Liczba postów: 108
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Jakiś czas temu natknąłem się na zbiory archiwum Studenckiej Agencji Radiowej biblioteki Politechniki Gdańskiej (link). Wśród zgromadzonych tam nagrań znajduje się kilka pozycji z Kaczmarskim, a w tym takie, z którymi chyba nie zetknąłem się nigdy wcześniej. Nie wiem, czy materiały te są znane, ale pomyślałem, że może warto dać znać.
Chodzi mi o następujące pozycje:
- Śpiewam krzycząc: Jacek Kaczmarski. Audycja z cyklu "Co tak pięknie brzmi?....". (tutaj)
Recital Jacka Kaczmarskiego w klubie "Schronik" (tutaj)
Premierowe (?) wykonanie "Muzeum" (tutaj)
Jest możliwość odsłuchania trwających około minutę fragmentów każdego nagrania, która jednak trochę szwankuje. Gdyby coś nie działało, oto bezpośrednie linki do tych plików: 1 2 3.
Poza tymi nagraniami jest jeszcze wiele innych, zapewne interesujących dla zainteresowanych gatunkiem, z czego niektóre mogą być unikatowe - m. in. Kleyff czy Zembaty, a także sporo zapisów festiwali. Jest także wywiad z Przemysławem Gintrowskim. (mp3)
Czy - jeżeli te nagrania okazałyby się nowością - nie znalazłby się ktoś z Trójmiasta, kto zapisałby się do biblioteki, wypożyczył i miał możliwość podzielenia się tymi nagraniami? (Liczba użytkowników biblioteki nie jest o ile mi wiadomo ograniczana jedynie do studentów i pracowników uczelni). Jeżeli natomiast podlinkowane zapisy są znane, byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś byłby skłonny mi je podesłać.
Pozdrawiam,
Przemek
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Pierwszą pozycję mamy już od jakiegoś czasu dzięki uprzejmości autora audycji i zaangażowaniu naszego kolegi Grzegorza Szostaka (o ile dobrze pamiętam).
Dwie kolejne pozycje pojawiły się później, bo jak kilka lat temu przeszukiwałem archiwum, to nie było ich...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
żbik napisał(a):Jest także wywiad z Przemysławem Gintrowskim. (mp3) Wywiad, to trochę duże słowo.
Ale i tak fajnie było posłuchać.
Dzieki
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Cały wywiad jest aż pięć razy dłuższy To jest tylko część udostępniona online, pełny dostępny jest zapewne na miejscu. A przy okazji, czy to i "Raport" (na tej samej taśmie, co wywiad) to jakieś znane i dostępne wykonania?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
żbik napisał(a):A przy okazji, czy to No ja przyznam, że z chęcią bym tych 'Pamiątek' posłuchał, bo tak naprawdę cały program jest dostępny tylko w wersji studyjnej znanej z płyty Pomatonu.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Ja nie znam takiego nagrania, a też chętnie bym poznał.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Nie wiem jak Raport, natomiast Pamiątki brzmią już unikatowo (to znaczy - koncertowo) i to w świetnej jakości. Teraz pytanie - jaka jest możliwość odsłuchania całości, poza osobista wizyta...
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Więc jak się udało udostępnić nagrania z pamiątek i murów, jest też możliwość że Raport będzie dostępniony?
Reputacja:
0
Pomyślimy.
Przypomnijcie mi proszę o sprawie za kilka dni.
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Pomyślimy.
Przypomnijcie mi proszę o sprawie za kilka dni.
Chętnie Ci przypominam Mam nadzieje że teraz jest dobrze?
Reputacja:
0
A Czy zdaje mi się czy jest nie ta muzyka na tle wywiadu z Gintrowskim "Epitafium dla Sowizdrzała"?
Reputacja:
0
Chyba tak.
Poniżej Raport, niestety w jednym kawałki:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://torrentius.jkaczmarski.wroclaw.pl/public/Raport/">http://torrentius.jkaczmarski.wroclaw.pl/public/Raport/</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Ciężko mi wyrazić jak się cieszę że to udostępniłeś. To jest chyba mój ulubiony program, przynajmniej w tym momencie (to się nie rzadko zmienia). W każdym razie to nagranie jest niesamowicie cenne. PG miał w tym czasie niesamowity głos, jakość nagrania jest świetna a koncert udany.
Dziekuję bardzo
Reputacja:
0
Być może kogoś zainteresuje, że materiały SAR zostały udostępnione i można odsłuchiwać ich na stronie Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej: link.
Reputacja:
1
I dość łatwo można sobie na dysk zapisać nagrania :)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
1
Tu link bezpośredni do Recitalu w Klubie Schronik :)))
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pbc.gda.pl/Content/20187/01.mp3">http://pbc.gda.pl/Content/20187/01.mp3</a><!-- m -->
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Nagranie pochodzi z 13 grudnia 2001 roku, a piosenka, o której Jacek mówi na początku, ze chłopak ją dobrze dykcyjnie wykonał, to "Korespondencja klasowa".
Reputacja:
1
Opisy w archiwum SAR są niestety niezbyt dokładne, bo to nagranie datowane jest niby na rok 1990 co jest niemożliwe z uwagi na ostatnią piosenkę (Ilu nas w ciszy).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Nie no, to przecież słychać po kilku pierwszych słowach Jacka, że to nie rok 90, tylko co najmniej 96-97.
Reputacja:
1
Możliwe, ale nie słuchałem całości.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
|