Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Fux napisał(a):bo Justinem Bieberem Kim?? Muszę żyć na straszliwej pustyni intelektualnej, bo tego nazwiska nie znałem. To jakiś współczesny "kij w mrowisko"?  Zdziwiłbyś się! W tym roku w czasie wakacji podeszła do mnie koleżanka w moim wieku i zapytała, czy wiem, kim jest Justin Beiber. Widząc moją zdumioną minę pokazała na jakieś pałętające się dziecię (rzecz miała miejsce w stajni, w której jednocześnie trwały kolonie) i mówi, że on twierdzi, że wszyscy to wiedzą... Ale ja już wiem i mogę się z Tobą podzielić tą wiedzą, żebyś znów wyszedł z forum "mądrzejszy" - to jest taki piosenkarz z głosem jak kobieta!
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
MaryShelley napisał(a):Zdziwiłbyś się! Nie wątpię. Jestem starym zgredem i samo imię "Justin" już mnie odpowiednio nastawia do tematu
W historii popkultury znałem już dwóch imienników pana Biebera i kolejnego nie chce mi się już po prostu poznawać. Ale dzięki za chęci!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Zobacz Mary, wiem, że rzeczywiście tylko wprowadzenie poszczególnych pkt jest mało klarowne-chodziłoby raczej o to w jaki sposób bym je potraktował i co powiedział. Wiem, że mury to temat rzeka i nie jest to utwór, który sam w sobie rozprawia o historii ale tak został odebrany, do czego Kaczmarski potem nawiązuje i jego odbiór jest znacznie inny niż ten solidarnościowy - niestety pesymistyczny.
mury - jako, że stał się ważny dla osób z sollidarności i osób z czasu o którym opowiada później
program Muzeum z przykładem Rejtan - Kaczmarski właśnie tym co odebrali tak a nie inaczej mury mówi alegorycznie poprzez utwory o dawniejszej historii - nie jesteście pierwsi - kiedyś też były takie a takie wydarzenia i tacy i tacy bohaterowie, ja nie jestem pierwszy-inni juz tez pokazywali i mówili a wy ich nie dostrzegacie - Matejko,
prócz wypowiedzi do tych osób od murów jest to jak najbardziej rzecz dotycząca historii i tej kiedyś i tej ówczesnej-prl
Program Zbroja i Przejście Polaków - komentarz stanu wojennego i to w odmiennych koncepcjach patos/hym-sarkazm, ironia
mury 87- znów do osób "od murów" - ich krytyka i tego "co robią z polską" i gorzki komentarz sytuacji polit/hist w kraju
przez co po powrocie do Polski dla tych niektórych "od murów" staje się niewygodny a jego komentarz hist-społ jest uniwersalny nawet po jego śmierci i być może nawet nie zamierzenie (mury rosły, rosły)
i komentarz o "tych od murów" jest także zawarty w całej sarmacji znów właśnie na przkładzie magnatów- a właśnie "nie można spać właśnie po ty by rano wstać"
Doskonale zdaję sobie sprawę, że nie ilość lecz jakość ale tak naprawdę to każdy z wymienionych utworów aby ładnie omówić pod względem historycznym, tekstowym aluzyjnym itp to aby zrobić to w 100% to trzeba by na jeden przeznaczyć 20min - zatem wydaje mi się, że nie o to tutaj chodzi a o to by omawiając go zawrzeć jego sens i znaczenie w minimum oczywiście nie tylko wspominając. Także pragnąlbym omówić ten temat dosyć szeroko i przedstawić, że jak najbardziej Kaczmar opisywał historię Polski ale prawie zawsze jego komentarz hist. był komentarzem zachowań postaw społ i sytuacji ówczesnej wtedy dla kraju a staje się współczesna nawet nam - patrz krzyż patrz Smoleńsk.
I w ten sposób chciałem niejako rozszerzyć temat. Co myślisz?
P.S Wybaczcie za moje byki i niepisanie często ć ą ę dużych liter itp ale poprostu piszę szybko a mistrzem ortografii nigdy nie byłem - byc może jestem fÓtyrystOM ;p
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Myślę, że za bardzo odpływasz w stronę recepcji twórczości Kaczmarskeigo, a za malo skupiasz się na temacie, czyli przedstawieniu historii w tekstach. Ale radzę Ci skonsultować się ze swoim polonistą/polonistką, oni będą lepiej wiedzieli, czy Twoja koncepcja jest dobra.
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
0
aha i myślę co ważne dla zrozumienia o co mi chodziło - mury wprowadzam nie jako przykładowy utwór będący komentarzem hist. samym w sobie lecz jako to co wywołał, czym się stał dla hist a także mój klucz tych dopiero dalej omawianych przykładów
Reputacja:
0
Dzięki za ten komentarz bo jest niewątpliwie ważny, tylko poprostu chciałem z tego tematu wyciągnąć przez to coś więcej niż właśnie tylko opis i przedtawienie historii.Porozmawiam zapewne z polonistą i może jeszcze psotaaram się znaleźć jakiś "złoty środek" ;p.
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Nasunęła mi się jedna rzecz: moim zdaniem za bardzo próbujesz interpretować Kaczmarskiego chronologicznie, a nie problemowo. Jeżeli temat pracy to omawianie użycia historii, to tych kilka utworów (5 to absolutne maksimum! I nie rozmieniaj się na "wspominanie" o innych, nie ma na to czasu przy prezentacji) powinno być dobrane tak, żeby ukazać różne sposoby ujmowania tej historii. Parodia? Zmiana podmiotu lirycznego? Cytat? Dużo jest takich smaczków, a ja mam wrażenie, że wymyśliłeś sobie biograficzną teorię interpretacji historycznych motywów w JK i do niej dopasowujesz swoją prezentację - a moim zdaniem ta wizja się nie broni.
I na marginesie - warto wspomnieć przy okazji np. "Stańczyka", że JK odnosi się nie tylko do konkretnego wydarzenia z przeszłości, ale również do jednej jego interpretacji tj. obrazu.
Krótko mówiąc - to praca polonistyczna, więc użyj narzędzi polonisty
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
Czy ktos posiada może taką książkę: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kartografia.com/pokaz.php?isbn=8386006730">http://www.kartografia.com/pokaz.php?isbn=8386006730</a><!-- m -->
a interesuje mnie z niej fragment pana K. Gajdy:
Krzysztof Gajda - Według Gombrowicza narodu obrażanie, czyli Sarmatia Jacka Kaczmarskiego
jeżeli ktoś mógłby udzielić mi informacji czy można gdzieś dostać tę pracę Pana Gajdy byłbym bardzo wdzięczny bo nigdzie nie mogę znaleźć
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Witam!
Mam bardzo podobny temat maturalny. Piszę tu niejako zdesperowany, gdyż nie wiem już gdzie szukać...
Literaturę podmiotu mam skompletowaną i plan prezentacji gotowy w 99% jednak tutaj pojawia się problem z którym nie potrafię sobie poradzić.
Literatura przedmiotu, czyli co ktoś mówił o Jacku mówiącym o historii... przeszukałem biblioteki i stronę jednak nie znalazłem nic co by trafiło w ten temat. Mam nadzieję, że po prostu miałem pecha i akurat nie trafiłem. Czy ktoś z Was zna może jakieś artykuły, książki czy cokolwiek co wpasowałoby się?
Bardzo proszę was o pomoc, do matury mało czasu, a ja tego mam ...
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Literaturą przedmiotu mógłby być tekst historyka, wówczas JK można interpretować w tym kontekście. A jakie masz utwory? Bo bez tego ani rusz...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Omawiam, na podstawie "Jałty", "Somosierry", "Wigilii na Syberii", "Rozmowy z portretem trumiennym" i "nad spuścizną przodków deliberacji".
Reputacja:
0
uff, zaliczone na 18pkt. dzieki wielkie wszystkim serdecznym za pomoc  :poklon:
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Fajnie! Gratulacje! Choć trzeba znaleźć coś, co "załatwi" odpowiednie osoby...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
|