Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1981 - Mury, Gdańsk
Żbik w Bibliotece Głównej Politechniki Gdańskiej w Archiwum Studenckiej Agencji Radiowej odnalazł taki oto koncert:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://torrentius.jkaczmarski.wroclaw.pl/public/mury/">http://torrentius.jkaczmarski.wroclaw.pl/public/mury/</a><!-- m -->
Nic mi nie wiadomo o tym, żeby ktoś już to nagranie udostępniał, więc zamieszczam (wersja spakowana zawiera pocięte nagranie na poszczególne utwory).

1. Ze sceny
2. Przyjaciele, których nie miałem
3. Pani Bovary
4. Encore, jeszcze raz
5. Pejzaż z szubienicą
6. Przypowieść o ślepcach
7. Mistrz Hieronimus van Aeken z Hertogenbosch zwany Boschem
8. Śmiech
9. Casanova - Fellini. Scena niemiecka.
10. Szwaczka
11. Pompeja
12. Kraj
13. Ballada feudalna
14. Krajobraz po uczcie
15. Cesarz
16. Starzy ludzie w autobusie
17. Wieża
18. Źródło
19. Mur
20. Dziady
21. Mury

Niestety nie mam żadnych innych informacji.

PS Przez jakiś czas raczej nie będę mieć dostępu do internetu.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Dodam jeszcze, że informacja o roku i miejscu wykonania pochodzi z wkładki płyty w archiwum, a zdarzyło się, że zamieszczone tam informacje (akurat przy innej płycie) były błędne, więc tych danych też nie traktowałbym w sumie jako pewnik.
Odpowiedz
Rewelacja Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Orzeszku! Ile jeszcze można odnaleźć w archiwach tych studenckich rozgłośni...
Dzięki!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Big Grin Fantastiko! I jaka jakość nagrania !
Dzięki.
Odpowiedz
Rowniez dzieki !

e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Super !

Smile
Odpowiedz
Jak dla mnie genialne nagrania Smile ciekaw jestem czy znane komuś wcześniej? Pamiętam, że ktoś kiedyś wrzucił wykonanie Boscha z fortepianem ale w dużo gorszej jakości niż to tutaj więc może nie. Tak samo nigdy nie słyszałem wcześniej Ślepców z fortepianem i tymi świetnymi chórkami. Bardzo dziękuję Smile
Odpowiedz
Coś wspaniałego!
Dzięki.
TomciO napisał(a):Jak dla mnie genialne nagrania Smile ciekaw jestem czy znane komuś wcześniej? Pamiętam, że ktoś kiedyś wrzucił wykonanie Boscha z fortepianem ale w dużo gorszej jakości niż to tutaj więc może nie.
Poza tym, to była wersja z innego koncertu.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Może trochę niejasno napisałem, ale o to mi właśnie chodziło - że jeśli ktoś miałby wykonania z tego koncertu to prawdopodobnie by się pochwalił, gdyż tamto było w złej jakości.
Odpowiedz
Różna jakość nie świadczy jeszcze o tym, że nagrane są różne koncerty, ale w tym wypadku rzeczywiście mowa o różnych koncertach. Ten wcześniej znany był z Krakowa, a nie z Gdańska. No i gdyby ktoś je wcześniej udostepniał, to i Wieża byłaby znana dużo wcześniej.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Panowie! Gratuluję znaleziska i dziękuję za podzielenie się. Co prawda nie dane mi jeszcze było przesłuchać w całości, ale serducho rośnie, że jeszcze komuś się chce. Mało tego - chcenie przynosi efekty! :poklon:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
No piękne, piękne ! Również dziękuję za odkopanie i udostępnienie.
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Dokładam się do podziękowań. Dobra robota :-)
"[color=#0000FF]Galia est omnis divisa in partres tres...[/color] Spokojnie! [color=#00BFFF]To tylko w szyby deszcz dzwoni...[/color]"
Odpowiedz
Wybitnie wolno zagrany Casanova - znam chyba 3 wykonania koncertowe i tu jest jak na nich i na ten utwór rzeczywiście niskie tempo. I podejrzewam że ZŁ po prostu zbyt powoli zaczął i tak potem zostało. Znany ból.. Za to wreszcie wyraźnie słychać, co tam w fortepianie tak naprawdę się dzieje, oprócz tego że dużo.. ;-)
Serdeczne dzięki za wygrzebanie i odkrycie :-)
Odpowiedz
Marcin Brood K. napisał(a):Wybitnie wolno zagrany Casanova - znam chyba 3 wykonania koncertowe
O! A z których koncertów? Ja oprócz tego słyszałem dwa. Samego JK na samą gitarę(ktoś kiedyś wrzucał jakiś koncert domowy z lat 80. i tam było to nagranie) i słyszałem też Casanovę podczas Murów w Muzeum Raju. Niestety, nagranie zginęło mi dawno temu.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
A można poprosić, żeby mający dostęp do studenckich archiwów (rozgłośni) popatrzyli czy coś tam jeszcze jest? Tzn. wiem, ze można prosić... Wink

pozdrawiam
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Żbiku - dzięki :poklon:
Torrentiusowi już podziękowałem inną drogą Wink
Odpowiedz
Fantastyczne! O wiele lepsze niż mój ulubiony studyjny album. Dzięki bardzo.

Ciekawe kto jest autorem "Wieży"?

Pozdrawiam Big Grin
[i]There's only one master:
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Odpowiedz
amrik napisał(a):Ciekawe kto jest autorem "Wieży"?
Zbigniew Herbert.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Wspaniała jakość, świetne wykonanie. Jestem pod wrażeniem Big Grin Jak zawsze gdy słucham Mistrza Wink Dziękuje
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Ależ "Bosch"! Fantastyczny materiał, wielkie dzięki!
Odpowiedz
WLASNIE WROCILEM Z WAKACJI I TRAFILEM NA TE NAGRANIA. STOP.
WIEEELKI DZIENX.
PZDR. DBRNC. TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
To zajrzyj jeszcze do działu Gintrowskiego Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Skladam wniosek o przyznanie orderu "Za Ofiarnosc i Wytrwalosc" dla uz. Zbika !

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=7681&p=185610&hilit=Archiwum+Studenckiej+Agencji+Radiowej#p185610">viewtopic.php?f=22&t=7681&p=185610&hilit=Archiwum+Studenckiej+Agencji+Radiowej#p185610</a><!-- l -->

Wysluchalem oba koncerty i jeszcze raz chcialbym podziekowac za ich wyszperanie i udostepnienie. Ciesze sie gdy realizuja sie moje – chyba juz kiedys wyrazone na tym forum – „marzenia scietej glowy” nt tego ze jeszcze zachowaly sie jakies stare zapomniane nagrania :-).

Nie mialem czasu by sprawdzic, wiec pytam tutaj : czy te ostatnie upublicznione nagranie zostaly zabezpieczone na tzw listowym serwerze ? Wydaje mi sie ze to dobry zwyczaj, pozwala zabezpieczyc takie rarytasy, dzielac sie z innymi fanami (bo coz mi np, po informacji ze ktos ma w domu 3 czy 5 nagran jakiegos koncertu ?).
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):czy te ostatnie upublicznione nagranie zostaly zabezpieczone na tzw listowym serwerze ? Wydaje mi sie ze to dobry zwyczaj, pozwala zabezpieczyc takie rarytasy, dzielac sie z innymi fanami (bo coz mi np, po informacji ze ktos ma w domu 3 czy 5 nagran jakiegos koncertu ?).

Inna sprawa, że niewiele osób ma teraz do niego dostęp. Aktywnych użytkowników, którzy mają dostęp do serwera jest już zaledwie garstka.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
To moze ktos znajdzie jakies inne, dostepniejsze, przytulniejsze miejsce ?
Bo ja nadal staram sie czasami cos tam podrzucac, ale mam wrazenie ze wszystkiego tam i tak nie ma. Kiedy zagladalem ostatni raz, zauwazylem brak udostepnionego tu (ciekawe co sie stalo z tym uzytkownikiem, przestal sie udzielac) kiedys koncertu w Köln (Kolonii).
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Nie wrzucałem koncertów na wiadome miejsce, ponieważ jest jeszcze nadzieja, że da się nieco poprawić ich jakość.
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Nie mialem czasu by sprawdzic, wiec pytam tutaj : czy te ostatnie upublicznione nagranie zostaly zabezpieczone na tzw listowym serwerze ? Wydaje mi sie ze to dobry zwyczaj, pozwala zabezpieczyc takie rarytasy, dzielac sie z innymi fanami (bo coz mi np, po informacji ze ktos ma w domu 3 czy 5 nagran jakiegos koncertu ?).
JK - tak.
Wrzuciłem jakiś czas temu - prosiłem Torrentiusa o info na listę, by nie przypisano mi nie moich zasług Wink

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Ale to też nie moje zasługi Tongue
Tak jak mówiłem, mogę wrzucić wszystko, tylko chcę poczekać na poprawioną wersję, jeśli nic z tego nie wyjdzie zamieszczę to, co mam. Smile
Odpowiedz