Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
W tę sobotę w PR 2 o godzinie 16:00 w Klubie Ludzi ciekawych Wszystkiego Hanna Maria Giza zaprasza na audycje o Jacku Kaczmarskim
Pozdrawiam
http://www.polskieradio.pl/8/Audycja/7298
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Dzięki!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
A nagra ktoś?
Niestety nie będę mógł słuchać.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Z informacji radiowej wynika, że będzie K.Gajda.
Zapewne znajdzie się jakaś dobra dusza i nagra, bo ja też chyba będę poza domem.
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):A nagra ktoś?
Niestety nie będę mógł słuchać. Przychylam się do prośby
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Ja również.
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
0
A nie zauważyliście, że poprzednie audycje są trwale dostępne na stronie radiowej?
Reputacja:
0
 Zauważyliśmy
Pozdrawiam
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Nie, albowiem wiedząc, że w sobotę o 1600 nie ma nas - nie zaglądaliśmy a owąż stronę
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Rozumiem - klik w podany na tacy link to więcej niż 27 innych*, nic nie wnoszących uderzeń w klawiaturę.
----
* nie licząc kilkudziesięciu kliknięć w celu usprawiedliwienia pierwszego zaniechania...
Reputacja:
0
A tak wracając do tematu, to można poprosić o więcej informacji o drugim z gości audycji tzn. nijakim Michale Traczyku?
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Jest to człowiek, który miał ostatni referat na konferencji w 2007 roku. On też jest wymieniony jako jeden z redaktorów książki pokonferencyjnej.
Reputacja:
0
Dzięki Krzysiu
Pozdrawiam serdecznie.
Reputacja:
0
mam nadzieje,ze słuchacie...
e.
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):mam nadziej,ze słuchacie... Nadzieja matką wynalazku!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Elzbieta napisał(a):mam nadziej,ze słuchacie... Nadzieja matką wynalazku! 
Ale nie odkryłam jak nagrać, wiec w moim wypadku się nie sprawdziło.  Niemiej audycja ciekawa .Książkę kupiono mi-czeka aż przyjadę do Polski..
pozdrawiam e.
Reputacja:
0
Chyba najciekawszą dla mnie informacją było, że w książce umieszczono tekst Filipa Łobodzińskiego o "Murach". I bardzo dobrze, że wyszedł on poza artykuł w popularnym tygodniku, bo jak widać i Pani Redaktor jego lektura by się przydała (albo dobrze prowadziła audycję, żeby poruszyć i wyjaśnić ten problem słuchaczom, czego chyba nie wziął pod uwagę Krzysztof-złośliwiec  )
Czy skończyło się rozdawnictwem książek (których radio dostało na tę okazję więcej niż pp. redaktorzy egzemplarzy autorskich - ot, kapitalizm), czy było coś jeszcze, bo punkt siedemnasta mój automat wyłączył mi transmisję?
Reputacja:
0
Tak Piotrze skończyło się rozdaniem trzech egzemplarzy książek, dwie dla tych , którym udało się dodzwonić i jedna dla autora maila.
Ja mam mieszane uczucia co do tej audycji. Znowu na początek "Mury" i kombatanckie skojarzenia pani redaktor.
Nie do końca zgadzam się z Krzysztofem Gajdą, że kiedyś Jacek nie będzie znany jako poeta. Już ja się o to staram  .
Inteligencja tego młodego człowieka , którego p. redakator zapytała o JK też jest dyskusyjna.
Faktycznie najciekawsza informacja to ta o felietonie Filipa Łobodzińskiego.
Troszkę więcej oczekiwałam , ale może mam za duże wymagania.
Reputacja:
0
basiab napisał(a):Tak Piotrze skończyło się rozdaniem trzech egzemplarzy książek Dziękuję Basiu. Czyli mam prawie całość.
basiab napisał(a):Ja mam mieszane uczucia co do tej audycji. basiab napisał(a):Troszkę więcej oczekiwałam , ale może mam za duże wymagania. jateż
Ale z drugiej strony, to też dowód na to, że Twórczość JK to bogaty temat.
Może będzie to impulsem dla Autorki do ponownego spotkania...
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Ale z drugiej strony, to też dowód na to, że Twórczość JK to bogaty temat.
Może będzie to impulsem dla Autorki do ponownego spotkania...
Może będzie.
Taka myśl mi nasunęła: że traktowanie po macoszemu w mediach JK to wynik tego, że wszyscy sobie wmawiają, że jest mało znany, nikt go nie słucha, nikt go nie rozumie oprócz garstki "fanów", a to nieprawda.
Radiową "dwójkę" też traktuje się jako mało słuchaną, a niech ktoś spróbuje sie dodzwonić w trakcie któregokolwiek konkursu. Bardzo dobrze to wiem.
Dzisiaj też. Sama pani redaktor powiedziała, że ludzie proszą o audycje o Jacku. Więc o czym to świadczy??
Masz rację Piotrze, że twórczość Jacka to temat rzeka, a dyskusja nad umiejscowieniem jej w tej konkretnej audycji potraktowana trochę powierzchownie.
Reputacja:
0
Pani Redaktor fatalna - niekompetentna, operująca stereotypem poznanym naprędce tuż przed audycją, żenująca udawanym profesjonalizmem. Sytuację uratował Gajda, odpowiadając rzeczowo, mądrze i krótko, w dodatku skutecznie pacyfikując nieświadome zapędy prowadzącej, by audycję o Jacku pokazowo spieprzyć.
Generalnie wiadomo, że jest to program dla mas, a więc powinien być dostosowany do przeciętnego słuchacza, który - powiedzmy sobie szczerze - wie o Kaczmarskim niewiele. Ale to jeszcze nie znaczy, że z tego powodu należy uderzać w bębenek stereotypu, po raz tysięczny wałkując temat Murów, "Solidarności" czy fascynacji Wysockim. Rzecz w tym, że to tylko pozornie kwestie korespondujące z lekcją "Kaczmarski dla początkujących". Przecież "Historia Murów" to w gruncie rzeczy artykuł przeznaczony dla zaawansowanych kaczmarofilów, zainteresowanych szczegółowym zgłębieniem tematu. Podobnie kładzenie nacisku na fascynację Wysockim tudzież wiązanie z "Solidarnością" słuchaczowi spoza tematu przedstawia JK w krzywym zwierciadle, a mówiąc dosadnie: od dupy strony.
Irytujące jest to, że tacy ludzie jak ta dziennikarka sadzą, iż właśnie poruszając takie tematy, prezentują się jako ludzie zanurzeni w kulturze, zorientowani w istocie rzeczy.
basiab napisał(a):Nie do końca zgadzam się z Krzysztofem Gajdą, że kiedyś Jacek nie będzie znany jako poeta.
Chyba umknęło mi to. Mogłabyś przybliżyć kontekst tej wypowiedzi?
Reputacja:
0
W pewnym momencie audycji Krzysztof Gajda powiedział coś takiego, że za kilkanaście , kilkadziesiąt lat o Kaczmarskim niewielu ludzi będzie cokolwiek wiedziało. Przynajmniej ja tak usłyszałam.
Co do Twojej oceny samej audycji zgadzam się w całej rozciągłości. Nawet na początku pomyliła uczelnię Michała Traczyka. Fatalnie prowadzona rozmowa, temat poznany po tzw. łebkach , a dyskusja o tym czy JK był poetą to mnie powaliła.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Znalazłam jeszcze jedną osobę lubiącą J.K. Niby nic, ale robi się sympatyczniej, gdy trafia się na cytaty:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75248,8807232,Wymien_stare_zlote__Tylko_do_konca_roku.html">http://wyborcza.pl/1,75248,8807232,Wymi ... _roku.html</a><!-- m -->
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Pani Redaktor fatalna - niekompetentna, operująca stereotypem poznanym naprędce tuż przed audycją, żenująca udawanym profesjonalizmem. Sytuację uratował Gajda, odpowiadając rzeczowo, mądrze i krótko, w dodatku skutecznie pacyfikując nieświadome zapędy prowadzącej, by audycję o Jacku pokazowo spieprzyć.
Generalnie wiadomo, że jest to program dla mas, a więc powinien być dostosowany do przeciętnego słuchacza, który - powiedzmy sobie szczerze - wie o Kaczmarskim niewiele. Ale to jeszcze nie znaczy, że z tego powodu należy uderzać w bębenek stereotypu, po raz tysięczny wałkując temat Murów, "Solidarności" czy fascynacji Wysockim. Rzecz w tym, że to tylko pozornie kwestie korespondujące z lekcją "Kaczmarski dla początkujących". Przecież "Historia Murów" to w gruncie rzeczy artykuł przeznaczony dla zaawansowanych kaczmarofilów, zainteresowanych szczegółowym zgłębieniem tematu. Podobnie kładzenie nacisku na fascynację Wysockim tudzież wiązanie z "Solidarnością" słuchaczowi spoza tematu przedstawia JK w krzywym zwierciadle, a mówiąc dosadnie: od dupy strony.
Irytujące jest to, że tacy ludzie jak ta dziennikarka sadzą, iż właśnie poruszając takie tematy, prezentują się jako ludzie zanurzeni w kulturze, zorientowani w istocie rzeczy.
basiab napisał(a):Nie do końca zgadzam się z Krzysztofem Gajdą, że kiedyś Jacek nie będzie znany jako poeta.
Chyba umknęło mi to. Mogłabyś przybliżyć kontekst tej wypowiedzi? Ja też uważam, że Luter lepiej by poprowadził tę audycję.
Reputacja:
0
Nie wiem czy to sarkazm czy na poważnie. W każdym razie tu nie chodzi przecież o to, żeby audycję prowadził Luter ani w ogóle ktokolwiek kto się w temacie dobrze orientuje. Po to właśnie zaprasza się osoby znające temat, żeby to one mówiły. Wystarczy, że redaktorka orientowałaby się ogólnie w temacie piosenki poetyckiej, jak choćby Teresa Drozda czy Deblesem. Pamiętam, że Magda Mikołajczuk, która prowadziła kiedyś audycję wspominkową z okazji 50. urodzin Jacka również przed programem odrobiła pracę domową na tyle, że było to wystarczające.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Jakby ktoś nie słyszał tej audycji, można się z nią zapoznać klikając tu
<!-- m --><a class="postlink" href="http://chomikuj.pl/winide/Ciekawa+Dw*c3*b3jka+PR/Klub+Ludzi+Ciekawych+Wszystkiego/KLCW+11.12.1010,400708906.mp3">http://chomikuj.pl/winide/Ciekawa+Dw*c3 ... 708906.mp3</a><!-- m -->
Jest też chyba na stronach internetowych Klubu Ludzi Ciekawych Wszystkiego
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
|