Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaczmarski Jacek Kolekcja Bardów 42x- Różni wykonawcy 3CD
Przez niektórych doceniane, przez innych potępiane - epigoństwo Jacka Kaczmarskiego - po kilku latach zarówno tłustych, jak i nieco bardziej chudych, doczekało się w miarę przyzwoitego płytowego wydawnictwa.
"Kaczmarski Jacek Kolekcja Bardów 42x" to zbiór 42 nieautorskich wykonań piosenek Jacka Kaczmarskiego.

Autorem projektu i głównym pomysłodawcą jest Krzysztof Gajda.

Wg. mojej wyrywkowej orientacji projekt ma się przedstawiać następująco:
CD1 - Jacek Bończyk, Mirosław Czyżykiewicz, Filip Tabęcki - "Raj"
CD2 - Kwartet Pro Forma i Trio Łódzko - Chojnowskie
CD 3 - Simen Overli i....??? (jeszcze jeden podmiot wykonawczy, ale, wybaczcie, nazwy nie pamiętam Sad )

Premierę przewidziano na czerwiec 2010. Wstępna jej zapowiedź znajduje się tu Wink
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mtj.pl/index.php?adm=extended&sub=listedit&pozycja_id=1959">http://www.mtj.pl/index.php?adm=extende ... ja_id=1959</a><!-- m -->

Więcej grzechów nie pamiętam - tego jednego nie żałuję.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
O! Zapowiada się ciekawie. A będziecie grali też swoje rzeczy, ze swoją muzyką?
Odpowiedz
Będzie jeden utwór z muzyką TŁCh (Łazienki zimą) i dwa utwory z muzyką Kwartetu ProForma (Serwus, OchTyVita! i Dance macabre).
Odpowiedz
Tylko dlaczego zmarnowany jeden CD ? Przecież Raj był już wydany o ile mnie pamięć nie myli.
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Po to żeby Hadrian z kolegami mógł się dodatkowo polansować... Smile))) Szczerze mówiąc, to jest idiotyczny pomysł by wydać "Raj" drugi raz w tak krótkim czasie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
maryha napisał(a):. A będziecie grali też swoje rzeczy, ze swoją muzyką?
Będą wspomniane przez Lutra "Łazienki zimą".
Materiał, który mogliśmy przekazać wydawnictwu pochodzi z czasów, kiedy mieliśmy zarejestrowaną we w miarę przyzwoitej jakości tylko jedną piosenkę z autorską muzyką. Trudno zresztą mówić, aby te nagrania były dobre. Można je ocenić raczej, jako w miarę przyzwoite. Wszystkie bowiem są rejestracjami koncertowymi - z całym dobrodziejstwem przeróżnych ułomności, jakie materiał koncertowy może posiadać. Mam tu na myśli zarówno niedostatki realizatorskie (np. nie zawsze dobrze dobrane proporcje między instrumentami czy wokalami), jak i wykonawcze (głównie nierówności).
Trzeba zaznaczyć, że nagrania nasze, na które zdecydował się K. Gajda nie były realizowane z myślą o ich późniejszym wydaniu. To miał być raczej materiał poglądowy, zarejestrowany nieco przypadkowo podczas któregoś występu w Kielcach. Następnie kilka lat leżał na półce, czasem służąc, jako demo, lub prezentacja na stronę internetową.
Przemek napisał(a):Po to żeby Hadrian z kolegami mógł się dodatkowo polansować...
Nie wiem, czy tak można powiedzieć? Trzeba przede wszystkim Krzysztofa Gajdę spytać o jego pomysł na ten boks, by ewentualnie tego rodzaju opinie formułować. Mnie nic nie wiadomo, by ktoś Gajdzie z góry narzucił, że w zbiorze ma się znaleźć "Raj"
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
To było z lekkim przymrużeniem oka, ale nadal uważam, że to dziwny wybor.

Szkoda, że nie będzie piosenki "Pożytek z odmieńców" Sad
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Szkoda, że nie będzie piosenki "Pożytek z odmieńców" Sad
Też od razu o tym pomyślałem

Dziwi mnie ten Raj tym bardziej, że naprawdę jest sporo wspaniałych wykonań epigońskich. Ja widziałbym taką składankę zupełnie inaczej. po pierwsze można przecież nagrać odpowiedniej jakości materiał na potrzeby wydawnictwa. Więc widzę płytę pierwszą z TŁCh, drugą z Kwartetem ProForma (obydwie grupy mają w swoim dorobku sporo nagrań), a trzecią na przykład składającą się z nagrań z różnych festiwali. Przecież istnieją zapisy w dobrej jakości.
Trudno, trzeba się cieszyć z tego co będzie, ale jeśli chodzi o mnie i o serię w której to ma być wydane to raczej trzyma standard.
Pieśni Wysockiego też nie mam pojęcia kto dobierał. Jak lubię polskie wykonania, ale ten zestaw mi zupełnie nie pasuje. W zasadzie z tej serii za najbardziej udaną (oczywiście według mnie) wydaje się być wydawnictwo z pieśniami Brassensa, następnie Cohena, potem Brela.
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Miał być czerwiec 2010, ale dalej jest w zapowiedziach. Wiadomo już kiedy ukaże się to wydawnictwo na rynku ?
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Wrzesień 2010.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Dziękuję.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Z informacji, które uzyskałem dzisiaj, w środę lub czwartek płyty powinny być do kupienia w Empiku.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany zakupem po cenie nieco niższej niż sklepowa, niech znać da - w ramach umowy z agencją artystyczną MJT tzw. podmiot wykonawczy możliwość zakupu płyty z rabatem w wysokości kilkunastu procent.

pozdrawiam

N.w.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
A czy razem z przesyłką wyjdzie taniej niż w sklepie?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
rabat wynosi 25%, jeśli dobrze pamiętam. Ale nie wiem, jaka jest cena wydawnictwa. Ani tez nie wiem narazie, ile kosztowałaby przesyłka. Podejrzewam jednak, że może wyjść trochę taniej.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
I można dostać autograf!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Chwilowo proszę o cierpliwość.
Jak dojdą egzemplarze autorskie to porozmawiam z wydawnictwem o zakupie iluś egzemplarzy, którymi byście byli zainteresowani. Wówczas też podam cenę za płytę + przesyłka. Ok?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Jeśli jest jakaś lista chętnych to proszę mnie wpisać Smile
Odpowiedz
chwilowo nie ma żadnej listy jeszcze. Ale dam i wóczas proszę o info, kto jest chętny Smile
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Czy ktoś może wie czy płyty są już w Empiku?
Odpowiedz
TomciO napisał(a):Czy ktoś może wie czy płyty są już w Empiku?

Pytałam wczoraj - nie wiedziano nawet, że ma być! Dziś wybieram się z linkiem do zapowiedzi.Ostatecznie kupię przez internet, albo zapiszę się na listę u Pawła.

e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Czy ta informacja, że płyty są/mają być do kupienia w Empiku nie jest jakąś pomyłką? Pytałem w trzech Empikach w Krakowie i nigdzie nic nie słyszeli, a na stronie też nic nie ma.
Odpowiedz
TomciO napisał(a):Czy ta informacja, że płyty są/mają być do kupienia w Empiku nie jest jakąś pomyłką?
Płyta jest: <!-- m --><a class="postlink" href="http://merlin.pl/42-x-Kaczmarski-Jacek_Klementyna-Umer-Jacek-Bonczyk-Kwartet-Pro-Forma-Sylwia-Najah/browse/product/4,807185.html">http://merlin.pl/42-x-Kaczmarski-Jacek_ ... 07185.html</a><!-- m --> (de facto w empiku)
Czy mi się wydaje, czy pierwsza płyta to jest to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://merlin.pl/Dzieci-Hioba_Agencja-Artystyczna-MTJ/browse/product/4,807184.html">http://merlin.pl/Dzieci-Hioba_Agencja-A ... 07184.html</a><!-- m --> , a trzecia to Overly i La Babosa Azul?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Płyta jest: <!-- m --><a class="postlink" href="http://merlin.pl/42-x-Kaczmarski-Jacek_">http://merlin.pl/42-x-Kaczmarski-Jacek_</a><!-- m --> ... 07185.html (de facto w empiku)Czy mi się wydaje, czy pierwsza płyta to jest to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://merlin.pl/Dzieci-Hioba_Agencja-A">http://merlin.pl/Dzieci-Hioba_Agencja-A</a><!-- m --> ... 07184.html , a trzecia to Overly i La Babosa Azul?
Dobrze Ci się wydaje Smile
TomciO napisał(a):Czy ta informacja, że płyty są/mają być do kupienia w Empiku nie jest jakąś pomyłką? Pytałem w trzech Empikach w Krakowie i nigdzie nic nie słyszeli, a na stronie też nic nie ma.
Mnie w MJT mówiono, że ma być w Empikach. Ale mówiono też, że płyta będzie w czerwcu, co, jak wiemy, okazało się informacją chybioną. Może z tym puszczeniem wydawnictwa na Empikowe salony też coś nie poszło? Proponowałbym zaczekać jeszcze np. do poniedziałku. Chwilowo jest do kupienia w Merlinie.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
A może zrobić taką listę jak przy "To mojej drodze", podzieloną na miasta? Wtedy koszt wysyłki będzie tańszy. Ja zaczynam Wrocław:

1. Karol.
Odpowiedz
Co z publikacją, z listami zakupowymi?
Odpowiedz
Cisza...
Odpowiedz
Na listę wpisała się do dzisiaj jedna osoba. Na pw nie pytał nikt. Sądzę, że w tej sytuacji ( a lista publiczna jest) temat nie jest rozwojowy.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Niktważny napisał(a):Na pw nie pytał nikt.
Nawet 7 września?
Odpowiedz
No tak, ale to traktowałem jako zgłoszenie spoza listy.

reszta na pw.

P.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
A można to już kupić w Empiku (tzn. w sklepach, nie wysyłkowo)?
Odpowiedz