Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
poszukuję
witam, szukam piosenek Kaczmarskiego związanych z odzyskaniem niepodległości, myślę myślę i wymyślić kurczę nie mogę, a i opcja 'szukaj' mi nie pomogła, więc proszę o pomoc Wink
pozdrawiam

edit: mam również nadzieję, że w dobrym miejscu... jeśli nie, z góry przepraszam!
Odpowiedz
No przecież Mury! Wink
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Ale chodzi mi o odzyskanie niepodległości po pierwszej wojnie światowej, coś tak choć trochę związanym z 11 listopada...
Pozdrawiam
Odpowiedz
Ależ ja wiem o czym mówisz. Chciałem tylko zasugerować wybór Murów, gdyż na wszystkich konkursach pieśni patriotycznej z okazji Święta Niepodległości to właśnie one są chętnie wykonywane przez młodzież.

A tak w nawiasie - widać, że JK niespecjalnie ten temat interesował, bo rzeczywiście, nie pamiętam piosenki w której umieściłby odwołanie do roku 1918.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Ano właśnie, dużo łatwiej znaleźć by było coś związane z II wojną światową, achh! no nic, może komuś coś się przypomniało jednak? Smile
Kolego Zbrozło, chodzi o to, że kolega organizuje coś na własnie 11 listopada i wiedząc, że jestem zafascynowany Kaczmarem, zapytał mnie czy jest coś co mógłby użyć tam właśnie (chodzi o śpiew właściwie), powiedziałem, że coś na pewno mu znajdę, a tu klops, nie wiem co, stąd pytam Wink
Odpowiedz
Proponuję skoncentrować się na tematach uniwersalnych.
Taka "Mufka" na ten przykład pasuje zawsze i wszędzie Big Grin
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
przepraszam, może i się wygłupię, aleeeeee!
co MUFKA (jeśli myślimy o tym samym utworze) ma do 11 listopada i odzyskania niepodległości? Big Grin
Odpowiedz
11 listopada - zimno - ręce - mufka
11 listopada - odzyskanie niepodległości - radość - zabawa - "Mufka"
Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Tradycja, Jałta troszkę o tą tematykę zahaczają
Odpowiedz
Skoro "mufka" to może "potępienie rozkoszy"? Tongue
A tak poważnie - Co Jałta ma do 11 listopada ad. 1918?!
A może to ja już nie znam historii? Jakoś zawsze mi się zdawało że konferencja jałtańska była w zimie 1945... (ofc. jestem pewien swoich racji i kpię sobie Tongue)
[color=#800000][i]Więc cóż jest piękno? Wód słoneczne bryzgi?
Diament w popiołach? Pamięć? Doskonałość?[/i][/color]
Odpowiedz
to fakt, też nie widzę żadnego związku właściwie, poza tym, Tradycja również nie pasuje : ''to za ich grzechy myśmy czyści, gnębią nas teraz komuniści'' , ''my już nie dzieci Piłsudskiego'' fakt faktem, że komuniści i rewolucja pazdziernikowa to ten czas, jednak tutaj chodzi o coś innego, o inny czas...

jakieś pomysły?
Odpowiedz
Skoro w Mufce są odwołania to i tu by się znalazłySmile a tak poważnie, Jałta "układała" nowy porządek świata i w zasadzie można to podpiąć pod fakt, że Polacy nie za długo cieszyli się ta prawdziwą niepodległością... tak jak pisałem, te utwory tylko zahaczają o ten temat
Odpowiedz
pkosela napisał(a):zabawa - "Mufka"Wink
Żołnierska w dodatku...
Może Antylitania?
Wg Gombrowicza..., Kiedy, Najeźdźcy, Ballada o okrzykach, Kasandra, Kariera Nikodema Dyzmy? Ewentualne związki są dość luźne, ale zawsze.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Ja bym wybrał "Rozbite oddziały"
Odpowiedz
Sugerowałbym Balladę wrześniową, co prawda nie mówi o odzyskaniu Niepodległości ale tematycznie związana.
Odpowiedz