programach, by wyłapać pierwszych lepszych kilkanaście nawiązań do dzieł/utworów literackich. Na litość, toż już w samych tytułach wszystko stoi jak byk, podane jest na tacy.
Biblia, mitologia, Trylogia, Lalka, Mickiewicz, Słowacki, Gombrowicz, Kochanowski itd. itd. itd.
Kolega zdaje się nie ma bladego pojęcia o temacie, jaki wybrał. Nigdy nie przestanie mnie to zadziwiać. Większość "naszych" forumowych maturzystów wydaje się przygotowywać prezentację ma temat kosmicznie dla siebie odległy...
Odpowiedz
Simon napisał(a):1. Oczywista oczywistość.

Wybacz, ale z tym się nie sposób zgodzić. Przeciwnie - sądzę, że dla wielu to właśnie jest wąskie gardło i najtrudniejszy element całego przedsięwzięcia. Właśnie odgadnięcie gdzie mamy do czynienia z nawiązaniami, inspiracjami jest - paradoksalnie, wobec masy tych nawiązań - najtrudniejsze. Choćby taki koń, co podkowę stracił - dla Ciebie oczywista oczywistość, a założę się (choć niesprawdzalne), że co najwyżej kilkanaście procent forumowiczów będzie wiedziało że to jest w ogóle inspirowane literaturą i do czego to nawiązanie.

Simon napisał(a):Na litość, toż już w samych tytułach wszystko stoi jak byk, podane jest na tacy.
Biblia, mitologia, Trylogia, Lalka, Mickiewicz, Słowacki, Gombrowicz, Kochanowski itd. itd. itd.

No tak, tu masz rację. Tylko wiesz - sądzę, że nawet na dzisiejszej maturze nie wystarczy powiedzieć: ">>Według Gombrowicza...<< nawiązuje do Gombrowicza" tudzież ">>Rechot Słowackiego<< to taki rechot jakby Słowackiego". A podejrzewam, że wiedza sporej części maturzystów na tyle tylko pozwala.

Simon napisał(a):Kolega zdaje się nie ma bladego pojęcia o temacie, jaki wybrał.

Otóż to!

Simon napisał(a):Nigdy nie przestanie mnie to zadziwiać. Większość "naszych" forumowych maturzystów wydaje się przygotowywać prezentację ma temat kosmicznie dla siebie odległy...

Sęk w tym, że jest to temat dla nich równie odległy jak każdy inny spośród proponowanych.
Odpowiedz
Krzyśku, ale na poziomie maturalnym nie chodzi o głęboko zakodowane aluzje literackie, ale właśnie o te oczywiste oczywistości, których przykłady podałem powyżej.

Kolega wybrałby kilka piosenek, pogrupował je działami np. Mitologia, Biblia, lektury szkolne, pastisze.
I to wszystko!
Temat gotowy!

To jest tak proste, że przeraża mnie owa indolencja...
Odpowiedz
Simonie, ale jak się nie ma pojęcia o przedmiocie to jest niebezpieczeństwo że powie się jakieś totalne brednie w rodzaju "no to on ich tu chwali*"!

* Autentyczna refleksja pewnej znajomej licealistki po przesłuchaniu Ornamentatorów.
Odpowiedz
Owszem, tylko żeby taką brednię wyłapać i w bredni rozpoznać bzdurę - też trzeba mieć pewną wiedzę. A z całym szacunkiem dla członków komisji - średnia wiedza polonistów nt. twórczości Jacka sprowadzi się do znajomości "Murów", "Obławy" i "Naszej klasy"...

Przypadek z mojej pracy: chłopak chciał zdawać z Sapkowskiego. Był naprawdę zapalonym egzegetą. Jego polonistka absolutnie mu tego zakazała, bo "ona nie będzie specjalnie dla niego czytać jakiś książek, aby móc go przeegzaminować". Smile
Odpowiedz
Luter napisał(a):Sęk w tym, że jest to temat dla nich równie odległy jak każdy inny spośród proponowanych.
Mogę się mylić, ale przynajmniej kiedyś uczniowie sami mogli proponować tematy prezentacji. Moja polonistka z LO opowiadała, że kiedy była jako osoba "z zewnątrz" na maturach w innej szkole jakiś zdający przedstawił prezentację dotyczącą tekstow piosenek hip-hop. Dostał 20 punktów, wszyscy podobno byli zachwyceni.
Odpowiedz
Tak, ja też to pamiętam.
Przypadek, który nakreśliłem z grubsza powyżej dotyczył właśnie tej sytuacji: chłopak sam zaproponował tego Sapkowskiego, ale polonistka się nie zgodziła.
Odpowiedz
No wiesz, gdyby się uparl to mógł zdaje się do kuratorium pisać...
Odpowiedz
Simon napisał(a):wystarczyłoby jeno przejrzeć spis piosenek
Simon napisał(a):To jest tak proste, że przeraża mnie owa indolencja...
wielkie jateż
Odpowiedz
Luter napisał(a):Choćby taki koń, co podkowę stracił - dla Ciebie oczywista oczywistość, a założę się (choć niesprawdzalne), że co najwyżej kilkanaście procent forumowiczów będzie wiedziało że to jest w ogóle inspirowane literaturą i do czego to nawiązanie.
Jako przedstawiciel osiemdziesięciokilkuprocentowej wiekszości forowiczów spieszę donieść, że za to właśnie kocham to forum. Dziś nie tylko dowiedziałem się, do czego Mistrz w tamtych strofach nawiązywał, ale zapoznałem się z całkiem interesującą hipotezą dotyczącą możliwej przyczyny upadku armii napoleońskiej. I w dodatku teorią rodem z mojej niegdyś ukochanej chemii.
Odpowiedz
MacB napisał(a):Jako przedstawiciel osiemdziesięciokilkuprocentowej wiekszości forowiczów spieszę donieść, że za to właśnie kocham to forum. Dziś nie tylko dowiedziałem się, do czego Mistrz w tamtych strofach nawiązywał, ale zapoznałem się z całkiem interesującą hipotezą dotyczącą możliwej przyczyny upadku armii napoleońskiej. I w dodatku teorią rodem z mojej niegdyś ukochanej chemii.
Ja natomiast jeszcze się nie dowiedziałem, ale chętnie bym się dowiedział.
Niech będzie jakaś korzyść poznawcza z tego wątku Wink

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Ja natomiast jeszcze się nie dowiedziałem, ale chętnie bym się dowiedział.
I słusznie! Jak nas będzie więcej, to Luter już nie będzie mógł pisać o kilkunastu procentach, ale będzie musiał używać sformułowań typu "fifty - fifty" Wink
Odpowiedzi należy szukać najpierw na stronie podlinkowanej nam przez Bogusława.

Zeratul napisał(a):Niech będzie jakaś korzyść poznawcza z tego wątku Wink
Niech!

Zeratul napisał(a):Pozdrawiam
Z.
Również pozdrawiam
Maciek
Odpowiedz
Stanisław Wyspiański napisał(a):STASZEK
Została zguba u proga...

GOSPODARZ
Zguba!?

STASZEK (podaje Gospodarzowi złotą podkowę)
Na!

GOSPODARZ
Złota podkowa - !

STASZEK
Błyskotała sie na błocku.

GOSPODARZ
Wymowniejsze niźli słowa:
znak widoczny, oczywisty,
że zawitał gość ognisty
na stepowym siwym koniu,
z lirą dzwoniącą u siodła:
orły, kosy, szable, godła!
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):
Stanisław Wyspiański napisał(a):STASZEK
Została zguba u proga...
Dziękuję.
Wychodzi na to, że dawno już nie czytałem Wesela...
Zawsze zazdrościłem polonistom, że praca nie przeszkadza im w czytaniu Wink

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):
Stanisław Wyspiański napisał(a):Została zguba u proga...
[...]
Złota podkowa - !
Być może, ale ja trafiłem na inny trop. Ciekawe...
Odpowiedz
MacB napisał(a):Być może, ale ja trafiłem na inny trop. Ciekawe...

O, nie tak było drzewiej!
A jak było — nikt nie wie,
Bo nie wszystkie się jawią sekrety,
Odpowiedz
Tak mam małą znajomość o twórczości Kaczmarskiego. Właśnie ten temat co wybrałem bardzo mnie zaciekawił chodź znałem Kaczmarskiego z kilku piosenek. Nie oczekuje od was aby ktoś rozbił mi tą maturę za mnie bo nie po to napisałem na forum. Oczekuje o wskazanie utworów, które były inspiracjami literackim. Jak ktoś siedzi w tym temacie jest mu łatwiej znaleźć odpowiednie teksty, wiem również że łatwiej jest kogoś zjechać niż mu pomóc.
Dzięki dla osób co w swoich postach piszą konkrety Smile
Odpowiedz
Boguś - zajrzyj do działu "dyskografia" na głównej i przejrzyj tytuły piosenek. Masz gotową maturę.
To jest konkretna pomoc.
Odpowiedz
ok
na pewno zajrzę Smile
Odpowiedz