Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klub ludzi ciekawych wszystkiego o JK
W tę sobotę w PR 2 o godzinie 16:00 w Klubie Ludzi ciekawych Wszystkiego Hanna Maria Giza zaprasza na audycje o Jacku Kaczmarskim
Smile
Pozdrawiam
http://www.polskieradio.pl/8/Audycja/7298
Odpowiedz
Dzięki!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
A nagra ktoś? Tongue
Niestety nie będę mógł słuchać.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Z informacji radiowej wynika, że będzie K.Gajda.
Zapewne znajdzie się jakaś dobra dusza i nagra, bo ja też chyba będę poza domem.
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):A nagra ktoś? Tongue
Niestety nie będę mógł słuchać.
Przychylam się do prośby Smile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ja również.

e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
A nie zauważyliście, że poprzednie audycje są trwale dostępne na stronie radiowej?
Odpowiedz
Smile Zauważyliśmy Big Grin
Pozdrawiam
Odpowiedz
Nie, albowiem wiedząc, że w sobotę o 1600 nie ma nas - nie zaglądaliśmy a owąż stronę Smile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Rozumiem - klik w podany na tacy link to więcej niż 27 innych*, nic nie wnoszących uderzeń w klawiaturę.

----
* nie licząc kilkudziesięciu kliknięć w celu usprawiedliwienia pierwszego zaniechania...
Odpowiedz
A tak wracając do tematu, to można poprosić o więcej informacji o drugim z gości audycji tzn. nijakim Michale Traczyku?
Odpowiedz
Jest to człowiek, który miał ostatni referat na konferencji w 2007 roku. On też jest wymieniony jako jeden z redaktorów książki pokonferencyjnej.
Odpowiedz
Dzięki Krzysiu Smile
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
mam nadzieje,ze słuchacie...

e.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):mam nadziej,ze słuchacie...
Nadzieja matką wynalazku! Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):
Elzbieta napisał(a):mam nadziej,ze słuchacie...
Nadzieja matką wynalazku! Wink

Ale nie odkryłam jak nagrać, wiec w moim wypadku się nie sprawdziło. Wink Niemiej audycja ciekawa .Książkę kupiono mi-czeka aż przyjadę do Polski..

pozdrawiam e.
Odpowiedz
Chyba najciekawszą dla mnie informacją było, że w książce umieszczono tekst Filipa Łobodzińskiego o "Murach". I bardzo dobrze, że wyszedł on poza artykuł w popularnym tygodniku, bo jak widać i Pani Redaktor jego lektura by się przydała (albo dobrze prowadziła audycję, żeby poruszyć i wyjaśnić ten problem słuchaczom, czego chyba nie wziął pod uwagę Krzysztof-złośliwiec Wink )

Czy skończyło się rozdawnictwem książek (których radio dostało na tę okazję więcej niż pp. redaktorzy egzemplarzy autorskich - ot, kapitalizm), czy było coś jeszcze, bo punkt siedemnasta mój automat wyłączył mi transmisję?
Odpowiedz
Tak Piotrze skończyło się rozdaniem trzech egzemplarzy książek, dwie dla tych , którym udało się dodzwonić i jedna dla autora maila.

Ja mam mieszane uczucia co do tej audycji. Znowu na początek "Mury" i kombatanckie skojarzenia pani redaktor.
Nie do końca zgadzam się z Krzysztofem Gajdą, że kiedyś Jacek nie będzie znany jako poeta. Już ja się o to staram Big Grin .
Inteligencja tego młodego człowieka , którego p. redakator zapytała o JK też jest dyskusyjna.
Faktycznie najciekawsza informacja to ta o felietonie Filipa Łobodzińskiego.

Troszkę więcej oczekiwałam , ale może mam za duże wymagania.
Odpowiedz
basiab napisał(a):Tak Piotrze skończyło się rozdaniem trzech egzemplarzy książek
Dziękuję Basiu. Czyli mam prawie całość.
basiab napisał(a):Ja mam mieszane uczucia co do tej audycji.
basiab napisał(a):Troszkę więcej oczekiwałam , ale może mam za duże wymagania.
jateż
Ale z drugiej strony, to też dowód na to, że Twórczość JK to bogaty temat.
Może będzie to impulsem dla Autorki do ponownego spotkania...
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Ale z drugiej strony, to też dowód na to, że Twórczość JK to bogaty temat.
Może będzie to impulsem dla Autorki do ponownego spotkania...

Może będzie.

Taka myśl mi nasunęła: że traktowanie po macoszemu w mediach JK to wynik tego, że wszyscy sobie wmawiają, że jest mało znany, nikt go nie słucha, nikt go nie rozumie oprócz garstki "fanów", a to nieprawda.
Radiową "dwójkę" też traktuje się jako mało słuchaną, a niech ktoś spróbuje sie dodzwonić w trakcie któregokolwiek konkursu. Bardzo dobrze to wiem.
Dzisiaj też. Sama pani redaktor powiedziała, że ludzie proszą o audycje o Jacku. Więc o czym to świadczy??

Masz rację Piotrze, że twórczość Jacka to temat rzeka, a dyskusja nad umiejscowieniem jej w tej konkretnej audycji potraktowana trochę powierzchownie.
Odpowiedz
Pani Redaktor fatalna - niekompetentna, operująca stereotypem poznanym naprędce tuż przed audycją, żenująca udawanym profesjonalizmem. Sytuację uratował Gajda, odpowiadając rzeczowo, mądrze i krótko, w dodatku skutecznie pacyfikując nieświadome zapędy prowadzącej, by audycję o Jacku pokazowo spieprzyć.

Generalnie wiadomo, że jest to program dla mas, a więc powinien być dostosowany do przeciętnego słuchacza, który - powiedzmy sobie szczerze - wie o Kaczmarskim niewiele. Ale to jeszcze nie znaczy, że z tego powodu należy uderzać w bębenek stereotypu, po raz tysięczny wałkując temat Murów, "Solidarności" czy fascynacji Wysockim. Rzecz w tym, że to tylko pozornie kwestie korespondujące z lekcją "Kaczmarski dla początkujących". Przecież "Historia Murów" to w gruncie rzeczy artykuł przeznaczony dla zaawansowanych kaczmarofilów, zainteresowanych szczegółowym zgłębieniem tematu. Podobnie kładzenie nacisku na fascynację Wysockim tudzież wiązanie z "Solidarnością" słuchaczowi spoza tematu przedstawia JK w krzywym zwierciadle, a mówiąc dosadnie: od dupy strony.
Irytujące jest to, że tacy ludzie jak ta dziennikarka sadzą, iż właśnie poruszając takie tematy, prezentują się jako ludzie zanurzeni w kulturze, zorientowani w istocie rzeczy.

basiab napisał(a):Nie do końca zgadzam się z Krzysztofem Gajdą, że kiedyś Jacek nie będzie znany jako poeta.

Chyba umknęło mi to. Mogłabyś przybliżyć kontekst tej wypowiedzi?
Odpowiedz
W pewnym momencie audycji Krzysztof Gajda powiedział coś takiego, że za kilkanaście , kilkadziesiąt lat o Kaczmarskim niewielu ludzi będzie cokolwiek wiedziało. Przynajmniej ja tak usłyszałam.
Co do Twojej oceny samej audycji zgadzam się w całej rozciągłości. Nawet na początku pomyliła uczelnię Michała Traczyka. Fatalnie prowadzona rozmowa, temat poznany po tzw. łebkach , a dyskusja o tym czy JK był poetą to mnie powaliła.
Odpowiedz
Znalazłam jeszcze jedną osobę lubiącą J.K. Niby nic, ale robi się sympatyczniej, gdy trafia się na cytaty:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75248,8807232,Wymien_stare_zlote__Tylko_do_konca_roku.html">http://wyborcza.pl/1,75248,8807232,Wymi ... _roku.html</a><!-- m -->
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Luter napisał(a):Pani Redaktor fatalna - niekompetentna, operująca stereotypem poznanym naprędce tuż przed audycją, żenująca udawanym profesjonalizmem. Sytuację uratował Gajda, odpowiadając rzeczowo, mądrze i krótko, w dodatku skutecznie pacyfikując nieświadome zapędy prowadzącej, by audycję o Jacku pokazowo spieprzyć.

Generalnie wiadomo, że jest to program dla mas, a więc powinien być dostosowany do przeciętnego słuchacza, który - powiedzmy sobie szczerze - wie o Kaczmarskim niewiele. Ale to jeszcze nie znaczy, że z tego powodu należy uderzać w bębenek stereotypu, po raz tysięczny wałkując temat Murów, "Solidarności" czy fascynacji Wysockim. Rzecz w tym, że to tylko pozornie kwestie korespondujące z lekcją "Kaczmarski dla początkujących". Przecież "Historia Murów" to w gruncie rzeczy artykuł przeznaczony dla zaawansowanych kaczmarofilów, zainteresowanych szczegółowym zgłębieniem tematu. Podobnie kładzenie nacisku na fascynację Wysockim tudzież wiązanie z "Solidarnością" słuchaczowi spoza tematu przedstawia JK w krzywym zwierciadle, a mówiąc dosadnie: od dupy strony.
Irytujące jest to, że tacy ludzie jak ta dziennikarka sadzą, iż właśnie poruszając takie tematy, prezentują się jako ludzie zanurzeni w kulturze, zorientowani w istocie rzeczy.

basiab napisał(a):Nie do końca zgadzam się z Krzysztofem Gajdą, że kiedyś Jacek nie będzie znany jako poeta.

Chyba umknęło mi to. Mogłabyś przybliżyć kontekst tej wypowiedzi?
Ja też uważam, że Luter lepiej by poprowadził tę audycję.
Odpowiedz
Nie wiem czy to sarkazm czy na poważnie. W każdym razie tu nie chodzi przecież o to, żeby audycję prowadził Luter ani w ogóle ktokolwiek kto się w temacie dobrze orientuje. Po to właśnie zaprasza się osoby znające temat, żeby to one mówiły. Wystarczy, że redaktorka orientowałaby się ogólnie w temacie piosenki poetyckiej, jak choćby Teresa Drozda czy Deblesem. Pamiętam, że Magda Mikołajczuk, która prowadziła kiedyś audycję wspominkową z okazji 50. urodzin Jacka również przed programem odrobiła pracę domową na tyle, że było to wystarczające.
Odpowiedz
Jakby ktoś nie słyszał tej audycji, można się z nią zapoznać klikając tu
<!-- m --><a class="postlink" href="http://chomikuj.pl/winide/Ciekawa+Dw*c3*b3jka+PR/Klub+Ludzi+Ciekawych+Wszystkiego/KLCW+11.12.1010,400708906.mp3">http://chomikuj.pl/winide/Ciekawa+Dw*c3 ... 708906.mp3</a><!-- m -->

Jest też chyba na stronach internetowych Klubu Ludzi Ciekawych Wszystkiego
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz