Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Dom" - pilne pytanie
zwracam się z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu następującej kwestii. Aktualnie szukam tomu utworów Kaczmarskiego, w którym został zamieszczony "Dom" - i tu napotkałam na niezły problem. Przejrzałam kilka różnych tomów wydanych po dacie napisania utworu, w tym antologie "Ale śpiewak był sam" (pierwsze wydanie) i "Ale źródło wciąż bije" (2002), zieloną książkę Twojego stylu, jakieś różne mniejsze tomiki - i nie ma, jedynym źródłem, w którym znalazłam ten utwór, jest tylko ta strona internetowa, ale mogłam oczywiście nie dotrzeć do odpowiedniego źródła papierowego.
Czy w drugim wydaniu "A śpiewak także był sam" ten utwór został umieszczony (a może występuje w jakichś innych tomach )? Zależy mi na tej informacji, może ktoś będzie w stanie podzielić się swą wiedzą w temacie.
Odpowiedz
Utwór ten nie występuje w żadnym wydaniu antologii ani w żadnym innym wydawnictwie drukowanym. Jeśli potrzebujesz powołać się nań w bibliografii licencjatu, magisterki itp., to nie pozostaje nic innego, jak powołać się na zbiorcze wydania płytowe: Jacek Kaczmarski, Suplement, 2006 Pomaton EMI (nr kat. 3598552) i Jacek Kaczmarski, Arka Noego, 2007 Pomaton EMI (nr kat. 3919692). W obu przypadkach chodzi o płytę RWE vol. 3, utwór nr 15.
Odpowiedz
dziękuję za pomysł! odszukałam, że taki dokument dźwiękowy znajduje się w bibliotece, do której mam dostęp, więc będę mogła na własne uszy zetknąć się z tym źródłem. Smile
Odpowiedz
Z ciekawości - dlaczego tak się stało? Jest to jeden z tych "odrzutów", które nie nadawały się do Antologii?
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Tak, jest to jeden z około siedemdziesięciu utworów, które z różnych powodów Jacek usunął podczas adiustacji tekstów przed pierwszym wydaniem antologii. W antologii nie ma tylko tych tekstów, które Jacek odrzucił - żadne inne kryteria niepublikowania nie były stosowane. Jeśli w ogóle, to w drugą stronę.

Ewentualne trzecie wydanie antologii należałoby oczywiście uzupełnić o teksty utworów, które i tak pojawiły się w publicznym obiegu (głównie za sprawą Suplementu), czyli między innymi o Dom.
Odpowiedz
A nie można użyć śpiewnika JK "Głupi Jasio"?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Pewnie można, z tym że te śpiewniki nie mają ISBNu, więc nie wiem jak to jest formalnie.
Odpowiedz
Np:

Kaczmarski Jacek "Głupi Jasio : śpiewnik", Oficyna Wydawnicza i Fonograficzna „Pomaton”, Warszawa 1990

i chwatit' ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Luter napisał(a):Pewnie można, z tym że te śpiewniki nie mają ISBNu, więc nie wiem jak to jest formalnie.

No i co z tego, że nie mają ISBN-u? Zostały wydane (chyba 20 tys. nakład był o ile pamiętam), istnieją fizycznie, więc w czym problem?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Może w jakiś kruczkach prawnych?
Ale to nie do końca miało by sens bo przecież na strony internetowe można się powołać więc czemu na książkę bez ISBN-u nie? Albo czemu po prostu nie napisać jako źródła jakiejś strony właśnie?
[color=#800000][i]Więc cóż jest piękno? Wód słoneczne bryzgi?
Diament w popiołach? Pamięć? Doskonałość?[/i][/color]
Odpowiedz