Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Od niedawna gram na gitarze . Znam chwyty do tego utworu jednak nie mogę dobrać odpowiedniego bicia w necie również nie mogę go znaleźć ... może ktoś z Was mógłby mi pomóc ?
Z góry przepraszam jeśli ten temat już się pojawił
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 10
Reputacja:
1
o ile się nie mylę to jest ciagle góra góra góra góra, a na tym przyśpieszeniu góra dół góra dół, a potem jednym palcem tak szybko (nie wiem jak to się nazywa, ale Kaczmarski robi tak pod koniec nagrania Źródło na youtube, jak gra razem z Majewskim , na słowa : Żyły złota odkryje.
Jednak jak mam być szczery, to bicia należy dosłuchiwać się samemu, albo kombinować, bo moim zdaniem tłumaczenie, że piosenkę gra się takim, czy takim biciem, mija się z celem, bo jak mam napisane, to dla mnie się sztucznie gra taką piosenkę i wolę sam dopasowywać bicie.
Pozdrawiam
P.S.
Jak będą jakieś pytania, to chętnie odpowiem
Reputacja:
0
Dziękuję bardzo za pomoc  Co do bicia zaś to grając od 3 miesięcy ciężko jeszcze samemu dobrać bicie ze słuchu :/ jak będę miała jeszcze jakieś pytania to zapytam ...
Reputacja:
1
W sumie, nie znam twoich możliwości, ale taka piosenka na początek praktycznie gry, to wydaje mi się za trudna, i jeszcze ten fajny H7.
Chyba, że jesteś tak zdolna, ale radziłbym coś łatwiejszego z Kaczmara na początek.
Reputacja:
0
Może masz rację na początek trochę trudne ...ale zależało mi na tej piosence może kiedyś uda mi się ją zagrać...  Co do innych prostszych piosenek Kaczmarskiego to znam niewiele :/
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
niezapominajka29 napisał(a):Co do innych prostszych piosenek Kaczmarskiego to znam niewiele Poćwicz "Lalkę, czyli polski pozytywizm" - nie dość, że prosta, to jeszcze wolna.
Albo "Wędrówkę z cieniem" - równie banalna.
Reputacja:
1
No ja bym nie powiedział, że Wędrówka z cieniem jest prosta, tu trzeba finezji.
Polecałbym Spotkanie w porcie i Krowę, bo dość szybkie , ale nie ma barre, a pzoa tym w Spotkaniu jest bicie podobne do tego Z Ballady o Hidalgu
Zagrasz zagrasz na pewno, ja tez myslałem , ze wielu rzeczy nie zagram kiedyś.
Reputacja:
0
MasximusDecimus napisał(a):ja bym nie powiedział, że Wędrówka z cieniem jest prosta, Kiedyś sam się będziesz śmiał z tych słów.
To będzie niechybny znak rozwoju umiejętności gitarowych.
A z finezją - można zagrać wszystko, nawet "wlazkotka".
Reputacja:
1
Znaczy wiem, że wszystko można zagrać z finezją, a z wlazł kotka to się proszę mi tu nie śmiać, bo na przesterze do rocka na elektryku to powala na kolana i jeszcze ta mina jak przy... no nieważne( pewnie się i tak domyślą co poniektórzy) , i wtedy wychodzi super solówka.
Ale z tą Wędrówką to chodzi mi o tą głębie taką i wyczucie tej piosenki, a poza tym nie jest to arpeggio i wtedy na początku to jest takie dopasowywanie który dźwięk do której sylaby, bo to nie jest wtedy automatyczne takie, więc lepiej coś co gra się umpa umpa, albo umpapa umpapa (jak to fachowo nazwano na naszym forum) lub zwykle arpeggio lub to arpeggio od najcieńszej struny ( pewnie też ma jakąś nazwę).
No fakt, moje umiejętności gitarowe to się jeszcze będą długo rozwijać, ale jak ktoś powiedział na innym forum: "Gitara to taka rzecz, której się całe życie będziesz uczył i się wszystkiego nie nauczysz".
Pozdrawiam
Reputacja:
0
MasximusDecimus napisał(a):"Gitara to taka rzecz, której się całe życie będziesz uczył i się wszystkiego nie nauczysz". Oczywiście.
Dotyczy to każdego innego instrumentu. No, może oprócz trójkąta. :rotfl:
Im więcej umiesz - tym bardziej zdajesz sobie sprawę, ile jeszcze przed Tobą.
Niektórych to zniechęca, innych motywuje.
Ja sam żałuję, że nie mogę regularnie ćwiczyć, czasu nie staje.
Reputacja:
1
Z tym, że im więcej umiem, tym więcej muszę się nauczyć, to szczera prawda.
Teraz mam wakacje, bo jestem jeszcze w wieku szkolnym (15 lat), to mogę dużo grać. W dodatku kupiłem sobie gitarę elektryczną, ale myślę, że wpłynie to pozytywnie na moją zdolność gry na klasyku, bo większość ludziów w moim wieku, to ma tak, że zacznę na klasyku ,a potem elektryk ,a u mnie, to jednak nie jest tak, że klasyk poszedł w odstawkę, ale teraz dzięki temu, mi się zupełnie inaczej gra na klasycznej.
Ale z reguły to u mnie też niestety brak czasu.
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Simon napisał(a):No, może oprócz trójkąta. :rotfl: Proszę nie lekceważyć wirtuozów tego instrumentu
śni inny byt jurajski gad
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
niezapominajka29 napisał(a):Co do innych prostszych piosenek Kaczmarskiego to znam niewiele :/ Popieram ”Wędrówkę z Cieniem” jako dobry materiał na początek. To prawda, że kunszt i finezja potrafią ulepszyć każdy utwór. Ale nie ma większej frustracji niż kiedy się zabierzesz za coś znacznie powyżej własnych możliwości.
Sugeruję na początek utwory w wolnym lub umiarkowanym tempie. Spróbuj ”Naszą Klasę”, lub jeśli chcesz uniknąć akordów barowych ”Pana Wołodyjowskiego”
Reputacja:
0
szary napisał(a):Spróbuj ”Naszą Klasę”, lub jeśli chcesz uniknąć akordów barowych ”Pana Wołodyjowskiego” Akurat te utwory Kaczmarskiego znam  ,a co do Wędrówki z cieniem może spróbuję...
Dzięki za pomoc
Reputacja:
1
A tu masz temat o Wędrówce z cieniem <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=7612">viewtopic.php?f=21&t=7612</a><!-- l -->
Nie wiem, czy jesteś zwolenniczką rozpracowywania ze słuchu czy jak jest tab, to go używasz, bo tu jak coś to w temacie są dwie nieco inne wersję opracowane przez naszych użytkowników z forum.
Reputacja:
0
MasximusDecimus napisał(a):A tu masz temat o Wędrówce z cieniem <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=7612">viewtopic.php?f=21&t=7612</a><!-- l --> Dzięki
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
niezapominajka29 napisał(a):Akurat te utwory Kaczmarskiego znam W taskim razie może pora na wzbogacenie repertuaru Rublowem. Pole do popisu pod względem wyrazu i wyczucia – to jeden z moich ulubionych utworów.
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cytat:Ale z tą Wędrówką to chodzi mi o tą głębie taką i wyczucie tej piosenki
Może zabrzmi to cynicznie, lecz jak chcesz głębie to se zrób pogłos  A propos utworów do może Śmiech, albo Epitafium dla Boba Dylana...?
"[color=#0000FF]Galia est omnis divisa in partres tres...[/color] Spokojnie! [color=#00BFFF]To tylko w szyby deszcz dzwoni...[/color]"
Reputacja:
1
Woldomaster napisał(a):Cytat:Ale z tą Wędrówką to chodzi mi o tą głębie taką i wyczucie tej piosenki
Może zabrzmi to cynicznie, lecz jak chcesz głębie to se zrób pogłos A propos utworów do może Śmiech, albo Epitafium dla Boba Dylana...?
Nie zrozumiałem tego cynizmu, może powiesz mi gdzie jest tu odrzucenie powszechnie szanowanych wartości i nie uznawanie przyjętych norm przyjętych norm?
A Epitafium dla Boba Dylana to niewątpliwie jeden z tych prostych utworów na początek.
|