Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Muzykalni forumowicze - ratunku! Mam do zapisania kilka melodyjek. Melodyjki dostanie profesjonalny aranżer, ale ponieważ ja też mam pomysły na aranż, chciałam skorzystać z programu, który posiada pewne możliwości i jest przy tym prosty, z naciskiem na prosty. Koleżanka poleciła mi Anvil Studio. Ciekawe toto o tyle, że ma opcję plumkania sobie na klawiaturze i taby gitarowe. Ale dalej ni hu hu nie umiem się w tym połapać, a w dodatku nie znam angielskiego. Wujek Gugiel zaś wyrzuca mi jakieś spolszczenia, żeby jednak je pobrać, trzeba się rejestrować w jakichś podejrzanych serwisach, na co mam średnią ochotę.
Czy któryś forumowy Artysta może mi pomóc z oswajaniem programu :poklon: ?
A może macie jakieś inne propozycje programów?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Szczerze, to nie korzystałem nigdy z tego typu aplikacji.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Wygląda dość banalnie, bo i do banalnych rzeczy ma służyć, ale najpierw padam na tym językowo, a potem funkcjonalnie.
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Może ten: <!-- m --><a class="postlink" href="http://musescore.org/">http://musescore.org/</a><!-- m --> ?
Jest darmowy, spolszczony, wygląda na dość prosty, więc chyba wszystkie wymagania spełnia.
Reputacja:
0
Dzięki, ale tu trzeba znać zapis nutowy?
Reputacja:
0
Raczej trzeba, ale wydawało mi się oczywiste, że znasz, skoro napisałaś
Karol napisał(a):Mam do zapisania kilka melodyjek.
Reputacja:
0
dauri napisał(a):Raczej trzeba, ale wydawało mi się oczywiste, że znasz [...]. Schlebiasz mi  - nie, taka dobra to nie jestem. Plączą mi się po głowie melodie, z trudem wybrzdąkane na gitarze (kilkanaście lat rozbratu z instrumentem robi swoje, zwłaszcza że wirtuozem nigdy nie byłam), więc chciałam móc je wirtualnie wyplumkać, a żeby program mi je przetransponował na zapis nutowy.
Przy okazji znalazłam też śmieszny programik, który pozwala uczynić z klawiatury komputera klawiaturę muzyczną. Też go nie rozgryzłam, bo na razie widzę, jak "objąć" oktawę czy dwie, ale zabawny jest.
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Polecam Guitar Pro w takim razie, albo darmowy Power Tab Editor - zapisujesz melodyjki jako tabulaturę, a on Ci pokazuje zapis nutowy tego. Możesz to potem wyeksportować do MIDI i wrzucić w jakiś profesjonalny program, np. Finale NotePad.
Yyyy
Reputacja:
1
Karol napisał(a):Plączą mi się po głowie melodie, z trudem wybrzdąkane na gitarze (kilkanaście lat rozbratu z instrumentem robi swoje, zwłaszcza że wirtuozem nigdy nie byłam), więc chciałam móc je wirtualnie wyplumkać, a żeby program mi je przetransponował na zapis nutowy. To może po prostu zanuć i nagraj na jakiś dyktafon, albo spróbuj to wystukać na jakiejś wirtualnej klawiaturze. Nagraj i daj komuś, aby Ci rozpisał nutami.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Ale chyba łatwiej się nauczyć podstaw zapisu nutowego niż bezbłędnie wyplumkać melodyjkę, którą program przetworzy na poprawny zapis nutowy. Wystarczy wiedzieć, gdzie jest jak nuta na pięciolinii no i jak oznacza się poszczególne wartości rytmiczne, plus parę innych dość prostych rzeczy.
Wirtualna klawiatura może być przydatna do wyszukania wysokości każdego dźwięku, bo zapisanie melodii bezpośrednio z głowy na pięciolinię wymaga jednak trochę praktyki.
Reputacja:
0
Kuba, właśnie szukałam takiej wirtualnej klawiatury  . Ten program wygląda chyba nieźle, tyle że ja jeszcze nie znalazłam, jak się go obsługuje.
Superxana, dzięki, popatrzę.
Dauri - czy nie jesteś zbytnim optymistą  ? Jeśli mam klawiaturę, z której "wyplumkane" dźwięki są automatycznie transponowane na odpowiedni zapis, to chyba jednak łatwiej ponowić ileś prób, by idealnie trafić w długość dźwięku, niż uczyć się zapisu :niepewny: ?
Reputacja:
1
dauri napisał(a):Ale chyba łatwiej się nauczyć podstaw zapisu nutowego niż bezbłędnie wyplumkać melodyjkę Przepraszam, sugerujesz Karol, aby nauczyła się na drobne chwilowe potrzeby zasad muzyki?? To przynajmniej jeden podręcznik 
Nie żebym wątpił w Jej zdolności przyswajania wiedzy, ale to chyba trochę... nonsens?
To trochę tak jakby komuś kto chce się przelecieć samolotem, kazać studiować zasady aerodynamiki, a potem instrukcję operacyjną danego statku powietrznego
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Poleciłbym rozwiązania Superxany. Zwłaszcza jeśli chodzi o guitar pro - korzystam z tego programu od dwóch lat i chwalę sobie prostą obsługę. Można w nim stworzyć utwory niemal w każdym stylu muzycznym, na wiele ścieżek i instrumentów. Jedyną dość rażącą wadą są kaprawe próbki midi (przeszkadzają w odsłuchu np. przy gitarze i skrzypcach), które jednak można korygować używając RSE (realistic dound engine).Darmowe demo (chyba na 30 dni) można pobrać ze strony producenta: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.guitar-pro.com/en/index.php?pg=download">http://www.guitar-pro.com/en/index.php?pg=download</a><!-- m --> lub stąd:http://guitar-pro.pl.malavida.com/d4894-sciaganie-gratis-windows . Jest też prostsze rozwiązanie. jeżeli melodie nie są bardzo skomplikowane i nie jest ich bardzo dużo, możesz nagrać je na dyktafon i wysłać mi mailem lub na wrzutę, a ja w wolnym czasie to chętnie przepiszę (termin możemy umówić mailem).
Pozdrawiam Andrzej
http://youtube.com/ProjektTatarak
Liczba postów: 1,103
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Kuzwa nie znasz nut a za komponowanie sie bierzesz-zenada,to tak jakby pies mial miauczec a kot szczekac :o
Faktycznie Dauri ma racje ,aby komponowac przydaloby sie znac podstawy muzyki :agent:
To tak jakby sie chcialo czytac ,a alfabetu by sie nie znalo :lol:
:v: :mur: :poklon:  lonik: !! :wstyd: :rotfl:
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Powiedz to McCartneyowi, kozaku!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Przepraszam, sugerujesz Karol, aby nauczyła się na drobne chwilowe potrzeby zasad muzyki?? To przynajmniej jeden podręcznik
Nie żebym wątpił w Jej zdolności przyswajania wiedzy, ale to chyba trochę... nonsens? To oczywiście zależy od rzeczonych melodyjek. Jeżeli nie są zabyt skomplikowane, to w zupełności wystarczą 2-3 strony podręcznika - o miejscach nut na pięcioliniii i wartościach rytmicznych. Może jeszcze bemole i krzyżyki. W zależności od programu wiedza o zapisie wartości rytmicznych może nawet nie być niezbędna, gdyż czasem wystarczy kliknąć w odpowiednie miejsce w takcie i program sam je zinterpretuje (np. robi to Band-in-the-Box). Przy okazji w większości programów do zapisu nutowego jest możliwość odsłuchu zapisu i korekty, można więc dojść do poprawnego zapisu metodą prób i błędów. Ale znajomość podstaw zapisu jest raczej niezbędna.
Natomiast bezbłędne klikanie w wirtualną klawiaturę (we właściciwe klawisze i we właściwym momencie) może być jednak trudne. Zrozumiałem też, że Karol chce zapisać nie tylko melodyjki, ale również swoje pomysły na aranż. Jeżeli te pomysły obejmują zastosowanie akordów, to ich wyklikanie na wirtualnej klawiaturze może być nieco kłopotliwe. Ale oczywiście nie wątpię w zdolności Karol w tym zakresie.
Przy okazji - całkiem niezłe aranże na kilka instrumentów robi właśnie program Band-in-the-Box, który wprawdzie darmowy nie jest, ale może lepiej w niego zainwestować w ten program zamiast w usługi profesjonalnego aranżera? Trzeba jednak umieć zharmonizować melodyjkę (czyli podać programowi akordy). Potem już wystarczy podać jeden z kilkuset gotowych szablonów i aranż gotowy. Zamieszczam przykład, który sobie niedawno zrobiłem - wszystko, co musiałem wybrać styl "CLASSY.STY" i podać tonację Dm i akordy, a program zrobił resztę - efekt słychać w załączonym pliku w formacie midi.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://dauri.w.interia.pl/Nasz_czas_odchodzi.mid">http://dauri.w.interia.pl/Nasz_czas_odchodzi.mid</a><!-- m -->
|