Liczba postów: 15
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam serdecznie wszystkich entuzjastów twórczości Jacka Kaczmarskiego. Szukam pomocy w związku z wybranym przeze mnie tematem maturalnym: "Twórczość Jacka Kaczmarskiego poetyckim komentarzem historii Polski. Omów na
wybranych przykładach." Wybrałem go gdyż na początku liceum zainteresowała mnie bardzo muzyka Pana Jacka. Postanowiłem w ten sposób niejako zakończyć nim swoją naukę w liceum aby zastosować pewną "klamrę kompozycyjną" ;p. Prócz samego słuchania tej muzyki nigdy nie interpretowałem dogłębnie całej twórczości Kaczmarskiego zatem właśnie zacząłem gromadzić pomocne informacje. Czy ktoś może podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami? Wskazać także interesujące materiały, wywiady, książki, artukuły, fragmenty książek i oczywiście utwory muzyczne, także te mniej znane, związane z moim tematem. Wiem, że nie jest to nowy temat zatem przypuszczam, że ktoś z Was juz go kiedyś realizował. Czy mógłby zatem podzielić się swoimi przykładami i pomysłami. Oczywiście nie chodzi mi o jakieś gotowce czy konspekty, a jedynie pomoc w dogłębnym opracowaniu tematu i zgromadzeniu jak największej ilości informacji. Wszystkim z góry bardzo diękuję i pozdrawiam.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Fux napisał(a):Oczywiście nie chodzi mi o jakieś gotowce czy konspekty, a jedynie pomoc w dogłębnym opracowaniu tematu i zgromadzeniu jak największej ilości informacji. No to zaczynamy. Skoro nie chcesz gotowców, to przedstaw swój konspekt prezentacji, a postaram(y) się nad tym popracować i pomóc.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Na początek może kup sobie to. Do nabycia również tu.
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
tu masz utwór który traktuje o historii i (poniekąd)teraźniejszosci.... (najlepszy moim zdaniem, nie licząc kilku innych ze stanu wojennego)
"Wasze wieliczestwo", na wstępie śpieszę donieść:
Akt podpisany i po naszej myśli brzmi.
Zgodnie z układem wyłom w Litwie i Koronie
Stał się dziś faktem, czemu nie zaprzeczy nikt.
Muszę tu wspomnieć jednak o gorszącej scenie,
Której wspomnienie budzi we mnie żal i wstręt,
Zwłaszcza że miała ona miejsce w polskim sejmie,
Gdy podpisanie paktów miało skończyć się.
Niejaki Rejtan, zresztą poseł z Nowogrodu,
Co w jakiś sposób jego krok tłumaczy mi,
Z szaleństwem w oczach wszerz wyciągnął się na progu
I nie chciał puścić posłów w uchylone drzwi.
Koszulę z piersi zdarł, zupełnie jak w teatrze,
Polacy - czuły naród - dali nabrać się:
Niektórzy w krzyk, że już nie mogą na to patrzeć,
Inni zdobyli się na litościwą łzę.
Tyle hałasu trudno sobie wyobrazić!
Wzniesione ręce, z głów powyrywany kłak,
Ksiądz Prymas siedział bokiem, nie widziałem twarzy,
Evidemment, nie było mu to wszystko w smak.
Ponińskij wezwał straż - to łajdak jakich mało,
Do dalszych spraw polecam z czystym sercem go,
Branickij twarz przy wszystkich dłońmi zakrył całą,
Szczęsnyj-Potockij był zupełnie comme il faut.
I tylko jeden szlachcic stary wyszedł z sali,
Przewrócił krzesło i rozsypał monet stos,
A co dziwniejsze, jak mi potem powiadali,
To też Potockij! (Ale całkiem autre chose).
Tak a propos, jedna z dwóch dam mi przydzielonych
Z niesmakiem odwróciła się wołając - Fu!
Niech ekscelencja spojrzy jaki owłosiony!
(Co było zresztą szczerą prawdą, entre nous).
Wszyscy krzyczeli, nie pojąłem ani słowa.
Autorytetu władza nie ma tu za grosz,
I bez gwarancji nadal dwór ten finansować
To może znaczyć dla nas zbyt wysoki koszt.
Tuż obok loży, gdzie wśród dam zająłem miejsce,
Szaleniec jakiś (niezamożny, sądząc z szat)
Trójbarwną wstążkę w czapce wzniósł i szablę w pięści -
Zachodnich myśli wpływu niewątpliwy ślad!
Tak, przy okazji - portret Waszej Wysokości
Tam wisi, gdzie powiesić poleciłem go,
Lecz z zachowania tam obecnych można wnosić
Że się nie cieszy wcale należytą czcią.
Król, przykro mówić, też nie umiał się zachować,
Choć nadal jest lojalny, mogę stwierdzić to:
Wszystko, co mógł - to ręce do kieszeni schować,
Kiedy ten mnisi lis Kołłątaj judził go.
W tym zamieszaniu spadły pisma i układy.
"Zdrajcy!" krzyczano, lecz do kogo, trudno rzec.
Polityk przecież w ogóle nie zna słowa "zdrada",
A politycznych obyczajów trzeba strzec.
Skłócony naród, król niepewny, szlachta dzika
Sympatie zmienia wraz z nastrojem raz po raz.
Rozgrywka z nimi to nie żadna polityka,
To wychowanie dzieci, biorąc rzecz en masse.
Dlatego radzę: nim ochłoną ze zdumienia
Tą drogą dalej iść, nie grozi niczym to;
Wygrać, co da się wygrać! Rzecz nie bez znaczenia,
Zanim nastąpi europejskie qui pro quo!
Jacek Kaczmarski
1980
Mów mi to co dzień: oni górą
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Po co Ty wklejasz te teksty?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Jak wcześniej wspomniałem dopiero zaczynam pracę nad prezentacją zatem nie mam jeszcze konkretnego pomysłu przewodniego. 15 minut na temat twórczości Kaczmarskiego związanej z historią Polski to bardzo mało czasu ponieważ jest to tak naprawdę temat rzeka. Po dotarciu do większości ciekawych materiałów chciałem nabrać wtedy wyobrażenia czy najlepiej będzie:
1)wspomnieć, że Kaczmarski śpiewał o historii Polski od okresu praktycznie baroku(sarmatia) poprzez robiory (Rejtan) wojnę (ballada, wrześniowa, katyń, okrutny XX wiek, szkielett mengele) do czasów najnowszych aż do okresu solidarności i skupić się właśnie np na okresie prl czy II wojnie światowej i głównie przeanalizować ten jeden okres w oparciu o jakieś ciekawe materiały: książki, artykuły komentarze JK
czy raczej
2)opracować temat opowiadając o utworach dotyczących historii Polski od utworów z pierszych wieków naszej historii poprzez solidarność i do każdego okresu wynaleźć najbardziej reprezentatywne 1/2 utwory przeznaczając im taką samą ilość czasu (myślałem żeby połączyć je często z inspiracjami -historycznymi obrazami Matejki i innymi, bądź łącząc np. postaciami związanymi z naszą historią) i na końcu wynaleźć jakiś utwór po części streszczający całą historię. Kończąc mógłbym wspomnieć, że mimo, że był uważany głównie za barda solidarności oraz opowiadajęcego o naszej historii uważał się jednakk mimo wszystko za barda samotności i tu poparcie.
Dzięki za link do książki, pojawiła się ona w mojej bibliotece szkolnej niedawno zatem myślę że będzie to idealna pomoc dla mnie, co do samych utworów o historii, które przychodzą mi do głowy bez wcześniejszego dokładnego przeanalizowania dyskografii to:
- praktycznie większośc utworów z sarmatii
- stańczyk
- raport ambasadora, który już kolega mi zacytował
- starość piotra Wysockiego
- lalka o polskim pozytywiźmie
- ballada wrześniowa
- ballada katyńska
- mengele po części
- okrutny XX wiek
- jałta
- mury
Czy moglibyście się podzielić jeszcze ciekawymi tuutułami dotyczącymi naszych wydarzeń historycznych jak i postaci historycznych (niekoniecznie Polaków ale osób związanych z naszą historią), także tymi mniej znanymi. Bardzo chętnie poszukiwał bym jakiś utworów może już dotyczących czasów "posolidarnościowych" oraz tych niejako podsumowujących całą naszą historię - czy znajdę ćoś takowego?
Reputacja:
0
Aha i jeszcze zapomniałbym o także ważnej rzeczy. Temat mówi o "twórczości" czyli niejako nie tylko o utworach muzycznych z których JK jest głównie znany ale także czy będę mógł coś znaleźć w felietonach i powieściach, które wiem, że pisywał ale nigdy ich jeszcze nie czytałem. Także myślę, że nie będę mógł zapomnięć o wyrazie "komentarzem" czyli nie tylko streścić historię Polski w Utworach JK ale jeszcze znaleźć w nich jego komentarz i może analizę języka w jakim się wypowiada - gdzie mógłbym znaleźć inforamację własnie dotyczących "komentarza.?
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Po co Ty wklejasz te teksty?
I to jeszcze jak niechlujnie!
Drogi colcie, pozwól że dam Ci małą radę techniczną. Zamiast wklejać cały tekst, wystarczy dać link do niego. Ot, choćby tak: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/r/rejtan_czyli_raport_ambasadora.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... sadora.php</a><!-- m -->
Wtedy czytelnik nie będzie musiał przewijać postów zawierających kopie wierszy umieszczonych na towarzyszącej forum stronie, poza tym dostanie tekst z podziałem na zwrotki. Cytat ma sens, kiedy np. chcemy podkreślić jakiś fragment wiersza, ot na przykład tak:
Rumianych waszych twarzy myśl żadna nie zaszczyca,
Świat oczom otwartym przesłania Nóż, Pieniądz, Pocałunek!
Całość: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/m/mistrz_hieronimus.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... onimus.php</a><!-- m -->
Nie namawiam Cię tutaj do wyrafinowanego formatowania z wykorzystaniem polecenia url w obawie, by Cię to nie przerosło, wierzę natomiast, że taka prosta wskazówka da się opanować, a nam ułatwi czytanie Forum.
Pozdrawiam,
KN.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):I to jeszcze jak niechlujnie! Aż zajrzałem, by poszukać błędów
I teraz - uwaga! - mały :offtopic:
Czy Jacek Kaczmarski śpiewa " śpieszę donieść" czy " spieszę donieść"? Skupmy się (dla ułatwienia) na wykonaniach z "Syna marnotrawnego".
Reputacja:
0
Śpiewa "spieszę" podobnie jak śpiewa "we śnie nie spiesz się, masz czas". Nie wiem, czy już uznano to za wersję poprawną, w każdym razie do niedawna tylko "śpieszyć" było poprawne, jako że spieszyć można jeźdźca. Stąd w antologii i na stronie występuje forma "śpieszyć" - jako (bardziej) poprawna.
Reputacja:
0
Z mojej korespondencji (nie, nie przy tej okazji - było to jakiś czas temu) z p. Katarzyną Kłosińską wynika, że obie wersje są poprawne. Byle nie używać ich obok siebie zamiennie - bo wówczas to i głupio wygląda, i poprawne już nie jest.
Można więc spokojnie w kolejnym wydaniu poprawić, chyba że tak jest w ręko-/maszynopisie.
Reputacja:
0
W maszynopisie jest "spieszę".
Reputacja:
0
To moi kochani może wracając już do topic ;p. Wczoraj posiedziałem sobie bijąc się z moimi myslami jak "z grubsza" miałby wyglądać prospekt mojego tematu i opracowałme mniej więcej coś takiego:
1) najpierw krótkie przedstawienie postci Pana Jacka - nie dokładna biografia bo nie taki jest temat ale postać na wstępie nalezy przedstawić (idole młodości na których się opierał w twórczości)
2) mówie o tym, ze znany jest głównie z piosenek o tematyce historycznej i protest songów, i mówie że skupie się tutaj na historii naszego kraju
3) i zaczynam omawianie od początku (powiedzmy sarmatia) do utworów z czasów solidarności ( do każdego okresu jakies 2 piosenki krótko omowione i przytoczone co tylko o nich moge znaleźć - wypowiedzi JK, omówienia, analiza, wypowiedzi innych)
4) mówie jak wyglądały sprawy z jego piosenkami w czasie prl - stan wojenny, solidarność, emigracja
5) tu chciałbym znaleźć jakąś piosenkę niejako podsumowującą całą historię
6) i na koniec mówie, że mimo tylu piosenek historycznych JK uważał się jednak za barda samotności, wolności - tutaj do przytoczenia Autoportret z Kanalią, mimo stereotypu wykraczał swoją twórczością znacznie ponad jedynie opozycjonistę
THE END
Co sądzicie o takim schemacie? Teraz potrzebowałbym poszukania jak najodpowiedniejszych materiałów i znalezieniu piosenek najciekawszych do poszczególnych okresów historycznych wraz z ich inspiracjami obrazami i postaciami historycznymi. Kojarzycie moze czy jakieś felietony Pana JAcka byłyby przydatne?
Co do książek to najbardziej przydatne chyba będą:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/gajda.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/gajda.php</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.matras.pl/zostaly-jeszcze-piesni-jacek-kaczmarski-wobec-tradycji.html">http://www.matras.pl/zostaly-jeszcze-pi ... dycji.html</a><!-- m -->
także może się przydać biografia:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.empik.com/to-moja-droga-biografia-jacka-kaczmarskiego-gajda-krzysztof,prod8910098,ksiazka-p">http://www.empik.com/to-moja-droga-biog ... ,ksiazka-p</a><!-- m -->
Czy kojażycie jeszcze może jakieś pomocne prace dotyczące JK, wiem, że sporo ciekawych mogę znaleźć na tej stronie ale czy wiecie które na pewno bedą związane z moim tematem?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Fux napisał(a):Czy kojażycie
To kiedy mówisz ta matura?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Moi drodzy forumowicze, cóż taki zastój na forum? Czy aby napewno nikt nie miał żadnych spostrzeżeń, którymi mógłby się podzielić z biednym maturzystą?
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Na forum zastoju nie ma. W wielu wątkach toczą się dyskusje, natomiast Twój wątek to nie pępek świata. Zachęcam Cię do powtórnej konfrontacji swojego konspektu z faktem, że na przedstawienie tematu masz 20 minut oraz z tym, że temat brzmi "Twórczość Jacka Kaczmarskiego poetyckim komentarzem historii Polski. Omów na wybranych przykładach"
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Fux napisał(a):zaczynam omawianie od początku (powiedzmy sarmatia) do utworów z czasów solidarności ?? Jak to?
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
0
MaryShelley napisał(a):?? Jak to? Normalnie: od Gis... i w miejsce słów "być może"...
Reputacja:
0
Fux napisał(a):1) najpierw krótkie przedstawienie postci Pana Jacka - nie dokładna biografia bo nie taki jest temat ale postać na wstępie nalezy przedstawić (idole młodości na których się opierał w twórczości) "Idole młodości", jak ich nazwałeś, nie są Ci chyba w ogóle potrzebni, bo przy czasie jakim dysponujesz nie zdążysz powiedzieć nic więcej poza tym, że byli, a to akurat nic nie wniesie do Twojego tematu. Fux napisał(a):2) mówie o tym, ze znany jest głównie z piosenek o tematyce historycznej i protest songów, i mówie że skupie się tutaj na historii naszego kraju No, to warto powiedzieć  Na poziomie prezentacji maturalnej punty 1) i 2) możesz chyba zawrzeć w dwóch-trzech zdaniach. Fux napisał(a):3) i zaczynam omawianie od początku (powiedzmy sarmatia) do utworów z czasów solidarności ( do każdego okresu jakies 2 piosenki krótko omowione i przytoczone co tylko o nich moge znaleźć - wypowiedzi JK, omówienia, analiza, wypowiedzi innych) Zastanawiałam się, czy chodzi o "od początku" jako "od początku twórczości JK" (tak by sugerował drugi człon, "do czasów Solidarności") czy też w znaczeniu że od początku historii, tj. od tekstów odnoszących się do najdawniejszych epok. Ale Sarmatia chyba nie spełnia ani jednego ani drugiego warunku...
Fux napisał(a):4) mówie jak wyglądały sprawy z jego piosenkami w czasie prl - stan wojenny, solidarność, emigracja
5) tu chciałbym znaleźć jakąś piosenkę niejako podsumowującą całą historię E tam. Jeśli prezentacja ma trwać do 15 minut, to wybierz sobie 3-5 piosenek reprezentacyjnych (np. właśnie po jednej do każdej epoki które chcesz omówić albo, moim zdaniem ciekawiej - piosenki pokazujące różne postawy, np. "Zbroję" jako hymn, "Nie mogę spać" jako wyraz troski, "Przejście Polaków przez Morze Czerwone" jako ironię itd.); wtedy masz szanse je porządnie w miarę omówić, a nie tylko wymienić. Fux napisał(a):6) i na koniec mówie, że mimo tylu piosenek historycznych JK uważał się jednak za barda samotności, wolności - tutaj do przytoczenia Autoportret z Kanalią, mimo stereotypu wykraczał swoją twórczością znacznie ponad jedynie opozycjonistę To moim zdaniem niepotrzebne, bo jeśli dobrze zinterpretujesz utwory to samo wyjdzie, że Jacek był "nie tylko opozycjonistą" (zresztą przy uważnej lekturze będzie Ci bardzo ciężko znaleźć utwór, który poparłby tezę, że był TYLKO opozycjonistą).
powodzenia.
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Brawo MaryShelley! Maturę zaliczyłaś na 5 a młody człowiek dostaje niemal gotowca.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Wielkie dzięki MaryShelley za niewątpliwie bardzo przydatną pomoc i ciekawe przykłady z różnym rodzajem konwencji typu hymn, ironia, itp.... Mam jeszcze też kilka innych pomysłów i kilka także innych ciekawych uworów zatem muszę jeszcze raz spróbować to wszystko jak to się mówi "zebrać do kupy". Po grzebaniu w źródłach okazuje się problem nie tylko zgłębienia całej wiedzy ale i także zawarcia maximum w minimum, ;p a utworów i tekstów całe mnóstwo o których chciałoby się powiedzieć. Zatem wpadł mi do głowy jeszcze taki plan szkicu, który wiem, że i tak będę musiał zapewne przerobić:
1) i 2) właśnie tak jak napisałaś, zamierzałem zawrzeć w 2/3 zdaniach aby zrobić wprowadzenie i przejść do
3) czyli właśnie prezentacje utworów i ich omówienie, chciałbym aby prócz jakiś oddzielnych elementów miały też jakieś spoiwa związane z ówczeną sytuacją Polski o której śpiewał Kaczmarski. Tak jak wspomniałaś rzeczywiście nietrafnie określiłem się z tą sarmacją - chciałem wybrać utwory o poszczególnych wydarzeniach historycznych w utworach Kaczmarskiego, ułożone w porządku chronologicznym, oczywiście nie od prehistorii do wyboru Komoroskiego bo na to stanowczo nie ma czasu, ale coś w tym stylu:
Stańczyk- sytuacja utraty Smoleńska i odmienne postawy magnateri i Bony/błazna, porządek na opak (a vebours),sarkazm, swoisty początek końca Polski, można zaszpanować, że i Matejko i Kaczmarski zrobili błąd historyczny bo w roku 1514 królową była Zapolya-żona przed Boną;p)
Rejtan- spojżenie oczami ambasadora na sytuację Polski i rozbioru i raportu do Katarzyny(o której też jest utwór) , nawiązanie do ówczesnych stosunków z ZSRR(utwór uznany za atak), postawy Polaków, kolejne nawiązanie do malarstwa-Matejko(sytuacja też "opowiadania historii przez sztukę, Matejko-rozbiory, Kaczmarski-Prl, stan wojenny)
Ballada wrześniowa- IIWŚ ribentrop-mołotow-kolejny nazywany czasem IVrozbiór Polski, mocny prosty tym razem przekaz, znów momentami sarkazm, znów"początek końca","chrystus z kulą w tyle głowy"-nawiązanie do ballady katyńskiej- "o pewnym brzasku w katyńskim lasku..."-kolejny sarkazm, karty historii w obu przypadkach będą moglybyć otwarte po zmianie systemu
Przejście Polaków przez Morze Czerwone - ironia, stan wojenny
Nasza klasa- niby nie o historii, a nie do końca, prócz przemijania rozproszenie Polaków spowodowane trudnymi wydarzenieami hist., 1.rozbiory-rejtan, 2.wojna-ballada wrzesniowa 3.stan wojenny, sytuacja biograficzna-emigracja
i końcowo klasyk:
mury- pierwszy utwór ze wszystkich wspomnianych, inspiracja, przywłaszczenie przez Solidarność-zmiana zwrotki,bard Solidarności, Hiszpania-Franko/Polska-prl,komuna, śpiewał to co się stało-"spiewak był sam", "mury rosły, łańcuch kołysał się u nóg" -pesymistyczna przyszłość
mury 87- gorzka krytyka sytuacji społ i polit oraz ludzi, którzy przywłaszczyli "mury" i wykorzystali dla siebie, krytyka postawy tylko śpiewania przez nich patriotycznych pieśni zamiast "wziąć się do roboty", spory, kłotnie wewnatrz itp
i kończąc chciałbym aby tak jak napisałas swoista puenta i refleksja wysunęła się niemal sama:
-nie tylko zwyczajne opisywanie historii i prostest songi
-nie tylko opozycjonista
-złożona postać Kaczmarskiego i jego komentarzy(ironia, sarkazm, bunt)
-swoisty rezoner historii i sytuacji uzywający metafor
-niejako wyprzedzal swoimi utworami sytuacje, przewidywał je (mury, mury86) sytuacje przecież rozgrywające się w Polsce znacznie po jego śmierci tylkko to potwierdzają niestety -spory i kłótnie np o krzyż, smoleńsk, kraków itp(tu nawet by się klamra kompozycyjna utworzyła)
Ale się rozpisałem;p, jest to w zasadzie kolejny schemat który wiem, że wymaga obróbki gdyż nie zdążę o wszystkim powiedzieć a głupio by było tylko wspomnieć bez przytoczenia cytatu,fragmentu, omówienia. A jeszcze pięknie by pasowała "ostatnia mapa Polski" do rozbiorów i z sarmacji też by się coś przydało, także troska w przykładzie który mi napisałaś by pasowała pięknie ale niestety czas ogranicza więc muszę znaleźć złoty środek gdyż chciałbym aby tak ustawić utwory by ich treść o tych dawnych wydarzeniach historycznych metaforycznie idealnie łączyła się z ówczesnymi dla Kaczmarskiego(jak Rejtan). Miałby ktoś jakieś jeszcze ciekawe utwory które mogłyby być lepszym spoiwem do tego typu kompozycji?
Reputacja:
0
Urodziło mi się jeszcze takie pytanie: Czy w książce Pana Krzysztofa Gajdy "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" znajdę jakieś ciekawe analizy utworów Kaczmarskiego? Chciałem przejżeć tę książkę ale nie znalazłem jej ani w empiku ani w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu, gdzie mieszkam. poszukam jeszcze gdzieś ale chciałbym się dowiedzieć właśnie czy ktoś coś o niej wie.
Reputacja:
0
Książka ta jest niestety bardzo trudno dostępna. Ciężko ją znaleźć w bibliotekach, a kiedy pojawia się na Allegro, jej ceny oscylują wokół kilkuset złotych. A ciekawe analizy wielu utworów Kaczmarskiego znajdziesz tam jak najbardziej.
Reputacja:
0
Dzięki, zatem trzeba uruchomić tajne źródła i zdobyć ją potajemnie;p A z drugiej strony co za idiotyzm z tymi książkami, że są tak trudno dostępne? czy juz tak mało osób interesuje JK?
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
A może jest dokładnie odwrotnie: książka jest trudno dostępna, bo zbyt wielu się nią interesowało i nakład się rozszedł?
Reputacja:
0
Fuksie, masz takie niebezpieczeństwo, że refleksja JK nad odległą historią zazwyczaj jest - a przynajmniej może być tak interpretowana - refleksją nad współczesnością bądź uniwersalnymi problemami ludzkimi, dlatego raczej bym zastanawiała się jak wykorzystuje historię w twórczości, a nie czepiała się błędów w faktografii.
Stępniarzu, ten maturzysta przynajmniej stara się zrobić wrażenie, że sam myśli nad swoim tematem, czego nie da się powiedzieć o większości pojawiających się tu egzemplarzy.
pzdr.
Reputacja:
0
Chciałbym w to wierzyć lecz niestety wątpie bo Justinem Bieberem też jest niestyty zainteresowane multum ludzi a książki o nim można kupić wszędzie;/
Reputacja:
0
Jasne Mary, że masz rację związaną z tym czepianiem z faktem historycznym ale to tam takie tylko wiesz- ciekawostka.Cały czas myśląc nad tematem i szperając w różnych rzeczach lekko zmienia mi się wizja w której chciałbym zawrzeć tak:
- puentę, którą już napisałem oraz niejakie niestety wykorzystanie Kaczmarskiego gdyż mury-początkowo świetnie, bard solidarności super itd, stan wojenny- tez wszystko pieknie a po stanie i 89- tak jakby lekko nie potrzebny, przeszkadzający,że jest rezonerem, i tak jak świetnie mi podpowiedziałaś rózne spojżenie przez głownie sarkazm(przjeście przez morze) ale i patos/hymn(zbroja) co występowała znacznie żadziej w jego utworach
-analize utworów niby o dawnych wydarzeniach a metaforycznie aktualnych w tamtej sytuacji i teraz:"mury rosły,łańcuch kołysze się u nóg"-niejakie wyprzedzenie historii patrząc na sytuację dzisiejszą jeśli chodzi o to co się dzieje w polit.IIIRP
zastanawiąją się chyba jednak bym uporządkował utwory od chronologii powstania bo to wpłynie na to o czym mowi
prl, w Polsce, przed stanem wojennym
-mury
-rejtan(program muzeum)(wspomnienie stanczyka)
obczyzna, stan wojenny
tutaj rózne wspomnienia inna koncepcja
-zbroja-hymn
przejsc...-sarkazm
-fajnie by wspomniec o naszej klasie troszke jak starczyloby czasu
po stanie
-mury 87 i wspomnienie murów to co w tym momencie by pasowało, krytyka
i koniec:napisana przeze mnie puenta, którą chciałbym wysnuć, także troska o kraj głównie przez ironię ale nie tylko!
jeszcze nad czym cały czas myślę to muszę poszukać jakies teksty po przyjeździe do Polski w 1990-tytaj moglaby byc sarmatia, lecz to by mi burzyło koncepcje jaką zawarłem, także żałuje troche tego pominiecia utworów o IIWŚ bo tam też jest fajna ironia i sarkazm-Jałta - no ale nic w 15 min nie mozna zaanalizować wszystkiego co by się chcialo;/ co sądzisz o takim szkicu pracy? p.s. dzięki za obronę przed Stępniarzem,
Hurra-jednak w u Raczyńskich znajdę Kaczmarski w świecie tekstów
Reputacja:
0
Fux napisał(a):co sądzisz o takim szkicu pracy? Po pierwsze, roi się od błędów ortograficznych  Po drugie, zrobił się trochę nieczytelny. Spróbuj go rozpisać na punkty, w takiej kolejności, w jakiej chcesz mówić. I spróbuj mieć cały czas w głowie temat i te 20 minut - moim zdaniem, powtarzam się, dodawanie refleksji o wykorzystaniu JK albo wrzucanie "Murów" do tej pracy jest niepotrzebne, bo dotyczy innego tematu. Sama interpretacja "Murów" może zająć 20 minut. Możesz, przykładowo, zrobić to tak: "Kaczmarski znany był jako twórca silnie reagujący na wydarzenia współczesne - mniej znany jest jako autor refleksji na tematy ogólnoludzkie [jeśli komisja uzna, że to zbyt ostre stwierdzenie, to dopytają Cię po samej prezentacji - nie dasz rady wszystkiego tłumaczyć w trakcie]. W obu tych nurtach swojej twórczości często jako pretekst wykorzystywał wydarzenia historyczne." i dalej podajesz przykłady - im mniej przykładów tym większą masz szansę je w miarę dobrze omówić, pamiętaj!!! Non multa, sed multum
Reputacja:
0
Fux napisał(a):-fajnie by wspomniec o naszej klasie troszke jak starczyloby czasu Ale po co? Bo hicior?
Wydaje się, że za to słusznie zauważyłeś, iż Jacek Kaczmarski, dla sporej części swych słuchaczy (a Kaczmara w latach stanu wojennego znali praktycznie wszyscy Polacy) stał się po '89 Fux napisał(a):tak jakby lekko nie potrzebny, przeszkadzający
Fux napisał(a):bo Justinem Bieberem Kim?? Muszę żyć na straszliwej pustyni intelektualnej, bo tego nazwiska nie znałem. To jakiś współczesny "kij w mrowisko"?
A tak zupełnie serio, to problem nie polega na tym, czy kogoś (o kimś) chce się czytać, czy nie, ale "co łatwiej wcisnąć i SPRZEDAĆ". Tak - SPRZEDAĆ! Specjalnie nie zaglądam do gugli, bo skoro ten Justin Bieber mnie dotąd nie dopadł, to i jakoś dalej postaram się żyć bez niego, ale zakładam, że to towar i lekkostrawny i pewnie ładnie opakowany - nie dziw więc, że wydawnictwa prześcigają się w wydawaniu go (tu w znaczniu: drukowaniu  )
P.S. Gdybyś częściej (a nie żadziej) zaglądał do słowników (ale i - zdaje się - w ogóle do słowa pisanego), to miałbyś lepsze spojżenie na polską ortografię, a to może się na maturze ( na przykład z języka polskiego!) przydać...
|