07-26-2010, 10:13 AM
Mam małe pytanie. Jako, że jestem "rupieciarz'' z zamiłowania zbieram różne starocie
I wpadła mi w ręce jakaś stara książka, ale bez okładek i kilku kartek z przodu. I nikt mi nie umie powiedzieć co to jest. Może wy mi powiecie??? Ogólnie bardzo fajna się okazała jak ją przeczytałam. Jest to dramat (podzielony na sceny, didaskalia, dialogi, itp.) Mam dopiero od 19 strony (scena 4). Występują w niej takie osoby jak: Adam, Anhelli, Karman, Fried, Borel, Ciż, Mykita, Królowa, Żołnierze, Chłopi, Kościuszko, Bartosz, w odsłonie II pojawia się Napoleon !! (Prawdziwa konserwa jeśli chodzi o bohaterów
) Satanos, a nawet sam Dąbrowski, Jan, Margrabia, Traugut, Żuliński, Krajewski, Jeziorański i Toczyski, hr. Lolo :niepewny: , Alfons, Pan Józef, Amelia, Minister wojny 8o , Hania, Maciej, Stanisław, na końcu archanioł... Jest to książka o rozpaczliwej walce o Polskę. Satanos cały czas podjudza Napoleona i innych, królowa na początku jest zakopywana do grobu, a na końcu powstaje. Na pewno nie jest to Anhelli Słowackiego. Kończy się ona słowami:
(wszyscy rozgrzebują mogiłę, dzwony biją, ksiądz błogosławi, lud śpiewa jak przy wejściu i słychać z dala hejnał z Maryackiej wieży).
BARTOSZ: Pokuta minęła,
A z nią i wszystkie nasze niepokoje.
SCENA OSTATNIA
KRÓLOWA (podnosi się z grobu, w ręce sztandar narodowy):
Wszyscy (wznosząc ręce, klękają z okrzykiem): O, matko nasza)
KRÓLOWA: Ach! dzieci, wy moje!
ADAM: Żyjesz! Ty żyjesz!
ANHELLI: Żyje! Nie zginęła!
(Muzyka gra "Jeszcze Polska nie zginęła".
KONIEC AKTU CZWARTEGO I OSTATNIEGO
Pisałem w Krakowie, w czerwcu 1901.
Na niektórych stronach ktos się podpisał, np Zofia i Emilija Kolaczówna (ołówkiem) widnieje nazwa miejscowości Borysławiec i Wolanka : Czytałam 29. 04. 1953r. w Borysławcu.
Jakbyście nie zgadli moge zrobić skana albo ją streścić ale pewnie i tak niewiele to da

(wszyscy rozgrzebują mogiłę, dzwony biją, ksiądz błogosławi, lud śpiewa jak przy wejściu i słychać z dala hejnał z Maryackiej wieży).
BARTOSZ: Pokuta minęła,
A z nią i wszystkie nasze niepokoje.
SCENA OSTATNIA
KRÓLOWA (podnosi się z grobu, w ręce sztandar narodowy):
Wszyscy (wznosząc ręce, klękają z okrzykiem): O, matko nasza)
KRÓLOWA: Ach! dzieci, wy moje!
ADAM: Żyjesz! Ty żyjesz!
ANHELLI: Żyje! Nie zginęła!
(Muzyka gra "Jeszcze Polska nie zginęła".
KONIEC AKTU CZWARTEGO I OSTATNIEGO
Pisałem w Krakowie, w czerwcu 1901.
Na niektórych stronach ktos się podpisał, np Zofia i Emilija Kolaczówna (ołówkiem) widnieje nazwa miejscowości Borysławiec i Wolanka : Czytałam 29. 04. 1953r. w Borysławcu.
Jakbyście nie zgadli moge zrobić skana albo ją streścić ale pewnie i tak niewiele to da

Pozdrawiam,
Aneta
Aneta