Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie zasadnicze..., lub mniej zasadnicze :)
Jedno pytanie mam, nurtujące mnie dzisiejszy wieczór: co widnieje na okładce płyty "Carmagnole 1981"?

Ktoś wie, lub jakoweś sugestie?
Odpowiedz
Ja bym tę kompozycję nazwał parafrazą Boscha.
Masz zatem obrazek,który Boschowskim stylu jest zarówno jedną dużą sceną zbiorową, jak i grupą pomniejszych scen stanowiących osobne całości. Sceny składowe obrazują piosenki zamieszczone na płycie. Scena zbiorowa to coś w rodzaju ukłonu w stronę różnorodności tematyki i inspiracji w twórczości Kaczmara.
I tak, dla przykładu, u dołu po lewej widać postać z "Krzyku" Muncha, po prawej "Ślepcy", trochę wyżej dosiadający świni "król życia" (obowiązkowo w koronie Wink ) , jeszcze wyżej "czerwony koń" oraz "Kasandra", dalej czarna limuzyna z "Powitania", żołnierze na "Manewrach" albo gilotyny, czyli aluzja do francuskiej rewolucji i tytułowej Karmanioli.
Niektóre postacie w kostiumach współczesnych, inne w bardziej historycznych. Wszystkie sceny jednak raczej dosłowne.
Mnie się tak okładka średnio podoba. Za dużo w niej elementów świadczących o przede wszystkim polityczno-społecznej interpretacji piosenek Kaczmarskiego. No, ale też czasy wówczas były takie, że się Kaczmara, jako twórcę zaangażowanego politycznie odczytywało.

Znacznie bardziej odpowiada mi wprost czerpiąca z dzieł Boscha oprawa graficzna albumu "Wojna postu z karnawałem".
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Tak to na pewno perswazja Bosha
Odpowiedz