Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam wszystkich jestem nowy na forum, więc nie wiem czy temat jest założony w odpowiednim dziale. Mam problem, który dopiero co zauważyłem. Muszę napisać pracę maturalną pt.:
Jacka Kaczmarskiego i Marka Grechuty interpretacja dzieł malarskich. Dokonaj analizy, odwołując się do wybranych przykładów piosenek tych wykonawców.
I teraz moje pytanie. Czy w prezentacji mam zanalizować dzieła malarskie na podstawie muzyki tych artystów, czy może zanalizować ich interpretacje obrazów?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Remi napisał(a):Czy w prezentacji mam zanalizować dzieła malarskie na podstawie muzyki tych artystów, czy może zanalizować ich interpretacje obrazów?
Hmm..., na podstawie samej muzyki? To chyba trochę ciężko?
A jakie są te kawałki Grechuty będące interpretacją dzieł malarskich? Pytam poważnie, bo oprócz kilku radiowych przebojów, niespecjalnie znam twórczość tego piosenkarza.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Przepraszam za niewłaściwy dział :/
Grechuta wydał płytę "Śpiewające obrazy", w której śpiewa o obrazach.
Oto lista utworów z tej płyty (niektóre nie są interpretacją obrazów):
1. Patrz, już wszyscy poszli (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta)
2. Cisza oddechu trawy (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta)
3. Szary gołąb na ramieniu (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta, wyk. Urszula Kiebzak)
4. Mieć taki deszcz, gdy świeci słońce (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta, wyk. Dorota Pomykała)
5. Gdyby był taki aparat (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta, wyk. Urszula Kiebzak)
6. Piruet na polnej drodze (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta, wyk. Dorota Pomykała)
7. Inna kuchnia, inna moda (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta, wyk. Urszula Kiebzak, Dorota Pomykała)
8. Śniło mi się i pamiętam (muz. Marek Grechuta, sł. Marek Grechuta)
9. Otwarcie kurtyny (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
10. Hejnał Otella (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
11. Motyw Jagona (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
12. Opowieść Otella o Desdemonie (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
13. Taniec weselny Desdemony (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
14. Pieśń biesiadna Otella (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
15. Ostatnia pieśń Desdemony (muzyka do inscenizacji sztuki Otello Williama Szekspira)
16. Księżyc w rynku (muz. Marek Grechuta, sł. Józef Czechowicz)
17. Knajpa (muz. Marek Grechuta, sł. Józef Czechowicz)
18. Koncert zza ściany (muz. i sł. Marek Grechuta, wyk. Alibabki)
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Remi napisał(a):Oto lista utworów z tej płyty (niektóre nie są interpretacją obrazów):
Dziękuję.
Przyznam szczerze, iż żaden z wymienionych przez Ciebie tytułów nic mi nie mówi.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...