Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żałoba (?)
Właśnie zupełnie przez przypadek dowiedziałem się, że jest jakaś żałoba w woj.mazowieckim i łódzkim. Tylko dlatego, że jakiś kretyn wpakował do busa, dwa razy tyle ludzi ile może tam wejść. Inna rzecz to ci pasażerowie, którzy przymknęli oko na to, że VW Transporterem jedzie prawie 20 osób!
Z tą żałobą to jest jakaś paranoja! Oczywiście, wypada współczuć rodzinom ofiar tego wypadku, ale na boga - w tej sytuacji to żałoba powinna trwać przez cały rok. I to nie tylko w tych dwóch województwach.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Teraz koniecznie postawić tam krzyż, powołać komisję i rozpisać konkurs na projekt pomnika. A co? W czym ci ludzie byli gorsi?
Odpowiedz
A mnie ciekawi czy wdowy i dzieci dostaną renty , pogrzeb na koszt Państwa itp rzeczy jak ci z tragedii kwietniowej.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Simon napisał(a):Teraz koniecznie postawić tam krzyż, powołać komisję i rozpisać konkurs na projekt pomnika. A co? W czym ci ludzie byli gorsi?
Jak najbardziej!
Proponuję też grób na Wawelu dla kierowcy.

Polacy - czuły naród - dali nabrać się:
Niektórzy w krzyk, że już nie mogą na to patrzeć,
Inni zdobyli się na litościwą łzę.

I to chyba tyle.
[color=#800000][i]Więc cóż jest piękno? Wód słoneczne bryzgi?
Diament w popiołach? Pamięć? Doskonałość?[/i][/color]
Odpowiedz
Plenzni napisał(a):Polacy - czuły naród - dali nabrać się:
Niektórzy w krzyk, że już nie mogą na to patrzeć,
Inni zdobyli się na litościwą łzę.

I to chyba tyle.
Pointa genialna, ale ja bym coś jeszcze dodała.

Żałoba oficjalna, oprócz rozpaczliwego charakteru, niesie jeszcze coś: upamiętnianie osoby/osób, której dotyczy. Oddanie jej/im rodzaju hołdu. Żałoba w tym przypadku (podobnie jak w kwietniowym) to oddawanie hołdu osobie/osobom, które naruszyły przepisy bezpieczeństwa, wykazały się skrajną głupotą i popełniły wykroczenie/przestępstwo.

Czyli hołdujemy nieodpowiedzialności i naruszaniu prawa.

Ja wiem, że w Polsce to norma, ale można przynajmniej zachowajmy pozory :zly: ?

No to może teraz żałoba po ofiarach dopalaczy albo po śmierci Baraniny? A co to, oni gorsi? Nie łamali prawa, nie wykazali się skrajną głupotą?

PS.Żeby nie było, że jestem taka święta: sama jechałam marszrutką na 12 miejsc, w której siedziało (umownie rzecz nazywając) 30 osób plus gęś i prosiak w worku (nb. wyjść nie bardzo miałam jak, bo byłam z tyłu, kierowca zbierał ludzi po drodze), i to jechałam po Ukrainie, a jak kierowcy jadą po Ukrainie, no to wiadomo. I jedyne, co mnie interesowało, to to, czy jak będzie wypadek, ubezpieczyciel pokryje koszty leczenia/sprowadzania moich zwłok do kraju, skoro tak jawnie łamię (choć nie sama i nie z własnej woli) przepisy bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Teraz koniecznie postawić tam krzyż, powołać komisję i rozpisać konkurs na projekt pomnika. A co? W czym ci ludzie byli gorsi?
Ty sobie tu żarty robisz, a tymczasem może to był zamach i Tusk ma krew na rękach?
Odpowiedz
Nie zapominajmy o mgle.
Karol napisał(a):PS.Żeby nie było, że jestem taka święta: sama jechałam marszrutką na 12 miejsc, w której siedziało (umownie rzecz nazywając) 30 osób plus gęś i prosiak w worku (nb. wyjść nie bardzo miałam jak, bo byłam z tyłu, kierowca zbierał ludzi po drodze), i to jechałam po Ukrainie, a jak kierowcy jadą po Ukrainie, no to wiadomo..
Przynajmniej nikt o Tobie nie zapomniał Wink .
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Nieudolna próba grania na emocjach - słabizna i pseudodziennikarstwo.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości