Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[matura] "Sławne postacie w tekstach Jacka Kaczmarskiego"
No, sławna dupa.
To oczywiście nie musi oznaczać, że jest sławna. Wszak stożek ścięty nie jest stożkiem.
Odpowiedz
MacB napisał(a):Czy zatem Paris Hilton jest sławna?
Na pewno jest powszechnie znana. Ja bym powiedział, że owszem - jest sławna, ale to kwestia definicji. Podobnie jak Harry Potter.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Natomiast taka Agnieszka Włodarczyk to nie dość, że jest sławna, to jeszcze jest ze Sławna!!
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):Jednocześnie obaj dobrze wiemy, że jest to nieco anachroniczna definicja. Wystarczy bowiem wskazać kilka postaci z różnego typu "reality show", czy bohaterów literackich aby dowieść, że sława z talentem czy wzniosłymi czynami wiele wspólnego mieć nie musi. Chyba że jest rozróżnienie pomiędzy byciem powszechnie znanym (gdzie czynów wielkich nie trzeba) a byciem sławnym (wg definicji przez Ciebie przytoczonej).
Nie wiem, jak szybko u Ciebie coś staje się anachroniczne, zważywszy że programy typu "reality show" to stosunkowo nowe zjawisko.
Dla mnie określenia "sława" czy "sławna postać" nadal kojarzą się z czymś pozytywnym i wzniosłym, a na określenie popularności niekoniecznie popartej pozytywnymi osiągnięciami mamy nieco szersze pojęcie - "słynny".
Odpowiedz
Już się nie musicie sprzeczać na temat słowa sławne ponieważ okazało się, że temat prezentacji jest inny wcześniej mi znany.
Brzmi on "Analizując celowo wybrane teksty utworów Jacka Kaczmarskiego, przedstaw i omów obecne w nich wizerunki znanych ludzi."
Nie pytajcie jak to się stało, że myślałem, że omawiam inny temat.
Odpowiedz
No, brzmi sensownie - przynajmniej wiadomo, że nie można wybierać tekstów losowo. Smile

A dyskusję możemy kontynuować i na kanwie nowego tematu - czy można uznać św. Jerzego i pana Podbipiętę za "znanych ludzi". Big Grin
Odpowiedz
IMHO oczywiście tak ze względu na zwyczajowe czy popularna znaczenie słowa "sławny". Tym nie mniej nie uważam postaci fikcyjnych za najszczęśliwszy wybór.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
nikodem napisał(a):Nie pytajcie jak to się stało, że myślałem, że omawiam inny temat.
A ja jednak spytam: jak to się stało?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
dauri napisał(a):A dyskusję możemy kontynuować i na kanwie nowego tematu - czy można uznać św. Jerzego i pana Podbipiętę za "znanych ludzi". Big Grin
Polecam Ingardena "O tzw. <<prawdzie>> w literaturze", tudzież bodajże u Kotta (ale nie dam sobie ręki uciąć) rozważania na temat tej tablicy [Obrazek: pozytwi.jpg]
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
nikodem napisał(a):Teraz się tak zastanawiam co mam zrobić? Na wszystkich mądrych prezentacjach itp. wmawiali mi, że muszę korzystać z tego typu pomocy, że nie mam się mądrować sam tylko wykorzystywać to co powiedział już ktoś mądrzejszy. A tu taki kłopot? Może mam szukać czegoś w stylu analiza poezji PRLu?

Nikodemie!
Z przykrością muszę powiedzieć, że cytowanie tego, co powiedział "ktoś mądrzejszy", sprawdza się tylko w wypadku książek, które są przenicowane na wszystkie strony przez krytyków literatury, literatura przedmiotu jest bogata i można wręcz zestawiać opinie poszczególnych krytyków.
Niestety, JK nie jest takim artystą.
I tutaj nawet NIEZBĘDNE jest pewne "mądrzenie" się.
Dlaczego?
Bo jest JEDNA książka, w której są zamieszczone interpretacje utworów Kaczmarskiego w ramach syntezy różnych zjawisk występujących w jego twórczości. Istnieje trochę prac magisterskich, artykułów, prezentacji maturalnych - ale nie można na tym oprzeć całej swojej pracy!
Zresztą, jeżeli za "mądrzenie" uznamy "uczeń przeczyta biografię postaci i na tej podstawie SAM wyciąga wnioski dotyczące przedstawienia postaci w utworze", to sorry, ale mądre prezentacje Cię okłamały. Właśnie o to chodzi w tej maturze.
Jak chciałeś prostego tematu, to to nie to Big Grin JK jest na tyle mało opracowany, że nie da się zrobić prezentacji o nim metodą kopiuj-wklej.
Mogę Ci poradzić właśnie taka pracę - wybrać sobie 4-5 utworów, potem szukać biografii i kontekstów, w jakich istniała ta postać - i na tej podstawie dokonać samodzielnej analizy i interpretacji. Tego przecież wymagają na maturze, a jeżeli nie miałbyś pewności, czy interpretacja jest prawidłowa, to przecież zawsze możesz wrzucić ją do działu Poezja, to podyskutujemy nad nią.
Żeby nie było: wypowiadam się z doświadczenia, moja praca maturalna wisi chyba dalej gdzieś na forum, a mądrzyłam się w niej, ile wlezie (podpierając się oczywiście Gajdą, Grabi i innymi autorytetami).
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Za 4 dni mam prezentację. W sumie wszystko gotowe. Ale chciałem wam się pochwalić jakie utwory wybrałem.
"Marcin Luter"
"Jan Kochanowski"
"Ewa – naśladowanie z Słowackiego"
"Bob Dylan"
Mam do was jeszcze pytanie czy ktoś z was posiada jakieś nagranie "Ewa – naśladowanie z Słowackiego" ? Chyba, że Kaczmarski nigdy nie wyśpiewał tego co też jest możliwe.
Trzymajcie kciuki!
Odpowiedz