Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piosenka " Przyjaciele " i wasza interpretacja.
Zastanawiałem się nad metaforami zastosowanymi w piosence "Przyjaciele" o zauważyłem że cały utwór jest metaforą stosunków Polsko -ZSSRowskich po 1945. O tym jak Rosja była naszym "przyjacielem" i jak nas potraktowała gdy zaczęliśmy poszerzać swoje horyzonty. Koleżanka ( również fanka Kaczmarskiego ) z którą się podzieliłem swymi przemyśleniami powiedziała mi że nadinterpretuję. Zastanawiam się jakie jest wasze na temat znaczenia tej piosenki.
Odpowiedz
Myślę, że Koleżanka ma rację. Słowa
Cytat:I na świat patrzyli takim samym wzrokiem;
nie mogą odnosić się do Polski i ZSRR.

A co miałeś na myśli, pisząc "i jak nas potraktowała gdy zaczęliśmy poszerzać swoje horyzonty" - tzn. czym było poszerzanie horyzontów, a czym potraktowanie przez Rosję (czy ZSRR)?
Odpowiedz
Mówiąc o horyzontach chodziło mi o okres w którym Polska zaczęła wyrywać się spod jarzma komunizmu.
Dlaczego wersy " I na świat patrzyli takim samym wzrokiem; " nie pasują do sytuacji Polski ? Wszak po 1945 władzę w naszym kraju sprawowała partia komunistyczna która była psem u nogi ZSRR.

Co do argumentów świadczących o to że jednak chodzi o Polskę i Rosję :
Wersy "W tym ich mały dramat tkwił - Jeden pił i drugi pił,
Lali w gardła co popadło, równocześnie.
Lecz choć razem zakąszali, w jednej chwili przechylali
Jeden później się upijał, drugi wcześniej."

Przedstawiają bezpośrednio stereotyp który jest charakterystyczny dla Rosjan i Polaków.

Ponad to sam akt" braterskiej pomocy " ZSSR czyli zastrzelenie przyjaciela, łudząco podobny jest to wkroczenia wojsk na Czechosłowację i późniejszy strach Polaków przed powtórzeniem tego w Polsce
Odpowiedz
Samozwańczy Filozof napisał(a):Mówiąc o horyzontach chodziło mi o okres w którym Polska zaczęła wyrywać się spod jarzma komunizmu.
Dlaczego wersy " I na świat patrzyli takim samym wzrokiem; " nie pasują do sytuacji Polski ? Wszak po 1945 władzę w naszym kraju sprawowała partia komunistyczna która była psem u nogi ZSRR.
OK, pasowałyby do partii komunistycznej, ale nie do Polski. Nie było czegoś takiego jak jednomyślna Polska, i to nie partia komunistyczna zaczęła wyrywać się spod jarzma komunizmu. Skoro szukasz w tej piosence metafory, to każdy brat musi odzwierciedlać ściśle określonego odpowiednika, a całość powinna trzymać się kupy.

Samozwańczy Filozof napisał(a):Co do argumentów świadczących o to że jednak chodzi o Polskę i Rosję :
Wersy "W tym ich mały dramat tkwił - Jeden pił i drugi pił,
Lali w gardła co popadło, równocześnie.
Lecz choć razem zakąszali, w jednej chwili przechylali
Jeden później się upijał, drugi wcześniej."
To jednak trochę mało. Nie tylko Polacy i Rosjanie lubią wypić.

Samozwańczy Filozof napisał(a):Ponad to sam akt "braterskiej pomocy" ZSSR czyli zastrzelenie przyjaciela, łudząco podobny jest to wkroczenia wojsk na Czechosłowację i późniejszy strach Polaków przed powtórzeniem tego w Polsce.
Sam strach to też za mało - zresztą strach był ponoć przede wszystkim po stronie władzy i dlatego (wg Jaruzelskiego) został wprowadzony stan wojenny.

Dla mnie ta piosenka jest po prostu o przyjaźni, która może przekształcić się w nienawiść, jeżeli jedna osoba zaczyna zachowywać się niezgodnie z dotychczasowymi zwyczajami, albo zacznie jej się bardziej powodzić. Jeśli szukać bardziej konkretnych skojarzeń, to bardziej w kierunku brat 1 = partia komunistyczna w ZSRR, brat 2 = partia komunistyczna w Czechosłowacji lub na Węgrzech (ale niby dlaczego Kaczmar miałby o tym takim śpiewać?). Może brat 1 = Stalin, brat 2 = któryś z jego współpracowników przez niego zgładzony w okresie Wielkiej Czystki?
Odpowiedz
proponuję zajrzeć do tego co sam Kaczmarski mówi o tym utworze, powinno to wiele wyjaśnić ;> pozdrawiam
Odpowiedz
Też właśnie tak myślę,że to w stosunki Polsko - Radzieckieki po 1945 roku. Kiedy to Polska w stosunkach z ZSRR była "zależna" w różnych decyzjach. Kierownice miała w ZRSS Smile I to chyba właśnie o to chodzi Smile
Odpowiedz
Kod:
ZRSS

BOŻE.... widzisz i nie grzmisz :wsciekly: swoja drogą 10/10 za pomysłowość :v:
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
No boże każdy może się pomylić. Nie mam tak dobrej pamięci że wszystkie skróty muszę pamiętać.
Odpowiedz
NO wiem, ale to jest akurat BARDZO WAŻNY skrót Big Grin
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
A mi się wydaje, że ten utwór to coś na zasadzie "niedźwiedziej przysługi".
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz